Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gio

Klub Miłośników Zegarków Laco

Rekomendowane odpowiedzi

Ten Leipzig Erbstuck już teraz wygląda jak po dziadku z Wermahtu. Ciekawe jak wyglądał przed obróbką papierem ściernym 😀 Ale robi wrażenie, ładny 👋

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, marcinboro napisał(-a):
Ten Leipzig Erbstuck już teraz wygląda jak po dziadku z Wermahtu. Ciekawe jak wyglądał przed obróbką papierem ściernym  Ale robi wrażenie, ładny

Bardziej z Luftwaffe
Przed obróbką wyglądał jak po pradziadku

3 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Ja miałbym duże opory żeby nowy zegarek za tyle kasy trzeć po wyjęciu z pudełka papierem... ale to ja.

On ma zakręcaną koronkę czy wciskaną? Sam rozważam Fliegera Pro ale od manuala odżuca mnie ewentualna konieczność odkręcania jej za każdym razem

Opory to ja miałem przed zakupem Erbstucka. Jak już te opory przełamałem, to reszta była tzw. "pikuś", bez najmniejszych oporów. No i papier ścierny nie może być byle jaki, musi mieć odpowiednią gradację, za gruby jest wykluczony, zbyt drobny też zły, bo za bardzo wybłyszczy.

Koronka jest w nim wciskana. To fakt, że zakręcana koronka w manualu jest mało praktyczna. Też rozważałem Fliegera Pro w manualu i z tego samego powodu go nie kupiłem.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Bardziej z Luftwaffe emoji846.png
Przed obróbką wyglądał jak po pradziadku emoji6.png

Opory to ja miałem przed zakupem Erbstucka. Jak już te opory przełamałem, to reszta była tzw. "pikuś", bez najmniejszych oporów. No i papier ścierny nie może być byle jaki, musi mieć odpowiednią gradację, za gruby jest wykluczony, zbyt drobny też zły, bo za bardzo wybłyszczy.

Koronka jest w nim wciskana. To fakt, że zakręcana koronka w manualu jest mało praktyczna. Też rozważałem Fliegera Pro w manualu i z tego samego powodu go nie kupiłem.

Niemniej jest świetny, noś z dumą. No i trzeba mu jakąś legendę dorobić... Pomogę:

"Podobno zegarek ten należał kiedyś do niemieckiego pilota z Luftwaffe. Dziadek zawsze twierdził, że „pozyskał go” podczas jednej z wojennych przygód. Gdy ktoś go pytał, jak dokładnie do tego doszło, dziadek tylko uśmiechał się tajemniczo i mówił: „Powiedzmy, że to był bardzo przekonujący barter. On miał zegarek, ja miałem... urok osobisty.”

Dopiero po latach okazało się, że „pozyskał” zegarek, wymieniając go na tabliczkę czekolady i parę ciepłych skarpet – rarytasy, których niemiecki pilot ponoć potrzebował bardziej niż dokładnej godziny. Kiedy jeden z wnuków zapytał dziadka, czy to naprawdę była prawda, odpowiedział ze śmiechem: „A czy zegarek jest prawdziwy? Więc może i historia też.”

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tegoroczna limitka rocznicowa - kolejny przystanek na drodze do przyszłorocznego jubileuszu 100-lecia firmy:

Laco-Uhrenmanufaktur-Edition-99-862181.png

Laco-Uhrenmanufaktur-Edition-99-862181-slide_00.jpg

Laco-Uhrenmanufaktur-Edition-99-862181-slide_0.jpg

Laco-Uhrenmanufaktur-Edition-99-862181-slide_02.jpg

Laco-Uhrenmanufaktur-Edition-99-862181-slide_02_.jpg

Laco-Uhrenmanufaktur-Edition-99-862181-slide_2.jpg

Laco-Uhrenmanufaktur-Edition-99-862181-slide_3.jpg

Laco-Uhrenmanufaktur-Edition-99-862181-slide_01.jpg

Laco-Uhrenmanufaktur-Edition-99-862181-slide_03.jpg

Laco-Uhrenmanufaktur-Edition-99-862181-slide_10.jpg

Laco-Uhrenmanufaktur-Edition-99-862181-slide_1.jpg

Laco-Uhrenmanufaktur-Edition-99-862181-slide_5.jpg

Laco-Uhrenmanufaktur-Edition-99-862181-slide_4.jpg

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tegoroczna limitka rocznicowa - kolejny przystanek na drodze do przyszłorocznego jubileuszu 100-lecia firmy:

Nooo, całkiem fajna. Nawet można sobie zażyczyć z lepszą wersją mechanizmu. I w atrakcyjnej cenie.

A nie, sorry, już wyprzedana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wierzyć firmie Laco - ta seria została wyprzedana w niecałe dwie godziny  :)

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie przymierzam się do Fliegera Pro na bransie. Mam tylko jedną wątpliwość - skastomizowanego zegarka nie można zwrócić więc co jak będzie babol? Np złego spasowania endlinków z kopertą nie zniosę....

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale bransoleta to akurat nie jest custom …

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Ale bransoleta to akurat nie jest custom …

Przy zamawianiu tego modelu jest adnotacja, że nie można go zwrócić ze względu na możliwość wyboru tarczy logo itp. Nie wiem, czy w razie wtopy oni go naprawiają wtedy czy jak

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a):

Przy zamawianiu tego modelu jest adnotacja, że nie można go zwrócić ze względu na możliwość wyboru tarczy logo itp. Nie wiem, czy w razie wtopy oni go naprawiają wtedy czy jak

W razie wtopy naprawią. Tyle, że to co dla Ciebie może być wtopą, dla nich może się mieścić w granicach tolerancji. Pytanie jak bardzo masz ochotę na ryzyko (a wiesz, że jesteś ponadprzeciętnie wyczulony na tym punkcie)? 

Ewentualnie trafi szybko na bazarek.

Albo pozostanie Ci nosić go na pasku.

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, AK&AK napisał(-a):

W razie wtopy naprawią. Tyle, że to co dla Ciebie może być wtopą, dla nich może się mieścić w granicach tolerancji. Pytanie jak bardzo masz ochotę na ryzyko (a wiesz, że jesteś ponadprzeciętnie wyczulony na tym punkcie)? 

Ewentualnie trafi szybko na bazarek.

Albo pozostanie Ci nosić go na pasku.

Wiem, moje zegarkowe OCD to jest masakra 🤯 no ale chyba podejme ryzyko, kaska jest xD 37mm w pełnym wypasie bez daty

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja problemów ze spasowaniem nie widziałem.

image.thumb.jpeg.b8003db496c762f8d8068093c3711d54.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Ja problemów ze spasowaniem nie widziałem.

image.thumb.jpeg.b8003db496c762f8d8068093c3711d54.jpeg

Nie widać pewnie Dominik ale endlinki nie są chyba idealnie spasowane. Mi to pewnie by nie przeszkadzało można trochę obejrzeć. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kornel91 napisał(-a):

Nie widać pewnie Dominik ale endlinki nie są chyba idealnie spasowane. Mi to pewnie by nie przeszkadzało można trochę obejrzeć. 

Te 2 na filmiku wyglądają dla mnie na akceptowalne. Wiecie, mi chodzi żeby nie było pół milimetrowego luzu jak w droższych seiko się zdarza:

Screenshot_20241210_223827_YouTube.thumb.jpg.a51cb37b7a03d3c52173f0fbcd9446d0.jpg

Trochę filmików z Laco już obejrzałem i nigdzie nie widziałem takiej niedoróbki...

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadne Laco, które miałem w rękach nie miało takiej szpary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w S teleskopy 2 mm pomogły a Laco też polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, blut napisał(-a):

U mnie w S teleskopy 2 mm pomogły a Laco też polecam.

mogłbyś napisać coś więcej?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sprawie Seiko to po prostu w MM300 grube (2 mm) oryginalne teleskopy pomogły i szpara zniknęła.

A w kwestii Laco to miałem okoliczność oglądania i żadnych podejrzeń zegarki nie wzbudzały, mam też LE 96, co prawda bez bransolety ale wykonanie super. Otrzymałem też od pierwszego właściciela dopasowaną (wyprofilowaną) gumę 20mm i pasuje bez luzu/szpar. Ośmielam się przypuszczać i wierzyć że na Laco konsument się nie zawiedzie. Ale to tylko moja subiektywna opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mailowalem sobie z Laco i choc oczywiscie nie moga podzielic sie szczegolami wychodzi na to, ze byc moze wyjdzie cos a la Frankfurt GMT w mniejszym rozmiarze. Jesli tak - to chyba bede musial kupic :D

Fajnie, jesli beda dawac wybor rozmiarow jak przy fliegerach bo obecna wersja Frankfurt GMT zbliza sie do tego, co moj nadgarstek moze udzwignac, 40 albo 41 mm i mniejszy L2L nosilby sie wygodniej.

image.thumb.png.13f56fb69c6434ad315aec66d7700410.png

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi