zajeczy1 0 #1 Napisano 15 Marca 2021 Dzień dobry Panowie i Panie dostałem w ramach rozliczenia kilka zegarków od swojego pracownika - chciałbym wiedzieć czy doszukam się tu równowartości 6tysięcy. Jak rozpoznać ich autentyczność, bo na tej firmie nie znam się zupełnie. proszę o pomoc 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 15 Marca 2021 Pracownika (...). Razem z tymi zegarkami. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zajeczy1 0 #3 Napisano 15 Marca 2021 oj uwierz najchętniej bym tak zrobił! nie popłaca w dzisiejszym świecie być pomocnym człowiekiem, a poźniej jeszcze słuchać bajek jak to każdy zegarek jest wart około 2 tys tarant, czyli rozumiem że tu nawet tysiąca się człowiek nie doszuka za cały komplet? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #4 Napisano 15 Marca 2021 Niech koledzy potwierdzą to, że są to podróbki, ale nie. Ponadto można doszukać się problemów za obrót podróbkami... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iko 621 #5 Napisano 15 Marca 2021 Niech pracownik je spienięży, a Tobie przekaże gotówkę. Jeśli są warte sporo więcej, on zarobi, jeśli nie - Ty jesteś kryty... Taka sytuacja to win-win. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegarsk1 385 #6 Napisano 15 Marca 2021 Ja podobnie jak @Iko "Nie znam się, więc się wypowiem." jak na moje kosz. może(ewentualnie) możnaby się przyjrzeć temu automatycznemu z pierwszego zdjęcia, ale to niech już się wypowie ktoś kto lepiej zna tę markę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
y60 2313 #7 Napisano 15 Marca 2021 Na podstawie tych zdjęć się nie wypowiem czy to ori czy nie. Ale bliźniaczy do tego z przeszklonym deklem model wisi na Chrono 24 za ponad 8 tys. " Favre-Leuba 1737 – men's wristwatch Mechanical – automatic Eta 2892-2 – gold-plated steel, 20 micron Favre-Leuba Chronograph triple calendar" edit : ten z fazami księżyca też wygląda jak oryginalny kwarc od F-L.. Może warto zrobić dobre zdjęcia ,albo po prostu wybrać się do zegarmistrza i po kłopocie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 26778 #8 Napisano 15 Marca 2021 Zegarki to oryginalne Favre Leuba, zegarki mają ok 25 -30 lat. 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_90 59 #9 Napisano 15 Marca 2021 Zaraz się okaże, że pracownik jest bardziej uczciwy niż wszyscy zakładali 🍿 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #10 Napisano 15 Marca 2021 No to dałem... Ale dwa z pokazanych dekielków wyglądają cieniutko, jak wypalanka w zegarkach za kilkaset złotych góra. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 26778 #11 Napisano 15 Marca 2021 W latach 90 tak wyglądało wiele zegarków, nie był to najszczęśliwszy okres dla szwajcarskiego przemysłu. 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
y60 2313 #12 Napisano 15 Marca 2021 Filip ma rację to 90 lata, więc uroda tych zegarków dyskusyjna ,ale wyglądają OK. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KobyS0 8684 #13 Napisano 15 Marca 2021 ja mogę zaryzykować jednego z nich..........za 200 zł ................. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1920 #14 Napisano 15 Marca 2021 Nie wydaje mi się, żeby Favre-Leuba był jakoś podrabiany, zapewne z wyjątkiem Indii, ale tam nie tyle podrabiają, ile robią własne dziwaczne ulepce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
y60 2313 #15 Napisano 15 Marca 2021 2 godziny temu, KobyS0 napisał(-a): ja mogę zaryzykować jednego z nich..........za 200 zł ................. to,że zegarek nie jest specjalnie urodziwy,nie świadczy o jego nieoryginalności i wartości..ten w automacie, ma prawdopodobnie ,dodatkowo moduł Dubois Dépraz ,a tego się raczej za 200 pln nie ogarnie.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zajeczy1 0 #16 Napisano 16 Marca 2021 czyli Panowie sugerujecie żeby to brać i zaryzykować i odpuścić pracownikowi i mieć jeszcze na tym zysk ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5785 #17 Napisano 17 Marca 2021 19 godzin temu, zajeczy1 napisał(-a): czyli Panowie sugerujecie żeby to brać i zaryzykować i odpuścić pracownikowi i mieć jeszcze na tym zysk ? Jak pracownik dobry to wziąć te zegarki - odpuścić jeśli to była jednorazowa niedyspozycja i mieć zysk w postaci dobrego pracownika bo z zegarków zysku nie będzie, może odzyskasz większą połowę i to wszystko. Pytanie? Czy pracownik tego wart?Czy Jednorazowy z nim problem? itd.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan Tarhei 94 #18 Napisano 17 Marca 2021 Tak dla porządku - bo prawie wszystko zostało powiedziane. To są oryginalne zegarki Favre-Leuba z początków lat 90'. Znakowane są jedynie nazwą (rodzina Favre sprzedała w 1985 samą nazwę bez logo firmy, taki błąd kontraktu). Trudno jest nawet określić kto miał wtedy prawa do nazwy Favre Leuba - Benedom ???? (LVMH w 1996 już chyba miało prawa do logo). Mam gdzieś jeden Favre Leuba z tego samego okresu. Stan NOS podbija wartość ale raczej nie do poziomu o którym pisał kolega @y60 Może przy odrobinie szczęścia odzyskasz dług aczkolwiek to raczej Paweł ma lepsze rozeznanie Nina Ricci też jest oryginalna ale jej wartość jest naprawdę znikoma. Swoją drogą bardzo ciekawym jest w jaki sposób ktoś wszedł w posiadanie takiej kolekcji. 0 jedyną stałą cechą rozwoju jest zmiana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
y60 2313 #19 Napisano 17 Marca 2021 no,ja też bym nie liczył na taki wynik przy ew.sprzedaży ale faktycznie był taki FL (ten automat) ,tego dnia na Chrono.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1879 #20 Napisano 17 Marca 2021 Liczą się ceny sprzedaży. Wystawić można jaką się chce, nawet z kapelusza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach