Yahagi 2305 #251 Napisano 20 Czerwca 2022 ... pozwoliłem sobie zmienić nieco tytuł wątku. Było: FMS vs RSM - stare mechanizmy Teraz jest : FMS vs RSM vs FWU - stare mechanizmy Jakoś tak lubię zegary Walchera. Po zmianie będzie 'usprawiedliwienie', że tu mogą się pojawiać Amanna głośno nie dopisuję, bo nie wiemy czy udaje nam się nie tylko trafnie typować, ale choćby trafnie podejrzewać, że to on... :) 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #252 Napisano 26 Czerwca 2022 Taki sie trafil dzisiaj RSM,do tabeli bedzie jak znalazl... 1 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #253 Napisano 26 Czerwca 2022 i kolejny podobno RSM 2 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #254 Napisano 27 Czerwca 2022 Taki zegar. Wskazówki kierują na FWU a skrzynia zaryzykuję, że Sölch & Jäckel. A sprzedawacz pisze, że to zegar ścienny Hermle z mechanizmem Westminster Wydaje się ze zdjęć, że to jednak starszy zegar. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #255 Napisano 29 Czerwca 2022 Troszq poprzeglądałem: Ten Walcher to skrzynia Lenzkircha nr 104 z katalogu z 1855 roku. Katalog Lenza 1863 kończy mi się na skrzyni wzór 92. Podobnie 1868, a w 1883 już takiej skrzyni nie ma. Nie wiem czy to stosowna wytyczna do próby datowania. Trochę mnie samego to nie przekonuje. No ale jakaś'tam poszlaka jest... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #256 Napisano 29 Czerwca 2022 (edytowane) Jest w Katalogu Lenzkircha z 1870 … i Vienna Regulators of Lenzkirch &Lorenz Bob by Blackwell też 1870 roku… Na pewno masz katalog z 1855 ? Edytowane 29 Czerwca 2022 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #257 Napisano 30 Czerwca 2022 (edytowane) Hmmm... no tak mam folder z JPGami opisany. Ale pierwszej strony nie mam... więc może coś się tu rzeczywiście nie zgrywa. Nigdy Lenzami się nie interesowałem szczególnie... wygląda na to, że muszę przepatrzeć jak to jest. Może coś mam namieszane... Dobra.. już wiem. Źle opisane miałem 1855 to 1870. Gdzieś po drodze pomyłka się wkradła, a ja szczególnie nigdy nie wnikałem. Już poprawiam Edytowane 30 Czerwca 2022 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #258 Napisano 11 Lipca 2022 Pomyślałem, że pokażę taki wykres. Mam już doq. photo 133 różnych mechanizmów RSM 1-30. Dwusprężynowych mam już 29 numerków zajętych. Jeszcze mi tylko takiego z nr 2 brakuje. Trochę mniej chodzików jest. Cały czas mechanizmów w tych kategoriach przybywa, więc myślę, że założenie co do numeracji JHubby wymaga jednak weryfikacji. Taka moja opinia... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #259 Napisano 12 Lipca 2022 😳 szacun ! Ja z tego nic nie kapuje ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #260 Napisano 12 Lipca 2022 Ja to tylko óczmi przewracam, bo nic nie tegesuje co Yahagi prezentuje. Inny etap ewolucji, jeszcze z drzewa nie zeszłam 😆🤭 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #261 Napisano 12 Lipca 2022 Dla mnie to jest czytelne i zrozumiałe. W pierwszej chwili też dostałem oczopląsu, ale jak się dokładnie przyjrzeć, to wszystko gra. Przykładowo mechanizm z numerem 3, są 2 mechanizmy z biciem i 1 chodzik, itd. Widzę, że baza się rozrasta - gratuluję. Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #262 Napisano 12 Lipca 2022 Noooooo... doooooobra... może rzeczywiście 'legenda' trochę za szczupła jest. Przy okazji korekta, bo chodzikowa 2-jak się odnalazła. Teraz będzie czytelnie ? ??? (134 szt) 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #263 Napisano 12 Lipca 2022 Czy ja rozumiem, że mechanizm `nr 25 został wyprodukowany i masz zinwentaryzowanych zdjęciowo : jedna sprężyna w 4 egz. a dwie sprężyny w 5 egzemplarzach ? Szczerze to nie rozumiem po co ta numeracja - kolejne modele ? aż takich zmian rewolucyjnych nie widać. No szacun po raz drugi , ale tego nie ogarniam (w sensie systematyki). Mechanizm w typie jakich wyprodukowano ogólnie setki tysięcy (we wszystkich firmach zegarowych), nic specjalnego - wyrób taśmy produkcyjnej, a tak detaliczna numeracja ? nie kapuję ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #264 Napisano 12 Lipca 2022 (edytowane) Ten post / zestawienie / wykres - to raczej element 'polemiki' z założeniami JHubby. Swoją opinię na temat oznaczania i datowania RMS przedstawiłem 'światu' jakiś czas temu. Jest ona zupełnie alternatywna do 'obowiązującej'; opublikowanej przez bardzo zasłużonego JHubby (zupełnie bez ironii, przekąsu itd). Tyle tylko, że od tamtej pory sporo się 'okazało', i w mojej opinii ówczesne założenia obecnie nie wytrzymują krytyki. Coś trzeba w tym temacie poprzestawiać. Ale jak wiesz - ja to 'młody w branży' jestem . Więc siedzę cicho... gromadzę dokumentacje, nie krzyczę i nie naciskam na zrobienie rewolucji. Na ten moment w zasadzie wszystko, co napisałem tu w tym właśnie temacie nadal mi się zgrywa i ugruntowuje. Żeby nie trzeba było grzebać we wcześniejszych postach: W odróżnieniu od założeń JHubby - wg mnie mechanizmy numerowane 1-30 pojawiały się przez ładnych kilka lat... może 7 ? może 8 ? (JHubby zakłada, że był to przełom 1882/83). Numeracja 1-30 powielana była wielokrotnie. Wykres pokazuje, że mech o numerze 25 mam już w archiwum 9 szt (5 na 4). Konstrukcja się zmienia, pojawiają się różne nowe cechy. Nie wierzę, żeby tak gwałtowne zmiany miały miejsce na przestrzeni kilku miesięcy, a potem przez lata spokój. Postem powyżej chciałem tylko zasygnalizować, że nie odpuściłem tematu Edytowane 12 Lipca 2022 przez Yahagi 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #265 Napisano 12 Lipca 2022 👍✋ no tak ja to jestem tylko zbieraczem tego co mi się podoba .... a wiec szacun po raz trzeci 😉 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #266 Napisano 29 Lipca 2022 Taki chodzik - wychodzi, że od kominkowca jakiegoś. Ciekawe jest to, że ten otwór w płycie pojawia się w chodzika raz z jednej a innym razem z drugiej strony nabitego numeru. Ciekawe czy jakąś regułę tu można dostrzec 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #267 Napisano 9 Sierpnia 2022 Chodzików to ogólnie nie było wiele u RSM. Najpóźniejszy sprężynowy jaki widzialem miał nr 3474... i już chyba nic później. Tu odrobinkę wcześniejszy: (skrzynia mi się nie podoba.... ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #268 Napisano 14 Sierpnia 2022 Ciekawy zegar z NAWCC zdecydowanie godny odnotowania: https://mb.nawcc.org/threads/rsm-rose-logo-schnekenburger-mühlheim.29370/page-11#post-1556553 Zmiana numeracji (jej ujednolicenie wg mojej autorskiej teorii :)) trochę się doprecyzowuje. Tu najniższy numer z tej 2giej serii. Do tej pory było to: 5404 a następny 57 901 a teraz jest: 5404 a następny 52181. To ciekawe, bo dla dwugongów (kwadransów) wychodzi to: 11 692 a następny 53 907. Czyli ujednolicenie numeracji miało miejsce +/- w tym samym momencie. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #269 Napisano 18 Sierpnia 2022 A tu FMS wagowy... dość późny ... i ciekawy też z jednej przyczyny: ... 4617 ... okrutnie wysoki numer. 47 szt wagowych FMS mam w archiwum... numery od 0012 do 3222... +/- równomiernie rozłożone. A tu nagle się pojawia numer o 1400 wyższy... Dziwne to trochę. Te 'fasolki' ponoć miały służyć wymianie linek 'on-line'... bez rozkładania bębnów. Możliwe to ? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #270 Napisano 18 Sierpnia 2022 Możliwe..... Yodek taki ma. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #271 Napisano 18 Sierpnia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Yahagi napisał(-a): А вот вес ФМС... довольно запоздалый... и интересный еще и по одной причине: ... 4617 ... безжалостно большое число. У меня в архиве 47 позиций веса ФМС... номера от 0012 до 3222... +/- равномерно распределены. И тут вдруг появляется цифра на 1400 выше... Немного странно. Mam 3415 w bazie danych. Charakterystyczna liczba 1. Edytowane 18 Sierpnia 2022 przez Tatyana 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #272 Napisano 22 Sierpnia 2022 W wątku o skrzyniach zapytałem o to, czy jest ustalone kiedy skończyła się owalna pieczęć u GB: ... a zaczęła się kotwica: Poszukałem u siebie... no i w moich archiwach wychodzi to między 928 xxx a 1 065 xxx. Co daje wg tabel 1892 - 1894 rok. (fajnie byłoby to doprecyzować- ja GB niestety nie archiwizuję z jakimś szczególnym zacięciem). Otóż niedawno uprzejma pani 'sprzedawcz' przesłała mi kilka szczegółowych zdjęć FMS wagowego: Wszystko wygląda na 'zgodnie ze sztuką'. Zegar wygląda na oryginalny. FMS zapakowany w skrzynię od GB. Numerowanie FMS - wiadomo jakie jest... mało pomocne. Ale ta skrzynia ma owalną pieczęć GB. Jeśli więc po 1894 taka pieczęć nie była używana w stolarni GB - to można przyjąć że ten wagowy, albo inaczej - mechanizm FMS o takiej konstrukcji - jest z przed 1894. No i jest to jakieś datowanie Chyba że owal występował jeszcze potem .. .no to wtedy to założenie jest błędne. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #273 Napisano 23 Sierpnia 2022 (edytowane) Po pracy sprawdzę, bo już sprawdzałem, jednak mam za mało GB , by się wypowiadać. W jednym mam owalną i to chyba jest 1896 rok. Po pracy się upewnię Edytowane 23 Sierpnia 2022 przez PM1122 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #274 Napisano 23 Sierpnia 2022 (edytowane) Prawie bym zapomniał , bo zajęty byłem innym zegarem Ma pieczęć owalną , choć jest słabo widoczna . ... GB nr. 1235084 Za to , na zegarze GB nr. 1335190 jest kotwica , oraz inna owalna pieczęć z datą napisaną chyba ołówkiem . No i tu , to nie za bardzo , zgadza się numer mechanizmu z tą datą na skrzyni . Edytowane 23 Sierpnia 2022 przez PM1122 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #275 Napisano 23 Sierpnia 2022 PM1122: dzięki za wysiłek Hmmm... no to nie wiem czy będzie się dało tak datować. Ciekawe czy ta pieczęć jeszcze za czasów VFU się pojawiała. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach