szymon88 11 #1 Napisano 28 Kwietnia 2021 Witam. Upatrzyłem sobie taki zegarek: https://dolinski.pl/atlantic-52781.41.51-worldmaster-chronometer-automatic/ Czy taki zegarek z COSC to dobry wybór? Faktycznie on będzie taki dokładny? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1327 #2 Napisano 28 Kwietnia 2021 Jak się nie mylę, COSC to certyfikat dokładności, rzecz najprościej ujmując. Wybór na pewno dobry, ale „to nie są tanie rzeczy, panie Boczek” 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_M 2712 #3 Napisano 28 Kwietnia 2021 Da się znaleźć tańszy automat z COSC np Tissot PR100 https://dolinski.pl/tissot-pr-100-automatic-gent-cosc-t101.408.11.051.00?gclid=CjwKCAjwj6SEBhAOEiwAvFRuKDITwMsTX81GvpOikRlfB6dHHR7OaJT3rwc29LfWogKyWlSMxlzO-xoCqqYQAvD_BwE Czy będzie dokładniejszy? moim zdaniem niekoniecznie, to tylko certyfikat wydany po testach fabryce, w warunkach realnego użytkowania, moze być różnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofiks_th 15687 #4 Napisano 28 Kwietnia 2021 Jak chcesz dokładny zegarek to tylko kwarcyk sterowany radiowo, np. Citizen, Casio. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
basil 97 #5 Napisano 28 Kwietnia 2021 albo taka Cerina precidrive Kwarcowy mechanizm dokładnośc około 10 sek na rok i tylko 1.5 k PLN u Dolińskiego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 74301 #6 Napisano 28 Kwietnia 2021 Mechaniczny zegarek z certyfikatem COSC tani nie będzie i to widać na przykładzie Atlantica. Ja pewnie poszukałbym gdzieś w ofercie Tissota albo Certiny. Wyjdzie chyba taniej a marki trochę bardzie (u)znane. A jeżeli nie musi być mechaniczny, to Certina z kwarcowym mechanizmem Precidrive pracująca z dokładnością +/- 10 sekund na rok. Jak ma być bardziej prestiżowo, to Longines Conquest V.H.P. Kwarc, kosztuje tyle co mechaniczny Atlantic, ale jednak Longines. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 796 #7 Napisano 29 Kwietnia 2021 20 godzin temu, Łukasz_M napisał(-a): Da się znaleźć tańszy automat z COSC np Tissot PR100 https://dolinski.pl/tissot-pr-100-automatic-gent-cosc-t101.408.11.051.00?gclid=CjwKCAjwj6SEBhAOEiwAvFRuKDITwMsTX81GvpOikRlfB6dHHR7OaJT3rwc29LfWogKyWlSMxlzO-xoCqqYQAvD_BwE Czy będzie dokładniejszy? moim zdaniem niekoniecznie, to tylko certyfikat wydany po testach fabryce, w warunkach realnego użytkowania, moze być różnie. A dokładnie tego szło kupić za 280 usd jakiś czas temu. Uwzględniając Cosc i 80h rezerwy chodu jest to ciekawa opcja, mimo kilku wad. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_M 2712 #8 Napisano 29 Kwietnia 2021 @StaryWilk wiem, w zeszłym roku nabyłem droga kupna wersję z jasną tarczą. W takich pieniądzach opcja bardzo fajna, mimo, że sam zegarek na żywo mnie przynajmniej nie porwał. Ale ja mam generalnie problem z jasnymi tarczami, nie mogę znaleźć zegarka z taka tarczą z którym bym się związał na dłużej. Mnie na żywo odrzuciła lupka na okienku daty - zupełnie nie pasuje do tego zegarka w moim odczuciu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 9192 #9 Napisano 29 Kwietnia 2021 https://www.christopherward.com/military/c65-sandhurst/C65-38A3H2-S00K0-B0.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iko 623 #10 Napisano 29 Kwietnia 2021 C63 Sealander Elite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_M 2712 #11 Napisano 29 Kwietnia 2021 Godzinę temu, cordi7 napisał(-a): https://www.christopherward.com/military/c65-sandhurst/C65-38A3H2-S00K0-B0.html fajny w sumie...szkoda, że nie jasna tarcza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzejp1242 1157 #12 Napisano 29 Kwietnia 2021 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jareknr1 220 #13 Napisano 16 Czerwca 2021 Tak apropos tematu czy wie ktos jak dokladnie odbywa sie ta certyfikacja COSC? Z tego co pisza w instrukcjach do tych certyfikowanych zegarkow ma to byc "15 dni i 15 nocy obserwacji mechanizmu przed zamontowaniem w kopercie, w czasie ktorych wynik nie moze odbiegac wiecej niz -4/+6 s na dobe". W innym miejscu pisza z kolei ze wykonywane jest wtedy bodajze 7 roznych testow wiec troche sie zastanawiam: 1. czy rzeczywiscie mechanizm non stop dziala 15 dni (i nocy:-) ) co oznaczaloby koniecznosc jego rotowania (non stop)? 2. czy owe -4/+6 s na dobe mierzone jest codziennie o konkretnej (stalej?) porze czy po prostu po calym tym okresie sprawdza sie calkowite odchylenie i dzieli przez ilosc dni? 3. jak sie maja do siebie kolejne proby (czyli np. mediana odchylenia do maksymalnego odchylenia w roznych pozycjach, lub roznych temperaturach)? Tzn czy przy kazdej kolejnej probie startuje sie od 0 (co w praktyce oznaczaloby ze to jest 7 oddzielnych prob z ktorych kazda trwa 2 dni) czy tez kontynuuje sie caly czas pomiar bazowy "na chwile" tylko zmieniajac warunki dla potrzeb pozostalych testow? Jesli ktos to wie, bylbym wdzieczny za informacje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iko 623 #14 Napisano 17 Czerwca 2021 Google próbowałeś? Mi zajęło 10s , by znaleźć to: https://www.cosc.swiss/en/certification/methods-measurement 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jareknr1 220 #15 Napisano 17 Czerwca 2021 Tej strony akurat nie widzialem wczesniej (najciemniej pod latarnia) ale podobne opisy owszem przy czym niekoniecznie odpowiada to nawet na pierwsze moje pytanie nie mowiac o tym, ze nadal pozostaja kolejne dwa... NIe znam francuskiego ale jesli dobrze czytam diagram testowania tutaj Certification | COSC to wyglada to faktycznie bardziej na 6 prob po 2 dni z przerwa na jakies "mechanizmy pomocnicze"...niz ciurkiem 15 dni pracy i wyciagniecie z nich sredniej. A jesli tak by bylo, to cala ta dokladnosc jest oceniana raptem na podstawie 1 pomiaru dziennie w danej pozycji w ktorej zegarek przebywa 2 dni. No chyba ze zle czytam ten francuski diagram:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach