M.Mike 1907 #1 Napisano 10 Maja 2021 (edytowane) Od dłuższego czasu chodziła mi po głowie myśl, że brakuje tematu dedykowanego zegarkom z linii Signature. Zakładam więc osobny wątek do wrzucania zdjęć, informacji czy wymiany zdań i spostrzeżeń na temat zegarków z kolekcji Signature. Mamy co prawda wątki o GT/GTS czy ogólne Eco-drive, Citizen, o nurkach, itp, ale przez porozrzucanie po forum ciężko znaleźć co było omawiane wcześniej i gdzie, a linia jest na tyle duża, że zasługuje na osobny wątek. Są też takie zegarki, które nie pasują do żadnego z istniejących poza ogólnym Citizena (np. Grand Classic). Nie ukrywam, że jestem fanem serii Signature - aktualnie połowa moich zegarków to Citizeny z tytułowej linii więc pewnie często będę tu coś wrzucać. Zapraszam do dyskusji i dzielenia się zdjęciami. Zacznę od moich dwóch GT NB0070-57E NB0075-11F Jeżeli ktoś obserwuje temat GT od dawna to będzie pamiętać, że była limitowana wersja bicolor sprzedawana na rejsie po Karaibach. Nie mam pewności co do jego numeru ref. Zdjęcia z sieci. Z innych ciekawostek - na rosyjskim forum zegarkowym jeden z forumowiczów wyeksploatował powłokę w czarnym GT więc go wypolerował Moim zdaniem wyszło ciekawie, chociaż ja bym pewnie oddał komuś do polerki żeby zachować oryginalne krawędzie i płaszczyzny. Edytowane 10 Maja 2021 przez M.Mike 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7156 #2 Napisano 11 Maja 2021 Musi się tutaj pojawić GTS. Dla mnie wciąż numer 1. Przemyślany i świetnie skomponowany projekt, z dbałością o szczegóły. Tarcza kanapkowa, rewelacyjne indeksy i datownik, który może uchodzić za wzór dla innych producentów. Lubię także prostotę koperty połączoną z osłoną koronki i niebanalną bransoletę. AR nie do pokonania. Przy nim inne AR to często żart. Citizen stara się bardziej. I to widać. 10 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #3 Napisano 11 Maja 2021 Piękne ... mimo ze lubię z tarczami i indeksami w dużej ilości te są takie solidne, monolityczne po prostu piękne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #4 Napisano 11 Maja 2021 Musi się tutaj pojawić GTS.Zgadzam się, miałem kilka razy, pewnie jeszcze kiedyś będę miał. Co do AR - większość zegarków z linii ma to "niewidzialne" szkło. To przy okazji dorzucę ciekawostkę czyli GTS ze wspomnianego wcześniej rejsu po Karaibach - czarny nie bicolor. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hezio 230 #5 Napisano 11 Maja 2021 No cóż... Szkoda, że seria signature to już historia. Świetne zegarki - moim zdaniem o rewelacyjnym stosunku jakości do ceny. Kiedyś o ile się nie mylę w Citizen było stopniowanie takie: Campanola https://www.citizenwatch-global.com/campanola/index.html The Citizen Signature ...i reszta Obecnie przy sporej mnogości technologii podział jest już inny. Patrząc na mechaniczne dzieła Citizen jestem wielce ciekaw dalszego rozwoju https://www.citizenwatch-global.com/the-citizen/index.html https://www.citizenwatch-global.com/event2021/newproduct/index.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11699 #6 Napisano 12 Maja 2021 Ja, pomimo, że również lubię serię, dodam od siebie tylko łyżkę dziegciu do tej beczki miodu. Szkoda, ze w tak wysokiej linii zdarzają się wpadki, typu: paprochy pod szkłem, złe spasowanie indeksów oraz brak odpowiedniego wykończenia (np. niedopolerowane indeksy, napisy, itp.) 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #7 Napisano 12 Maja 2021 Campanola jest dla mnie gdzieś obok The Citizen. Signature dałbym obok Atessy.Myślę, że ostatnie słowo w kwestii Signature jeszcze nie padło. Niedawno pojawiła się reaktywowana Series 8, kiedyś JDM, aktualnie poszła na świat. W międzyczasie były też zegarki które nawiązywały stylistyką i numerem ref do Grand Classic tj. NB1041. W tym miesiącu pojawiły się też ciekawe NB1050 w 3 kolorach (9011, stal z duratec, 38mm). Oba są pozycjonowane nieco niżej, cena z metki też zresztą niższa niż Signature. [mention=33253]tommly[/mention] takie wpadki się zdarzały. Z ciekawszych rzeczy poza rozjechanymi indeksami, przesuniętym chapter ringiem, niedopolerowanym napisem miałem też wadę fabryczną koperty (zaszczotkowany wżer z zewnętrznej - widocznej strony ucha). Ale nie wiem czy to nie wynika np. z tego że dostawaliśmy "odrzuty" kupowane w sieci z któregoś tam obiegu, które były pokątnie sprowadzane z UK albo USA - oficjalnie u nas tej linii nie było. A może to była "cena" za niską cenę i padli ofiarą swojego projektu, tj. za mały budżet nie pozwalał osiągnąć właściwego wykończenia jak należy. Oczywiście to ich nie usprawiedliwia, takie sztuki nie powinny przejść kontroli jakości, ale jestem w stanie to wybaczyć patrząc na konkurencję która sadzi jeszcze gorsze babole masowo (nie wyjątkowo) w podobnym i wyższym budżecie. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vergangenheit 4440 #8 Napisano 13 Maja 2021 Signature Octavia piekne są. A autor tego wątku ma najpiekniejszą choć jeszcze tu nie pokazał. I w wersji chrono. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vergangenheit 4440 #9 Napisano 15 Maja 2021 A moze coś mechanicznego z Signature... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysolek007 44307 #10 Napisano 15 Maja 2021 (edytowane) Moon Phase z Japonii ;] Edytowane 14 Września 2021 przez lysolek007 5 👉📸 All Rights Reserved® Diver's⌚holic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #11 Napisano 15 Maja 2021 4 minuty temu, lysolek007 napisał(-a): Moon Phase z Japonii ;] niezmiennie suuuuupeeer !!! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hezio 230 #12 Napisano 15 Maja 2021 13 godzin temu, lysolek007 napisał(-a): Moon Phase z Japonii ;] Fotki klasa miałem go kiedyś w łapach, ale wybrałem coś innego. Mimo wszystko ten model jest wyróżniający się i tak inny, że czasami zastanawiam się czy nie popełniłem błędu 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hogg 884 #13 Napisano 16 Maja 2021 Classic Hogg 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #14 Napisano 16 Maja 2021 8 godzin temu, hezio napisał(-a): Fotki klasa miałem go kiedyś w łapach, ale wybrałem coś innego. Mimo wszystko ten model jest wyróżniający się i tak inny, że czasami zastanawiam się czy nie popełniłem błędu dlatego jak się ma możliwość to się kupuje takie zegareczki - inne bardziej masowe zawsze można znaleźć i kupić je łatwiej !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hezio 230 #15 Napisano 16 Maja 2021 1 godzinę temu, unadarek napisał(-a): dlatego jak się ma możliwość to się kupuje takie zegareczki Kupiłem innego signature 🤣, ale szczerze mając do wyboru całą tą kolekcję wówczas przed sobą to jak w wierszyku "osiołkowi w żłoby dano" 🤣 jest ciężko z wyborem... Pomyśl co czujesz widząc prawie całą serię 🤯 Pewnie gdyby był ten to wróciłbym z nim na ręku, a tak wybrałem BL5446-01E choć nie lubię bikolorów 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #16 Napisano 16 Maja 2021 32 minuty temu, hezio napisał(-a): Kupiłem innego signature 🤣, ale szczerze mając do wyboru całą tą kolekcję wówczas przed sobą to jak w wierszyku "osiołkowi w żłoby dano" 🤣 jest ciężko z wyborem... Pomyśl co czujesz widząc prawie całą serię 🤯 Pewnie gdyby był ten to wróciłbym z nim na ręku, a tak wybrałem BL5446-01E choć nie lubię bikolorów 😁 a to inna sprawa jak dużo dobra i jedno trzeba wybrać ten BL tez fajny jest - ja ma mm starszego i ze zwykłej lini BL5374-51A kawał zegarka ale ten na zdjęciu jest świetny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #17 Napisano 16 Maja 2021 Signature Octavia piekne są. A autor tego wątku ma najpiekniejszą choć jeszcze tu nie pokazał.No tak, oprócz tych dwóch . Nie tylko ja ją mam, ale wiadomo o którą chodzi A moze coś mechanicznego z Signature...Po nocach mi się śni. Do dzisiaj nie wiem jak ty mnie namówiłeś żebym Ci ją sprzedał... Moon Phase z Japonii ;] Ten pasek w grochy zawsze mnie rozwala To przy okazji pochwalę się ostatnio ustrzeloną Sygnaturą. Co ciekawe, większość modeli w tej kopercie jest tytanowa. Mój jest stalowy. Po jego zakupie 3 moje inne sygnatury trochę straciły rację bytu bo są zbliżone kolorystycznie , ale na razie zostają wszystkie Myślałem że będzie robić za EDC, ale chyba jednak nie do końca. Jest filigranowy, lekki i dyskretny jak GTS, z którym co prawda nie miałem nigdy żadnego problemu, ale jednak są na świecie wygodniejsze zegarki Co do tego modelu, to taki trochę popis Citizena, niemal obiekt muzealny w gablotę i podziwiać. Może nie na EDC, ale fan serii powinien go choć trochę ponosić. Ostrze sobie zęby na model z mechanizmem Campanoli (z repeaterem).Classic W kwestii Classików nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa, idzie do mnie prawdziwy biały kruk z serii, ale to się pochwalę jak już dojdzie 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #18 Napisano 16 Maja 2021 14 minut temu, M.Mike napisał(-a): Ostrze sobie zęby na model z mechanizmem Campanoli (z repeaterem). 👍😁 AH4081-09W AH7060-53F AO4014-09E AG6230-57P 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysolek007 44307 #19 Napisano 16 Maja 2021 58 minut temu, M.Mike napisał(-a): No tak, oprócz tych dwóch . Nie tylko ja ją mam, ale wiadomo o którą chodzi ] Po nocach mi się śni. Do dzisiaj nie wiem jak ty mnie namówiłeś żebym Ci ją sprzedał... Ten pasek w grochy zawsze mnie rozwala To przy okazji pochwalę się ostatnio ustrzeloną Sygnaturą. Co ciekawe, większość modeli w tej kopercie jest tytanowa. Mój jest stalowy. Po jego zakupie 3 moje inne sygnatury trochę straciły rację bytu bo są zbliżone kolorystycznie , ale na razie zostają wszystkie Myślałem że będzie robić za EDC, ale chyba jednak nie do końca. Jest filigranowy, lekki i dyskretny jak GTS, z którym co prawda nie miałem nigdy żadnego problemu, ale jednak są na świecie wygodniejsze zegarki Co do tego modelu, to taki trochę popis Citizena, niemal obiekt muzealny w gablotę i podziwiać. Może nie na EDC, ale fan serii powinien go choć trochę ponosić. Ostrze sobie zęby na model z mechanizmem Campanoli (z repeaterem). W kwestii Classików nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa, idzie do mnie prawdziwy biały kruk z serii, ale to się pochwalę jak już dojdzie Widzę że Ci się trafił na kajdanie Moon to jest kawał dobrego zegarka , a unikatowe fazy księżyca robią robotę 1 👉📸 All Rights Reserved® Diver's⌚holic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #20 Napisano 16 Maja 2021 2 minuty temu, lysolek007 napisał(-a): Widzę że Ci się trafił na kajdanie Moon to jest kawał dobrego zegarka , a unikatowe fazy księżyca robią robotę Jak się zakłada takie dzieła sztuki zegarmistrzowskiej to i dzień staje się jaśniejszy - bo to są zegarki z duszą !!! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #21 Napisano 16 Maja 2021 Campanole bardzo chętnie. Ale na razie miałem na myśli Signature w tamtej kopercie z tym mechanizmem. Interesują mnie te wersje: Widzę że Ci się trafił na kajdanie Moon to jest kawał dobrego zegarka , a unikatowe fazy księżyca robią robotę Jest po prostu magiczny 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #22 Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) 4 minuty temu, M.Mike napisał(-a): Campanole bardzo chętnie. Ale na razie miałem na myśli Signature w tamtej kopercie z tym mechanizmem. Interesują mnie te wersje: Jest po prostu magiczny Też super ... też na nie patrzałem ale poza zasięgiem i też super !!! Chyba ze pojadę na zawody w .... i wygram - czego to się nie robi dla Citizena !!! https://www.youtube.com/watch?v=6WvMpZ8cc14 Edytowane 16 Maja 2021 przez unadarek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysolek007 44307 #23 Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) 8 minut temu, M.Mike napisał(-a): Campanole bardzo chętnie. Ale na razie miałem na myśli Signature w tamtej kopercie z tym mechanizmem. Interesują mnie te wersje: Jest po prostu magiczny Miałem wersję ale całą srebrną jak dla mnie za duży i za ciężki się okazał ,chociaż łapkę mam sporą Edytowane 16 Maja 2021 przez lysolek007 3 👉📸 All Rights Reserved® Diver's⌚holic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #24 Napisano 16 Maja 2021 3 minuty temu, lysolek007 napisał(-a): Miałem wersję ale całą srebrną jak dla mnie za duży i za ciężki się okazał taki zegarek powinien być a nie odpustowe plastyki ze straganu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysolek007 44307 #25 Napisano 16 Maja 2021 1 minutę temu, unadarek napisał(-a): taki zegarek powinien być a nie odpustowe plastyki ze straganu ja lubię dosyć ciężkie zegarki ale ten chyba był po prostu niewygodny ... 1 👉📸 All Rights Reserved® Diver's⌚holic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach