Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Piotr.28

Pierwszy automat do 7.000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, evilym napisał(-a):

Tu masz Longinesa 40mm na mojej ręce (17cm). 

DSC_5891.thumb.JPG.e67d6771b378668bb62592645c26c652.JPG

Ja bym usilnie nie brał COSC (chyba że zegarek się podoba i cena ok). Musiałbyś pechowo trafić żeby robił +30 sek. Jak będzie te ok. 10 sek to najwyżej raz w tygodniu, w niedzielę przy kawce, sobie ustawisz nowy czas. A może trafisz taki co robi 3 sek i będziesz zmieniał raz na miesiąc :)

Naprawdę zacnie wygląda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i zacnie, ale przy tej tarczy z tymi wskazówkami odczyt godziny będzie często utrudniony. Miałem w podobnej tonacji Certinę i wiem co mówię. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, evilym napisał(-a):

... Racja, zegarek zdecydowanie bardziej masywny i sportowy. Ale moim zdaniem ....

Nie wygląda to źle.

Raczej wprost przeciwnie. Zegarek wygląda "ciężko" i dominuje zamiast uzupełniać strój. :huh:

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Piotr.28 napisał(-a):

Naprawdę zacnie wygląda :)

Pamiętaj że występuje w kilku wariantach kolorystycznych (tak samo jak Oris Artelier) i rozmiarach.

Mysle że wersja 38,5mm byłaby ok :)

Poniżej masz Tudora 38mm. Też fajny, lecz budżet już niestety przekroczony. Ale jak widać ten rozmiar już lepiej leży. 

DSC_5961.thumb.JPG.09f71f47d63f51a449d2e6d654e59df5.JPG

Szkoda że Nomos Ci nie podchodzi, bo taki bauhausowy styl ma też Sternglas Naos 38mm (niemiecka młoda firma z japońskimi mechanizmami). 

Można go teraz kupić za "kilka" złotych ;)

NaosA-Weiss_Premium_Dunkelbraun_wristsho

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli Longines Record Ci się podoba (nie wiem dokładnie która referencja), to w podobnym stylu warto może rozważyć Epos Originale 3420.152.20.18.15. Cieniutki zegarek (7,7 mm) z mechanizmem ETA 2892 (zasadniczo z tym samym co Longines Record COSC), więc o półkę wyżej niż ETA 2824.

Jest jasna tarcza, szafir, porządny mechanizm i dobra, szwajcarska marka. Może bez takiej tradycji i historii jak Longines, ale solidna i myślę, że szanowana przez miłośników zegarków. Tak jak i Longines - ma przeszklony dekiel a mechanizm też jest ładnie zdobiony. W Jubitomie ten zegarek jest teraz w promocji za troszeczkę powyżej 4.000 PLN, więc w bardzo dobrej cenie. Dużo niższej niż Longines, a zegarki podobne i wizualnie i pod względem technicznym. Jeżeli się spodoba - warto rozważyć. Sam mam w kolekcji zarówno Eposa Originale (inny model na ETA 2824) jak i droższego Longinesa. Jak przyglądam się detalom i wykończeniu, to mam wrażenie, że Epos jest miejscami bardziej dopracowany i "dopieszczony" niż Longines. Zresztą obydwa te zegarki bardzo lubię.

obraz.thumb.png.6d2e936501a793c311ab852d2e725c1d.png

obraz.png.6615b48bd6cbd24107d1134b271b2a5e.png

obraz.thumb.png.732c1f85c4401a1a48e3f9a96380d1db.png

obraz.png.59fe7c1bafbd2fce223e7b61b8f5c32a.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Jeżeli Longines Record Ci się podoba (nie wiem dokładnie która referencja), to w podobnym stylu warto może rozważyć Epos Originale 3420.152.20.18.15. Cieniutki zegarek (7,7 mm) z mechanizmem ETA 2892 (zasadniczo z tym samym co Longines Record COSC), więc o półkę wyżej niż ETA 2824.

... Zresztą obydwa te zegarki bardzo lubię.

Faktycznie, jeżeli klientowi nie zależy na rozpoznawalności marki, to ten Epos jest wartą rozpatrzenia alternatywą. :huh:

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Longines Flagship / Conquest Heritage / Master

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.08.2021 o 21:59, evilym napisał(-a):

...bo taki bauhausowy styl...

...jest całkiem bez charakteru.

To znaczy ja tego charakteru nie widzę i nie rozumiem. Może się na nadaje na kuchenny timer, ale słabo do zegarka sportowego (za subtelny i jednak mało czytelny) i jeszcze słabiej do zegarka garniturowego (za mało wyrazisty i za bardzo kuchenny). Jedynym sensownym bauhausem jest Junghans Meister Chronoscope - w nim subtelności zwiększają czytelność przeładowanego komplikacjami cyferblatu.

I to wcale nie byłaby tak zła opcja do "marynarki i koszuli, a czasem do garnituru", szczególnie w tej wersji kolorystycznej: 

zegarek-junghans-0277923.00-1.jpg

A jak za bardzo sportowo, to nieco bardziej elegancko:

Meister_Calendar_PVD_30028783.jpg

Co prawda znalazłem nieco powyżej budżetu...

...ale po pierwsze - nie ma co oszczędzać na zegarkach, a po drugie - można znaleźć taniej :D

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.08.2021 o 10:30, Zeno napisał(-a):

...jest całkiem bez charakteru.

To znaczy ja tego charakteru nie widzę i nie rozumiem. Może się na nadaje na kuchenny timer, ale słabo do zegarka sportowego (za subtelny i jednak mało czytelny) i jeszcze słabiej do zegarka garniturowego (za mało wyrazisty i za bardzo kuchenny). Jedynym sensownym bauhausem jest Junghans Meister Chronoscope - w nim subtelności zwiększają czytelność przeładowanego komplikacjami cyferblatu.

I to wcale nie byłaby tak zła opcja do "marynarki i koszuli, a czasem do garnituru", szczególnie w tej wersji kolorystycznej: 

zegarek-junghans-0277923.00-1.jpg

A jak za bardzo sportowo, to nieco bardziej elegancko:

Meister_Calendar_PVD_30028783.jpg

Co prawda znalazłem nieco powyżej budżetu...

https://luxtime.pl/zegarki-junghans/zegarek-027/7923.00

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/18793_Junghans_Meister_Calendar_PVD_027750400

...ale po pierwsze - nie ma co oszczędzać na zegarkach, a po drugie - można znaleźć taniej :D

Popieram kolegę :) Jest również z jasną tarczą

spacer.png

lub bardziej tradycyjnie Max Bill, ale to już trochę ponad budżet 

spacer.png

Edytowane przez ICE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi