Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Maniek1983

zegar fms

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry,

jestem od niedawna w posiadaniu zegara FMS 5354. Niestety zegar ma uszkodzone wahadło - czy posiada ktoś z Państw jakiś rysunek techniczny, zdjęcie mocowania wahadła?

Przy okazji chciałem zapytać państwa o orientacyjny rok pochodzenia i przybliżoną wartość takiego zegara. Zegar jest sprawny poza mocowaniem wahadła.

Dołączam zdjęcia.

Z góry dziękuję za odpowiedź

1642401900021.jpg

1642401900011.jpg

1642401900003.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało na tych zdjęciach widać. Jedyne, co wydaje sie uszkodzone to tzw sprężynka (zawieszka) wahadła. Kupuje się to np na Allegro. Przydadzą się zdjęcia całego mechanizmu od tyłu, górnego okucia drewnianej części wahadła oraz wyraźniejsze tej górnej.

1676502363_Screenshot2022-01-17at08-41-25SPRYNKAWAHADAZAWIESZKADOZEGARASTOJCEGO.thumb.png.1651ed6a68e87dd483308e1798be40a1.png

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za odpowiedź, już coś wiem gdzie szukać - pod wieczór podeślę dokładniejsze zdjęcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zmontowaniu powinno to wyglądać tak, jak na zdjęciu. Na dole zawieszamy drewnianą część wahadła z soczewką.

693485578_Screenshot2022-01-17at08-57-26PIKNYSTOJCYZEGARFMS.thumb.png.6f1d54e2d44511a9fb00db49291fe944.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodaje jeszcze kilka zdjęć. Data produkcji wg logo wychodzi miedzy 1914-1925.

Proszę o opinię czy zegar ma jakąś wartość po naprawie. 

Z góry dziękuję

IMG_20220117_174318.jpg

IMG_20220117_174239.jpg

IMG_20220117_174210.jpg

IMG_20220117_174131.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma przedmiotów o wartości ujemnej za wyjątkiem tych, które trzeba samemu dostarczyć do PSZOK. Ten ewidentnie się do tych nie zalicza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh. Cieszy mnie to, to pamiątka rodzinna, która nie jest na sprzedaż, ale z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć czy jest coś wart. Niestety został przemalowany na czarno przez mojego dziadka co na pewno zmniejszyło efekt finansowy i wizualny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam sprężynki do wahadła, nic z allegro nie odpowiada wymiarom....może Państwo czymś poratujecie lub może dobrać inną. Nie wiem jaki wpływ na pracę zegara może mieć inny wymiar sprężynki. 

IMG_20220117_204621.jpg

IMG_20220117_204558.jpg

IMG_20220117_204548.jpg

IMG_20220117_204530.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Maniek1983 napisał(-a):

po naprawie

Ten zegar prócz naprawy wahadła potrzebuje jeszcze odrobinę pracy związanej z wyczyszczeniem i naoliwieniem mechanizmu. 

Na Twoich zdjęciach mimo iż ich jakość nie powala moje jakże niewprawne oko widzi co najmniej 3 miejsca wymagające tych prac a przecież po demontazu mechanizmu czyści się i smaruje wszystko co trzeba..

Generalnie "suchość" widzę.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wolnej chwili proszę o wskazanie tych miejsc, z góry dziękuję. Czy istnieje jakiś instruktaż czyszczenia/smarowania?

Czym smarować?

Z całym szacunkiem dla Państwa, ja jestem laikiem w tej kwestii, a bardzo mi zależy na uruchomieniu tego zegara.

Edytowane przez Maniek1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak perspektywa?

Czy te młoteczki mijają pręty gongu.?

1642408070923.jpg1642408070905.jpg

Chyba , że tak ma być??? naprawdę nie znam się. nie miałem "kwadransa" , czy " innego z wielokrotnym gongiem...

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mijają....do ustawienia. Narazie skupiam się na wahadle..... Aczkolwiek tutaj tarcza niebyła całkowicie wsunięta w sanki. Przy jednym skupisku młoteczków do wymiany sprężynka......nie odbijają

Edytowane przez Maniek1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całym szacunkiem kol@Maniek1983 ..

Nie można "zrobić" tylko wskazanych miejsc, bo w innych jest identycznie.

Mechanizm powinien być przed czyszczeniem rozmontowany, wymyte wszystkie elementy,  osie, czopy,  miejsca osadzenia czopów i jako czyste złożone w całość do czystych płyt. 

Musisz poczytać trochę tematy na forum dotyczące czyszczenia mechanizmów i jeśli jesteś choć trochę "manualny" i posiadasz szczątkowy choćby zmysł techniczny, to powinieneś sobie poradzić. 

Dołączę zdjęcie tego co dostrzegłem, ale tylko prawej strony wskazanej płyty..

Po drugiej stronie jest podobnie a dodatkowo jeszcze zanieczyszczenie samych zębników i "trybików"  dochodzi nie pytając nawet o drugą płytę mechanizmu.

Popatrz jakie masz bagienko we wskazanych miejscach, weź wykałaczkę i przyjedź krawędzią w tych utworach a później wytrzyma wykałaczkę w biały ręczniczek to zobaczysz o czym piszę..

To wszystko niszczy zegar przy każdym ruchu mechanizmu.. powoli ale cały czas... 

20220118_102743.jpg

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, czytam cały czas. 

Czy zegar/mechanizm musi być w poziomie? Bo zauważyłem że cały zegar przechylony jest trochę ku przodowi.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Maniek1983 napisał(-a):

Szukam sprężynki do wahadła, nic z allegro nie odpowiada wymiarom....może Państwo czymś poratujecie lub może dobrać inną. Nie wiem jaki wpływ na pracę zegara może mieć inny wymiar sprężynki.

Wymiary sprężyny nie są krytyczne jak w roczniaku czy sprężynie spiralnej. Może ktoś z Forumowiczów ma już pod ręką wytyczne doboru, bo ja jako samouk i praktym musiałbym je tworzyć na podstawie mioch doświadczeń i pewnie zostałbym tu za nie zlinczowany 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wśród tych allegrowych sprężynek wyróżniono te do zegarów stojących. Są nieco większe. Na 99% będzie pasować.

822141805_Screenshot2022-01-18at14-27-22Zawieszkasprynkawahada-dozegarastojcego.png.a05139fe39062a8805c8cbcd33660372.png

3 godziny temu, Maniek1983 napisał(-a):

Dziękuję, czytam cały czas. 

Czy zegar/mechanizm musi być w poziomie? Bo zauważyłem że cały zegar przechylony jest trochę ku przodowi.....

Lepiej, kiedy skrzynia jest w pionie.

Edytowane przez Anansi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien stać prosto. Jak zawiesisz wahadło, to będzie widać, czy idzie do przodu, itd. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień Dobry. 

Dodaje zdjęcie, nie wiem czy coś w tym łączeniu wahadła z mechanizmem nie jest źle. Zegar pochodzi z 5 min i staje. 

Mechanizm wyczyściłem benzyną ekstrakcyjną. 

Proszę o rady.

DziękujęIMG_20220130_141211.thumb.jpg.5fa473934041087abf16da05c9e8e60b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczyszczony po rozebraniu? Czy potem został naoliwiony w wymaganych miejscach? Jeżeli te warunki nie zostały spełnione, nie ma na co liczyć.

Jeżeli zostały, to należy wyregulować kotwicę odpowiednio pokręcając tym kółeczkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, jak wyregulowano kotwicę ? 

Pomału i trochę posłuchać.... musi być równe ,, tik, tak ", jak nierówno, to nieco dalej przestawiamy to kółko 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Anansi napisał(-a):

Wyczyszczony po rozebraniu? Czy potem został naoliwiony w wymaganych miejscach? Jeżeli te warunki nie zostały spełnione, nie ma na co liczyć.

Jeżeli zostały, to należy wyregulować kotwicę odpowiednio pokręcając tym kółeczkiem.

Mogę prosić o wskazanie "wymaganych" miejsc.

Dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę ... tu regulacja wahadła

IMG_20220130_141211.thumb.jpg.5fa473934041087abf16da05c9e8e60b.jpg

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, kręcę tym próbuje ustawić. Bez wahadła zegar chodzi odziwo, wprawdzie szybko ale to chyba świadczy że mechanizm jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To świadczy , że sprawny , ale z wahadłem może być ustawione nieco inaczej ... no i może nie smarowany i siła oporów sprawia , że z wahadłem już nie idzie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi