Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
worientom

Steeldive & Addiesdive

Recommended Posts

Orientuje się ktoś, czy te wyroby steeldive są identyczne jeśli chodzi o wymiary z oryginałami? Pytam, bo chciałem wymienić szkiełko na szafirowe w moim seiko tuńczyku, ale niewiele drożej miałbym całego tuńczyka od SD (wstawiłbym tam hardelx i pogonił albo zostawił na części).

Mam pytanie, które generalnie dotyczy chyba ogólnie zegarków automatycznych, ale nie zakładam nowego wątku bo podejrzewam że też będziecie wiedzieć, a chodzi o mojego Steeldive 1953 na SeikoNH35. Generalnie to jeden z paru moich zegarków i jest jedynym automatem. Trochę wkurza mnie to, że jak go odłożę na tydzień to przestaje chodzić i muszę go od nowa ustawiać itd.. Mam schizę, że przez to ciągłe odkręcanie koronki ten zegarek się szybciej "zużyje". Co myślicie o takim rozwiązaniu, że jak zegarek leży w organizerze to ma odkręconą koronkę i na przykład nakręcam go po prostu codziennie? Czy nie jest to dobre rozwiązanie i możliwe, że jakieś paproszki dostaną się do środka, kiedy koronka będzie odkręcona?

Mam pytanie, które generalnie dotyczy chyba ogólnie zegarków automatycznych, ale nie zakładam nowego wątku bo podejrzewam że też będziecie wiedzieć, a chodzi o mojego Steeldive 1953 na SeikoNH35. Generalnie to jeden z paru moich zegarków i jest jedynym automatem. Trochę wkurza mnie to, że jak go odłożę na tydzień to przestaje chodzić i muszę go od nowa ustawiać itd.. Mam schizę, że przez to ciągłe odkręcanie koronki ten zegarek się szybciej "zużyje". Co myślicie o takim rozwiązaniu, że jak zegarek leży w organizerze to ma odkręconą koronkę i na przykład nakręcam go po prostu codziennie? Czy nie jest to dobre rozwiązanie i możliwe, że jakieś paproszki dostaną się do środka, kiedy koronka będzie odkręcona?
Ogólnie poza pewnymi wyjątkami nie powinno się zegarków automatycznych nakręcać codziennie ręcznie. Możesz lekko nasmarować gwint koronki np. smarem teflonowym ( bardzo mała ilością smaru), jeśli boisz się o jego wytarcie. Jeśli nie nosisz go często, daj sobie spokój z ustawianiem daty, ustawienie godziny to chwila.

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka

PB260071.jpg

PB260077.jpg

PB260088.jpg

Sam jestem zdziwiony jego punktualnością,choć timegrafer tego nie pokazuje?

Edited by Adamss68

Trochę ostre krawędzie, praca bezela bardzo dobra, luma dobra, jakość wykonania jak że te pieniądze bardzo pozytywne zaskoczenie. 

Pół półki wyżej np. od Lorusa w tej samej cenie. 

IMG_20240220_143100505.thumb.jpg.951ae0eb76d8271a2a5301bc35a8f90a.jpg

Kurde tak kocham tego Steeldive, że oprócz G-Shocków noszę tylko jego i powiem Wam nawet więcej, sprzedałem parę zegarków z kolekcji bo i tak ich nie noszę w ogóle. Pogodziłem się z tym, że jest on homarem suba, jak los da to i kiedyś na prawdziwego suba przyjdzie czas. Po prostu nie mogę się już oszukiwać, że jakieś inne drivery mi się podobają, design suba jest dla mnie bezkonkurencyjny.

Na fotce pierwszy raz na silikonowym pasku, mega wygodna sprawa. 

IMG_0243.jpeg

@edit

Po ponad tygodniu od tego posta właśnie mam na nadgarstku nowego majtka........... jednak ten design nie taki bezkonkurencyjny XDD ?

Edited by raszew

Polowałem na coś od Sd , nie potrafiłem się zdecydować czy sd1970 czy sd1975 (tuńczyk piękny, ale Willard raczej praktyczniejszy na małą łapę no jestem fanem filmu ) to...kupiłem wczoraj oba.
Wyszło odpowiednio 220 i 260zł na tym nieustającym festiwalu kodów promek i monet aliexpressu ?

@Hoffhoffski   piękna ta tarcza Tiffany, walczyłem ze sobą, ale nie potrafiłem się przełamać na taką ekstrawagancję i po 3 czarnych sikorach jako odstępstwo wziąłem 2x granat.