Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

kawa w okolicach 18stej? i tak (przez ten zegarek) spać nie mogę heh

😅👌👌

Jeśli to kawa w Twoim domu, to zmniejsz stopień mielenia w ekspresie (masz automat czy kolbę?) do tego stopnia, aby ekstrakcja była spokojniejsza, płynna i nie będzie bąbli, a tym samym kawa będzie smaczniejsza. Zmianę stopnia mielenia ZAWSZE robimy podczas pracy młynka, chyba że instrukcja mówi odwrotnie. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, GostRado napisał(-a):

😅👌👌

Jeśli to kawa w Twoim domu, to zmniejsz stopień mielenia w ekspresie (masz automat czy kolbę?) do tego stopnia, aby ekstrakcja była spokojniejsza, płynna i nie będzie bąbli, a tym samym kawa będzie smaczniejsza. Zmianę stopnia mielenia ZAWSZE robimy podczas pracy młynka, chyba że instrukcja mówi odwrotnie. 

Kolba i jakiś budżetowy grat typu 'Raven' (czy cos takiego), ale służy nam już wiele lat i chyba wystarcza heh

*Te ustawienia są po stronie Żony... (ogólnie ja lubię jak najmocniejsze, małe, czarne, gęste, leiste espresso i pije... zwykłą żółtą chibo, którą lubię od dawna i zauważyłem, że ona może być 'ubita' mocno oraz po brzegi a 'leci' dobrze / z kolei - te 'lepsze' kawy, które zamawia Żona - to już trochę się 'zatykają' w 'przelocie' i nie ma sensu ich ubijac i upychać po brzegi w kolbie)

*Generalnie ja to amator, stąd i marny rozmówca odnośnie temat kawy oraz ich przyrządzania hah

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. Jest z tym ambaras. Inna kawa i już są wymuszenia zmiany korekty ustawień ekspresu i młynka. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_0476.thumb.jpeg.0ddfd7b50fc7783c89981e149c5ae79a.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20250802_090706.k.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poranna kawa w towarzystwie Festiny. 

20250802_110516.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Topaz napisał(-a):

Poranna kawa w towarzystwie Festiny. 

20250802_110516.jpg

Posiadam identyczna kawiarke, jedyna roznica to ksztalt. Sluzyla mi dobre 8 lat, ale od chwili kiedy kupiłem ekspres automatyczny, kurzy sie w szafie 😉

IMG_3529.jpeg
Chociaż jak teraz patrze to rożnice są też w kolorach 🤣

Edytowane przez Zalles

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi