beniowski 8358 #1001 Napisano 18 Października 2023 Ale fajnie. Auto jeździ (czyli robi to co powinno i co robią miliony innych aut, nic więcej), a ty się cieszysz że jeździ 😁. A że przy tym w środku buczy, huczy i wyje, to nic, ot taki jego urok. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9031 #1002 Napisano 18 Października 2023 Godzinę temu, beniowski napisał(-a): Ale fajnie. Auto jeździ (czyli robi to co powinno i co robią miliony innych aut, nic więcej), a ty się cieszysz że jeździ 😁. A że przy tym w środku buczy, huczy i wyje, to nic, ot taki jego urok. Tak, dokładnie tak. Jeszcze brzęczy, skrzypi i terkocze 3 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #1003 Napisano 18 Października 2023 1 godzinę temu, pmwas napisał(-a): Zimno, szyby oszronione - pogoda na UAZa! Eeee… prawda??? Zadowolony, że mam sibirskie autko odpalam silnik. Zapalił od strzału, nawet lepiej niż latem Zapowiada się dobrze. W środku zimno jak w psiarni, ale wiadomo - musi się nagrzać. A ponoć nagrzewa się szybciutko. Ruszam - choć zimne, wszystko chodzi normalnie, tzn nie zgrzyta bardziej niż zwykle. Plyn ma 80*, przełącznik w pozycji grzania (pod deską od strony pasażera jest zawór odcinający płyn z chłodnicy od wentylacji na lato), włączam wentylator. Ryczy to tak, ze już nie słyszysz hałasów przeniesienia napędu. Ogólnie wentylacja w UAZie jest tak glosna, ze zagłusza - i tak przecież głośny napęd. Czyli grubo, od samego ryku wentylatora można dostać bólu głowy. I teraz najlepsze. Z wentylacji leci ciepłe powietrze, od którego przy 7-10* jesienią można się ugotować, natomiast leci go za mało, żeby nagrzać nieszczelnego UAZa. Cale 35km jadę w zimnie, z nawiewem przestawionym na stopy, bo buty mam jeszcze wczesnojesienne. Wniosek? UAZ nie zawodzi. Wciąż szukam i szukam jednej rzeczy, która w tym aucie byłaby naprawdę dobra i dalej nic. Wciąż twierdzę, że najlepszy jest silnik, ale tez był już 2 razy naprawiany. Przygoda trwa i raz jeszcze podkreślam - ja nie narzekam, ja opowiadam jak jest Najleosze, że to auto wciąż mnie nie zniechęciło - jedzie się niemal pod każdym względem jak w jakiejś zabytkowej ciężarówce i to jest piękne Czyli masochizm w pełnej postaci 🤣 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9031 #1004 Napisano 18 Października 2023 W UAZie jest cała gamą różnych odgłosów i najtrudniej określić, który jest normalny, a który oznacza awarię i na ile poważną 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11556 #1005 Napisano 18 Października 2023 2 godziny temu, pmwas napisał(-a): W UAZie jest cała gamą różnych odgłosów i najtrudniej określić, który jest normalny, a który oznacza awarię i na ile poważną Jeździć obserwować i się nie przejmować 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49591 #1006 Napisano 18 Października 2023 12 hours ago, pmwas said: Zimno, szyby oszronione - pogoda na UAZa! Eeee… prawda??? Zadowolony, że mam sibirskie autko odpalam silnik. Zapalił od strzału, nawet lepiej niż latem Zapowiada się dobrze. W środku zimno jak w psiarni, ale wiadomo - musi się nagrzać. A ponoć nagrzewa się szybciutko. Ruszam - choć zimne, wszystko chodzi normalnie, tzn nie zgrzyta bardziej niż zwykle. Plyn ma 80*, przełącznik w pozycji grzania (pod deską od strony pasażera jest zawór odcinający płyn z chłodnicy od wentylacji na lato), włączam wentylator. Ryczy to tak, ze już nie słyszysz hałasów przeniesienia napędu. Ogólnie wentylacja w UAZie jest tak glosna, ze zagłusza - i tak przecież głośny napęd. Czyli grubo, od samego ryku wentylatora można dostać bólu głowy. I teraz najlepsze. Z wentylacji leci ciepłe powietrze, od którego przy 7-10* jesienią można się ugotować, natomiast leci go za mało, żeby nagrzać nieszczelnego UAZa. Cale 35km jadę w zimnie, z nawiewem przestawionym na stopy, bo buty mam jeszcze wczesnojesienne. Wniosek? UAZ nie zawodzi. Wciąż szukam i szukam jednej rzeczy, która w tym aucie byłaby naprawdę dobra i dalej nic. Wciąż twierdzę, że najlepszy jest silnik, ale tez był już 2 razy naprawiany. Przygoda trwa i raz jeszcze podkreślam - ja nie narzekam, ja opowiadam jak jest Najleosze, że to auto wciąż mnie nie zniechęciło - jedzie się niemal pod każdym względem jak w jakiejś zabytkowej ciężarówce i to jest piękne To jest wręcz książkowy przykład że na każde auto znajdzie się klient 😉 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
souls_hunter 873 #1007 Napisano 19 Października 2023 "Wciąż szukam i szukam jednej rzeczy, która w tym aucie byłaby naprawdę dobra i dalej nic." Kolega szuka i mając rzecz oczywistą przed oczami jej nie widzi. A szyby? Czy nie są dobre? Przecież widać przez nie wszystko więc działają bez zarzutu. 1 Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9031 #1008 Napisano 19 Października 2023 1 godzinę temu, souls_hunter napisał(-a): "Wciąż szukam i szukam jednej rzeczy, która w tym aucie byłaby naprawdę dobra i dalej nic." Kolega szuka i mając rzecz oczywistą przed oczami jej nie widzi. A szyby? Czy nie są dobre? Przecież widać przez nie wszystko więc działają bez zarzutu. Zagwozdkę mam… Tak, szyby jako takie są dobre, natomiast co do ich przesuwania w bocznych oknach… Ta z prawej się zacina (może kwestia przesmarowania uszczelek), natomiast najlepsze są zamki blokujące okna żeby ich ktoś nie otworzył od zewnątrz. Jak się je zablokuje, to nie chcą się odblokować i trzeba ten zamek rozkręcać 🤦♂️ Ale fakt, same szyby jako takie są dobre 🍾 2 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1694 #1009 Napisano 19 Października 2023 A powietrze w oponach? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #1010 Napisano 19 Października 2023 8 minut temu, goral_ napisał(-a): A powietrze w oponach? Pewnie do wymiany, bo jeszcze LETNIE 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9031 #1011 Napisano 19 Października 2023 15 minut temu, goral_ napisał(-a): A powietrze w oponach? 😂👌 Tak w sumie, to póki co (odpukać!) problemów nie ma z mostami i zawieszeniem. Silnik - wiadomo, 2 poważne awarie Skrzynia - zgrzyta Skrzynia rozdzielcza - przód nie chce wskoczyć a po zapięciu nie chce się rozpiąć Wentylacja - latem nie ochłodzi, zimą nie zagrzeje, za to ryczy jak pojebana Oświetlenie - regulacja wysokości lamp przednich padła od razu i lampy są ustawione na stałe (domyślam się, że tak, aby przejść przegląd). Przełącznik kierunkowskazów często automatycznie nie odbija. Styki w tylnych lampach z gównolitu, miękkie, gną się, ogólnie te lampy tylne to jak z chińskiej zabawki a nie z samochodu… Wycieraczki - hałasują (pewnie wina piór, choć moim zdaniem docisk też za mocny), co pewnie da się wyregulować, natomiast spryskiwacz czasem działa za którymś razem… Układ chłodzenia - usunięte liczne wycieki, ale ogólnie działa.., Blacha - rdzewieje. Drzwi kierowcy spasowane tak, ze uderzają w próg wywołując korozję… Zamki w drzwiach - to akurat nawet działa… Tylko odblokowanie tylnych drzwi od wewnątrz wymaga nieco gimnastyki… Zamki w oknach - dramat. Hamulce - pęknięty zbiornik wyrównawczy pompy, wymieniany także cylinderek hamulcowy z tyłu Sprzęglo - wiecie - kaszana i chyba tez „od samości”, a nie ze zużycia. Ogólnie - jeżdżące (przeważnie) nieszczęście. Ale i tak go uwielbiam 5 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11556 #1012 Napisano 19 Października 2023 Ale w kosmos polecieli Ruskie? Polecieli i jeszcze wrócili 2 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1694 #1013 Napisano 20 Października 2023 Nikt nie wie ile %...... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9031 #1014 Napisano 20 Października 2023 Dzisiaj dużo jeździłem i w końcu rozumiem. Pod górę jak ruszam i dam mało gazu, to silnik telepie się jak przedtem. Ale różnica polega na tym, że jak dam więcej gazu, to rusza płynnie. Poprzednio im więcej gazu tym bardziej szarpał. Dlatego miałem kłopoty z interpretacją objawów - to były dwie różne rzeczy, telepanie silnika na niskich obrotach i szarpanie nagrzanego sprzęgła... 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1015 Napisano 20 Października 2023 (edytowane) Zbyt mało momentu... odnośnie reduktora, to sprawdź ciśnienie w kołach... Edytowane 20 Października 2023 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9031 #1016 Napisano 23 Października 2023 Nowe znalezisko… Złączka do sondy lambda radośnie smaży się na wydechu. Nie wina UAZa, sonda była wymieniona. Czyli pośrednio i tak wina UAZa 😂 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
souls_hunter 873 #1017 Napisano 23 Października 2023 Rzekłbym wina Tuska ale to już nie jest modne. 2 Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #1018 Napisano 23 Października 2023 4 godziny temu, pmwas napisał(-a): Nowe znalezisko… Za to Rudą, jak chrupie blachy, to słychac przy wyłączonych głosnikach w kompie 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9031 #1019 Napisano 23 Października 2023 4 minuty temu, mkl1 napisał(-a): Za to Rudą, jak chrupie blachy, to słychac przy wyłączonych głosnikach w kompie To osłona kolektora. Powiem tak - właziłem pod spod. Całkiem dobrze nie jest, ale zdecydowanie źle tez nie Mam tylko dylemat, czy jeździć tym zimą. Bo alfą mi szkoda po mieście na mrozie pomykać, ale z drugiej strony dla UAZa to może być pierwsza i ostatnia aktywna zima 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #1020 Napisano 23 Października 2023 (edytowane) 22 minuty temu, pmwas napisał(-a): jeździć tym zimą zdecydowanie tak. Nawet zainwestować w prawdziwe 4 zimowe opony. Ciepło się ubierać, wozić odmrażacz do szyb, skrobaczkę, obowiązkowo linkę do holowania (może będziesz musiał kogoś z zaspy wyciągać a przecież auto masz właśnie do takich trudnych prac), łopatkę do odgarniania śniegu.. Po to właśnie masz uaza, żeby z niego korzystać. Auto do smigania- Alfę to oszczędzaj.. jeszcze się może przydać. Uaz ma napęd na 4 koła, wysoki prześwit, szerokie opony, nowe sprzęgło i wszystkie atuty do jazdy zimą. Przecież to auto stworzone jest na syberyjskie warunki.. Wszyscy Ci będą zazdroscili. Edytowane 23 Października 2023 przez zadra 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9031 #1021 Napisano 23 Października 2023 6 minut temu, zadra napisał(-a): zdecydowanie tak. Nawet zainwestować w prawdziwe 4 zimowe opony. Ciepło się ubierać, wozić odmrażacz do szyb, skrobaczkę, obowiązkowo linkę do holowania (może będziesz musiał kogoś z zaspy wyciągać a przecież auto masz właśnie do takich trudnych prac), łopatkę do odgarniania śniegu.. Po to właśnie masz uaza, żeby z niego korzystać. Auto do smigania- Alfę to oszczędzaj.. jeszcze się może przydać. Uaz ma napęd na 4 koła, wysoki prześwit, szerokie opony, nowe sprzęgło i wszystkie atuty do jazdy zimą. Przecież to auto stworzone jest na syberyjskie warunki.. Wszyscy Ci będą zazdroscili. Wlasnie… syberyjskie 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1022 Napisano 24 Października 2023 13 godzin temu, zadra napisał(-a): zdecydowanie tak. Nawet zainwestować w prawdziwe 4 zimowe opony. Ciepło się ubierać, wozić odmrażacz do szyb, skrobaczkę, obowiązkowo linkę do holowania (może będziesz musiał kogoś z zaspy wyciągać a przecież auto masz właśnie do takich trudnych prac), łopatkę do odgarniania śniegu.. Po to właśnie masz uaza, żeby z niego korzystać. Auto do smigania- Alfę to oszczędzaj.. jeszcze się może przydać. Uaz ma napęd na 4 koła, wysoki prześwit, szerokie opony, nowe sprzęgło i wszystkie atuty do jazdy zimą. Przecież to auto stworzone jest na syberyjskie warunki.. Wszyscy Ci będą zazdroscili. Ja nie... 2 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #1023 Napisano 24 Października 2023 14 godzin temu, zadra napisał(-a): Wszyscy Ci będą zazdroscili. Determinacji ? 🤤 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9031 #1024 Napisano 24 Października 2023 3 godziny temu, kiniol napisał(-a): Ja nie... 😂 Malkontent 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #1025 Napisano 24 Października 2023 14 minut temu, pmwas napisał(-a): 😂 Malkontent Realista 😅 [ to nie znaczy fan Realu Madryt 😅 ] 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach