Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
petruss

Cuervo y Sobrinos

Recommended Posts

Cuervo są fajne. W W-wie można je zobaczyć w Pracowni Czasu.

Btw to in-house czy bazujące😁

I co znaczy wyglądające na luksusowe? 

Na rynku nie brakuje in-house bazujących... Stawiam, że bazujące.

Co do tego wyglądania... to nie bardzo potrafię wytłumaczyć 🤔. Nie mogę przelać myśli w sensowny sposób.

Jak mamy mechanizm in-house to znaczy że jest to mechanizm manufakturowy, czyli nie bazujący na mechanizmie z firmy zewnętrznej. Tak w skrócie, bo w ramach danych grup np Richemont czy Swatch to pojęcie czasami się rozciąga. 

@petruss

Dzięki za temat i wrzutkę modelu Buceador 👍

Zapomniałem o tej marce, a jest ciekawa. Chętnie zobaczyłbym kilka modeli na żywo.

Tag Heuer Carrera Heuer 01 | Oris Aquis 41,5mm | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

nie żebym się czepiał ... 😜

Cuervo y Sobrinos z Hiszpanią współdzieli język.

Marka powstala w 1882 roku w Hawanie na Kubie. Założona została przez Ramona Fernandez Cuervo i jego sześciu bratanków - stąd też nazwa Cuervo i Bratankowie

Niektórzy twierdzą że cała historia rozpoczęła się 20 lat wcześniej od emigracji Ramona z hiszpańskiej Asturii do Hawany, nigdy jednak nie była to firma rejestrowana w Hiszpanii.

Cuervo y Sobrinos była de facto firmą jubilerską sprzedającą początkowo zegarki różnych marek. Coś na kształt i podobieństwo Cartier'a. Część z nich nosiła logo Cuervo y Sobrinos zamiast oznakowania producenta (zdarzało się to nawet w przypadku Longines , Zenith'a a nawet Patek Philippe). Dopiero w okolicach lat 20' firma aktywnie weszła w produkcje własnych modeli. Początkowo była to współpraca z manufakturami w Pfortzheim a od 1928 roku własna fabryka w La Chaux-de-Fonds w Szwajcarii (coś Wam mówi nazwa tej miejscowości :D) a także rozbudowa zakładu w Hawanie.

Okresem świetności Cuervo y Sobrinos były lata 40' i 50' i rozkwit napędzanej turystyką gospodarki La Habana (celowo piszę Hawany a nie Kuby w całości).

W 1965 roku Fidel (nosił na codzień Cuervo y Sobrinos Tradicion) upaństwowił kubańską fabrykę. Przez jakiś czas produkowała ona jeszcze zegarki oparte na radzieckich werkach - widziałem taki wynalazek ale niestety właścicielka odmówiła sprzedaży - ale gdzieś w okolicach 1966-1967 zniknęła z rynku całkowicie.

Ponownie reaktywował ją w 1997 Marzio Villa, również nie Hiszpan :),  początkowo z siedzibą w Mediolanie, także nie Hiszpania :)

W 2018 roku Cuervo y Sobrinos dostała się pod panowanie Swatch Group aczkolwiek z zachowanie dużej niezależności. 

Jeśli chodzi o historyczne mechanizmy do lat 60' to było ich sporo: Felsa, ASSA, Laco(???).  Obecnie werki sygnuje się oznaczeniem CyS. Są to zarówno adaptacje Selity SW200 (mam w Historiador taki werk oznakowany jako CyS 5203) jak i mechaniczne in-house'y - CyS 2450.

jedyną stałą cechą rozwoju jest zmiana

@Pan Tarhei 👍 No i fajnie. 

Jak wyszukuję po haśle różne dziwne rzeczy.... a potem zapominam wracać i weryfikować dane. Tak czy siak znalazłem ten brand pod hasłem "spanish watches".

2 godziny temu, Pan Tarhei napisał(-a):

nie żebym się czepiał ... 😜

Cuervo y Sobrinos z Hiszpanią współdzieli język.

Marka powstala w 1882 roku w Hawanie na Kubie. Założona została przez Ramona Fernandez Cuervo i jego sześciu bratanków - stąd też nazwa Cuervo i Bratankowie

Niektórzy twierdzą że cała historia rozpoczęła się 20 lat wcześniej od emigracji Ramona z hiszpańskiej Asturii do Hawany, nigdy jednak nie była to firma rejestrowana w Hiszpanii.

Cuervo y Sobrinos była de facto firmą jubilerską sprzedającą początkowo zegarki różnych marek. Coś na kształt i podobieństwo Cartier'a. Część z nich nosiła logo Cuervo y Sobrinos zamiast oznakowania producenta (zdarzało się to nawet w przypadku Longines , Zenith'a a nawet Patek Philippe). Dopiero w okolicach lat 20' firma aktywnie weszła w produkcje własnych modeli. Początkowo była to współpraca z manufakturami w Pfortzheim a od 1928 roku własna fabryka w La Chaux-de-Fonds w Szwajcarii (coś Wam mówi nazwa tej miejscowości :D) a także rozbudowa zakładu w Hawanie.

Okresem świetności Cuervo y Sobrinos były lata 40' i 50' i rozkwit napędzanej turystyką gospodarki La Habana (celowo piszę Hawany a nie Kuby w całości).

W 1965 roku Fidel (nosił na codzień Cuervo y Sobrinos Tradicion) upaństwowił kubańską fabrykę. Przez jakiś czas produkowała ona jeszcze zegarki oparte na radzieckich werkach - widziałem taki wynalazek ale niestety właścicielka odmówiła sprzedaży - ale gdzieś w okolicach 1966-1967 zniknęła z rynku całkowicie.

Ponownie reaktywował ją w 1997 Marzio Villa, również nie Hiszpan :),  początkowo z siedzibą w Mediolanie, także nie Hiszpania :)

W 2018 roku Cuervo y Sobrinos dostała się pod panowanie Swatch Group aczkolwiek z zachowanie dużej niezależności. 

Jeśli chodzi o historyczne mechanizmy do lat 60' to było ich sporo: Felsa, ASSA, Laco(???).  Obecnie werki sygnuje się oznaczeniem CyS. Są to zarówno adaptacje Selity SW200 (mam w Historiador taki werk oznakowany jako CyS 5203) jak i mechaniczne in-house'y - CyS 2450.

Uprzedziłeś mnie w tym opisie. 👍

Jestem fanem marki od kilku lat. Mierzyłem wiele modeli i zawsze jak jest okazja to to robię. Raz lub dwa byłem bliski zakupu. To są piękne zegarki. Ale jak dla mnie dosyć duże niestety. I zastanawiam się jak takie wzory sprawdzają się w dłuższym okresie użytkowania, czy nie nudzą się przy swej nietuzinkowości. 

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

@eye_lip -w 2018 roku Luca Musumeci i Marzio sprzedali udziały w CyS. Nabywcą była grupa inwestycyjna bezpośrednio powiązana z SG (numer rejestracyjny

CH-269.114.494). Za przejęcie odpowiedzialny był Massimo Rossi, który pełni obecnie obowiązki GM'a. Massimo od prawie 30 lat pracuje dla SG i sądząc po jego wypowiedziach w dalszym ciągu identyfikuje się ściśle z SG. Znamienne jest także przeniesienie siedziby fabryki do  Le Noirmont.  
Pisałem jednak także o niezależności bo CyS prowadzi niezależną dystrybucję i marketing (o ile wiem). Być może współpraca jest realizowana na poziomie dostaw podzespołów (mechanizmy).
Ale może to jest tylko przejaw mojego spiskowego podejścia do historii zegarmistrzostwa :D:D:D.

@agremi - uwielbiam Cuervo y Sobrinos ! Tak są duże, Esplendidos wymaga sporej łapy by wyglądało to naturalnie. Ale z pewnością nie nudzą się CyS nie brakuje zegarkowego DNA a to dla mnie ma ogromne znaczenie.

A tak dla podtrzymania tematu - projekt (chyba nie zrealizowany) nowego Historiador'a, dla mnie to całkowite odejście od tradycji tej lini ale design doceniam :) 
image.png.595041cecef8dd8521d175ed6492ceac.png

Edited by Pan Tarhei

jedyną stałą cechą rozwoju jest zmiana

@SEI_pat_KO ten temat czeka na zdjęcia Twojego "dwa w jednym" 😉. Obfotografuj go z każdej strony i podziel się wrażeniami. I oczywiście gratulacje bardzo oryginalnego nabytku!

Małżeństwo i zegarki.

13 minut temu, AK&AK napisał(-a):

@SEI_pat_KO ten temat czeka na zdjęcia Twojego "dwa w jednym" 😉. Obfotografuj go z każdej strony i podziel się wrażeniami. I oczywiście gratulacje bardzo oryginalnego nabytku!

pewnie, póki co sesji obecnemu Prominente nie robiłem, ale już jeden prominente, circuito, buceador przewinęły się w kolekcji. Niestety dość szybko rotuje, ale dzięki temu nie muszę patrzeć aż tak mocno na budżet. Póki co wrzucam pozostałą trójkę od frontu :)

IMG_20220210_093835.thumb.jpg.f1790540f9ed34a80d33ffa0e9cca684.jpg

IMG_20220520_173353.thumb.jpg.9f7eaed131ee88702b8ae1c20c5d07ce.jpg

IMG_20220620_170957.thumb.jpg.fed5b8e24bb2919ef4fa923edccad5bd.jpg

już po dobranocce, dlatego wrzucam prominente solo tiempo od tyłu... tylko zdjęcia pozostały :)

IMG_20220210_094130.thumb.jpg.cad19effade0b0a69cbf2893333bd0c2.jpg

Edited by SEI_pat_KO