Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
arek314

Klub Miłośników Zegarków Hanhart

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Niezły!

Reverse-Panda-Wristshot.jpg

Też uważam, że bardzo fajny. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zamienię preventora na ten model.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kkwpk napisał(-a):

Chyba zamienię preventora na ten model.

Wrcuc kilka fotek w różnym oświetleniu zanim się pozbędziesz. Cały czas nie wiem czy czarny chcę czy niebieski.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie u mnie od myśli do decyzji to może i rok minąć.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten niebieski odcien chociazby na filmie Petera Kotsy wyglada tak:

image.thumb.png.14ca82b35335dc441796185b4330368a.png

Prezentuje sie bardzo ladnie - i taki niebieski moglbym w sumie miec.

Mnie natomiast, przy oswietleniu na hali wystawowej, wychodzilo cos dosc mocno innego:

image.png.9e8c94f8f8151b97fdc96cc1fa0b7000.png

Jakby dwa rozne zegarki w sumie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ten drugi kolor nawet w pełnym słońcu tak nie wygląda.

Dodałem foto. 

IMG_3403.jpeg

Edytowane przez kkwpk

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mamy już trzy różne zegarki 😁

2 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Ten niebieski odcien chociazby na filmie Petera Kotsy wyglada tak:

image.thumb.png.14ca82b35335dc441796185b4330368a.png

Prezentuje sie bardzo ladnie - i taki niebieski moglbym w sumie miec.

Mnie natomiast, przy oswietleniu na hali wystawowej, wychodzilo cos dosc mocno innego:

image.png.9e8c94f8f8151b97fdc96cc1fa0b7000.png

Jakby dwa rozne zegarki w sumie :D

2 godziny temu, kkwpk napisał(-a):

Ten drugi kolor nawet w pełnym słońcu tak nie wygląda.

Dodałem foto. 

IMG_3403.jpeg

No to mamy już trzy różne zegarki 😁 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez tak to widzę 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny inny zegarek.

IMG_3265.jpeg

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy porównywałem Preventora z czarna tarcza do Preventora z niebieską tarcza, podczas Aurochronos, to zdecydowanie wybrałbym niebieską tarczę, ponieważ ciekawie "pracuje" ze swiatłem i jest w macie, prawie jak w niebieskim Pelagosie FXD, którego posiadam (odcien niebieskiego jest zuepłnie inny, ciemniejszy w Preventorze).

Czarna wersja jest dla mnie kolejnym strap monsterem, a ja nie szukam takiego. 

U mnie powodem do zastanowień jest font, a raczej grubośc fonta indeksów... Marph jest pod tym wzgledem ładniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Panowie, może ktoś jest lepiej ode mnie zorientowany.

Najnowszy 417 ES jest określany jako "flyback column-wheel chronograph" - https://www.hanhart.com/en/product/417-es-1954-flyback-reverse-panda-39-mm-2/

A jak jest z 415 ES? - https://www.hanhart.com/en/product/415-es-reverse-panda-steel-39-mm/

Nie ma funkcji flyback. Ale czy chronograf jest z kołem kolumnowym?

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a):

Panowie, może ktoś jest lepiej ode mnie zorientowany.

Najnowszy 417 ES jest określany jako "flyback column-wheel chronograph" - https://www.hanhart.com/en/product/417-es-1954-flyback-reverse-panda-39-mm-2/

A jak jest z 415 ES? - https://www.hanhart.com/en/product/415-es-reverse-panda-steel-39-mm/

Nie ma funkcji flyback. Ale czy chronograf jest z kołem kolumnowym?

Z tego, co ja wiem to najnowszy 415 (chrono z obrotowym bezelem) ma klatke i system przeciwwstrzasowy ale nie ma flyback-a.

417 ma flyback i system przeciwwstrzasowy - i dodatkowo w wersji 39 z pelnym deklem klatke antymagnetyczna, wersja 42 ma szklany dekiel.

Mozesz na stronie wyfiltrowac sobie wszystkie modele, ktore maja mechanizm flyback:

https://www.hanhart.com/en/product-tag/flyback-en/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flyback-a wiem, że nie ma. Chodziło mi o to czy werk Sellita SW 510M w Hanharcie 415 ES jest chronografem typu column wheel. Tego nie wyfiltrujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie, ze jest - napisz do nich, raz - dwa odpisuja. Bedziesz miec pewnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Wydaje mi sie, ze jest - napisz do nich, raz - dwa odpisuja. Bedziesz miec pewnosc.

Jak doradziłeś, tak zrobiłem, przy okazji zapytałem czy planują większą wersję 415 ES i dostałem taką odpowiedź:

"The new 415 ES has the cam controlled SW510, which is not the column wheel flyback chronograph movement of our 417 ES Flyback versions (which would be the AMT 5100 movement). At the moment there is no 415 ES in 42 mm in planning, but we will take a note that there is interest."

Wygląda więc na to, że tylko wersje flyback mają równocześnie koło kolumnowe, a wersje bez flyback nie mają koła kolumnowego. tak więc 417 ES to flyback column wheel chronograph, a 415 ES to po prostu chronograph.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Jak doradziłeś, tak zrobiłem, przy okazji zapytałem czy planują większą wersję 415 ES i dostałem taką odpowiedź:

"The new 415 ES has the cam controlled SW510, which is not the column wheel flyback chronograph movement of our 417 ES Flyback versions (which would be the AMT 5100 movement). At the moment there is no 415 ES in 42 mm in planning, but we will take a note that there is interest."

Wygląda więc na to, że tylko wersje flyback mają równocześnie koło kolumnowe, a wersje bez flyback nie mają koła kolumnowego. tak więc 417 ES to flyback column wheel chronograph, a 415 ES to po prostu chronograph.

W tym kontekscie 417 ES 39 mm wydaje sie wyjatkowo atrakcyjnie pozycjonowany cenowo.

Kolo kolumnowe, flyback, klatka antymagnetyczna, system przeciwwstrzasowy - nic tylko brac.

image.png.58a39d58af40ec2eb41a64815e5b5170.pngimage.png.09869dceb9162e88a36fd0611f940beb.png

image.thumb.png.939486cfc3bf7cca7fbf9952dab927f2.png

image.thumb.png.6ff411b4f4cf172a66804e9c30b86107.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Utwardzenie koperty to nie ściema. Zero rysek.

IMG_3442.jpeg

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Preventor HD12 doczekal sie mikroregulacji w zapieciu - calkiem zgrabnie to wyszlo. Na moje oko rozmiar zapiecia sie nie zmienil - Sinn moglby patrzec i sie uczyc.

1283837064_HanhartBand1.thumb.jpg.bbddba5791190e5c1bf11b4b3ded885b.jpg

1413768040_HanhartBand2.thumb.jpg.8a9d7ed9ef5b3c9f7b9c269ae1998f35.jpg

1797650922_HanhartBand3.thumb.jpg.40c2646e776d0fb86e139ddc92b52b33.jpg

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby tak jeszcze zrobili tego Preventora z ciemnozieloną tarczą. Tego się najbardziej obawiam, że kupię czarnego, a oni chwilę później wypuszczą zielonego.

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny minus tego zapiecia to to, ze przy bardziej wysunietym widac "pusta" przestrzen bo to nie jest pelne ogniwo.

Mnie osobiscie to az tak nie przeszkadza i wole male zapiecie z taka regulacja niz wielkie z pelnymi ogniwami (Sinn, CW).

Mido ma w swoim cos podobnego:

Mido Ocean Star Review - Worn & Wound

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Sinn moglby patrzec i sie uczyc.

jeszcze gorsze niż u Sinna

* Sinn nie ma tam pełnego ogniwa  , przynajmniej w 556 , przy niewielkim wysunięciu regulacji przypomina normalne ogniwo  , jak wysuniesz mocniej to dopiero widać że tylko je udaje . Imo lepiej rozwiązali to w Vulcainie 😉 

Zrzut ekranu 2025-07-22 133419.png

Zrzut ekranu 2025-07-22 133406.png

Zrzut ekranu 2025-07-22 133358.png

Edytowane przez gszydlowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

jeszcze gorsze niż u Sinna

Zgodzilbym sie z toba ale wtedy obydwaj bysmy sie mylili :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy inaczej Niemcy się nie popisali 😉 

W tym temacie 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli komus tak puchna nadgarstki, ze potrzebuje skorzystac z pelnego wysuniecia to raczej powinien isc do lekarza.

Zgadzam sie, ze pelne ogniwo wygladaloby lepiej ale przy wysunieciu o 1 - 2 pozycje powinno byc ok.

Lepsze mniejsze i ciensze zapiecie z taka mikroregulacja niz potwor jak zrobil to Sinn czy nie daj boze Damasko.

Watchtime Düsseldorf: Damasko showcased their new folding clasp |  WatchUSeek Watch Forums

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.07.2025 o 15:00, cordi7 napisał(-a):

Nawet nie trzeba było pisać, bo koło kolumnowe jest tak charakterystycznym elementem że jego brak widać na zdjęciach.

Specyfikacje można znaleźć na stronie Sellita https://www.sellita.ch/index.php/en/movements

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi