Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
arckx

Codzienny kwarcuś z eleganckim twistem

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Zastanawiam się nad wyborem dla siebie jakiegoś niedrogiego, kwarcowego zegarka do codziennego użytkowania.

Zależy mi na tym by miał w sobie wyraźną nutę elegancji (mimo swej codzienności) i był na skórzanym pasku.

Rozmiar koperty to max 40mm lecz najchętniej 38. Chcę by tarcza była czarna a cena nie przekraczała 2K pln.

Kraj pochodzenia nie ma dla mnie znaczenia.

Z dotychczasowych poszukiwań w oko wpadł mi taki oto

Tissot Gentleman

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/39761_Tissot_Gentleman_Quartz_T1274101605101

oraz bardziej sportowa Certina DS

https://odczasudoczasu.pl/p/certina-ds-action-gent-chronometer-c032-851-16-057-01/

Niestety tutaj jest aż 41 mm ale przy grubszej lunecie może by jeszcze jakoś siadł na moim nadgarstku.

Który fajowszy ?

Chętnie poznam opinię szanownych współforumowiczów w tym temacie oraz z uwagą przyjrzę się Waszym propozycjom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brałbym Certinę ,Tissot jakos tak zdziadział ostatnio,miałem porównywalne zegarki obu firm i stawiam na Certine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tissot ma na pewno więcej tego "eleganckiego twistu" niż Certina, ale brałbym Certinę. Chronometr i WR200 z zakręcaną koronką robią z niego lepszego "codziennego kwarcusia". Do tego dekiel zakręcany a nie wciskany jak w Tissocie. I szerokość paska w Certinie to standardowe 20mm a w Tissocie trochę mniej praktyczne 21mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tissot jest bardziej elegancki,  ma  mniejszy rozmiar ,jest cieńszy, tylko 8,5 mm ,  brałbym go

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina jest moim zdaniem ciekawsza od tissota, ktory jest za to bardziej elegancki.

Ja bym jednak na twoim miejscu najpierw zobaczyl certine na zywo, bo z tego co pamietam to jest kawal patelni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też bym uderzał w Certinę, chociaż zdecydowanie bardziej podoba mi się model podesłany przez @tofiks_th.

Z tego co się orientuje to występuje w kilku wariantach kolorystycznych, wiem, że autor szuka czarnej tarczy, ale ten dla mnie robi robotę w tej półce cenowej:

https://wkruk.pl/zegarki/certina/zegarek-certina-ds-2-6?gclsrc=aw.ds&gclid=Cj0KCQiA5NSdBhDfARIsALzs2EDLeoXam9VeP7dmFS8VosJp-RLhUg48MXGwssXkO9iANUYiCF3hnNIaAlRbEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&epi=

Sam się zastanawiam nad zakupem tej Certiny jako drugi/trzeci zegarek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za wszystkie opinie i sugestie.

3 godziny temu, sanik napisał(-a):

z Tissot ciekawszy jest Visodate 

Poważnie się nad nim zastanowię , mam jednak wrażenie, że tutaj elegancja zaczyna już grać pierwsze skrzypce a też nie do końca mi o to chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do podesłanego  Visiodate - racja, na tym pasku jest mocno elegancki, ale przy zmianie na coś bardziej casualowego będzie mniej oficjalny. Sam Visodate według mnie mocno udany model. Znajomy ma w nieco innej wersji kolorystycznej, ale na gładkim pasku i wygląda dobrze i do koszuli i do T-Shirtu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, jezyk10 napisał(-a):

Co do podesłanego  Visiodate - racja, na tym pasku jest mocno elegancki, ale przy zmianie na coś bardziej casualowego będzie mniej oficjalny. Sam Visodate według mnie mocno udany model. Znajomy ma w nieco innej wersji kolorystycznej, ale na gładkim pasku i wygląda dobrze i do koszuli i do T-Shirtu :D

Dokładnie, ten zegarek może być na oficjalne okazje z czarnym paskiem, jak i do dżinsów z brązowym paskiem lub na cordurze/canvasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alpinka świetna, szkodz tych 2mm , ciekawe czy dobrze by się zgrała z brązową skórką ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi