Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
piteks

IKZE, IKE, itp., w co inwestować na emeryturę

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Robert74 napisał(-a):

Czy to jest dobry moment na kupno dolarów? Czy jeszcze może spaść cena?🤔

Dolar poniżej 4 to niezła cena. Przed wyborami, wszystko wskazywało na umocnienie wewnętrznej gospodarki, zerwanie porozumień paryskich, pozyskiwanie kopalin i zmniejszenie cen nośników energii, zmniejszenie opodatkowania, nałożenie ceł, więc zasugerowano wzrost.

Co będzie? Nie wiadomo jak się potoczy wojna handlowa i czy Rosja nie będzie przedłużać konfliktu.
Dochodzi jeszcze FED... 

Ogólnie giełda amerykańska cierpi, dolar tak samo. Ludzie trzęsą porami i znów m.in. kruszec idzie w górę. 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Dolar poniżej 4 to niezła cena. Przed wyborami, wszystko wskazywało na umocnienie wewnętrznej gospodarki, zerwanie porozumień paryskich, pozyskiwanie kopalin i zmniejszenie cen nośników energii, zmniejszenie opodatkowania, nałożenie ceł, więc zasugerowano wzrost.

Co będzie? Nie wiadomo jak się potoczy wojna handlowa i czy Rosja nie będzie przedłużać konfliktu.
Dochodzi jeszcze FED... 

Ogólnie giełda amerykańska cierpi, dolar tak samo. Ludzie trzęsą porami i znów m.in. kruszec idzie w górę. 

To mam dylemat : złoto czy dolar?🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, Robert74 napisał(-a):

To mam dylemat : złoto czy dolar?🤔

Sytuacja jest dynamiczna; żaden analityk nie wskaże właściwie. Goldman Sachs przewidywał roczny wzrost(2025) na poziom 4,65.

Ja sądziłem, że będzie to powolny wzrost minimum 2 letni na ww. poziom, ale rynki odpowiedziały na politykę Trumpa i się zadziało. Więc odpływ na giełdzie to wzrosty na kruszcu fizycznym.

Co ciekawe od grudnia RTS zyskuje. Choć po zmianie na "tronie" USA, było to do przewidzenia. Dywersyfikuj. Kupuj jedno i drugie.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Sytuacja jest dynamiczna; żaden analityk nie wskaże właściwie. Goldman Sachs przewidywał roczny wzrost(2025) na poziom 4,65.

Ja sądziłem, że będzie to powolny wzrost minimum 2 letni na ww. poziom, ale rynki odpowiedziały na politykę Trumpa i się zadziało. Więc odpływ na giełdzie to wzrosty na kruszcu fizycznym.

Co ciekawe od grudnia RTS zyskuje. Choć po zmianie na "tronie" USA, było to do przewidzenia. Dywersyfikuj. Kupuj jedno i drugie.

Dziękuję 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Robert74 napisał(-a):

Dziękuję 👍

Nie ma co dziękować, nie pomogłem.

Nikt nie wie, co będzie.

W ubiegłym roku zrobiłem duży zakup dolara i na razie straciłem...
Ale jestem dobrej myśli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

wzrosty na kruszcu fizycznym

Dzisiaj XAUPLN często "łapało" +1,9% - w jeden dzień !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, mroova napisał(-a):

Dzisiaj XAUPLN często "łapało" +1,9% - w jeden dzień !!

Widziałem, codziennie śledzę wykresy :) 
3dniowy XAUUSD/XAUPLN

today.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Od dolara to bym się teraz trzymał raczej na dystans.

Dlatego że Musk nie radzi sobie z poprawą efektywności. Za co jest odpowiedzialny. A nawet jest jeszcze gorzej pomimo że ileś osób zwolnił z instytucji rządowych.

Dług federalny nadal rośnie i tempo wzrostu długu przyspiesza. Ma to coraz bardziej cechy wzrostu wykładniczego. Fed będzie musiał drukować. Nie jestem panikarzem i do tego co wygaduje Kyosaki podchodzę z dystansem. Ale obawiam się inflacji napędzanej przez dodruk i chaotyczną i nieodpowiedzialną politykę celną lokatora białego domu. Po spadku dolara amerykańskiego może nie być umocnienia tylko dalsze spadki albo stagnacja.

Link 

https://www.bankier.pl/amp/wiadomosc/Dlug-Stanow-Zjednoczonych-przebil-36-000-000-000-000-dolarow-8856663

Ktoś powie no dobra wyemituje się obligacje kupi to EU i będzie jak dawniej. No nie będzie. Europa kupowała bo wujek Sam robił parasol ochronny militarny dla europejskich krajów. Jak kupować uzbrojenie to też u wujka Sama.  A rezerwy lokowano w obligacje czyli dług usa. Giełda nowojorska miała deszcz niekończącej się gotówki i wszystko grało. Ale teraz wujek Sam powiedział maga i Europa obudziła się z ręką w nocniku i zamiast kupować dług bo papier pewny sama musi się zbroić. I to kupować bardziej u siebie przez co akcje niemieckiego przemysłu zbrojnego wystrzeliły w kosmos.

Z dolarem to bym uważał. Mogę nie lubić tego starego zbereźnika glapy i błazenady którą odstawia i krytykować że politycznie nie chce obniżyć stóp procentowych ale żółte skupuje.

Co do żółtego gdyby wyszło że w fort knox jest manko to by były niezłe jaja.

Jeśli już kupować waluty to chyba lepszy będzie franek. Już bardzo długo jest dosyć nisko.

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

codziennie śledzę wykresy :)

Właśnie przed chwilą złoto pierwszy raz w historii przekroczyło 3000 USD za uncję.

?s=xauusd&c=1d&t=l&a=lg&b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, mroova napisał(-a):

Właśnie przed chwilą złoto pierwszy raz w historii przekroczyło 3000 USD za uncję.

?s=xauusd&c=1d&t=l&a=lg&b

Dolar wyrównuje.

W poniedziałek czas na zakupy :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja dziś "przestrzeliłem" 3.822 - korciło już przy 3.825, ale oczywiście łaszczyłem się na jeszcze większą promkę.

Trzeba w końcu kupić za ostatnią transzę bo znowu za dużo czasu na to poświęcam, jakby ten jeden grosz miał jakieś istotne znaczenie.

@loco50 napisał: "Trzeba odkładać na swoją kupkę... trochę dolores".  Jeżeli trzymasz w gotówce, to przy okazji warto przeanalizować świeżą sprawę tzw. Mar-a-Lago Accord i skutki dla Twoich oszczędności. Tu masz konsekwencje poprzedniego porozumienia (Plaza Accord): 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Porozumienie_z_Plaza

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
57 minut temu, mroova napisał(-a):

Ja dziś "przestrzeliłem" 3.822 - korciło już przy 3.825, ale oczywiście łaszczyłem się na jeszcze większą promkę.

Trzeba w końcu kupić za ostatnią transzę bo znowu za dużo czasu na to poświęcam, jakby ten jeden grosz miał jakieś istotne znaczenie.

@loco50 napisał: "Trzeba odkładać na swoją kupkę... trochę dolores".  Jeżeli trzymasz w gotówce, to przy okazji warto przeanalizować świeżą sprawę tzw. Mar-a-Lago Accord i skutki dla Twoich oszczędności. Tu masz konsekwencje poprzedniego porozumienia (Plaza Accord): 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Porozumienie_z_Plaza

Ja w poniedziałek / wtorek raczej po kruszec.

Co do M-a-L Accord, historia lubi się powtarzać, ale w moim przekonaniu nie wiem; gdzie USA miałby teraz szukać sojuszu? Czyżby straszenie cłami miało większy "ciężar gatunkowy"? Podzielą oni Państwa na sojuszników, neutralnych i wrogów? Możliwe, bo dług mają za***isty.

Mnie zastanawia to co robi od jakiegoś czasu Buffet. To jest intrygujące.

Człowiek jest za mały, aby to poskładać do kupy i musi jedynie dostosować się do nadanego nurtu, byle nie za późno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Ja ... raczej po kruszec.

Nie dziwię się, ciekawa grafika:

17420334849661278356519535369534.thumb.jpg.a5f654502d4b50dae361c2f6b12e11ad.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
27 minut temu, mroova napisał(-a):

Nie dziwię się, ciekawa grafika:

17420334849661278356519535369534.thumb.jpg.a5f654502d4b50dae361c2f6b12e11ad.jpg

Z obserwacji wtorki charakteryzują się również spadkami dolara i kurs USD/PLN wychodzi korzystnie.

Co do grafiki, już kiedyś pisałem, że przegapiłem moment i to mnie nauczyło większej "wrażliwości" na zakupy dokonywane przez banki centralne.

Od początku Covid cena stale wzrasta, banki nie wyhamowują, branża jubilerska też pochłania tony, Nasdaq traci więc popyt rośnie. Dd stycznia 2024 to już galop. Optymistyczne prognozy wskazują na duży wzrost w okresie kolejnych 5 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złoto w tej chwili jest niemiłosiernie drogie. Nie kupuję, a muszę powiedzieć, że filharmoników nabywałem namiętnie. Teraz tylko papierki. Różne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, loco50 napisał(-a):

Złoto w tej chwili jest niemiłosiernie drogie. Nie kupuję, a muszę powiedzieć, że filharmoników nabywałem namiętnie. Teraz tylko papierki. Różne.

Jest drogie, ale taniej raczej nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, loco50 napisał(-a):

:):P

Zrzut ekranu 2025-03-08 180823.jpg

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minutes ago, dziadek said:

:):P

Zrzut ekranu 2025-03-08 180823.jpg

IMG_8584.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FED utrzymał stopy procentowe, dolar odrabia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

dolar odrabia

Dobra passa Euro i PLN może dobiegać końca i do prognozowanego 3.8 nie dojdziemy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, mroova napisał(-a):

Dobra passa Euro i PLN może dobiegać końca i do prognozowanego 3.8 nie dojdziemy. 

Eeee zobaczymy ;) na pewno wiadomo, że nic nie wiadomo.

Jest okazja, aby jeszcze brać póki "tanio". Ja we wtorek uderzam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

uderzam

Wczoraj przewalutowałem resztówkę w Saxo (wcześniej podzieliłem zakupy na trzy części dla ustrzelenia dobrej średniej) a dziś najfajniejsze wydatki - "fizyczny" papier na wyjazd za 4 tygodnie 😁. Bezspraedową Visa Infinite nie wszędzie honorują 🤣.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, mroova napisał(-a):

Wczoraj przewalutowałem resztówkę w Saxo (wcześniej podzieliłem zakupy na trzy części dla ustrzelenia dobrej średniej) a dziś najfajniejsze wydatki - "fizyczny" papier na wyjazd za 4 tygodnie 😁. Bezspraedową Visa Infinite nie wszędzie honorują 🤣.

Kochajmy fizyczny pieniądz, tak szybko odchodzi 😕 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powyższy post jest kierowany głównie do tych, którym umknęło.

„Październik 2025 to termin, do którego się przygotowujemy. Liczymy, że wszystkie strony zainteresowane współpracą będą gotowe, aby cyfrowe euro stało się rzeczywistością” – mówi Lagarde.

Dla szefowej Europejskiego Banku Centralnego cyfrowe euro to nie kwestia prestiżu czy rywalizacji, ale wręcz konieczność. Jej zdaniem Europa po prostu musi mieć swoją cyfrową walutę. To konieczne, żeby zachować ekonomiczną niezależność i przewagę konkurencyjną. Tym bardziej że Ameryka postawiła właśnie na kryptowaluty oraz stablecoiny."

https://bithub.pl/kryptowaluty/europejski-bank-centralny-wie-kiedy-wprowadzi-cyfrowe-euro-to-atak-na-wasza-wolnosc/

Napomknę, że cyfrowy dolar poszedł do kosza.

Więc myślę sobie cały czas o Buffecie i jego dziwnych ruchach, bez podtekstów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, mroova napisał(-a):

. Bezspraedową Visa Infinite nie wszędzie honorują 🤣.

z którego banku masz ? miałem ją z PKO , tyle wstydu i stresu mi narobiła zagranicą,  że z niej zrezygnowałem ,i zamieniłem na Platinum - nie działała -

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi