-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By Big_luk
Cześć,
Właśnie znalazłem na półce stary zegarek calypso. Zegarek z czasów jak ich ceny zaczynały się od 250zł. Ciągle sprawny :)!
Ale brakuje mu paska. Diabelski to pasek jest o zaiście paskudnym mocowaniu i wycięciach
Szerokość od strony koperty: 33mm
mocowanie jest na bolec /trzpień na całej długości
-
By Jaspel
Do redukcji Oris heritage 65 (red na zdjęciu) w rzadko u nas spotykanym rozmiarze 42mm, w wersji z czarnym bezelem i atramentowa tarcza.
Piękny zegar z vintage vibe, wypukłe szkło, bardzo ładne nakładane indeksy.
Świetnej jakości i bardzo wygodna bransoleta, podwinięte uszy sprawiają że klei się do ręki.
Stan zegarka i bransolety 8.5/10 - nic grubszego wartego odnotowania, normalne ślady użytkowania.
Zegar po spa i serwisie u Pietrzaka w Watches Spa w połowie 2021r.
Parę dni temu przy okazji sprawdzana szczelność i mechanizm - wydruki na zdjęciach.
W komplecie :
- zegar na bransolecie na około 18.5
- oryginalny pasek z klamrą Oris, raczej sama klamra użyteczna, pasek co najwyżej pod wymiar na nowy
- komplet pudełek i kart, dodatkowo rachunek z Watches Spa oraz wydruki ze szczelności i wibrografu
Poproszę 5700zl z kw. Aktualnie 5️⃣5️⃣0️⃣0️⃣ do rozmów.
odbiór Bydgoszcz.
-
By Francua
Witam serdecznie.
Ostatnio zacząłem się zastanawiać czy w ramach zmian nie dokupić do mojego Taga gumowego paska zamiast bransolety. Jak sądzicie fajnie się komponuje, czy jednak lepiej mu w oryginalnej bransolecie?
Pozdrawiam
-
By Rhotax
Od lat irytowała mnie ta wada pasków skórzanych, że zegarki przy nich obracają się na nadgarstku "na zewnątrz" (no.. w kierunku ziemi).
Oczywiście można było tak zacisnąć, niczym grubas zaciskający pas tak mocno, żeby schować trochę brzucha. Ale potem jest to zagadnienie odgniecenia, zapocenia itd. No irytowało mnie to.
A co gorsze, w zegarkach typu g-shock - mogłem mieć nawet luźno (bez przesady) zapięte, a i tak się zegarek 'nie staczał' w dół.
Pomyślałem, że albo to przez to, że jest większy niż te na skórzanym, i ma przez to większy obszar... sztywny i płaski. Czyli przylega na tej płaskiej części nadgarstka, a te zaaokrąglenia nadgarstka na krawędziach jakby 'blokują' jego obrót.
Dodatowo może to przez to mocowanie paska do zegarka ('plastikowego') które jest 'na szytwno' (czyli zegarek po zdjęciu ma te paski zawsze skierowane mocno w dół i nie da się ich wygiąć do poziomu czy wyżej) i może to też jakoś również blokuje obracanie na krawędziach nadgarstka. Bo skórzany pasek, przy takim 'swobodnym' mocowaniu (czyli po prostu owijka wokół teleskopów) przyjmuje swobodnie kształt nadgarstka i stąd to obracanie.
No to zacząłem "ścierać się i robić pod siebie", żeby jakoś zrobić pasek z mocowaniem sztywnym, takim, które przylega do obudowy zegarka i przyjmuje jej kształt, i m.in. przez to nie można tego paska wygiąć ponad pewien poziom, ani nie można go zgiąć do środka. Ogólnie chodzi o ten typ mocowania:
A jeszcze dodatkowo, gdy znalazłem ten temat (obracającego się paska na nadgarstku) na watchuseek, to tam ktoś powiedział, że znaczenie może mieć też klamra, zapięcie i jej pozycja. I zastosowałem u siebie klamrę motylkową typu tag heurer (jeszcze z kilku innych praktycznych powodów):
I udało mi się ją tak wymierzyć, spozycjonować, że jej wygięcie jest spasowane z zaokrągleniami mojego przedramienia pod spodem.
No i zrobiłem na razie - jedno - mocowanie przylegające do obudowy zegarka (z jednej strony), a drugą stronę na szybko zrobiłem tym prostym sposobem (zawijka wokół teleskopu), plus ta klamra motylkowa. I noszę to na próbę już 2 dni...
I TO CHYBA DZIAŁA!
Jest luz, jest przewiew - a się nie obraca!!
Tylko nie wiem czy to zasługa klamry czy tego jednostronnego, sztywnego mocowania
Ktoś ma pasek z taką konfiguracją 'fabryczną' (skórzany, ze sztywnymi mocowaniami pasków) i może potwierdzić, że też nie musi ściskać tego ja szynki, żeby się nie obracał?
-
By Zegarooo
Poszukuję paska NATO (21 mm) w stylu Jamesa Bonda. Znalazłem firmę ZULUDIVER, która produkuje taki pasek i wysyła do Polski, lecz cena za przesyłkę jest strasznie duża.
Link do paska: ZULUDIVER.
Czy znacie jakieś inne sklepy, które wysyłałyby taki pasek do Polski za niższą cenę lub inne firmy produkujące podobne jakościowo z normalną ceną za wysyłkę?
-