yaro 65 97 #1 Napisano 12 Czerwca 2023 Przypadkowo w ramach negocjacji przy zakupie konkretnego zegara dostałem takiego cudaka, tarcza 18 porcelanowa , wahadło też poważne , nakręcanie chodu w lewo , bicia w prawo , mechanizm stosownych rozmiarów , wychwyt na dole koła . Plecy podpisane , majster albo właściciel , Widoczne ślady prac związanych z pokonaniem kapryśnej pracy przekładni , Kto wyprodukował taki czasomierz ? w jakim okresie ? ( szyba w drzwiach jest ciągniona, taka z chmurką to raczej ma swoje lata ) Remontować tego krasnala ? Proszę o garść informacji bo przeczytałem cały internet dwa razy i nic nie wiem 😉 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2336 #2 Napisano 12 Czerwca 2023 JungHans... Model FRISIA ... stary ... w katalogu 1880 jest. Chyba taki mialem nawet: 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #3 Napisano 12 Czerwca 2023 Godzinę temu, yaro 65 napisał(-a): Przypadkowo w ramach negocjacji przy zakupie konkretnego zegara dostałem takiego cudaka, tarcza 18 porcelanowa , wahadło też poważne , nakręcanie chodu w lewo , bicia w prawo , mechanizm stosownych rozmiarów , wychwyt na dole koła . Plecy podpisane , majster albo właściciel , Widoczne ślady prac związanych z pokonaniem kapryśnej pracy przekładni , Kto wyprodukował taki czasomierz ? w jakim okresie ? ( szyba w drzwiach jest ciągniona, taka z chmurką to raczej ma swoje lata ) Remontować tego krasnala ? Proszę o garść informacji bo przeczytałem cały internet dwa razy i nic nie wiem 😉 Pewnie, że naprawiać.... Piękny zegar i takie rzadko się zdarzają. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 97 #4 Napisano 12 Czerwca 2023 Znaczy będzie nowy członek rodziny, miejsce trzeba będzie znaleźć, dziękuje koledzy za informację, zdjęcia, zachętę , skrzynka się ''truje'' profilaktycznie, mechanizm musi trochę poczekać , ten wianuszek na czubku trzeba poszukać / dopasować , lauferki wg zdjęć uzupełnić . Dam znać jak jak poszło . Czyli mam fajny zegar tak przypadkowo, lux . 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #5 Napisano 14 Czerwca 2023 W dniu 12.06.2023 o 21:38, yaro 65 napisał(-a): w ramach negocjacji przy zakupie konkretnego zegara Fajny ten cudak - to pokaż jeszcze ten konkretny zegar. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 97 #6 Napisano 14 Czerwca 2023 15 godzin temu, JASI napisał(-a): to pokaż jeszcze ten konkretny zegar Zegar jest już w worku, ma kilka otworów w brodzie więc się truje , mam tylko jedno bardzo niewyraźne zdjęcie i takie dodam . To ten Becker z lewej strony , wisi chwilowo na ścianie w warsztacie więc tak że tak. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 97 #7 Napisano 6 Czerwca 2024 W dniu 12.06.2023 o 22:43, PM1122 napisał(-a): Pewnie, że naprawiać.... Piękny zegar i takie rzadko się zdarzają. W miarę wolnych chwil się odnawia , skrzyneczka skończona , mechanizm ma wstawione praktycznie wszystkie łożyska , czopy musiały być przetoczone . Mechanizm pracuje już drugą dobę , jest uszkodzone koło wychwytowe , czekam aż sprężyny się trochę rozkręcą i zajmę się tą usterką. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #8 Napisano 6 Czerwca 2024 Ooo, to cieszy ☺ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 97 #9 Napisano 10 Czerwca 2024 Doradźcie moi mili , mechanizm jest bardzo krzywo umocowany , nie ma innych otworów więc tak go osadziłem, natomiast centrując tarczę ( nie jest związana z szkieletem mechanizmu ) biorąc pod uwagę otwory do nakręcania indeksy 3 / 9 oraz 6 / 12 nie leżą w osi , ingerować w to czy przyjąć że tak ma być w tym przypadku . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #10 Napisano 10 Czerwca 2024 Ciekawe. Myślę, że nie masz za dużego wyboru, bo trzeba by wiercić pod proste ustawienie werku.... a szkoda dziurawić skrzynię. Być może skrzynia zostałą dobrana do mechanizmu, który ocalał z jakiegoś małego "armagedonu". Zabrakło zegarmistrza a stopka została przesunięta na osi koła wychwytowego w trakcie tegoż "armagedonu". Te zegary nie mają regulacji w stopce więc remontujący poradził sobie z problemem odchylając od pionu mechanizm wraz z lekkim przekręceniem tarczy (aby wahadło równo pracowało). I tak zostało ... Oczywiście to twoja decyzja co zrobisz, ja bym w tym przypadku nie zmieniał tego (bo wiąże się to z dodatkowymi otworami w plecach skrzyni). Aż tak to chyba nie przeszkadza, a zegar ciekawszy o pewną "ciekawostkę" ... ✋ 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #11 Napisano 10 Czerwca 2024 Uważam , że przyjąć , że tak ma być w tym przypadku ! Skoro mocowanie jest oryginalne , to nie wiem , co by tu zrobić , by ingerencja była tak malusia , że niezauważalna . No a później mogą być zarzuty , że to składak itp. Czyli , popieram kolegę Leskosa 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3652 #12 Napisano 10 Czerwca 2024 Czy jednak werku nie da się osadzić "pionowo" po odpowiednim ustawieniu tych 4 mocujących "łapek"? Wyglądają na zaklepane, ale przecież nie na trwale w 100%, myślę że na początku były inaczej ustawione. Jeżeli tak, to dopiero potem należy wyregulować wychwyt. O, np tak: 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 97 #13 Napisano 11 Czerwca 2024 Coś mnie zaćmiło , przestawiłem łapki, w jednej powiększyłem otwór, mechanizm jest ''do pionu'' w tych samych otworach . Dziękuję koledzy za sugestie, sprawa rozwiązana, jeszcze muszę zrobić tulejkę na wskazówce minutowej aby cylnąć w 12 z biciem bo jest na niej kwadrat z wykrojnika co uniemożliwia manewry 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #14 Napisano 11 Czerwca 2024 (edytowane) 12 godzin temu, Anansi napisał(-a): Czy jednak werku nie da się osadzić "pionowo" po odpowiednim ustawieniu tych 4 mocujących "łapek"? Wyglądają na zaklepane, ale przecież nie na trwale w 100%, myślę że na początku były inaczej ustawione. Jeżeli tak, to dopiero potem należy wyregulować wychwyt. O, np tak: Swoją drogą przyglądam się płytom tego zegara i mam wrażenie jakby "okna" w płytach były wycinanie ręcznie, ale żeby aż tak było źle u Junghansa (w latach 80-tych) z mosiądzem ????, hm zawsze byli oszczędni... Edytowane 11 Czerwca 2024 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 97 #15 Napisano 11 Czerwca 2024 (edytowane) A no tak to z nim jest , płyty ażurowe, koła zębate z wykrojnika, zębniki palcowe, rozrząd z drutu i sprężyny otwarte . Wytwarzali dla niezamożnej grupy społecznej . Taka urocza bida . ps. Zegar żyje na nowo, zostało doregulować wahadło . Edytowane 11 Czerwca 2024 przez yaro 65 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach