Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rk7000

Rozmowy o bazarku - temat roboczy

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że dziś jeszcze nie 😁

Chciałbym żeby wypowiedzieli się  jeszcze koledzy którzy kiedyś tu wystawiali zegarki.  Paweł, Tomasz, Grzegorz. 

Nie było tematu sprzedażowego kilka lat więc tydzień czy dwa nie zrobi różnicy. 

A zależy mi na dobrym starcie tego tematu - nie dostajemy go  na zawsze tylko na próbę i dostaniemy taka możliwości jako jedni z dwóch działów. 

Mam nadzieję że wykorzystamy tą szanse dobrze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, rk7000 napisał(-a):

Myślę, że dziś jeszcze nie 😁

A zależy mi na dobrym starcie tego tematu - nie dostajemy go  na zawsze tylko na próbę i dostaniemy taka możliwości jako jedni z dwóch działów. 

Mam nadzieję że wykorzystamy tą szanse dobrze. 

Dlatego też musi być na przykład porządny regulamin żeby nie było w tym temacie lipy i była możliwość że zostanie z nami na lata 😄

Też pasowało by ktoś ciągle monitorował temat 

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrazenie, że temat się rozwija w dobrym kierunku ale w zamysle tylko i wyłącznie o sprawnych zegarkach.

Może fajnie byłoby, gdyby na bazarku była dopuszczalna sprzedaż również zegarków zdekompletowanych, ewentualnie sprzedaż elementów mechanizmów lub kpletnych mechanizmow z informacją związaną z ich sprawnością i kompletnością. 

W tym wypadku można chyba ograniczyć maksymalną cenę wystawionego przedmiotu... 

Co do wcześniejszych postów, to uważam, że sprzedający wystawiając swój zegarek będzie chciał to opisać jak najdokładniej (na tyle na ile umie I postrzega). 

Może przydałaby się "pozytywna krytyka" ze strony czytających posty a bardziej doświadczonych,  którzy w razie potrzeby wpisaliby , że np wskazówki nie takie, czy koronka wtórna,  bo ja mając swoje ruskie to nawet nie wiem, czy wszystko w nich oryginalne.. 

Jak miałbym wystawić poliota za 50zł i być oskarżonym o "wciskanie składaka" to wolałbym przeczytać to w poście poniżej wystawczego..

Zgadzam się również z tym, że dodatkowe pytania związane z wystawionym przedmiotem powinny trafiać drogą PW , ewentualnie wystawiający powinien mieć możliwość edytowania swojego posta celem korekty o dodatkowe informacje natomiast nie wydaje mi się konieczne aby umożliwiać sztuczne "podbijanie" postu sprzedazowego kolejnymi wpisami po kilku dniach.. 

13 godzin temu, Kacperek_77u napisał(-a):

musi być na przykład porządny regulamin

Jestem zdania, że tematy sprzedażowe powinny powstawać na zasadach dżentelmeńskich,  była przecież pewna jakość i zaufanie do sprzedawców którzy są uczestnikami tego forum.. 

Zostawilbym jakiś szablonowy podstawowy regulamin a reszta w ręku moderacji.. 

Acha jeszcze jedna kwestia.

Powinien być ograniczony dostęp dla nowych użytkowników forum, aby osoby z zewnątrz nie rejestrowaly się na forum tylko i wyłącznie w celach sprzedażowych.

Można dopuścić do wystawienia przedmiotu np po 15-u, czy "ilustam" postach w różnych tematach forumowych,  ewentualnie dodatkowo jakiś staż kwartalny, czy jak.. 

Chciałbym maksymalnie uprzykszyć życie wszystkim o których wpisałem ostatnie 2 zdania... 

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Propozycja Zadry dot. sprzedawania trupków/części/zestawów bardzo mi się podoba. Mam takie rzeczy, leżą. I wolę, żeby poszły do Was niż na allegro, co do tej pory z takim sprzętem robię.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko teraz co zrobimy z tematem z częściami?

@zadra

jak niby chcesz ograniczyć maksymalną cene wystawionego przedmiotu? Halo, przecież mamy wolny rynek, nie gospodarkę centralną jak za komuny 🫣

Cytat

Co do wcześniejszych postów, to uważam, że sprzedający wystawiając swój zegarek będzie chciał to opisać jak najdokładniej (na tyle na ile umie I postrzega). 

Może przydałaby się "pozytywna krytyka" ze strony czytających posty a bardziej doświadczonych, którzy w razie potrzeby wpisaliby , że np wskazówki nie takie, czy koronka wtórna, bo ja mając swoje ruskie to nawet nie wiem, czy wszystko w nich oryginalne.. 

Jak miałbym wystawić poliota za 50zł i być oskarżonym o "wciskanie składaka" to wolałbym przeczytać to w poście poniżej wystawczego..

Wszystko opisywałem już wcześniej, nawet proponowałem w regulaminie

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież jest temat o poszukiwaniu i sprzedawaniu trupków. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - przecież mamy temat "szukam części i sprzedam...." 

Ale oczywiście możemy też  wystawiać czesci w temacie bazarkowym. 

Bardzo trafna uwaga z nowymi użytkownikami - kiedyś jak bazar ogólny był darmowy to obowiązywało 50 merytorycznych postów - może i teraz to przy wrócimy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, rk7000 napisał(-a):

Bardzo trafna uwaga z nowymi użytkownikami - kiedyś jak bazar ogólny był darmowy to obowiązywało 50 merytorycznych postów - może i teraz to przywrócimy? 

Oczywiście że trzeba przywrócić! Wyeliminowało by to częściowo ewentualnych oszustów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze proponuję wprowadzić taki dżentelmeński obyczaj, żeby dopisywać jeśli zegarek został sprzedany lub jest w trakcie negocjacji/realizacji. Żebyśmy nie wchodzili sobie w drogę i nie podkupowali jeden drugiemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, renqien napisał(-a):

Ja jeszcze proponuję wprowadzić taki dżentelmeński obyczaj, żeby dopisywać jeśli zegarek został sprzedany lub jest w trakcie negocjacji/realizacji. Żebyśmy nie wchodzili sobie w drogę i nie podkupowali jeden drugiemu.

Warto to zapisać w regulaminie, dodam go

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Kacperek_77u napisał(-a):

przecież mamy wolny rynek

Nie lubię tego określenia..  

"Mamy wolny rynek", "wszystko mi wolno", "nic Ci do tego co ja robię" itp.. 

Wolny rynek jest na "alle.." oraz "f-b"  i innych takich.. 

Po co zatem jakikolwiek regulamin, skoro możemy handlować na "zasadach ogólnych" zgodnych z krajowym prawem ?  14dni na zwrot i takie tam.. "wolny rynek" .... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka postów nie jest już widocznych. Następnym razem za wycieczki osobiste będą przyznawane regulaminowe "nagrody"    - np urlop od forum. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę sie, że powrócił pomysł ruskiego bazarku, kiedyś to była najbardziej pulsująca tętnica forum.

Zaglądałem tam bardzo często, najbardziej ceniłem możliwość komentowania i dyskusji przez innych doświadczonych użytkowników stanu i oryginalności.

Było jak na bazarku a nie platformie zakupowej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, rk7000 napisał(-a):

Kilka postów nie jest już widocznych. Następnym razem za wycieczki osobiste będą przyznawane regulaminowe "nagrody"    - np urlop od forum. 

Może to i lepiej że nawet przeczytać ich nie zdążyłem 🤫

Poprostu zróbmy bazarek z ogólnym regulaminem bez rzadnego kombinowania i tyle 

Btw co powiecie o temacie w którym zamiast kupić zegarek będzie można go wylicytować? Polegało by to na tym że ktoś wstawia post w temacie z licytacjami i do pewniego momentu będzie można wstawiać posty z propozycjami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem za porządnym regulaminem. Ale są kwestie wymagające dogadania. Co, jeśli ktoś chciałby wstawić post typu "Pobiedy do sprzedania, 20 sztuk" i wrzuca zdjęcie zbiorcze? Można wtedy wybrać, że chcemy piątą od lewej w drugim rzędzie. Po zdjęcia szczegółowe zgłaszamy się na priv. Bywały takie posty, czy dalej to chcemy?

Licytacjom mówię nie - jest od tego odpowiedni portal. Tutaj będzie polowanie na ostatnie sekundy, pretensje, że zawiesiło się forum, że u mnie było 3 sekundy przed północą.

Komentowanie ofert powinno być dozwolone, łatwiej będzie wtedy wyłuskać jakieś babole, nieoryginalne tarcze, wskazówki czy inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że ogłoszenia zbiorcze nie będą problemem 😉

Komentować ofert raczej nie będzie można (wtajemniczeni wiedza jak to się kiedyś skończyło) ale ująłem ewentualne wyjątki czyli zegarek jest nieoryginalny itd dla dobra początkujących

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Licytacji nie będzie na pewno, ofert zbiorczych też nie. 

1-5 zegarków i  max 5 zdjęć  - taka opcja narazie wygrywa. 

Zegarki do roku 1992/93

50 postów merytorycznych do wejścia że sprzedażą. 

Cena. 

Opis to decyzja sprzedającego ale nie może wprowadzać w błąd. 

Rezerwacje- decyzja sprzedającego. 

Mile widziane info o rezerwacji lub sprzedaży.

Temat pomimo, że handlowy to jednak też edukacyjny i w formie koleżeńskiej. 

Jeszcze około tygodnia na wypowiedzi i działamy. 

Proszę już nie powielać tych samych wpisów, nowe uwagi jak najbardziej. 

I pamiętajmy, że bazarek dostajemy na próbę. Jak się nie 

sprawdzi. To zamykamy jak Jarmark Europa -  bezpowrotnie 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak dochodzi do kupna lub rezerwacji jeśli jest sprzedawany atrakcyjny zegarek i kilka osób w podobnym czasie chce go kupić. Piszę się 'priv' jako odpowiedź pod ogłoszeniem czy pisze się prywatną wiadomość na skrzynkę?

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnych rzeczy nie doprecyzujemy nigdy. Mając ochotę  na stworzenie czegoś co będzie "targiem kolekcjonerskim" bardziej możemy liczyć na grę fair-play niż na wszelkie ustalenia i regulaminy. 

Zawsze jest możliwość, że ktoś wyśle pw wcześniej i zawsze jest możliwość, że sprzedającego nie będzie w tym czasie na forum więc napiszę za godzinę, 3, 9

To UŻYTKOWNICY tworzą forum. Zawsze tak było i będzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej oczywiste jest to że użytkownicy będą pisali odrazu pv niż najpierw kom, to nie jest Facebook że nowe wiadomości są ukrywane w specjalnym folderze i czasami trzeba się przypomnieć sprzedawcy tylko odrazu po zalogowaniu pierwsze co widzimy to wiadomość z pv 🙃

Według mnie takie posty będą tylko zaśmiecały forum a i raczej wolą właściciela jest czy zarezerwuje lub czy sprzeda

1 godzinę temu, rk7000 napisał(-a):

Zegarki do roku 1992/93

Btw dlaczego rezygnujemy z noworusków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, rk7000 napisał(-a):

Zegarki do roku 1992/93

Nie mam nic przeciwko, ale zapytam tylko, czy tu chodzi o napis "sdjełano w Rosiji " , a tym samym wszelkie "CeCePy" i inne od "rosiji " przechodzą eliminacje? 

3 godziny temu, art_69 napisał(-a):

A jak dochodzi do kupna lub rezerwacji jeśli jest sprzedawany atrakcyjny zegarek i kilka osób w podobnym czasie chce go kupić. Piszę się 'priv' jako odpowiedź pod ogłoszeniem czy pisze się prywatną wiadomość na skrzynkę?

chyba zostawilbym to w gestii sprzedającego.

Jeśli zdecyduje się sprzedać zegarek temu który jako ostatni wysłał pw, to już jego sprawa i na pewno ma jakieś powody swoich decyzji. 

Dochodzi jeszcze inna kwestia... 

Taki przykład (na sobie)

Jeśli JA wystawiam zegarek a pierwsze pw lub informację w temacie  dostaję od osoby której NIE LUBIĘ i nie chcę jej mojego zegarka sprzedać (tu już abstrakcja, bo nie ma na forum ludzi których nie lubię) to czy zobowiązany jestem sprzedać ten zegarek ?

Tu chyba również decyzja należy do sprzedajacego .. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o napis "sdielano". 

Chodzi o to że ma to być  handel starymi kolekcjonerskim zegarkami i najłatwiej jest ustalić rok 1992/93 jako granice wieku ponieważ wtedy właśnie zmieniane było oznaczenie.  

Można przyjąć 2005 ale kto rozpozna czy zegarek jest z 2005  czy z 2010? 

A tak sprawa jest jasna a noworusy niech się sprzedają na bazarze głównym. 

Być może z czasem to zmienimy ale na początek  będzie bez noworusow. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, zadra napisał(-a):

Nie mam nic przeciwko, ale zapytam tylko, czy tu chodzi o napis "sdjełano w Rosiji " , a tym samym wszelkie "CeCePy" i inne od "rosiji " przechodzą eliminacje? 

chyba zostawilbym to w gestii sprzedającego.

Jeśli zdecyduje się sprzedać zegarek temu który jako ostatni wysłał pw, to już jego sprawa i na pewno ma jakieś powody swoich decyzji. 

Dochodzi jeszcze inna kwestia... 

Taki przykład (na sobie)

Jeśli JA wystawiam zegarek a pierwsze pw lub informację w temacie  dostaję od osoby której NIE LUBIĘ i nie chcę jej mojego zegarka sprzedać (tu już abstrakcja, bo nie ma na forum ludzi których nie lubię) to czy zobowiązany jestem sprzedać ten zegarek ?

Tu chyba również decyzja należy do sprzedajacego .. 

Kto do ciebie wysłał pw jako pierwszy, widzisz ty, i od ciebie zależy komu sprzedasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.