Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
tomekr89

Diver kwarc za 2000zł - maksymalizacja "prestiżu"

Recommended Posts

Pytanie w imieniu kolegi, który kompletnie nie siedzi w temacie zegarków i zakłada zegarek 2-3 razy w tygodniu. 

Wymagania:
-styl diver
-kwarc, mile widziany solar czy kinetic, tj. udogodnienia sprawiające, że zegarek jest zupełnie bezobsługowy
-możliwie najwyższy prestiż i uznanie marki

Sam wstępnie znalazł sobie Tissot Seastar. Jeśli macie ciekawe propozycje, podzielcie się śmiało. 

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Jakby kolega chciał to mam takiego Luminox Pacific Diver na sprzedaż, zestaw z bransoletą i gumą. Kwarc, tryt, naprawdę bardzo fajny zegarek.cdebbc22daffd542400ed7a073820423.jpg

Faktycznie: Tissot, Certina, Atlantic... Nie wiem co jeszcze w tej cenie łapie się na markę, o której każdy słyszał? Piramida marek, o których słyszał każdy Polak idzie mniej więcej: Atlantic, Tissot, Longines, Omega, Rolex. Robiąc odcięcie przed Longinem, bo za drogi (z nowym poniżej 3500-4000 nie zejdziesz, chyba że damski), pada na Tissota. Pierwszy wybór najlepsze.

Z mniej cenionych przez rodaków, ale porządnych diverów będzie Orient, Citizen, Seiko diver nie wiem czy tak tani kwarc się znajdzie, co innego automaty "5". Jeszcze oczywiście Festina. Ale jak ma być znana marka i pewnie koniecznie szwajcarska, to te odpadają.

Edited by Sierżant Julian

Scurfa

https://www.scurfawatches.com

Citizen Eco Drive

https://www.brogle.de/citizen/promaster/marine/model/marine-bn015/bn0150-10e/

Seiko Solar

https://www.laguardajoiers.com/en/watches/seiko/seiko-prospex/sne573p1-seiko-prospex-solar-scuba.html

Strony poglądowo, poszukaj najlepszych ofert jeśli któraś propozycja wpadnie w oko.

Mój głos na Seiko ,ale taki jak ma kolega @Funky_Koval 

Seiko SNE575P1 Prospex Prospex PADI Compact Solar Scuba Diver

A z innych propozycji, pod względem prestiżu to nie wiem czy nie lepszy będzie jakiś Hugo Boss czy Tommy Hilfiger... Na pewno bardziej rozpoznawalne wśród gawiedzi, niż "jakieś" Seiko. Mają aż 50m WR więc pod prysznic wystarczy 😁

1530220-_2_.jpg

zegarek-meski-tommy-hilfiger-meskie-1791

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

W dniu 3.12.2023 o 22:00, tomekr89 napisał(-a):

możliwie najwyższy prestiż i uznanie marki

32 minuty temu, evilym napisał(-a):

A z innych propozycji, pod względem prestiżu to nie wiem czy nie lepszy będzie jakiś Hugo Boss czy Tommy Hilfiger... Na pewno bardziej rozpoznawalne wśród gawiedzi, niż "jakieś" Seiko.

I tu może być sedno sprawy. Nie wiemy w jakim towarzystwie obraca się ten kolega, ale skoro niewiele wie o zegarkach, to zakładam, że całe towarzystwo niewiele o nich wie i obawiam się, że pewnie bardziej znane są im marki modowe niż zegarkowe... Także jak wyskoczy z jakimś Tissot, Certina czy Seiko to wcale "prestiżu" może nie poczuć, bo w jego kręgu nikt tych marek może nie znać 😄 Z zegarkowych to najbardziej rozpoznawalne może okazać się Casio...🙄

Trochę taki nie do końca diver, ale całkowicie bezobsługowy (Casio GWN-1000B):

https://yourwatches.pl/casio-g-shock-gwn-1000b-1bjf.html?utm_term=&utm_campaign=PMAX+Catch+All&utm_source=adwords&utm_medium=ppc&hsa_acc=8545277291&hsa_cam=19031420849&hsa_grp=&hsa_ad=&hsa_src=x&hsa_tgt=&hsa_kw=&hsa_mt=&hsa_net=adwords&hsa_ver=3&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIipzJ__D3ggMVEQcGAB2fQw20EAQYASABEgLjuPD_BwE

Edited by mariusz9a

2 godziny temu, Pawel88 napisał(-a):

Czy ta Bulova ma obracany bezel ?

Tak. Na ciernym łożysku, czyli kręci się gładko aczkolwiek z oporem. U mnie się w ciągu dnia troszkę obróci. Ale jak widać noszę dosyć ciasne "mankiety"

17018021032368380268786171803388.jpg

Edited by Petru23

14 godzin temu, Petru23 napisał(-a):

Tak. Na ciernym łożysku, czyli kręci się gładko aczkolwiek z oporem. U mnie się w ciągu dnia troszkę obróci. Ale jak widać noszę dosyć ciasne "mankiety"

Dziękuje za odpowiedź.