Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Piotr Orzechowski

Zgłoszenia do Stowarzyszenia

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Nie. Dlaczego.

Po prostu widzę jaka jest komunikacja na linii Zarząd Stowarzyszenia - użytkownicy Forum, więc można było oczekiwać czegoś podobnego.

Panowie dajcie proszę czas na dopięcie cześci formalnej i uwzględnijcie proszę, że członkowie i zarząd Stowarzyszenia również mają życie zawodowe i prywatne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgłoszenie wykonałem, odpowiedzi na razie nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Hecke napisał(-a):

Panowie dajcie proszę czas na dopięcie cześci formalnej i uwzględnijcie proszę, że członkowie i zarząd Stowarzyszenia również mają życie zawodowe i prywatne. 

Zdaję sobie z tego sprawę. I to nie o czas chodzi, tylko o brak komunikacji. My sobie tu piszemy, że trzeba poczekać na formalności (ktoś wie jakie?) ale nikt nadal nie wie, czy te formalności potrwają tydzień, czy trzy miesiące. Jak to ma być 3 miesiące, to OK, tylko po prostu miło byłoby o tym wiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Zdaję sobie z tego sprawę. I to nie o czas chodzi, tylko o brak komunikacji. My sobie tu piszemy, że trzeba poczekać na formalności (ktoś wie jakie?) ale nikt nadal nie wie, czy te formalności potrwają tydzień, czy trzy miesiące. Jak to ma być 3 miesiące, to OK, tylko po prostu miło byłoby o tym wiedzieć.

To może zacytuję Statut: 

§ 8 Nabycie członkowstwa 1. Z zastrzeżeniem § 18 ust. 8 lit. d) niniejszego Statutu członkostwo zwyczajne nabywa się na mocy uchwały Zarządu, po złożeniu deklaracji członkowskiej zawierającej rekomendację dwóch członków zwyczajnych Stowarzyszenia oraz po opłaceniu składki członkowskiej.

To takie formalności.

Jak widać uchwałę musi podjąć zarząd. 

Wskazywałem w moim pierwszym poście w tym wątku, że deklaracje będą zbierane do niedzieli 12 maja br. tak aby zarząd mógł pojąć uchwałę o przyjęciu do Stowarzyszenia wszystkich, którzy w tym terminie złożą deklaracje. 

Dam znać kiedy panowie z zarządu zbiorą się celem podjęcia stosownej uchwały. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawle, Rafale, Robercie, na spokojnie  ;) To chwilę może potrwać. Czy załączyliście potwierdzenie przelewu do deklaracji członkowskiej?

@Paulus57@rafalmosty@Perpetuum Mobile

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Pawle, Rafale, Robercie, na spokojnie  ;) To chwilę może potrwać. Czy załączyliście potwierdzenie przelewu do deklaracji członkowskiej?

Nie wiem, jak Koledzy, ale ja nie. Znaczysz nie ma problemu z wpłatą, tylko najpierw powinna być uchwała o przyjęciu i dopiero potem wpłata. Oczywiście wpłata warunkuje pełnoprawne przystąpienie. A jak wpłacę, a mnie nie przyjmą, to będzie zwrot pieniędzy? Tak to nigdzie nie działa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Czy załączyliście potwierdzenie przelewu do deklaracji członkowskiej?

Też nic jeszcze nie płaciłem. Nikt nie wspominał, że tak trzeba. Założyłem (i nadal zakładam), że składkę reguluje się po przyjęciu do Stowarzyszenia, tak jak to @rafalmosty ujął powyżej.

Pytałem za to w mailu o jedną rzecz i nie dostałem odpowiedzi, wiec pytam też tutaj. Jest wymóg rekomendacji ze strony dwóch członków Stowarzyszenia. Nie wysyłałem mojej deklaracji do innych osób z prośbą o rekomendację i podpis i nie bardzo wiem jak to jest w praktyce organizowane. Jeżeli ktoś podpowie, to bardzo proszę. Jeżeli po tygodniach weryfikacji itp... deklaracja miałaby być odrzucona z tego względu, to wolałbym wiedzieć wcześniej i jakoś to organizować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Hecke napisał(-a):

Jak informuje nas prezes sytuacja jest dramatyczna...forumowicze zaczęli zbierać pieniądze...część z nich postanowiła wstąpić do Stowarzyszenia, aby móc realnie pomóc w przywróceniu do życia forum i aktywnie działać na rzecz Stowarzyszenia...powstał specjalny wątek zachęcający do wstąpienia w szeregi partii...i co? I jak zwykle nic. Pisze tu 3 kolegów, może jest ich więcej, ale nikt ze Stowarzyszenia nie pofatyguje się z odpowiedzią: "Dzięki, że chcesz wstąpić do Stowarzyszenia Klub Miłośników Zegarów i Zegarków. Przejrzymy złożoną przez Ciebie deklarację i w razie jakichś pytań zwrócimy się do Ciebie. To może chwilę zająć, dlatego prosimy o cierpliwość. Pozdrawiam" (możesz sobie @Eugeniusz Szwed to skopiować.)

3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Jakie potwierdzenie przelewu? Składka płatna jest co roku w wysokości 120zł, koledzy wstępują w połowie roku, czyli powinny płacić 60zł, a to i tak po wpisaniu w szeregi Stowarzyszenia.

Edytowane przez Wacor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Perpetuum Mobile

Na deklaracji jest miejsce do złożenia podpisu przez dwóch członków zwyczajnych jako rekomendacja.

To nieco utrudnia procedurę, więc przesłałem bezpośrednio prośbę o pozytywne rozpatrzenie złożonych deklaracji.

29 minut temu, Wacor napisał(-a):

Jakie potwierdzenie przelewu? Składka płatna jest co roku w wysokości 120zł, koledzy wstępują w połowie roku, czyli powinny płacić 60zł, a to i tak po wpisaniu w szeregi Stowarzyszenia.

"Członkostwo zwyczajne nabywa się na mocy uchwały Zarządu, po złożeniu deklaracji członkowskiej zawierającej rekomendację dwóch członków zwyczajnych Stowarzyszenia oraz po opłaceniu składki członkowskiej."

Tak 1/2 i oczywiście w pierwszej kolejności uchwała.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W roku 2010 też nie było obowiązku 2 własnoręcznych/fizycznych podpisów poparcia pod złożoną deklaracją. Wystarczało poparcie udzielone przez 2 członków na forum Stowarzyszenia.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni,

rozmawiałem dzisiaj z Eugeniuszem i przekazał mi informację, że osoby, które złożyły deklaracje otrzymały pozytywne rekomendacje stałych członków stowarzyszenia i ich deklaracje zostały zaakceptowane przez zarząd. Tym samym zostały przyjęte do Stowarzyszenia. W najbliższym czasie na forum zostanie to uwidocznione poprzez dodanie niebieskiego wyrazu: Stowarzyszenie pod grafiką czy jak to inaczej nazwać. Co do składki to osoby, które zostały przyjęte do Stowarzyszenia będą miały do opłacenia składkę za 6 miesięcy. 

Pozdrawiam i gratuluję 

Piotr 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że nie będzie tajemnicą ujawnienie, ilu członków  ma Stowarzyszenie. Za moich lat było ich ponad 60.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie ilość ale zaangażowanie członków stowarzyszenia ma znaczenie. Dzisiaj podawanie ilości członków, to podawanie tylko liczby a nie rzeczywistego potencjału. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Anansi napisał(-a):

Myślę, że nie będzie tajemnicą ujawnienie, ilu członków  ma Stowarzyszenie. Za moich lat było ich ponad 60.

Ale chodzi Tobie o płacących członków? Czy tzw. martwe dusze, których Stowarzyszenie nie wykreśliło przez x lat? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Wacor napisał(-a):

Ale chodzi Tobie o płacących członków? Czy tzw. martwe dusze, których Stowarzyszenie nie wykreśliło przez x lat? 

A skąd wiesz, że nie wykreśliło?

18 minut temu, Hecke napisał(-a):

Chyba nie ilość ale zaangażowanie członków stowarzyszenia ma znaczenie. Dzisiaj podawanie ilości członków, to podawanie tylko liczby a nie rzeczywistego potencjału. 

Nawet ten "uśpiony" to + 120, czyż nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz (na 100% wiesz), że można szukać użytkowników po ich „statusie”…i tych stowarzyszonych jest koło 50/60, a płacących 17? (Coś takiego pisał Eugeniusz)…czyli reszta nie płaci, a wisi jako członek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Anansi napisał(-a):

A skąd wiesz, że nie wykreśliło?

Nawet ten "uśpiony" to + 120, czyż nie?

Nie, składki są dobrowolne. 

1 minutę temu, Wacor napisał(-a):

Wiesz (na 100% wiesz), że można szukać użytkowników po ich „statusie”…i tych stowarzyszonych jest koło 50/60, a płacących 17? (Coś takiego pisał Eugeniusz)…czyli reszta nie płaci, a wisi jako członek. 

Już chyba pisałem na tym wątku lub dotyczących utrzymania forum, że zostanie przekazany członkom niepłacącym komunikat, co do możliwości wpłaty zaległych składek i jeśli będzie brak odzewu, to na najbliższym posiedzeniu osoby takie zostaną wykreślone. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Hecke napisał(-a):

Dobrowolne jak diabli:

Cytat

1. Z zastrzeżeniem § 18 ust. 8 lit. d) niniejszego Statutu członkostwo zwyczajne nabywa się na mocy uchwały Zarządu, po złożeniu deklaracji członkowskiej zawierającej rekomendację dwóch członków zwyczajnych Stowarzyszenia oraz po opłaceniu składki członkowskiej
2. Członkowstwo wspierające nabywa się na mocy uchwały Zarządu, po złożeniu  deklaracji

członka wspierającego. Jeżeli formą wsparcia Stowarzyszenia przez członka wspierającego, określoną w deklaracji członkowskiej, jest opłacenie składek członkowskich, warunkiem nabycia członkowstwa wspierającego jest opłacenie składki członkowskiej.

3. Jeżeli formą wsparcia Stowarzyszenia przez członka wspierającego, określoną w deklaracji 

Członkowskiej, są inne świadczenia niż opłacanie składki członkowskiej, Zarząd spisuje dodatkowo z takim członkiem wspierającym umowę określającą każdorazowo warunki członkowstwa i współpracy.

Cytat

1. Członkostwo ustaje na skutek:
b. wykluczenia przez Zarząd z powodu nieopłacania składek członkowskich lub niewywiązywania się z zadeklarowanych świadczeń oraz nieprzestrzegania statutu bądź uchwał Stowarzyszenia,

Bardziej dobrowolne być nie mogą 😂 Aby zostać członkiem należy opłacić składkę, a wykluczonym można z powodu nie płacenia składek (lub śmierci😉). Także składki nie są dobrowolne, składki należy płacić i to jest ok👍 A jak ktoś nie płaci to powinien być relegowany ze Stowarzyszenia. Jesteśmy dorosłymi ludźmi i powinniśmy się szanować, inaczej nie będą szanować nas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Wacor napisał(-a):

Dobrowolne jak diabli:

Bardziej dobrowolne być nie mogą 😂 Aby zostać członkiem należy opłacić składkę, a wykluczonym można z powodu nie płacenia składek (lub śmierci😉). Także składki nie są dobrowolne, składki należy płacić i to jest ok👍 A jak ktoś nie płaci to powinien być relegowany ze Stowarzyszenia. Jesteśmy dorosłymi ludźmi i powinniśmy się szanować, inaczej nie będą szanować nas.

Dobrowolne, tak jak członkostwo. Nie ma tu przymusu wstąpienia do stowarzyszenia. Jednym z warunkiów przystąpienia jest opłacenie składki. Warunek, to nie przymus. Brak egzekucji zaległych składek. Jedyna sankcja, to wykreślenie z grona członków. Czyli rezygnacja przez zaniechanie z płacenia składek. O wykreśleniu już pisałem, nie będę kolejny raz o tym pisał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Hecke napisał(-a):

Już chyba pisałem na tym wątku lub dotyczących utrzymania forum, że zostanie przekazany członkom niepłacącym komunikat, co do możliwości wpłaty zaległych składek i jeśli będzie brak odzewu, to na najbliższym posiedzeniu osoby takie zostaną wykreślone. 

Koń jaki jest, każdy widzi. Nie ma co się kłócić o pierdoły, ale faktem jest, że aby być członkiem trzeba płacić składki. Jak się nie płaci, to zarząd powinien takiego członka usuwać…i nie mówię tu o spóźnieniu z opłatą, ale niepłaceniu przez x lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wacor, podziwiam twoją wytrwałość. Masz rację, drzewa bez zezwolenia można wycinać wtedy, kiedy obumarły lub nie rokują szansy na przeżycie. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Hecke napisał(-a):

Szanowni,

rozmawiałem dzisiaj z Eugeniuszem i przekazał mi informację, że osoby, które złożyły deklaracje otrzymały pozytywne rekomendacje stałych członków stowarzyszenia i ich deklaracje zostały zaakceptowane przez zarząd. Tym samym zostały przyjęte do Stowarzyszenia. W najbliższym czasie na forum zostanie to uwidocznione poprzez dodanie niebieskiego wyrazu: Stowarzyszenie pod grafiką czy jak to inaczej nazwać. Co do składki to osoby, które zostały przyjęte do Stowarzyszenia będą miały do opłacenia składkę za 6 miesięcy. 

Pozdrawiam i gratuluję 

Piotr 

No dobrze to skoro już po rozgrywkach. to ja będę jak zawsze "szarą eminencją" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Burns napisał(-a):

No dobrze to skoro już po rozgrywkach. to ja będę jak zawsze "szarą eminencją" 

Jeśli ktoś jeszcze chce dołączyć, to może złożyć deklarację. To nie jest zamknięty proces. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 9.05.2024 o 12:00, Wacor napisał(-a):

Tak naprawdę będąc w Stowarzyszeniu macie realny wpływ na to, co się dzieje z forum (przynajmniej w teorii). Jeżeli nie możecie być na walnym zgromadzeniu możecie przekazać swój głos komuś, kto na nim będzie. Możecie zmienić zasady odbywania walnych zgromadzeń, zmienić statut, wszystko...ale żeby to zrobić musicie być w Stowarzyszeniu, musi być chęć do działania i...prawdopodobnie zmiana władz klubu.

4 minuty temu, Hecke napisał(-a):

Jeśli ktoś jeszcze chce dołączyć, to może złożyć deklarację. To nie jest zamknięty proces. 

Dobrze, to odwróćmy sytuację, jeżeli członkowi nie spodoba się bycie w stowarzyszeniu to jak wygląda wypisanie się ? Przykład drugi, jeżeli członek okaże się patafianem to jak wygląda jego wyrzucenie ?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, Burns napisał(-a):

Dobrze, to odwróćmy sytuację, jeżeli członkowi nie spodoba się bycie w stowarzyszeniu to jak wygląda wypisanie się ? Przykład drugi, jeżeli członek okaże się patafianem to jak wygląda jego wyrzucenie ?

Aby zasłużyć na miano patafiana, trzeba w sposób szczególny szkodzić dobremu imieniu KMZiZ. Wszystko masz w statucie.

§ 10 Ustanie członkostwa

1. Członkostwo ustaje na skutek:
    1. dobrowolnej pisemnej rezygnacji z członkostwa w Stowarzyszeniu,

2. wykluczenia przez Zarząd z powodu nieopłacania składek członkowskich lub niewywiązywania się z zadeklarowanych świadczeń oraz nieprzestrzegania statutu bądź uchwał Stowarzyszenia,

3. śmierci członka oraz utraty osobowości prawnej przez osoby prawne.

2.      Od uchwały Zarządu o pozbawieniu członkostwa przysługuje odwołanie do Walnego Zebrania Członków w terminie 7 dni po otrzymaniu uchwały o wykluczeniu ze Stowarzyszenia. Uchwała Walnego Zebrania Członków o wykluczeniu bądź decyzja w sprawie odwołania od decyzji Zarządu o wykluczeniu, jest ostateczna.

3.      Członkowie honorowi nie mogą zostać pozbawieni członkostwa w trybie przewidzianym w §10 ust. 1 lit. b (wykluczenia przez Zarząd).

Tak jak wyżej napisałem wszelkie informacje znajdziecie w statucie Stowarzyszenia

https://kmziz.pl/files/2016-07/statut-kmziz.doc

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi