Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
vspr

Klasyczny garnitur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

🤭

13 godzin temu, XAVIER7 napisał(-a):

Z całym szacunkiem... ale się mylisz, co do opinii i piramid prestiżu. Swoje zasady możesz mieć ,,jak dziurę w tyłku" jeśli nikogo prócz Ciebie, nie interesuje, co nosisz na ręku.

Ja też nie widzę potrzeby przepłacania za markę w zegarkach w kategorii diver,  czy ,,zegarek do zadań specjalnych i sportowych". Jednak ,,zegarek wizytowy" rządzi się innymi prawami jeśli stanowi część twojego ,,image zawodowego".  I tu niestety dla portfela i jego właściciela liczy się coś, w rodzaju przedstawionej wyżej piramidy prestiżu (lub tej piramidy z forum). Dotyczy to niektórych zawodów i szeroko pojętego show biznesu. To nie przez przypadek gwiazdy sportu, polityki czy filmu noszą na oficjalne spotkania szwajcarskie zegarki ze szczytów tych piramid, a nie Bulovy czy wytwory mikrobrandów.

Żadną gwiazdą nie jestem ale zawodowo mój wygląd świadczy o mnie i o tym, co reprezentuję. W myśl starej zasady: „Jak cię widzą, tak cię piszą”Dlatego ,,do roboty" muszę mieć dobrze uszyty garnitur, adekwatną do niego koszulę, dobre buty i markowy zegarek. 

Nie ja ustalałem te zasady, ale zawodowo muszę się do nich dostosować. 😉

Ale przecież Bulova jest w tej piramidzie prestiżu na równi ze znanymi szwajcarskimi markami 🤭

IMHO do dobrze uszytego garnituru, porządnej koszuli i dobrych butów pasuje właśnie dobrze wykonany zegarek taki jak Monta Noble, Farer Integra czy Christopher Ward The Twelve.

https://eur.farer.com/collections/integra

https://www.christopherward.com/the-twelve/C12-40ADA1-S00W0-B0.html

Bo nawet laik po szlifach i jakości bransolety widzi że są wysokiej jakości. Będzie też przekonany że kosztowały bardzo dużo na poziomie Rolex Datejust, Patek Philippe Nautilus, Czapek Antarctique czy Audemars Piguet Royal Oak.

Kryterium doboru powinna być wysoka jakość wykonania, a nie marka.

No chyba że garnitur, koszulę i buty też kupujesz kierując się tylko znaną marką, ale wtedy zawodowo możesz się ośmieszyć bo ktoś uzna że się lansujesz metką.

Klasa, gust i styl to dużo więcej niż samo logo i miejsce w piramidzie prestiżu.

Edytowane przez Adam53

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, XAVIER7 napisał(-a):

Z całym szacunkiem... ale się mylisz, ....

Kolego. Najwyrazniej wiesz wszystko najlepiej wiec po co zawracasz sobie glowe pytaniami na forum.

Kup co tobie sie podoba i co jest wg ciebie (lub piramidy prestizu) wystarczajaco prestizowe i problem z glowy.

Noszenie zegarka na który mnie nie stać to taki sam przypał jak noszenie podróby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Adam53 napisał(-a):

🤭

Ale przecież Bulova jest w tej piramidzie prestiżu na równi ze znanymi szwajcarskimi markami 🤭

Jest, ale tobie przeszkadzało, że jest tam też Grand Seiko. Chyba znowu się pomyliłeś, myśląc o zwykłym Seiko.

OK.

@Pav masz rację. Dalsza dyskusja, to strata czasu. Zamiast zrozumieć dlaczego mam takie, a nie inne kryteria i coś doradzić, jestem posądzany o zarozumialstwo i snobizm. 

Do tego koledze @Adam53 można ,,550 razy" napisać, co sądzi się na temat mikrobrandów, a i tak wklei Ci link do kolejnego.

Jak do ściany. Szkoda prądu.

Edytowane przez XAVIER7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaje ci linki do tych microbrandow, żeby pokazać że wcale nie są gorszej jakości od znanych marek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 4/24/2026 at 10:26 PM, XAVIER7 said:

Nie ja ustalałem te zasady, ale zawodowo muszę się do nich dostosować. 😉

A tak z ciekawości, czym się zawodowo zajmujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewniam cię, że gdzie bym nie pracował, ma to ścisły związek z parametrami poszukiwanego zegarka podanymi na str. 2. Skupmy się więc na tym. 

Edytowane przez XAVIER7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no dlaczego, ja tez jestem ciekaw co to za praca z cenzusem markowym, gdzie ponizej pewnych pozycji na zegarkowej piramidzie prestizu "nie przystoi" :D

Smartwatche weszly z przytupem i widac je noszone z garniturami od prezesow i CEO poczawszy az do najnizszych szczebli korporacyjnej drabiny.

O ile rozumiem wymaganie, ze zegarek do garnituru ma byc garniturowcem a nie nurkiem o tyle bylbym bardziej niz zaskoczony gdyby ktokolwiek przygladal sie marce.

W budzecie powinienes zmiescic sie z Raymond Weil Toccata - jest dosc mocno inspirowanym Patkiem Golden Ellipse ale porzadnie wykonanym i spelniajacym wymagania:

https://www.raymond-weil.com/en-de/collections/toccata-heritage

RW_TOCCATA_2280-STC-64001_DESKTOP.jpg?v=1761223878&width=2500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minutes ago, XAVIER7 said:

Zapewniam cię, że gdzie bym nie pracował, ma to ścisły związek z parametrami poszukiwanego zegarka podanymi na str. 2. Skupmy się więc na tym. 

Pytam, bo po prostu zainteresowała mnie teza o środowiskach zawodowych, których to członkowie zwracają uwagę i rozróżniają entry-levelowe, tanie zegarki szwajcarskie, grupując je według prestiżu ("z tobą nie będę robił biznesu, bo masz na nadgarstu Mido, a nie Tissota") od microbrandów. Swoją drogą, lubię sobie pooglądać co noszą aktorzy i celebryci na rozdaniach nagród, albo dyplomaci, ministrowie i prezydenci na oficjalnych spotkaniach - jeżeli to ma być jakikolwiek wyznacznik co wypada, a co nie, no to naprawdę dałbym sobie spokój z takimi teoriami (tak, dzisiaj już nigdzie nie ma wymogu, by być gładko ogolonym:) ).

Jeżeli szukasz zegarka w okolicach 6-7tys., to dla jakiejkolwiek "sytuacji" zawodowej naprawdę nie ma znaczenia jaka to marka. No chyba, że od tego czy jakiś wiesiek rozpozna co masz na nadgarstku, zależy czy będziesz miał co włożyć do garnka. Wówczas, nie zazdroszczę pracy i polecam kupić Orienta. ;)

A skoro obiektywnie rzecz biorąc nie ma żadnego znaczenia jaka to swiss entry-levelowa marka, kieruj się tylko i wyłącznie własnymi upodobaniami! Ja przykładowo do garnituru zakładam zegarki nurkowe, a ze swojej strony poleciłbym Ci coś jeszcze ciekawszego:

hamilton-khaki-field-murph-38-white-dial-bracelet-feature.jpg

maxresdefault.jpg

wts-tissot-heritage-1938-cosc-mint-v0-x6yhnfjl11sg1.jpg

862169-cuxhaven-bremerhaven-39-soldaten-laco-uhrenmanufaktur.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem Panów ciekawość. Cóż... Powiedzmy, że kolega @Premy szedł w swej zgadywance w dobrym kierunku. 😉

@cordi7 Dzięki. Mimo, że owalnych zegarków nie rozważałem, to muszę się przejść do Kruka i zobaczyć jak ten zegarek leży na ręku. Zdecydowanie bardziej wolałbym prostokątny czasomierz, ale z braku kasy na Cartier Tank, trzeba rozważyć i tę możliwość. 😁 I tak miałem iść przymierzyć Frederique Constant Classics Carrée mimo, że jest z małą sekundą.

@Premy Niestety. Z uwagi na mniejszą ,,formalność" cyfr arabskich (w moim mniemaniu i założeniach), proponowane zegarki odpadają do stroju wieczorowego. Jednak dziękuję Ci za poświęcony czas i chęć pomocy.

Freder.JPG

Edytowane przez XAVIER7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz możliwość przymierzyć to polecam, mniej niż 7 mm grubości na manualnym mechanizmie idealnie chowa się pod mankiet.

Warty uwagi, choć kwarcowy i z fazami księżyca, jest Frederique Constant Moneta:

https://frederiqueconstant.com/de/watches/collection/unisex/unisex_classics/unisex_classics_moneta-moonphase/fc-206s3s6/?v=5f02f0889301

IMG_4144.thumb.jpeg.c335ad574e0b836ec31881df9ec1c965.jpeg

Fryderyk ma też fajną kostkę:

https://frederiqueconstant.com/watches/collection/men/men_classics/men_classics_carree-automatic/fc-303s4c26/?v=5f02f0889301

IMG_4145.thumb.jpeg.e1ad5b2f3f8cb8b9e7d77f39a97e7dc7.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cordi7 Ten Twój model Fryderyka nawet lepszy od tego, co miałem zobaczyć. Zdecydowanie wolę datownik, od małej sekundy. Zwłaszcza na tak małej przestrzeni, jaką oferuje zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się. Poza tym ma ,,nienachalną urodę".

Edytowane przez XAVIER7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, który kolor tarczy zegarka do garnituru przemawia do Was bardziej? Czarny czy srebrny?

Strip Lux.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarny na imprezę wieczorową, a biały lub srebrny na dzień do pracy.

Edytowane przez Adam53

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem ortodoksem - garniturowiec powinien być jasny. Ale to ja. Bierz co się bardziej podoba i co wywołuje uśmiech na twarzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, XAVIER7 napisał(-a):

Panowie, który kolor tarczy zegarka do garnituru przemawia do Was bardziej? Czarny czy srebrny?

Strip Lux.jpg

Zdecydowanie bardziej klasyczną jest jasna tarcza, w tym konkretnym wyborze - srebrna. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi