Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
wp99

Dlaczego nie kupować Dolce Vita ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tyle mi się spodobała ta Alpina, że zrobiłem rozpoznanie rynkowe:

Alpina Alpiner Heritage Caree Automatic biała tarcza / brązowy skórzany pasek
AL-530SAC3C6

Doliński
w koszyku 6640 PLN (cena podstawowa 6990 PLN)

Na zamówienie
Dostępność 01/09/2024

zegarki.pl
6990 PLN
Na zamówienie

Zgora
6 990 PLN
Produkt niedostępny

First Class
5,482.50 z kodem BF15, nie wiem czy wszystkie podatki i opłaty celne są uwzględnione (cena podstawowa 6450 PLN)

Kupować z First Class? Czy First Class to jest zaufany sklep?

A może czekać spokojnie, aż się pojawią w polskich sklepach, a może już zamawiać u Dolińskiego?

Jakie macie doświadczenia z zegarkami Alpina? Czy to dobra, prestiżowa marka? Aktualnie to firma szwajcarska, może niemiecka? ;) 

W tak z ciekawości podoba Wam się w ogóle ten zegarek? ;)

MOVEMENT
Name: FC-530 (Base SW261)

Alternance: 28'800 alt/h

Life: N/A

Power Reserve: 38h

Jewels: 31

Type: Automatic

CASE
Diameter: 32.50x39

Height: 9.71

ATM: 3

Material: Stainless steel 316l

Color: Stainless steel

product121633-3190_cropped.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Longines i Oris to świetne propozycje.

Ja dorzucę porządną Eternę 1935.

Art Deco, tutaj "prostokącizna" w naprawdę dobrym wydaniu.

Można ustrzelić w dobrej cenie.

Eterna1935.jpg

Eterna_.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki @Dostum za kolejną ciekawą propozycję. Od razu poszukałem modelu i taka ciekawostka na chrono24, NOS, rok produkcji 1935 😲

Eterna Matic
1935 Tank (Neu NOS / New NOS) Automatic Herrenuhr Damenuhr 8490.41
Stan: Nienoszony | Rok produkcji 1935 | Z oryginalnym pudełkiem | Z oryginalnymi dokumentami
7064 zł
+ 128 zł ubezpieczona wysyłka do: Polska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki [mention=113149]Dostum[/mention] za kolejną ciekawą propozycję. Od razu poszukałem modelu i taka ciekawostka na chrono24, NOS, rok produkcji 1935 
Eterna Matic
1935 Tank (Neu NOS / New NOS) Automatic Herrenuhr Damenuhr 8490.41
Stan: Nienoszony | Rok produkcji 1935 |

Raczej to jakiś błąd bo 1935 to model a w ofercie (kliknąłem przypadkową) jest model "Matic" i rok produkcji 1935 choć ewidentnie sikor z przełomu lat 90/2000.
Z tego co pamiętam wypuścili tą serię na 140 lecie Eterny.
Oczywiście można kupić oryginał z lat 30 ubiegłego wieku ale różni się od reedycji linii Les Historiques 1935.
Nie ma co się doktoryzować, zegarek jest po prostu cool.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, jakoś tak bez żadnego zastanowienia potraktowałem jako pewnik to co ktoś sobie napisał w ogłoszeniu.

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu szukałem zegarka kostki, który by pasował do koszuli /do gajera zakładam Omegę De Ville/, rozważałem Tag Heuer Monaco ale pod mankiet koszuli ciężko go wcisnąć, przymierzyłem też Longines Dolce Vita /w większym rozmiarze na płaski nadgarstek 18,5 cm/ i według mnie siadł fajnie.

W momencie zakupu rozważałem jeszcze Orisa Rectangular, nie był wtedy dostępny w sklepie do obejrzenia, tylko na fotkach w necie i porównując z Longines Dolce Vita jednak rozplanowanie tarczy bardziej mi podpasowało w Longines. Ze względu na płaską kopertę fanie też układał mi się na nadgarstku Cartier Santos ten większy.

Myślę że Longines Dolce Vita to dobry zegarek, ja jestem zadowolony, oczywiście najpierw przymierz i zobacz jak układa się na Twoim nadgarstku. Tak wygląda u mnie na nadgarstku /foto/.

20240621_170242.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny zegarek. 
Dzisiaj przymierzałem. Poszedłem rozchodzić ale wróciłem i wziąłem 😉

Od jakiegoś czasu chodziła za mną jakaś kostka i ten temat mnie popchnął 🙂

Jeszcze taki fajny zestaw z trzema paskami:

https://www.longines.com/pl/p/watch-longines-dolcevita-l5-757-4-73-8

Jak się ogarnę przez weekend to wrzucę jakieś fotki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może jako autor wątku pokuszę się o wstępne podsumowanie.
Zatytułowałem temat trochę przewrotnie, ale zgodnie z prawdą gdyż byłem już prawie zdecydowany na Longinesa Dolcevita, ale chciałem jeszcze upewnić się w swojej decyzji. Klamrą zamykającą temat mogą więc być dwie poprzednie wypowiedzi będące silnymi głosami za Dolcevita, a odpowiedzią do tytułowego zapytania będzie "a dlaczego nie kupować?, jak najbardziej kupować" :)
Okazało się, że prostokątnych czy nieokrągłych zegarków trochę jest (przynajmniej u producentów, bo w sklepach na stanie pustki), w ogóle bardzo dziękuję wszystkim za naprawdę ciekawe propozycje. Niestety nie miałem okazji do żadnej przymiarki, stąd moje ciągłe teoretyczne rozważania, fascynacje, zastanawiania i rezygnacje z wyboru.
Wymiarowo do Reverso najbardziej zbliżone są Dolcevita oraz Hampton i to te dwa modele wydają się najbardziej bezpiecznym wyborem przy zakupie w ciemno. Oris Rectangular zasługuje tutaj na wyróżnienie, jest niezwykle nowoczesnym i efektownym wejściem w świat vintage (a przecież do takiego stylu należą wszystkie zegarki prostokątne), ale model ten wydaje mi przez niewielkie rozmiary i kolor (jak bym kupował to tylko niebieski) zbyt kobiecy.
Na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie się zdecydować na żaden model, może byłaby to Evidenza, ale chyba jest ona za bardzo niszowa (nie ma o niej w Internecie prawie żadnych opinii), ale kto wie, może kiedyś.
Albo po prostu kupię sobie jakiegoś wyjątkowego, okrągłego garniturowca np. Portofino, tylko znów to nie jest ten budżet (i pojawi się podobny, choć pewnie łatwiejszy do rozwiązania, problem co z Reverso i szukaniem dla niego alternatywy).

longines-evidenza-l2-642-4-73-4-detailed-view-1662x2000-105-1692615798.jpg

1640678.png.transform.global_image_940_2x.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.06.2024 o 15:58, wp99 napisał(-a):

.
Na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie się zdecydować na żaden model, może byłaby to Evidenza, ale chyba jest ona za bardzo niszowa (nie ma o niej w Internecie prawie żadnych opinii), ale kto wie, może kiedyś.
Albo po prostu kupię sobie jakiegoś wyjątkowego, okrągłego garniturowca np. Portofino, tylko znów to nie jest ten budżet (i pojawi się podobny, choć pewnie łatwiejszy do rozwiązania, problem co z Reverso i szukaniem dla niego alternatywy).

Evidenza niszowa? :) No co Ty! To zegarek,który jest w repertuarze Longinesa od dziesięcioleci. Jego dużo wcześniejsza wersja grała w "Casablance".

Mam go chyba coś koło 15 lat. Raz oddałem na przegląd i tyle.

IMG_0829.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację i dobrze, że o tym wspomniałeś, zegarek ma bardzo bogatą historię. Na nazwisko noszącego go w filmie Humphreya Bogarta trafiłem szukając informacji o tym zegarku.
Niestety nie zmienia to faktu, że dziś jest to zegarek niszowy, a w mediach społecznościowych nikt się nim nie już zachwyca (przynajmniej tak mi się wydaje).

W ogóle pięknie się prezentuje na Twoim nadgarstku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję podjęcia bardzo dobrej decyzji zakupowej, w obu wydaniach wygląda super.  Chyba muszę do swojego poszukać mniej formalnego jasnego paska na lato.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, zegarek_watch napisał(-a):

Gratuluję podjęcia bardzo dobrej decyzji zakupowej, w obu wydaniach wygląda super.  Chyba muszę do swojego poszukać mniej formalnego jasnego paska na lato.

Ale to chyba nie autor się chwali zakupem, chyba że ma dwa konta i z obu pisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie, ja to nie autor wątku. Kupiłem tylko ten model trochę pod wpływem chociaż od dawna mi chodziła jakaś kostka po głowie. 

i chyba o to chodziło w komentarzu kolegi - przy okazji dzięki 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez ledr
      Oris Aquis Dat Watt limited edition II, ref. 01 743 7734 4197-Set
      Pełen zestaw (zegarek na bransolecie, guma w kolorze morskim z zapięciem ori, narzędzie do zmiany paska) plus dodatkowy, czarny pasek gumowy (ori) o zapachu wanilii.
      Zakup listopad 2023r. – nadal na gwarancji.
      Stan: 9/10, używany bardzo rzadko, tylko na gumie, bransoleta skrócona na nadgarstek 19cm, ale nieużywana.
      Rozmiar 43,5mm, krótkie ucha, leży dobrze też na mniejszych nadgarstkach.
      Cena: 7300 pln
      Odbiór osobisty w Katowicach lub okolicach; możliwa wysyłka kurierem.

• Przez PistolPete
      LONGINES CONQUEST CHRONOGRAPH

Do sprzedania oferuję zegarek LONGINES CONQUEST CHRONOGRAPH  L3.835.4.32.6. DO zegarka dokupiona została oryginalna guma z zapiępciem oraz dodatkowymi endlinkami (koszt ponad 400EUR).

„Conquest, najlepszy zegarek na co dzień, był również pierwszą kolekcją LONGINES, której nazwa została chroniona przez Szwajcarski Federalny Instytut Własności Intelektualnej w 1954 roku. Od tego czasu kolekcja ewoluowała pod względem wzornictwa i technologii, ale pozostała wierna swojej pierwotnej tożsamości, emanując harmonijną mieszanką śmiałości, współczesnego designu i sportowej elegancji. Każdy zegarek Conquest Chronograph jest świadectwem nieustannego zaangażowania firmy LONGINES w osiąganie doskonałych wyników i dążenie do doskonałości w zegarmistrzostwie. W tych eleganckich zegarkach zastosowano kalibry LONGINES wyposażone w krzemową sprężynę balansową.”

Zauważyłem, że spośród licznych zegarków, które przez kilkanaście lat (będąc już zagarkowo „świadomym”) przewinęły sie przez mój nadgarstek, niektóre wiele droższe, to właśnie Conquest Chrono w wersji szampańskiej zwracał największą uwagę. Nigdy nie oytzrymałem tylu szczerych komplementów i zapytań na temat zegarka co w przypadku tego Conquesta i to zarazem od ludzi obytych w temacie zegarkowym jak i też tych nie interesujących sie na co dzień zegarkami. Zegarek na żywo naprawdę robi wrażenie stylistyką i kolorem tarczy. Dodam też moim zdaniem  o ile na bransolecie zegarek wgląda świetnie to gumie jest fenomenalny. Myślę, że dla fanów chrono i braku daty, szukających jakiegoś zegarka z żywą tarczą jest o świetna propozycja.

https://www.longines.com/de-at/p/watch-conquest-chronograph-l3-835-4-32-6

Dane techniczne:
      Referencja:                   L3.835.4.32.6
      Średnica:                      Ø 42mm
      Grubość:                      14,3mm
      Waga:                          172g (bransoleta) / 143g (kauczuk)
      Koperta:                       Stal
      Bezel:                           Ceramiczny
      Szkiełko:                       Szkło szafirowe, płaskie z powłoką AR 9obustronnie)
      Dekiel:                          Szkło szafirowe
      Napęd:                         Automatyczny, Chronograph, L898
      Rezerwa chodu:            59h
      Data:                            Nie
      Wodoszczelność:          10 ATM, zakręcana koronka

Stan techniczny:
      Sprawny i na należytym chodzie. Zegarek zakupiony 04/01/2024 u oficjalnego sprzedawcy Longines w Niemczech. Od tego czasu biegnie 5 letnia gwarancja producenta. Jestem pierwszym właścicielem.

Stan wizualny:
      9,0/10   Świetny. Osobiście nie zauważyłem żadnych znaczących śladów użytkowania poza płytkimi mikroryskami na polerowanych elementach bransolety (troche na zapieciu) wynikajacymi ze zwykłego użytkowania. Te delikatne ryski nie są widoczne podczas zwykłego noszenia a pod konrketnym kontrastowym światłem. Starałem się je ukazać na zdjęciach.

Koperta:           Bez skaz.
      Bransoleta:       Bardzo dobry
      Kauczuk:          Świetny (na zapięciu wciąż folia)
      Szkiełko:           Bez skaz.
      Dekiel:              Bez skaz.

Cena: 10.100 PLN z wysyłką z Austrii

Istnieje ograniczona możliwość odbioru zegarka z Polski, do ewentualnego ustalenia.
      *Z zachowaniem zdrowego rozsądku i wzajemnego poszanowania.

• Przez adiblue2
      LONGINES CONQUEST Gent Automatic L3.720.4.02.6,
      Pełny zestaw, pudełko, dowód zakupu, karta gwarancyjna, polska dystrybucja.
      Zakupiony 09.11.2024 , gwarancja do 09.11.2029.
      Stan mocne 8/10.
      Na dobrym chodzie. 
      Nigdy nie otwierany.
      Nie zanurzany.
      Szafirowe szkło.
      Brak śladów na zewnętrznym AR.
      Bransoleta skrócona w salonie na nadgarstek 17 cm. Wypięte ogniwa w zestawie.
      Cena 6000 zł.
      Kurier Inpost lub paczkomat 20 zł.
      Możliwy odbiór osobisty w Gliwicach i okolicy.

• Przez Z_bych
      1. Oris ChronOris Date 39 mm - ref. 01 733 7737 4053
      Stan 7/10
      Cena 3650 zł + koszt wybranej wysyłki

Wprowadzony w 1970 roku pierwszy Chronoris był debiutanckim czasomierzem Orisa z funkcją chronografu. Jego nazwa to połączenie słowa Chronograph z nazwą marki Oris. Kształt koperty powstał zgodnie z panującymi w tym okresie trendami i był zasilany przez pierwszy mechanizm Orisa z chronografem. Pierwsze wcielenie Orisa w świat motorspotru rozpoczęło bogatą tradycję, która trwa nadal.
      Przewodnikiem linii jest nowy Chronoris Date, w kopercie ze stali szlachetnej o średnicy 39 mm, w stylu, który bierze swoje początki bezpośrednio z lat 70., eksperymentalna era projektowania. Pomarańczowe elementy tarczy i sekundnik dodają sportowego charakteru. Wyróżniającą cechą Oris Chronoris Date jest jego wewnętrzna, obrotowa skala obsługiwana przez osobną koronkę dla funkcji timera.
      Specyfikacja:
      Marka: Oris Płeć: męski Styl: retro Kraj pochodzenia: Szwajcaria Rozmiar koperty: 39 mm Rozstaw uszu koperty: 19 mm Kształt koperty: owalny Materiał koperty: stal szlachetna Szkło: szafirowe z antyrefleksem Wodoszczelność: 100 metrów Pasek: pasek tekstylny, NATO Mechanizm: automatyczny, 48 godz. rezerwa chodu, stopsekunda i dokręcenie  Funkcje: datownik, timer Pozostałe: luminova na wskazówkach i indeksach Zakręcany dekiel  Gwarancja: 1 rok Stam zegarka: zegarek jest używany, w idealnym stanie mechanicznym, na dokładnym, równym chodzie a rezerwą chodu wyższą niż zadeklarowana przez producenta. Wizualnie zegarek nosi niewielkie, widoczne na zdjęciach zadrapania na kopercie. Więcej rysek na dekielku od odkładania na biurku lub w szufladzie (do ewentualnego spolerowania). Dodatkowy pasek skórzany, używany, ale w bardzo dobrym stanie. Pasek przed sprzedaniem zostanie profesjonalnie odkażony. W komplecie pudełka (w bardzo dobrym stanie) przywieszka, książeczki, pasek nato. Zdjęcia pokazują sprzedawany zegarek, nie były retuszowane (oprócz dwóch ostatnich, katalogowych).  

• Przez tomking
      Oferuję na sprzedaż zegarek ORIS model BIG CROWN PROPILOT BIG DATE nr ref. 01 751 7761 4063-07 3 20 03LC

Strona ORIS

Jestem pierwszym właścicielem. Zegarek od nowości noszony sporadycznie dlatego znajdą się jakieś mikro ryski, choćby od zmiany paska, ale żadnej tragedii czyli 9/10. Egzemplarz na bardzo dobrym chodzie, gubi 3 - 5 sek na dobę. Oryginalny pasek jest nowy jeszcze z foliami. Sprzedaje razem z pudełkiem papierami tak jak kupiłem.
      Cena 5000 zł  4500 zł  4200 zł 4000 zł z wliczonym ubezpieczonym kurierem. Za zamiany i inne propozycje bardzo dziękuję.
      Zapraszam.

Zapraszam  
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.