Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Krzysztof Skórka

Stanowisko Zarządu KMZIZ w sprawie podróbek i tzw. homarów

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwny wpis. Nigdy na forum nie było dyskusji o podróbkach. Zawsze był ban jeżeli ktoś tylko wyskoczył z czymś takim i nie potrzeba było nigdy takich dyskusji ani zarządu. Co do homarów… Są, jedni lubią, drudzy nie. Potrzeba na to zdania zarządu? Poza tym co to za krytyka i pochwalamy czy nie pochwalamy? To forum dla zarządu czy dla użytkowników? To się zamienia w PZPR a nie klub miłośników. Proponuję założyć również konto na uhrforum, tam nie ma takich problemów. Dziwnie to wszystko zaczyna wyglądać. Może jeszcze samokrytykę na usunięcie punktów? Był taki odcinek w popularnym polskim serialu Ranczo gdzie bar u Wioletki zamienili w Country Club. Dobrze Wam idzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to z automatu bana powinny dostać marki takie jak: Epos, Stainhart, Davosa, Roamer i parę innych, które w ofercie mają zegarki łudząco podobne do Rolexa i nie tylko, 😉 a patrząc na modne ostatnio zegarki ze zintegrowaną bransoletą, to w zasadzie można zamknąć forum 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisali przedmówcy, faktycznie dziwny wpis. Podróbek przecież nikt nie pochwala, zresztą są nielegalne, więc o czym my tu dyskutujemy i po co to oświadczenie? A homary... No cóż, są i są legalne. Prawo jest prawem i nie rozumiem co ten wpis zmienia? Zdanie typu popieramy czy nie popieramy - tylko jakie to ma znaczenie w kontekście prawa? To tak jakbyście wydali oświadczenie czy popieracie aborcję czy nie, a prawo stanowi jak jest. Albo czy jesteście za karą śmierci czy nie. Bez sensu. To chyba bardziej firmy będące właścicielami tych projektów powinny coś z tym robić jeśli im to przeszkadza. Tylko czy przeszkadza? Robią coś z tym?

Mi też wiele przepisów się nie podoba, tylko kogo to obchodzi?

Jeśli chcecie coś z tym robić jako stowarzyszenie to zamiast takiego dziwnego oświadczenia, które kompletnie nie rozumiem co wnosi do istniejącej rzeczywistości, może obywatelski projekt w sprawie kopiowania designu i tworzenia homarów? Jeśli przejdzie, to będziemy takim rodzynkiem na mapie świata gdzie handel homarami będzie zakazany 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, marekvegas napisał(-a):

Kolejna dyskusja typu " masło maślane '

Trzeba zrobić zarząd maślany po raz kolejny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórych chyba przerosło przeczytanie dwóch akapitów. Przecież wyraźnie jest napisane, że dopóki nie łamią prawa, to nie ma problemu z umieszczaniem zdjęć tych zegarków, a niektórzy już tu szaty rwą i lamentują.

A że się nie podobają, to co w tym złego? Na wszystko ma być aplauz i zaakceptowanie, jak w Rejsie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie ważny wpis. Stowarzyszenie powinno być traktowane poważnie a chcąc współpracować z różnymi markami również tymi które są kopiowane warto mieć jasne stanowisko w kontrowersyjnych sprawach.

Jak ktoś nie odróżnia braku przyklaskiwania pewnym praktykom producentów od zakazów / ograniczeń na forum to ciężko dyskutować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jakiś czas ktoś na Forum woła o zamknięcie wątków o chińskich zegarkach i co chwile wybuchają gorące dyskusje na temat tego, czy chińskie homary to podróbki, czy jednak legalne "inspiracje" i czy powinny być dopuszczone do prezentowania na Forum. I zawsze w takiej gorącej dyskusji, wcześniej lub później pada pytanie, co na to Zarząd Stowarzyszenia i Moderacja?

Moim zdaniem to dobrze, że Zarząd się na ten temat jasno i wyraźnie wypowiedział. Szczególnie po całkiem niedawnych perypetiach technicznych z "chińskimi" wątkami 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale podnoszona kwestia, to: więc po co to oświadczenie?

12 minut temu, meinard napisał(-a):

A że się nie podobają, to co w tym złego? Na wszystko ma być aplauz i zaakceptowanie, jak w Rejsie?

Ale niektórym się podobają, je akceptują i też co w tym złego?🤷‍♂️ Przecież to będzie wieczna dyskusja że moja racja jest mojsza niż twojsza - jak w Dniu Świra. Każdy niech sobie ma swoje zdanie i kupuje co chce jeśli jest to legalne. Jak ktoś wrzuci zdjęcie takiego zegarka to nikt nie zmusza aby dawać mu polubienie i na odwrót. Nie rozumiem dlaczego niektórzy na siłę próbują ustawiać innych, podczas gdy oni nie robią nic złego. Jeśli prawo zakaże handlu takimi zegarkami, to można tępić, a na razie to nic nikomu do tego - tak jak w oświadczeniu zrsztą napisano.

Bez sensu jest ta dyskusja jak i w zasadzie całe to oświadczenie😋

Tu już bardziej przemawia ten argument:

3 minuty temu, Jan napisał(-a):

Stowarzyszenie powinno być traktowane poważnie a chcąc współpracować z różnymi markami również tymi które są kopiowane warto mieć jasne stanowisko w kontrowersyjnych sprawach.

Tylko ja np, odbieram to oświadczenie jako skierowane do nas - forumowiczów, a nie na zewnątrz. To powinno być na stronie stowarzyszenia a nie na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, mariusz9a napisał(-a):

Ale niektórym się podobają, je akceptują i też co w tym złego?🤷‍♂️

Nic. Czy ktokolwiek pisze, że to coś złego, że komuś tam innemu się podobają?

1 minutę temu, mariusz9a napisał(-a):

Przecież to będzie wieczna dyskusja że moja racja jest mojsza niż twojsza

Ja tam nie widzę zaproszenia do dyskusji. Jest stanowisko Zarządu, niczego kontrowersyjnego w nim nie ma, nie ma żadnych zakazów, banów - po prostu informacja, że kopie zegarków z podmienionym logo to nie jest coś co zarząd klubu będzie hołubił, i tyle. Nie wiem o co się niektórzy oburzyli, serio. 

3 minuty temu, mariusz9a napisał(-a):

Bez sensu jest ta dyskusja jak i w zasadzie całe to oświadczenie😋

Oświadczenie było potrzebne, bo nie raz różni użytkownicy pytali, jakie jest stanowisko Zarządu w tej sprawie. A dyskusja faktycznie, zupełnie niepotrzebna, ale mam wrażenie że dyskutować próbują tylko miłośnicy "homarów". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mariusz9a forum należy do stowarzyszenia i w mojej opinii jest jego głównym motorem. Użytkownicy, również ci niestowarzyszeni mają prawo wiedzieć o stanowisku zarządu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, meinard napisał(-a):

A dyskusja faktycznie, zupełnie niepotrzebna, ale mam wrażenie że dyskutować próbują tylko miłośnicy "homarów". 

No nie wiem... Ja dyskutuję a chyba żadnego homara nie mam. Może na siłę można by podciągnąć moją Invictę, ale to tak na siłę. Ty dyskutujesz, i wielu innych jak widać pod oświadczeniem, dyskutuje 🙂 Widzę że wypowiadają się wszyscy - Ci co być może mają (nie wiem) i ci co nie mają (ale tego też nie wiem) homarów hehe. Ja staram się podchodzić do tego obiektywnie (chociaż uważam że każde zdanie jest raczej subiektywne, wiec i moje zapewne obiektywnym też nie jest). Dlatego jeśli coś jest zabronione do obrotu (produkty podrabiane) a coś jest dopuszczone do obrotu (produkty wzorowane), to serio potrzebujecie/potrzebujemy do tego specjalnego oświadczenia? Dla mnie to jest proste i oczywiste jak budowa cepa 😉 A kwestie moralne każdy ma swoje 🙂

EDYCJA:

@Jan

To może bardziej takie "oświadczenie" wpisać do regulaminu forum, a nie zakładać jakiś temat, którego i tak 99% forumowiczów nie przeczyta i dalej będą pytać o takie stanowisko (jeśli pytają). A regulamin, co prawda w teorii, ale obowiązek ma przeczytać każdy.

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, mariusz9a napisał(-a):

🙂 Dlatego jeśli coś jest zabronione do obrotu (produkty podrabiane) a coś jest dopuszczone do obrotu (produkty wzorowane), to serio potrzebujecie/potrzebujemy do tego specjalnego oświadczenia? Dla mnie to jest proste i oczywiste jak budowa cepa 😉 A kwestie moralne każdy ma swoje 🙂

Właśnie o to chodzi, że ciągle wyskakują nowe dyskusje/ pretensje, że coś jest homarem a zdaniem wnoszącego pretensje nawet podróbką i zarząd nie reaguje w jednym przypadku a w innym usuwa post. Po to jest to oświadczenie. Nie można zabraniać czegoś na co pozwala prawo, ale można tego nie pochwalać :)

To oczywiście moje subiektywne zdanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwna dyskusja o niczym..... chcesz to kup i noś, tylko nie podróbę z napisem rolniks, ale jak któryś zegarek przypomina inny to co bana dawać i posta usuwać, przecież większość ma okrągłą tarcze i wskazówki, czyli trzeba by znaleźć pierwowzór a resztę wywalić, bo kopie i podróby, a jeżeli chodzi o chinole, to nieraz wydają lepsze cykadełka niż te ala oryginalne....... według mnie podróbką jest zegarek, który posiada napis firmy-logo, która go nie wydała na świat.....a nie podobieństwo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi