Paweł Bohacz 2887 #37876 Napisano 15 Listopada 2022 27 minut temu, Tommaso napisał(-a): Później sprostowałem, a teraz już poprawiłem. Jedynka przy 83, zrobiłem literówkę, dwójka się zgadza ale nawet z ta jedynka przy 83km/h, to dwojka 134km/h jest kuriozalna 😳 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 130656 #37877 Napisano 15 Listopada 2022 2 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a): ale nawet z ta jedynka przy 83km/h, to dwojka 134km/h jest kuriozalna 😳 Co prawda rozmawiacie o Mustangach, ale ja jadąc kiedyś Hyundaiem i30 N (280 KM) zapominałem wrzucać dwójkę podczas jazdy w mieście. Przy prędkości ok. 60 km/h obroty nie upominały się o zmianę na dwójkę. Zresztą raz zdarzyło mi się ruszyć z czwórki (bez problemu). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #37878 Napisano 15 Listopada 2022 28 minut temu, SzefSzefow napisał(-a): ale nawet z ta jedynka przy 83km/h, to dwojka 134km/h jest kuriozalna 😳 Porsche GT4 manual, podają w stanach Vmax na drugim biegu 140km/h, w australijskim teście podają 137km/h Teraz większość manualnych skrzyń ma długie przełożenia. Za to fordowsko-gmeowski 10spd auto, ma super krótkie, kiedyś pokazywałem kolegom filmik z rozpędzania z butem w podłodze, nie pamiętam teraz już które biegi ale z czerwonego pola, czyli 7.5k obroty spadły na około 6.9k A po między 10-tym a dziewiątym biegiem jest tylko około 150obr różnicy. Ta skrzynia mogła śmiało być 9-cio biegowa. Natomiast te krótkie biegi przekładają się na bardzo dobre przyspieszenia w czasie jazdy 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2887 #37879 Napisano 15 Listopada 2022 (edytowane) 41 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Co prawda rozmawiacie o Mustangach, ale ja jadąc kiedyś Hyundaiem i30 N (280 KM) zapominałem wrzucać dwójkę podczas jazdy w mieście. Przy prędkości ok. 60 km/h obroty nie upominały się o zmianę na dwójkę. Zresztą raz zdarzyło mi się ruszyć z czwórki (bez problemu). tutaj koles zmienia z 1 na 2 miedzy 55-59, z 2-3 przy 98 13 minut temu, irekm napisał(-a): Porsche GT4 manual, podają w stanach Vmax na drugim biegu 140km/h, w australijskim teście podają 137km/h Teraz większość manualnych skrzyń ma długie przełożenia. Za to fordowsko-gmeowski 10spd auto, ma super krótkie, kiedyś pokazywałem kolegom filmik z rozpędzania z butem w podłodze, nie pamiętam teraz już które biegi ale z czerwonego pola, czyli 7.5k obroty spadły na około 6.9k A po między 10-tym a dziewiątym biegiem jest tylko około 150obr różnicy. Ta skrzynia mogła śmiało być 9-cio biegowa. Natomiast te krótkie biegi przekładają się na bardzo dobre przyspieszenia w czasie jazdy Tak, GT4 ma dlugie przelozenia, ale sie kreci spokojnie do 8000 obrotow 🤔 Edytowane 15 Listopada 2022 przez SzefSzefow 1 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41970 #37880 Napisano 15 Listopada 2022 31 minut temu, irekm napisał(-a): ... Teraz większość manualnych skrzyń ma długie przełożenia. ... Zapewne aby nie "tracić" czasu na zmianę biegu podczas osiągania przyspieszenia. Dawniej 100km w większość aut było osiągalne na 3 biegu. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #37881 Napisano 15 Listopada 2022 1 godzinę temu, Dorian06 napisał(-a): Zapewne aby nie "tracić" czasu na zmianę biegu podczas osiągania przyspieszenia. Dawniej 100km w większość aut było osiągalne na 3 biegu. W tych czasach sugerowanie się czasami od 0-100km/h jako wyznacznik jaki super szybki jest samochód, są zupełnie jak dla mnie bez sensu. Naprawdę wymiarne I ważne są czasy osiągane Powiedzmy 40-80 60-100 60-120 89-140 Etc. Ostatnio czytałem test jakiegoś audi RS, 0-100 chyba 3.5 czy też 3.7s, ale wyłączając z tego procedurę startu, ten sam samochód potrzebował 5.1 czy też 5.2s żeby rozpędzić się od 10-100km/h 🤷 I to są realne i przydatne dane, oczywiście wg mnie 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #37882 Napisano 15 Listopada 2022 Właśnie mi przypomniałeś, że mój Bullitt ma coś takiego jak procedura startu, muszę to w końcu kiedyś wypróbować. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #37883 Napisano 15 Listopada 2022 (edytowane) 10 minut temu, Tommaso napisał(-a): Właśnie mi przypomniałeś, że mój Bullitt ma coś takiego jak procedura startu, muszę to w końcu kiedyś wypróbować. To jest fordowski system 😁 jest duża szansa że sam lepiej to zrobisz 😂 Oglądałem.kiedyś jakiś Polski program gdzie występował między innymi Bullit to chyba był, stary już jeste więc pamięć trochę zawodzi, i chyba Mikiciuk się zawziął żeby osiągnąć te czasy co ford podaje, udało mu się dopiero wieczorem 😁 Nawet w auto jest ten problem, że bardzo ciężko wyczuć najlepszy sposób startu, za dużo gazu i Miele kołami za mało i trochę go poddusi. Ale fun jest z rwd, nigdy w tym samochodzie nie zaakceptowałbym awd, zabołooby to połowę frajdy z jazdy tym samochodem Edit O właśnie zauważyłem że napisałem że bardzo ważne są czasy przyspieszania od 89-140km/h 😁 Edytowane 15 Listopada 2022 przez irekm 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 722 #37884 Napisano 15 Listopada 2022 2 godziny temu, Dorian06 napisał(-a): Zapewne aby nie "tracić" czasu na zmianę biegu podczas osiągania przyspieszenia. Dawniej 100km w większość aut było osiągalne na 3 biegu. dawniej auta były głównie wolnossące z całym inwentarzem tego typu silników czyli niezbyt duży moment liniowo narastający wraz z obrotami. Rozmawiamy o autach drogowych więc jakie by nie były - muszą wykazywać przydatność na drodze w ruchu publicznym. Żeby auto nie zmuliło, biegi musiały być krótsze. To nie silnik jest dopasowywany do skrzyni tylko skrzynia do możliwości silnika. Przykład Porsche - silnik kręci się do 9000 a to przekłada się na możliwości stopniowania przełożeń. Kiedyś w e46 ludzie chcąc mieć szperę zakładali dyfer z M3 po czym okazywało się że 2.5 przestawało jechać bo dyfer od M3 ma przełożenie dostosowane do wyższych obrotów silnika. A po drodze też jest inaczej zestopniowana skrzynia chociaż różnic w przełożeniach nie znam. Dzisiaj turbo pompuje od samego dołu, ilość biegów jest podyktowana tylko ekologią, żeby ograniczyć prędkość obrotową silnika a wszyscy jeżdżą "momentem" na dole. Duże V8 czy V12 to inna sprawa przez możliwości tych silników a dzisiaj w dobie zmiennych faz rozrządu, zmiennych geometrii kolektora etc i tak jadą jak turbo bo nie trzeba szukać wysoko momentu. Kiedyś oglądałem film z poprzednią vette Z06 w manualu - kierowca nie kręcił na maksa a 2 bieg zapinał przy ok 90, 3 - pod 150? Pojemność robi swoje, jakieś 2.0 R4 N/A sprzed 30 lat nie miałoby szans ruszyć pod górkę bez spalenia sprzęgła z takim przełożeniem. ale żeby nie było, że kiedyś nie dało się zrobić 100km/h na 2 biegu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41970 #37885 Napisano 15 Listopada 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, irekm napisał(-a): ... Naprawdę wymiarne I ważne są czasy osiągane Powiedzmy 40-80 60-100 60-120 89-140 Etc. ... Dokładnie. Tak zwana elastyczność. Godzinę temu, trollu napisał(-a): dawniej auta były głównie wolnossące z całym inwentarzem tego typu silników czyli niezbyt duży moment liniowo narastający wraz z obrotami. Rozmawiamy o autach drogowych więc jakie by nie były - muszą wykazywać przydatność na drodze w ruchu publicznym. Żeby auto nie zmuliło, biegi musiały być krótsze. To nie silnik jest dopasowywany do skrzyni tylko skrzynia do możliwości silnika. ... Doskonale wiem o tym. Edytowane 15 Listopada 2022 przez Dorian06 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #37886 Napisano 15 Listopada 2022 @Autor1984 500KM, five point O To jest mój samochód do codziennego użytku 2 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2412 #37887 Napisano 16 Listopada 2022 77k przebiegu, dobrze, że masz już drugi silnik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #37888 Napisano 16 Listopada 2022 (edytowane) Chciałbym żeby tak było, niestety nie jest to bmw v8, dostałem tylko nowy łańcuch i zębatki 🤷. Ale jest jeszcze szansa, zostało mi 22k km lub 6miesiecy na to żeby coś się stało i dostał nowy silnik. Byłoby extra. Trochę miałem cykora przed zakupem, jak się dowiedziałem że Ford "unowocześnił" silnik w tym modelu i odstąpił od żelaznych tulei cylindrowych na jakiś super duper natrysk plazmowy, powłoki na aluminiowy blok, ale jak narazie sprawuje się to bardzo dobrze. Chociaż najmocniejszy blok w 5.0 to właśnie gen. 2 Coyote, czyli poprzednia wersja Edytowane 16 Listopada 2022 przez irekm 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49612 #37889 Napisano 16 Listopada 2022 I to jest parking😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11348 #37890 Napisano 16 Listopada 2022 3 godziny temu, Londek napisał(-a): I to jest parking😉 O KURŁA; tyle dobra w jednym miejscu,,, 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49612 #37891 Napisano 16 Listopada 2022 1 minute ago, Autor1984 said: O KURŁA; tyle dobra w jednym miejscu,,, A to tylko część parkingu w której zaparkowałem😜 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 130656 #37892 Napisano 16 Listopada 2022 3 godziny temu, Londek napisał(-a): A to tylko część parkingu w której zaparkowałem😜 No to wniosek, że masz "furę" podobnego kalibru. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49612 #37893 Napisano 16 Listopada 2022 5 minutes ago, Paulus57 said: No to wniosek, że masz "furę" podobnego kalibru. Oczywiste... parkowałem tam najszybsze auto na świecie... firmówka Vauxhall Corsa 1.2T z oszałamiającymi 130 konikami😂 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 130656 #37894 Napisano 16 Listopada 2022 Przy takim maleństwie 130 KM daje radę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #37895 Napisano 17 Listopada 2022 Noa a jak? Pierwsza generacja Corsy w najmocniejszej wersji GSi miała 101km! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2887 #37896 Napisano 17 Listopada 2022 14 minut temu, pechagto napisał(-a): Noa a jak? Pierwsza generacja Corsy w najmocniejszej wersji GSi miała 101km! Pierwsza generacja Corsy wazyla jakies 800kg 😅 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49612 #37897 Napisano 17 Listopada 2022 Moja ma z czterysta kilogramów więcej... do tego ośmiobiegowy automat który gubi się w akcji przy redukcjach, szczególnie tych na niskiej prędkości 😳, szału nima... ale to tylko Corsa, więc i oczekiwania nie wygórowane trzeba mieć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyniu70 1338 #37898 Napisano 17 Listopada 2022 W dniu 9.11.2022 o 18:35, Lincoln Six Echo napisał(-a): Brum-brum! Ładne kołpaki przy tym Seicento😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 130656 #37899 Napisano 17 Listopada 2022 49 minut temu, Londek napisał(-a): Moja ma z czterysta kilogramów więcej... do tego ośmiobiegowy automat który gubi się w akcji przy redukcjach, szczególnie tych na niskiej prędkości 😳, szału nima... ale to tylko Corsa, więc i oczekiwania nie wygórowane trzeba mieć. Corsy to i rajdówki też bywają. Wśród bliskich mi koreańców jest taki maluszek ze sporą mocą Hyundai i20 N z 204 KM. Tym można już się pościgać. 54 minuty temu, Londek napisał(-a): Moja ma z czterysta kilogramów więcej... do tego ośmiobiegowy automat który gubi się w akcji przy redukcjach, szczególnie tych na niskiej prędkości 😳, szału nima... ale to tylko Corsa, więc i oczekiwania nie wygórowane trzeba mieć. Chyba przesadzasz z tą wagą. Trochę przytyła, ale wg tego co znalazłem ma 980 kg. Osiem biegów, to przy tej mocy chyba przerost formy nad treścią. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49612 #37900 Napisano 17 Listopada 2022 Curb Weight : 2553 lbs / 1158 Kg Ta skrzynia to niezła wariatka, szaleje non stop... zawsze coś się dzieje, nudy przynajmniej nie ma😜 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach