Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Stara 266 jak mu dać dolot ponad dach to można zalać a i tak będzie jechał 😁😁😁

W zwykłych terenówkach snorkel to podstawa :)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Stara 266 jak mu dać dolot ponad dach to można zalać a i tak będzie jechał 😁😁😁

Ten potworek bez snorkela ma 180 cm brodzenia 🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Osmodeusz napisał(-a):

No i 6x6 :)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

Konwencjonalne silniki, spalają paliwo, a do tego procesu potrzebny jest zawarty w powietrzu tlen. Wloty powietrza w osobówkach znajdują się zwykle na wysokości górnej części bloku silnika, tuż pod maską. Nawet przy stosunkowo płytkiej wodzie nieumiejętna jazda może doprowadzić do spiętrzenia i zalania filtra powietrza, i to nie podlega dyskusji jest wiadome nie od wczoraj.

Elektryki jadą, nawet żwawo brodzą w tej wodzie ale… dziwnym trafem większość już stoi.

Także testy (badania)testami, rzeczywistość niestety weryfikuje bezwzględnie 

Woda dostająca się do instalacji elektryków powoduje zwarcia i je unieruchamia...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

Wiem 😁😁😁

Chciałbym zobaczyć działający silnik elektryczny przy kole w pełnym zanurzeniu 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, kiniol napisał(-a):

Woda dostająca się do instalacji elektryków powoduje zwarcia i je unieruchamia...

To chyba dotyczy jakichś elektryków z 3 ręki.

Ogólnie jeżeli dojdzie do iskrzenia to akumulator wysokiego napięcia ulegnie odłączeniu. Wówczas auto jest unieruchomione. Jednakże Kolega @Osmodeuszopisał to w taki sposób, że większość została unieruchomiona. "No to byś się zdziwił, jak nie jeden właściciel elektryka niestety w obecnej sytuacji " A nie sądzę, aby wszystkie trapił problem m.in. zwarć w instalacji.

Sama bateria i silnik są w komorach wodoszczelnych, które są badane ciśnieniowo podobnie jak w przypadku pomp głębinowych o stopniu ochrony dajmy na to IP 68/69.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

To chyba dotyczy jakichś elektryków z 3 ręki.

Ogólnie jeżeli dojdzie do iskrzenia to akumulator wysokiego napięcia ulegnie odłączeniu. Wówczas auto jest unieruchomione. Jednakże Kolega @Osmodeuszopisał to w taki sposób, że większość została unieruchomiona. "No to byś się zdziwił, jak nie jeden właściciel elektryka niestety w obecnej sytuacji " A nie sądzę, aby wszystkie trapił problem m.in. zwarć w instalacji.

Sama bateria i silnik są w komorach wodoszczelnych, które są badane ciśnieniowo podobnie jak w przypadku pomp głębinowych o stopniu ochrony dajmy na to IP 68/69.

Trafiaja sie jednostkowe przypadki jak chocby ten ponizej, gdzie para w Szkocji dojechala w deszczu na obiad do restauracji ale juz nie mogla wrocic - i gdzie Tesla dumnie oznajmila, ze to nie ich wina:

https://www.edinburghlive.co.uk/news/edinburgh-news/edinburgh-couple-fume-handed-17k-27906242

Sek w tym, ze wszyscy tylko czekaja az sie cos stanie z elektrykami i kazdy przypadek jest rozdmuchiwany do rozmiaru giga problemu. I zupelnie szczerze - do Tesli zaufania nie mam i bym nie kupil (ale to inna historia).

Na w pelni elektryczne auto bym sie poki co nie zdecydowal (niech wejda baterie ze stalym elektrolitem to zobaczymy) ale jestem mega zwolennikiem hybryd, zarowno samoladujacych sie jak i plug-in.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Najnowsze AbramsX maja miec naped hybrydowy ;)

https://www.twz.com/next-generation-abramsx-tank-will-have-hybrid-powerplant

Co ci amerykanie na baterie będą jeździć, śmiechu warte. My tu z chłopakami z Wojska Ludowego (Sanok 77, kto ma wiedzieć ten wie) nadal T-54 jeździmy i super się sprawdza, nawet na oleju po frytkach jedzie, nie to co te amerykanckie zabawki.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, cordi7 napisał(-a):

Trafiaja sie jednostkowe przypadki jak chocby ten ponizej, gdzie para w Szkocji dojechala w deszczu na obiad do restauracji ale juz nie mogla wrocic - i gdzie Tesla dumnie oznajmila, ze to nie ich wina:

https://www.edinburghlive.co.uk/news/edinburgh-news/edinburgh-couple-fume-handed-17k-27906242

Sek w tym, ze wszyscy tylko czekaja az sie cos stanie z elektrykami i kazdy przypadek jest rozdmuchiwany do rozmiaru giga problemu. I zupelnie szczerze - do Tesli zaufania nie mam i bym nie kupil (ale to inna historia).

Na w pelni elektryczne auto bym sie poki co nie zdecydowal (niech wejda baterie ze stalym elektrolitem to zobaczymy) ale jestem mega zwolennikiem hybryd, zarowno samoladujacych sie jak i plug-in.

Dla mnie elektryk sprawdziłby się jedynie jako trzecie auto. Do typowego wykorzystania miejskiego. Parkingi, SCT, bus pas, etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Dla mnie elektryk sprawdziłby się jedynie jako trzecie auto. Do typowego wykorzystania miejskiego. Parkingi, SCT, bus pas, etc.

Co przeczy idei ekologii bo musisz miec 2-3 auta zeby miec elektryka :)

Natomiast obecnie przy ciaglych korkach, permanentnych robotach drogowych i przyroscie aut wyprzedzajacym znacznie infrastukture ja coraz czesciej wole jechac pociagiem, choc w DE gdzie mieszkam to loteria (Deutsche Bahn - DB - Delayed Bahn). I bylbym sklonny rozwazac elektryka o zasiegu realnym w zimie na autostradzie na poziomie 550-600 km, bo tyle pozwoli mi dotrzec na najdalsze z uzywanych przeze mnie lotnisk i wrocic do domu bez ladowania.

Ogolnie - dla mnie wylewamy dziecko z kapiela. Samoladujace hybrydy benzynowe, plug-iny i elektryki to mix, ktory mialby wiecej sensu. Przy zalozeniu, ze producenci (pominmy milczeniem powody) przestana srubowac ceny nowych aut. Na chwile obecna w Niemczech ponizej 20.000 EUR dostepne modele wygladaja nastepujaco: https://de.motor1.com/features/653650/neuwagen-20000-euro-2023-deutschland/ - szalu nie ma. 

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Co przeczy idei ekologii bo musisz miec 2-3 auta zeby miec elektryka :)

Natomiast w sytuacji rosnacych korkow i permanentnych robot drogowych i aut przybywajacych szybciej niz drog ja coraz czesciej wole jechac pociagiem, choc w DE gdzie mieszkam to loteria (Deutsche Bahn - DB - Delayed Bahn).

I zaczynalbym byc sklonny rozwazac elektryka o zasiegu realnym w zimie na autostradzie na poziomie 550-600 km, bo tyle pozwoli mi dotrzec na najdalsze z uzywanych przeze mnie lotnisk i wrocic do domu bez ladowania.

Dla mnie wylewamy dziecko z kapiela. Samoladujace hybrydy benzynowe, plug-iny i elektryki to mix, ktory mialby wiecej sensu. Przy zalozeniu, ze producenci (pominmy milczeniem powody) przestana srubowac ceny nowych aut.

Na chwile obecna w Niemczech ponizej 20.000 EUR dostepne modele wygladaja nastepujaco: https://de.motor1.com/features/653650/neuwagen-20000-euro-2023-deutschland/ - szalu nie ma. 

Dokładnie, dodam, że ten sensowny zasięg musiałby spełniać kryteria brzegowe jakimi są ekstremalnie niskie i wysokie temperatury. Gdzie przy maksymalnym obciążeniu układu będziesz mógł przynajmniej te 450 - 500 km machnąć.

Naturalnie mówię o pełnej sprawności działania układu chłodzenia i ogrzewania.  Drugim elementem jest wymienność baterii na stacjach ładowania lub minimalny czas ładowania pozwalający na uzyskanie 80% pojemności baterii w czasie do 10min. Inaczej auto elektryczne jako samochód głównego przeznaczenia nie ma sensu.

Pomijam takie oczywistości jak wydobycie litu i kobaltu, które w przeciwieństwie do wydobycia ropy jest niebotyczne. Abstrahując od tego kto tą pracę wykonuje, bo to oczywiście jest przemilczane...

A wszystkie szumowiny z ekologią na ustach powinno się zesłać na roczną robotę w tych kopalniach...

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co pamietam to wydobycie tony litu wymaga nawet do prawie 2 milionow litrow wody, w najlepszym razie mowi sie o 400 tysiacach. I tak to tu zostawie.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co pamietam to wydobycie tony litu wymaga nawet do prawie 2 milionow litrow wody, w najlepszym razie mowi sie o 400 tysiacach. I tak to tu zostawie.

Dokładnie do wydobycia litu używa się potworne ilości wody, a kobalt pozyskują głównie w DRK dzieci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Osmodeusz napisał(-a):

Gównoburze wywołujesz sam, swoim zachowaniem i nie z tobą mam zamiar dyskutować 

Ja akurat mam nieprzyjemność w tych okolicznościach (powódź) spędzać ostatnie 3 dni w tych maszynach.

Więc znów teoretyzujesz 🥴

A zdjęcie jest teraźniejsze niestety

P.S a zdradzisz powód przez który nie znalazłeś się w wojsku?

😂

Czekaj, to miales mozliwosc wziac STARA i jego elektrycznego odpowiednika? Ale wybrales STARa?
Dobrze rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, RysiekOchodzki napisał(-a):

No mnie zasięg elektryków chyba jeszcze długo nie przekona 😀imageproxy.php?img=&key=60f6b451b09b5df1imageproxy.php?img=&key=60f6b451b09b5df1

IMG_7135.jpeg

Strzelam 220CDI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu wyzej, faktycznie zostawienie kluczyka w aucie rozwiązuje problem otwierania się i zamykania wszystkiego

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobnie...hehe...IMG20240915094948.thumb.jpg.a57c77df8dd485af6748ad826c82817d.jpg

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, RysiekOchodzki napisał(-a):

E220D 4Matik

No tak nowe zegary i zmiana oznaczenia, to W213.

W poprzednim W212 220Cdi miał 2143cm3, w kolejnym gdzie otrzymał oznaczenie 220D już 1950cm3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E300de i po temacie, w miescie na pradzie, w trasie na oleju. Tylko bagaznik sie plytszy niestety robi...

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E300DE i po temacie, w miescie na pradzie, w trasie na oleju. Tylko bagaznik sie plytszy niestety robi...

W pewnym okresie dali mi W213 300e; ładnie się do odpychało, nieźle spalało, ale bagażnik malutki bodajze 350 - 370l. 😕 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

W pewnym okresie dali mi W213 300e; ładnie się do odpychało, nieźle spalało, ale bagażnik malutki bodajze 350 - 370l. 😕 

No to niestety prawda... moja S206 300e ma bagaznik 360 litrow ale mam rolete do odciecia przestrzeni bagazowej od pasazerskiej i moge po dach ladowac. Czysto benzynowa C300 ma 490 litrow bagaznika, az o 1/3 wiecej.

Dla nas dwojga z kotem wystarcza ale duze kombi czesto ma byc podstawowym autem dla 3-4 osobowej rodziny i wtedy to raczej tylko box dachowy ratuje sytuacje. 360 litrow to po aucie klasy kompakt bym sie spodziewal...

Z ciekawosci az sprawdzilem dane dla E klasy kombi. Bagaznik spada z 615 do 460 litrow - czyli generalnie spalinowa klasa C ma o 30 litrow wiecej 🤨

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Jednakże Kolega @Osmodeuszopisał to w taki sposób, że większość została unieruchomiona. "No to byś się zdziwił, jak nie jeden właściciel elektryka niestety w obecnej sytuacji " A nie sądzę, aby wszystkie trapił problem m.in. zwarć w instalacji.

Stąd powstał temat 🤗

Na kanwie obecnych wydarzeń na Dolnym Śląsku, gdzie duża część terenu jest zalana, bądź jest potrzeba poruszania się po terenie zalewowym „elektryczne cudy” niestety stoją, i to jest fakt naoczny 🥴

Ja nie pytam o suche testy, czy też katalogowe specyfikacje, pytam co się stało, że nie pojechało ?

A fachowców w temacie motoryzacyjnym na forum nie brakuje - więc …?

Co się stało, że się zesrało pytam

1 godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Czekaj, to miales mozliwosc wziac STARA i jego elektrycznego odpowiednika? Ale wybrales STARa?
Dobrze rozumiem?

Musisz zacząć pisać po polsku, bo nie rozumiem o czym mówisz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Ad 1 - to czy samochod widzi ten z przodu czy nie, sie po jakims czasie czuje, nie trzeba na nic patrzec

Ad 2 - zalezy od marki i systemu, Audi / bmw na autostradzie bedac na lewym pasie utrzymuje sie na lewo, naprawym po prawej. volvo  albo mercedes ztcp jechac tak jak samochod w przodu

Ad 3 - tez zalezy od systemu i tego jak go ustawisz. rozne marki maja rozne dostosowywanie dot predkosci

Ad 4 - zawsze trzeba uwazac :)

Ad ad 1 - nie na moje nerwy 😅 , zbyt agresywne hamowanie , przy nie naturalnym przyspieszeniu,  w pewnych warunkach drogowych o których pisałem 

Ad ad 2 u mnie trzyma środek jedzni w większość przypadków,  na autostradzie jest super , w mieście gorzej ze względu motocyklistów,  i robót drogowych gdzie się gubi 

Ad ad 3 niestety w Audi jest na 3 kreski defoltowo , po każdym odpaleniu muszę ręcznie zmniejszyć dystans,  chyba że jadę za ciężarówka , to zwiększam dystans ze względu kamyki i groźba piaskowania przodu auta 😬

Ad ad 4 amen 🙏🏼

@Lemax jak zwykle nie zawodzisz w tematyce elektroniki 👌🏼

mam dla Ciebie zagadkę:  jak działa system rozpoznawania że ręka jest na kierownicę , i jak można go przechytrzyć? 😉

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi