Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Conway napisał(-a):

Moment odbioru samochodu. Żona do tej pory ma uśmiech na twarzy jak wsiada. Całe szczęście, że jeszcze tą wersję, bo model poliftowy jest paskudny.

PXL_20260529_150911756.jpg

Gratulacje dla Was. Kia, to raczej dobry wybór. Moja w zasadzie prawie bezusterkowa od ponad 6 lat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No my bylismy w KIA w tamtym tygodniu pogadać o najmie długoterminowym Kia Stonic i coż, wyszliśmy mocno zaskoczeni. Tak w skrócie - najem długoterminowy, 3 lata, do 15 000 km. Nowy Stonic w konfiguracji za około 90 000 zł, 0 wpłaty własnej, w opcji all in (serwisy i ubezpieczenia) - 1950 zł miesięcznie (zdecydowanie za dużo za tak małe auto). Kia Sportage, z takimi samymi założeniami, w konfiguracji za 165 000 (czyli jakoś 75 000 zł więcej) - rata miesięczna 1600zł z małym haczykiem miesięcznie. Ja rozumiem, że Sportage będzie miał większą wartość rezydualną po zakończeniu umowy. Ale 350 zł mniej za prawie 2 krotnie droższe auto jest mi ciężko zrozumieć. Kwota za Sportage by była nawet do łyknięcia, ale moja tak dużego auta nie chce. Dzisiaj jedziemy do Citroena pogadać o E C3 :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może trzeba poszukać informacji wśród innych dealerów, z innych miast. Wybraliśmy Xceeda GT Line, bo w Warszawie wersja Business Line się wyprzedała i żaden sprzedawca nie miał. Za to w Gdyni można było przebierać. Żona nawet chciała jechać nad morze :mellow:

Edytowane przez Conway

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Ceteth napisał(-a):

No my bylismy w KIA w tamtym tygodniu pogadać o najmie długoterminowym Kia Stonic i coż, wyszliśmy mocno zaskoczeni. Tak w skrócie - najem długoterminowy, 3 lata, do 15 000 km. Nowy Stonic w konfiguracji za około 90 000 zł, 0 wpłaty własnej, w opcji all in (serwisy i ubezpieczenia) - 1950 zł miesięcznie (zdecydowanie za dużo za tak małe auto). Kia Sportage, z takimi samymi założeniami, w konfiguracji za 165 000 (czyli jakoś 75 000 zł więcej) - rata miesięczna 1600zł z małym haczykiem miesięcznie. Ja rozumiem, że Sportage będzie miał większą wartość rezydualną po zakończeniu umowy. Ale 350 zł mniej za prawie 2 krotnie droższe auto jest mi ciężko zrozumieć. Kwota za Sportage by była nawet do łyknięcia, ale moja tak dużego auta nie chce. Dzisiaj jedziemy do Citroena pogadać o E C3 :P 

1950 x 36, to wychodzi ponad 70k zł. Wykup za ile?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Conway napisał(-a):

Moment odbioru samochodu. Żona do tej pory ma uśmiech na twarzy jak wsiada. Całe szczęście, że jeszcze tą wersję, bo model poliftowy jest paskudny.

PXL_20260529_150911756.jpg

Moje gratulacje! 

Poniedziałek godzina 10:00...

Do teraz nie zeszły mi wypieki z twarzy po spotkaniu z...

Warunki pogodowe były niestety cholernie trudne.

Później zapraszam zainteresowanych do krótkiej recenzji wzmocnionego M3.

m3comp1.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Moje gratulacje! 

m3comp1.jpg

Czekam na opis wrażeń z jazdy. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Gratulacje dla Was. Kia, to raczej dobry wybór. Moja w zasadzie prawie bezusterkowa od ponad 6 lat. 

Dzięki. Salon KIA jest właśnie obok tego Forda, co się w zeszłym tygodniu spalił. My na całe szczęście byliśmy tam 2 miesiące wcześniej. Miała być wersja Trbute, ale wyszło GT LIne 😁

Dołożyli ubezpieczenie na rok i powłokę ceramiczną w cenie.

Edytowane przez Conway

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.07.2026 o 16:52, Conway napisał(-a):

Xceed GT LIne, 180 KM, automat.

1.jpg

Ładne autko, gratulacje.

4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Moje gratulacje! 

m3comp1.jpg

To ma napęd X-drive, czy tylko tył?

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, tommly napisał(-a):

To ma napęd X-drive, czy tylko tył?

Tomek, to wersja xDrive. Umożliwia ona odłączenie napędu przedniej osi i jazdę wyłącznie z napędem na tył.
W ofercie występuje również wersja wyłącznie z napędem na tylną oś.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BMW M3 xDrive Competition (530KM).

m3comp1.thumb.jpg.33864c6b06c70f75c41cd8de65fa0a88.jpg

Dane

• Model: BMW M3 Competition xDrive LCI
  • Silnik: R6 3.0 TwinPower Turbo (S58)
  • Moc: 530 KM
  • Moment obrotowy: 650 Nm
  • Napęd: xDrive z możliwością przełączenia w tryb 2WD
  • Skrzynia biegów: 8-stopniowa M Steptronic

Kilka miesięcy temu miałem okazję spędzić kilka godzin za kierownicą najnowszego BMW M5. Tym razem przyszedł czas na jego mniejszego brata - poliftingowe BMW M3 Competition xDrive o mocy 530 KM.

Na papierze producent zwiększył moc z 510 do 530 KM, pozostawiając niezmieniony moment obrotowy wynoszący 650 Nm. Są to jednak wyłącznie dane techniczne. Znacznie ciekawsze jest to, jak samochód odbiera kierowca i jakie emocje potrafi wywołać podczas jazdy.

Pierwsze wrażenie było zdecydowanie pozytywne.

Już po zajęciu miejsca za kierownicą można odnieść wrażenie, że M3 zaprojektowano przede wszystkim z myślą o kierowcy. Zakres regulacji fotela pozwala na znalezienie optymalnej pozycji i zajmuje dosłownie chwilę. Wszystkie najważniejsze elementy znajdują się dokładnie tam, gdzie intuicyjnie spodziewa się ich kierowca. Ergonomia kokpitu stoi na bardzo wysokim poziomie i od pierwszych minut buduje poczucie pełnej kontroli nad samochodem.

Na uznanie zasługuje również widoczność. Pomimo sportowej sylwetki oraz stosunkowo nisko poprowadzonej linii dachu, podczas jazdy nie odczuwałem żadnych istotnych ograniczeń. Samochód jest przewidywalny podczas manewrowania, a obserwacja otoczenia nie sprawia najmniejszych problemów.

Oczywiście M3 posiada stosunkowo masywne słupki nadwozia. Z konstrukcyjnego punktu widzenia jest to w pełni uzasadnione. Współczesne normy bezpieczeństwa oraz wymagana sztywność nadwozia wymuszają stosowanie znacznie solidniejszych elementów niż miało to miejsce jeszcze kilkanaście lat temu. W praktyce jednak ich obecność nie wpływa negatywnie na komfort jazdy. Ani razu nie miałem sytuacji, w której ograniczałyby widoczność lub utrudniały ocenę sytuacji na drodze.

Egzemplarz wyposażony był w standardowe fotele. Osobiście uważam to za bardzo trafny wybór. Zapewniają świetne trzymanie boczne podczas dynamicznej jazdy, a jednocześnie pozostają bardzo komfortowe podczas dłuższych podróży. Po blisko dwóch godzinach za kierownicą nie odczuwałem najmniejszego dyskomfortu.

m3comp4.thumb.jpg.5cf5668a933b8f5007d6c5550d8f748c.jpg

Silnijk i osiągi

Jednostka S58 od pierwszych metrów pokazuje, dlaczego uchodzi za jeden z najlepszych współczesnych silników sześciocylindrowych.

Już w trybie Comfort reakcja na pedał przyspieszenia jest bardzo szybka. Po przełączeniu w Sport Plus zmienia się natomiast charakter całego samochodu. Reakcja na gaz staje się niemal natychmiastowa, a kierowca ma wrażenie bezpośredniego połączenia prawej stopy z silnikiem.

Na papierze M3 dysponuje mocą 530 KM. Czy czuć dodatkowe 20 KM względem poprzedniej wersji? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć. BMW od lat słynie jednak z konserwatywnego podawania parametrów swoich jednostek napędowych, dlatego nie zdziwiłbym się, gdyby rzeczywiste wartości były wyższe od deklarowanych.

Największe wrażenie zrobiła jednak elastyczność podczas dalszego rozpędzania samochodu. Sposób, w jaki M3 nabiera prędkości już po przekroczeniu prędkości autostradowych, robi równie duże wrażenie jak sam start z miejsca. To właśnie wtedy najlepiej czuć potencjał silnika S58.

Skrzynia biegów

Automatyczna przekładnia pracuje wzorowo. Podczas spokojnej jazdy zmienia biegi płynnie. Po aktywowaniu bardziej sportowych ustawień jej charakter wyraźnie się zmienia. Przełożenia zmieniane są szybciej i bardziej zdecydowanie, pozostawiając charakterystyczne "kopnięcie w plecy", które doskonale wpisuje się w charakter samochodu.
20260727_100435.thumb.jpg.b68f24c9e8a788933fb814ceaad4780f.jpg

Dźwięk

Temat dźwięku nowych modeli BMW M od dłuższego czasu budzi wiele dyskusji. Część brzmienia generowana jest poprzez system akustyczny samochodu.
Osobiście nie odebrałem tego negatywnie. Efekt nie sprawia wrażenia sztucznego ani przesadzonego. Wręcz przeciwnie - całość brzmi bardzo naturalnie i dobrze współgra z charakterem samochodu.

Zawieszenie

W trybie Comfort M3 bez problemu może pełnić rolę samochodu użytkowanego na co dzień. Co ciekawe, około 90% całej jazdy odbyło się przy najbardziej sportowym ustawieniu zawieszenia. Mimo blisko dwóch godzin za kierownicą nie odczuwałem zmęczenia ani dyskomfortu. W dużej mierze jest to również zasługa wspomnianych standardowych foteli, które bardzo dobrze łączą sportowy charakter z codzienną użytecznością.

Układ kierowniczy

Układ kierowniczy jest jednym z najmocniejszych punktów tego samochodu. Pracuje niezwykle precyzyjnie i bardzo szybko wykonuje każde polecenie kierowcy. Samochód prowadzi się intuicyjnie, a ilość informacji przekazywanych przez kierownicę daje bardzo wysokie poczucie kontroli.

Hamulce

Standardowy układ hamulcowy zasługuje na bardzo wysoką ocenę. Podczas testu pogoda szybko się pogorszyła i znaczną część jazdy odbywaliśmy na mokrej nawierzchni. 
m3comp2.thumb.jpg.609c16c8f06f2aea5bbac98efe6bd9db.jpg

Napęd

Podczas jazsdy korzystaliśmy z trybu 4WD. Pomimo mokrej nawierzchni postanowiłem sprawdzić możliwości napędu przy pełnym przyspieszeniu. Samochód praktycznie bez strat trakcji przenosił moc na asfalt i dosłownie wystrzeliwał do przodu. To właśnie w takich warunkach można docenić skuteczność układu xDrive oraz ogumienia. Jednocześnie BMW pozostawiło kierowcy możliwość wyboru. Po odpowiedniej konfiguracji samochód może pracować również w trybie 2WD (jedynym właściwym ;)), przekazując całą moc wyłącznie na tylną oś. To rozwiązanie dla osób, które chcą jeszcze mocniej poczuć klasyczny charakter modeli BMW M i korzystać z niego np. podczas jazdy torowej. 

M3 kontra M5

Naturalnym punktem odniesienia było dla mnie BMW M5, które miałem okazję testować kilka miesięcy wcześniej. Inżynierowie BMW M wykonali w M5 imponującą pracę. Pomimo znacznie większej masy własnej samochód prowadzi się zaskakująco lekko i bardzo precyzyjnie. W wielu sytuacjach kierowca wręcz zapomina, jak duży samochód prowadzi. Są jednak prawa fizyki, których nie da się oszukać. Niższa masa własna M3 oraz bardziej kompaktowe wymiary sprawiają, że samochód wyraźnie chętniej zmienia kierunek jazdy. Szczególnie dobrze czuć to podczas dynamicznego pokonywania zakrętów, gdzie M3 sprawia wrażenie bardziej precyzyjnego i jeszcze lepiej zintegrowanego z kierowcą. Gdybym miał wybrać samochód na tor wyścigowy lub wymagającą, krętą drogę, bez chwili wahania sięgnąłbym właśnie po M3. Jednocześnie oba modele różnią się charakterem. M5 również zachęca do dynamicznej jazdy, jednak robi to z większym spokojem. M3 odbieram zupełnie inaczej. Jest bardziej impulsywne i zdecydowanie bardziej temperamentne. Nie chodzi o osiągi, ponieważ oba samochody oferują ich nadmiar. Chodzi o sposób, w jaki budują emocje. M3 (subiektywnie) wyraźniej komunikuje swoje możliwości i angażuje kierowcę w znacznie większym stopniu.

Podsumowanie

BMW M3 Competitiom xDrive LCI zrobiło na mnie bardzo duże wrażenie. To samochód, który z powodzeniem może pełnić rolę auta użytkowanego na co dzień, a po zmianie kilku ustawień zmienia się w niezwykle skuteczną maszynę stworzoną do dynamicznej jazdy. Jego największą zaletą nie są jednak same osiągi. Największe wrażenie robi sposób, w jaki komunikuje się z kierowcą i jak wiele emocji potrafi dostarczyć podczas każdej kolejnej minuty spędzonej za kierownicą.

Na zakończenie pozostawię jedną refleksję. Wiele samochodów potrafi efektownie wystartować z miejsca. Prawdziwy potencjał jednostki napędowej poznaje się jednak dopiero podczas dalszego, niezwykle intensywnego rozpędzania. To właśnie wtedy M3 pokazuje klasę silnika S58. Sposób, w jaki samochód buduje prędkość już po osiągnięciu wyższych prędkości podróżnych, robi równie duże wrażenie jak sam start. To doświadczenie trudno oddać liczbami - trzeba je po prostu poczuć.
Wspaniała maszyna.

Dziękuję BMW Dynamic Motors za możliwość odbycia jazdy tym rewelacyjnym pojazdem.

m3comp3.jpg

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, takie fotele - choc bardzo nie pasują do charakteru auta , i jeszcze w tym kolorze-ale jednak są fundamentalne do realnego komfortu podróżowania, tym fantastycznym bolidem 😍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi