Autor1984 12879 #46176 Napisano 16 Września 2024 1 minutę temu, TomcioMiki napisał(-a): Stara 266 jak mu dać dolot ponad dach to można zalać a i tak będzie jechał 😁😁😁 W zwykłych terenówkach snorkel to podstawa 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 13081 #46177 Napisano 16 Września 2024 8 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): Stara 266 jak mu dać dolot ponad dach to można zalać a i tak będzie jechał 😁😁😁 Ten potworek bez snorkela ma 180 cm brodzenia 🤗 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12879 #46178 Napisano 16 Września 2024 2 minuty temu, Osmodeusz napisał(-a): Ten potworek bez snorkela ma 180 cm brodzenia 🤗 No i 6x6 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #46179 Napisano 16 Września 2024 37 minut temu, Osmodeusz napisał(-a): Konwencjonalne silniki, spalają paliwo, a do tego procesu potrzebny jest zawarty w powietrzu tlen. Wloty powietrza w osobówkach znajdują się zwykle na wysokości górnej części bloku silnika, tuż pod maską. Nawet przy stosunkowo płytkiej wodzie nieumiejętna jazda może doprowadzić do spiętrzenia i zalania filtra powietrza, i to nie podlega dyskusji jest wiadome nie od wczoraj. Elektryki jadą, nawet żwawo brodzą w tej wodzie ale… dziwnym trafem większość już stoi. Także testy (badania)testami, rzeczywistość niestety weryfikuje bezwzględnie Woda dostająca się do instalacji elektryków powoduje zwarcia i je unieruchamia... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 70240 #46180 Napisano 16 Września 2024 11 minut temu, Osmodeusz napisał(-a): Ten potworek bez snorkela ma 180 cm brodzenia 🤗 Wiem 😁😁😁 Chciałbym zobaczyć działający silnik elektryczny przy kole w pełnym zanurzeniu 🤔🤔🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12879 #46181 Napisano 16 Września 2024 3 minuty temu, kiniol napisał(-a): Woda dostająca się do instalacji elektryków powoduje zwarcia i je unieruchamia... To chyba dotyczy jakichś elektryków z 3 ręki. Ogólnie jeżeli dojdzie do iskrzenia to akumulator wysokiego napięcia ulegnie odłączeniu. Wówczas auto jest unieruchomione. Jednakże Kolega @Osmodeuszopisał to w taki sposób, że większość została unieruchomiona. "No to byś się zdziwił, jak nie jeden właściciel elektryka niestety w obecnej sytuacji " A nie sądzę, aby wszystkie trapił problem m.in. zwarć w instalacji. Sama bateria i silnik są w komorach wodoszczelnych, które są badane ciśnieniowo podobnie jak w przypadku pomp głębinowych o stopniu ochrony dajmy na to IP 68/69. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8052 #46182 Napisano 16 Września 2024 12 minut temu, Autor1984 napisał(-a): To chyba dotyczy jakichś elektryków z 3 ręki. Ogólnie jeżeli dojdzie do iskrzenia to akumulator wysokiego napięcia ulegnie odłączeniu. Wówczas auto jest unieruchomione. Jednakże Kolega @Osmodeuszopisał to w taki sposób, że większość została unieruchomiona. "No to byś się zdziwił, jak nie jeden właściciel elektryka niestety w obecnej sytuacji " A nie sądzę, aby wszystkie trapił problem m.in. zwarć w instalacji. Sama bateria i silnik są w komorach wodoszczelnych, które są badane ciśnieniowo podobnie jak w przypadku pomp głębinowych o stopniu ochrony dajmy na to IP 68/69. Trafiaja sie jednostkowe przypadki jak chocby ten ponizej, gdzie para w Szkocji dojechala w deszczu na obiad do restauracji ale juz nie mogla wrocic - i gdzie Tesla dumnie oznajmila, ze to nie ich wina: https://www.edinburghlive.co.uk/news/edinburgh-news/edinburgh-couple-fume-handed-17k-27906242 Sek w tym, ze wszyscy tylko czekaja az sie cos stanie z elektrykami i kazdy przypadek jest rozdmuchiwany do rozmiaru giga problemu. I zupelnie szczerze - do Tesli zaufania nie mam i bym nie kupil (ale to inna historia). Na w pelni elektryczne auto bym sie poki co nie zdecydowal (niech wejda baterie ze stalym elektrolitem to zobaczymy) ale jestem mega zwolennikiem hybryd, zarowno samoladujacych sie jak i plug-in. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nicon 3845 #46183 Napisano 16 Września 2024 Godzinę temu, cordi7 napisał(-a): Najnowsze AbramsX maja miec naped hybrydowy https://www.twz.com/next-generation-abramsx-tank-will-have-hybrid-powerplant Co ci amerykanie na baterie będą jeździć, śmiechu warte. My tu z chłopakami z Wojska Ludowego (Sanok 77, kto ma wiedzieć ten wie) nadal T-54 jeździmy i super się sprawdza, nawet na oleju po frytkach jedzie, nie to co te amerykanckie zabawki. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12879 #46184 Napisano 16 Września 2024 1 minutę temu, cordi7 napisał(-a): Trafiaja sie jednostkowe przypadki jak chocby ten ponizej, gdzie para w Szkocji dojechala w deszczu na obiad do restauracji ale juz nie mogla wrocic - i gdzie Tesla dumnie oznajmila, ze to nie ich wina: https://www.edinburghlive.co.uk/news/edinburgh-news/edinburgh-couple-fume-handed-17k-27906242 Sek w tym, ze wszyscy tylko czekaja az sie cos stanie z elektrykami i kazdy przypadek jest rozdmuchiwany do rozmiaru giga problemu. I zupelnie szczerze - do Tesli zaufania nie mam i bym nie kupil (ale to inna historia). Na w pelni elektryczne auto bym sie poki co nie zdecydowal (niech wejda baterie ze stalym elektrolitem to zobaczymy) ale jestem mega zwolennikiem hybryd, zarowno samoladujacych sie jak i plug-in. Dla mnie elektryk sprawdziłby się jedynie jako trzecie auto. Do typowego wykorzystania miejskiego. Parkingi, SCT, bus pas, etc. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8052 #46185 Napisano 16 Września 2024 (edytowane) 9 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Dla mnie elektryk sprawdziłby się jedynie jako trzecie auto. Do typowego wykorzystania miejskiego. Parkingi, SCT, bus pas, etc. Co przeczy idei ekologii bo musisz miec 2-3 auta zeby miec elektryka Natomiast obecnie przy ciaglych korkach, permanentnych robotach drogowych i przyroscie aut wyprzedzajacym znacznie infrastukture ja coraz czesciej wole jechac pociagiem, choc w DE gdzie mieszkam to loteria (Deutsche Bahn - DB - Delayed Bahn). I bylbym sklonny rozwazac elektryka o zasiegu realnym w zimie na autostradzie na poziomie 550-600 km, bo tyle pozwoli mi dotrzec na najdalsze z uzywanych przeze mnie lotnisk i wrocic do domu bez ladowania. Ogolnie - dla mnie wylewamy dziecko z kapiela. Samoladujace hybrydy benzynowe, plug-iny i elektryki to mix, ktory mialby wiecej sensu. Przy zalozeniu, ze producenci (pominmy milczeniem powody) przestana srubowac ceny nowych aut. Na chwile obecna w Niemczech ponizej 20.000 EUR dostepne modele wygladaja nastepujaco: https://de.motor1.com/features/653650/neuwagen-20000-euro-2023-deutschland/ - szalu nie ma. Edytowane 16 Września 2024 przez cordi7 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12879 #46186 Napisano 16 Września 2024 (edytowane) 12 minut temu, cordi7 napisał(-a): Co przeczy idei ekologii bo musisz miec 2-3 auta zeby miec elektryka Natomiast w sytuacji rosnacych korkow i permanentnych robot drogowych i aut przybywajacych szybciej niz drog ja coraz czesciej wole jechac pociagiem, choc w DE gdzie mieszkam to loteria (Deutsche Bahn - DB - Delayed Bahn). I zaczynalbym byc sklonny rozwazac elektryka o zasiegu realnym w zimie na autostradzie na poziomie 550-600 km, bo tyle pozwoli mi dotrzec na najdalsze z uzywanych przeze mnie lotnisk i wrocic do domu bez ladowania. Dla mnie wylewamy dziecko z kapiela. Samoladujace hybrydy benzynowe, plug-iny i elektryki to mix, ktory mialby wiecej sensu. Przy zalozeniu, ze producenci (pominmy milczeniem powody) przestana srubowac ceny nowych aut. Na chwile obecna w Niemczech ponizej 20.000 EUR dostepne modele wygladaja nastepujaco: https://de.motor1.com/features/653650/neuwagen-20000-euro-2023-deutschland/ - szalu nie ma. Dokładnie, dodam, że ten sensowny zasięg musiałby spełniać kryteria brzegowe jakimi są ekstremalnie niskie i wysokie temperatury. Gdzie przy maksymalnym obciążeniu układu będziesz mógł przynajmniej te 450 - 500 km machnąć. Naturalnie mówię o pełnej sprawności działania układu chłodzenia i ogrzewania. Drugim elementem jest wymienność baterii na stacjach ładowania lub minimalny czas ładowania pozwalający na uzyskanie 80% pojemności baterii w czasie do 10min. Inaczej auto elektryczne jako samochód głównego przeznaczenia nie ma sensu. Pomijam takie oczywistości jak wydobycie litu i kobaltu, które w przeciwieństwie do wydobycia ropy jest niebotyczne. Abstrahując od tego kto tą pracę wykonuje, bo to oczywiście jest przemilczane... A wszystkie szumowiny z ekologią na ustach powinno się zesłać na roczną robotę w tych kopalniach... Edytowane 16 Września 2024 przez Autor1984 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8052 #46187 Napisano 16 Września 2024 (edytowane) Z tego, co pamietam to wydobycie tony litu wymaga nawet do prawie 2 milionow litrow wody, w najlepszym razie mowi sie o 400 tysiacach. I tak to tu zostawie. Edytowane 16 Września 2024 przez cordi7 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12879 #46188 Napisano 16 Września 2024 1 minutę temu, cordi7 napisał(-a): Z tego, co pamietam to wydobycie tony litu wymaga nawet do prawie 2 milionow litrow wody, w najlepszym razie mowi sie o 400 tysiacach. I tak to tu zostawie. Dokładnie do wydobycia litu używa się potworne ilości wody, a kobalt pozyskują głównie w DRK dzieci... 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2955 #46189 Napisano 16 Września 2024 2 godziny temu, Osmodeusz napisał(-a): Gównoburze wywołujesz sam, swoim zachowaniem i nie z tobą mam zamiar dyskutować Ja akurat mam nieprzyjemność w tych okolicznościach (powódź) spędzać ostatnie 3 dni w tych maszynach. Więc znów teoretyzujesz 🥴 A zdjęcie jest teraźniejsze niestety P.S a zdradzisz powód przez który nie znalazłeś się w wojsku? 😂 Czekaj, to miales mozliwosc wziac STARA i jego elektrycznego odpowiednika? Ale wybrales STARa? Dobrze rozumiem? 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RysiekOchodzki 1876 #46190 Napisano 16 Września 2024 No mnie zasięg elektryków chyba jeszcze długo nie przekona 😀 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12879 #46191 Napisano 16 Września 2024 5 minut temu, RysiekOchodzki napisał(-a): No mnie zasięg elektryków chyba jeszcze długo nie przekona 😀 Strzelam 220CDI? 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 4037 #46192 Napisano 16 Września 2024 Wracając do tematu wyzej, faktycznie zostawienie kluczyka w aucie rozwiązuje problem otwierania się i zamykania wszystkiego Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #46193 Napisano 16 Września 2024 Mam podobnie...hehe... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RysiekOchodzki 1876 #46194 Napisano 16 Września 2024 12 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Strzelam 220CDI? E220D 4Matik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12879 #46195 Napisano 16 Września 2024 2 minuty temu, RysiekOchodzki napisał(-a): E220D 4Matik No tak nowe zegary i zmiana oznaczenia, to W213. W poprzednim W212 220Cdi miał 2143cm3, w kolejnym gdzie otrzymał oznaczenie 220D już 1950cm3. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8052 #46196 Napisano 16 Września 2024 (edytowane) E300de i po temacie, w miescie na pradzie, w trasie na oleju. Tylko bagaznik sie plytszy niestety robi... Edytowane 16 Września 2024 przez cordi7 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12879 #46197 Napisano 16 Września 2024 1 minutę temu, cordi7 napisał(-a): E300DE i po temacie, w miescie na pradzie, w trasie na oleju. Tylko bagaznik sie plytszy niestety robi... W pewnym okresie dali mi W213 300e; ładnie się do odpychało, nieźle spalało, ale bagażnik malutki bodajze 350 - 370l. 😕 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8052 #46198 Napisano 16 Września 2024 4 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): W pewnym okresie dali mi W213 300e; ładnie się do odpychało, nieźle spalało, ale bagażnik malutki bodajze 350 - 370l. 😕 No to niestety prawda... moja S206 300e ma bagaznik 360 litrow ale mam rolete do odciecia przestrzeni bagazowej od pasazerskiej i moge po dach ladowac. Czysto benzynowa C300 ma 490 litrow bagaznika, az o 1/3 wiecej. Dla nas dwojga z kotem wystarcza ale duze kombi czesto ma byc podstawowym autem dla 3-4 osobowej rodziny i wtedy to raczej tylko box dachowy ratuje sytuacje. 360 litrow to po aucie klasy kompakt bym sie spodziewal... Z ciekawosci az sprawdzilem dane dla E klasy kombi. Bagaznik spada z 615 do 460 litrow - czyli generalnie spalinowa klasa C ma o 30 litrow wiecej 🤨 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 13081 #46199 Napisano 16 Września 2024 2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): Jednakże Kolega @Osmodeuszopisał to w taki sposób, że większość została unieruchomiona. "No to byś się zdziwił, jak nie jeden właściciel elektryka niestety w obecnej sytuacji " A nie sądzę, aby wszystkie trapił problem m.in. zwarć w instalacji. Sama bateria i silnik są w komorach wodoszczelnych, które są badane ciśnieniowo podobnie jak w przypadku pomp głębinowych o stopniu ochrony dajmy na to IP 68/69. Stąd powstał temat 🤗 Na kanwie obecnych wydarzeń na Dolnym Śląsku, gdzie duża część terenu jest zalana, bądź jest potrzeba poruszania się po terenie zalewowym „elektryczne cudy” niestety stoją, i to jest fakt naoczny 🥴 Ja nie pytam o suche testy, czy też katalogowe specyfikacje, pytam co się stało, że nie pojechało ? A fachowców w temacie motoryzacyjnym na forum nie brakuje - więc …? Co się stało, że się zesrało pytam 1 godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a): Czekaj, to miales mozliwosc wziac STARA i jego elektrycznego odpowiednika? Ale wybrales STARa? Dobrze rozumiem? Musisz zacząć pisać po polsku, bo nie rozumiem o czym mówisz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1654 #46200 Napisano 16 Września 2024 (edytowane) 6 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a): Ad 1 - to czy samochod widzi ten z przodu czy nie, sie po jakims czasie czuje, nie trzeba na nic patrzec Ad 2 - zalezy od marki i systemu, Audi / bmw na autostradzie bedac na lewym pasie utrzymuje sie na lewo, naprawym po prawej. volvo albo mercedes ztcp jechac tak jak samochod w przodu Ad 3 - tez zalezy od systemu i tego jak go ustawisz. rozne marki maja rozne dostosowywanie dot predkosci Ad 4 - zawsze trzeba uwazac Ad ad 1 - nie na moje nerwy 😅 , zbyt agresywne hamowanie , przy nie naturalnym przyspieszeniu, w pewnych warunkach drogowych o których pisałem Ad ad 2 u mnie trzyma środek jedzni w większość przypadków, na autostradzie jest super , w mieście gorzej ze względu motocyklistów, i robót drogowych gdzie się gubi Ad ad 3 niestety w Audi jest na 3 kreski defoltowo , po każdym odpaleniu muszę ręcznie zmniejszyć dystans, chyba że jadę za ciężarówka , to zwiększam dystans ze względu kamyki i groźba piaskowania przodu auta 😬 Ad ad 4 amen 🙏🏼 @Lemax jak zwykle nie zawodzisz w tematyce elektroniki 👌🏼 mam dla Ciebie zagadkę: jak działa system rozpoznawania że ręka jest na kierownicę , i jak można go przechytrzyć? 😉 Edytowane 16 Września 2024 przez Krakus1 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach