Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Olo_H napisał(-a):

Prawdę mówiąc nie widzę specjalnie sensu większych felg przy tym samochodzie i silniku. Po co sobie pomniejszać komfort i dodatkowo dopłacać do większych felg. Jedyna rzecz, która mnie wkurza w wersji ultra to "obowiązkowy" szyberdach. Wygląda fajnie, ale jak się wrzuci na dach "trumnę" to hałas się robi dość nieprzyjemny. Może przy laminowanych szybach jest lepiej, a u mnie w V90 nie miałem takiej opcji

to prawda - ze 2 razy byłem na nartach z trumną i powyżej 120 już jest baaaardzo słabo... Natomiast sam szyberdach dal mnie jest super sprawą w naszych jesienno-zimowym klimacie sprawia wiele frajdy.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a):

Twoja konfiguracja Pawle jest konkretna, w zasadzie to już pole XC90 :)

Dzięki. :) Kosztowo nachodzi na XC 90, ale wyposażenie byłoby w tej samej kwocie dużo skromniejsze. Poza tym, dla mnie 90 byłaby za duża. Na plus, z mojego punktu widzenia, 60 jest dynamiczniejsza. Można powiedzieć, że XC 60 T6 i XC 90 T8 zbierają się podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Dzięki. :) Kosztowo nachodzi na XC 90, ale wyposażenie byłoby w tej samej kwocie dużo skromniejsze. Poza tym, dla mnie 90 byłaby za duża. Na plus, z mojego punktu widzenia, 60 jest dynamiczniejsza. Można powiedzieć, że XC 60 T6 i XC 90 T8 zbierają się podobnie.

Ta konfiguracja coraz bardziej mi się podoba. Naturalnie moje zdanie tutaj jest nieistotne, natomiast wszystko sie fajnie zeplnie, wnętrze z Bowersem, do tego felgi i białe nadwozie.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Ta konfiguracja coraz bardziej mi się podoba. Naturalnie moje zdanie tutaj jest nieistotne, natomiast wszystko sie fajnie zeplnie, wnętrze z Bowersem, do tego felgi i białe nadwozie.

Będzie okazja, byś go zobaczył przy odbiorze. :) 

I nie umniejszaj swoich opinii, by były i są dla mnie ważne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Paulus57 napisał(-a):

Będzie okazja, byś go zobaczył przy odbiorze. :) 

I nie umniejszaj swoich opinii, by były i są dla mnie ważne. 

Ano będzie. 

Moje opinie są jedynie efektem przemyśleń i pewnych doświadczeń. Nie mam merytorycznej wiedzy motoryzacyjnej - jedynie tą zasłyszaną, przeczytaną lub w dobie YT obejrzaną.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, wieloryb napisał(-a):

to prawda - ze 2 razy byłem na nartach z trumną i powyżej 120 już jest baaaardzo słabo... Natomiast sam szyberdach dal mnie jest super sprawą w naszych jesienno-zimowym klimacie sprawia wiele frajdy.. 

Jak wyjechałem na autostradę i rozpędziłem się do 140 to zacząłem szukać, które szyby są otwarte 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie dziwię się Łukasz,  ulicy są pełne XC60 , i nie tylko w PL 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, wieloryb napisał(-a):

Dobry patent z tym wygłuszeniem. Dla mnie największy rów do zasypania między Volvo a premium to właśnie fatalne wygłuszenie u Szwedów. Masakra, jak to wpływa na odbiór auta. Na innych polach naprawdę są blisko, czasem nawet z przodu. Nie wyobrażam sobie jednak prucia nowego auta, bo skuteczne wygłuszenie to rozegranie auta niemal do zera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

nie dziwię się Łukasz,  ulicy są pełne XC60 , i nie tylko w PL 

XC60 zdominowało świat suv w Polsce. Jest tego od zatrzęsienia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narzekacie na wygłuszenie w Volvo, ale ja albo jestem przygłuchy (wiek), albo przyzwyczajony (Kia), bo na kilku długich jazdach nie miałem z tym problemu. Na wszelki wypadek zamówiłem laminowane szyby, by system audio dawał jak najwięcej. Poza tym rzadko jeżdżę autostradami, bo zwyczajnie nie lubię i podobnie nie lubię przekraczać 140 km/h. W Polsce to max., a życie ma się tylko jedno. Nawet w superbezpiecznych samochodach. Podobnie nie jest dla mnie problemem ograniczenie do 180 km/h. W życiu chyba przekroczyłem ze dwa razy... i wystarczy. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie tylko kwestia (nadmiernych) prędkości. Ale np jazda po mokrej nawierzchni/wodzie lub "głośnych" typach asfaltu. Dodatkowo ja mam dizla, który co prawda dość szybko się rozgrzewa, ale zimny start to przez ładnych kilka minut Ursus C-330 🤦🏻‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
XC60 zdominowało świat suv w Polsce. Jest tego od zatrzęsienia. 
Bo to fajne auta są
Kiedyś te "kredensy" seri 2, 4, 7 i 9 nie podobały mi się okrutnie, a teraz takiego staruszka z fajnym silnikiem z chęcią bym przyjął.
Odkąd wsiadłem po raz pierwszy do starych S80 i S90 wiedziałem, że prędzej czy później jakiś Łoś trafi w moje ręce
Najnowszych wypustów nie miałem, ale potwierdzam, że XC60 jest dużo poręczniejsza na drodze od XC90, ale nadal mam do niej sentyment i może kiedyś jeszcze wrócę.
Co czołg to czołg Edytowane przez tommly

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Valygaar napisał(-a):

Dobry patent z tym wygłuszeniem. Dla mnie największy rów do zasypania między Volvo a premium to właśnie fatalne wygłuszenie u Szwedów. Masakra, jak to wpływa na odbiór auta. Na innych polach naprawdę są blisko, czasem nawet z przodu. Nie wyobrażam sobie jednak prucia nowego auta, bo skuteczne wygłuszenie to rozegranie auta niemal do zera.

Dla dobrej firmy to 4-5 dni roboczych, a efekt jest piorunujący ... do tego , jeśli ktoś ma do tego głowę, otrzymujesz auto lepiej zmontowane niż z linii produkcyjnej :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Valygaar napisał(-a):

To nie tylko kwestia (nadmiernych) prędkości. Ale np jazda po mokrej nawierzchni/wodzie lub "głośnych" typach asfaltu. Dodatkowo ja mam dizla, który co prawda dość szybko się rozgrzewa, ale zimny start to przez ładnych kilka minut Ursus C-330 🤦🏻‍♂️

Ty akceptujesz pracę diesla, ja XC 60 i to dobra sytuacja. :) 

18 minut temu, wieloryb napisał(-a):

Dla dobrej firmy to 4-5 dni roboczych, a efekt jest piorunujący ... do tego , jeśli ktoś ma do tego głowę, otrzymujesz auto lepiej zmontowane niż z linii produkcyjnej :) 

Możesz podać namiar na dobrą firmę wygłuszającą? Koszt zależy pewnie od modelu i marki, ale ewentualnie podziel się swoją wiedzą co do ceny. Jak się taka operacja ma do gwarancji fabrycznej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet ja, zatwardziały wróg Volvo i naczelny hejter tej marki, muszę przyznać, że te auta są ładne i mają coś w sobie. 

XC90 do dzisiaj jest dla mnie chyba najładniejszym suvem. Tym bardziej ubolewam nad faktem awaryjności (przynajmniej mojego egzemplarza), bo gdyby nie to, to XC90 wpisywało się w moje gusta pod każdym względem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Osiem napisał(-a):

Nawet ja, zatwardziały wróg Volvo i naczelny hejter tej marki, muszę przyznać, że te auta są ładne i mają coś w sobie. 

XC90 do dzisiaj jest dla mnie chyba najładniejszym suvem. Tym bardziej ubolewam nad faktem awaryjności (przynajmniej mojego egzemplarza), bo gdyby nie to, to XC90 wpisywało się w moje gusta pod każdym względem.

Według mnie chyba jedyna marka, która może konkurować z volvo pod względem urody to mazda (ale to moja absolutnie subiektywne i nieobiektywna opinia 😜)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się bardzo XC90 podoba - linia i tył.

Tyle że ten rozmiar…

XC60 - ma niestety przeciętnie wyglądający tył.

Volvo mogłoby zrobić wersję coupe. 
 No ale to top3 suvów, więc po co Volvo ma się wysilać…
Podobnie jak XC40 (szkoda że tylko w wersji elektrycznej) jest coupe.

Tyle że linię XC40 psuje boczna linia klapy maski, poprowadzona od reflektora do drzwi bocznych w dziwnym miejscu. Powinna być wyżej na przetłoczeniu jak w innych samochodach. Ostatnio stałem i się porównywałem do Audi Q8. 
Na zdjęciu zaznaczyłem czerwoną kreską jak to mniej więcej powinno wyglądać…

IMG_6702.jpeg

No i najładniejszy z „maluchów” Volvo, właśnie z tyłu…

image.thumb.jpeg.459c2e0af4a32814406fe6ea140f5124.jpeg

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi