Kierownik 117 #3401 Napisano 6 Lipca 2009 Bo amerykanski to juz musi nie skrecac.Zyjesz stereotypami, nawet amerykanie potrafia sie czegos nauczyc od innych.A Viper to skreca czy nie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karczochrulez 2 #3402 Napisano 6 Lipca 2009 viper ma 10 cylindrów prosto z diesla ciężarówkii za to go kochamy czy skręca, czy nie 0 Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #3403 Napisano 6 Lipca 2009 viper ma 10 cylindrów prosto z diesla ciężarówki Jakieś źródło tej rewelacji ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kierownik 117 #3404 Napisano 6 Lipca 2009 viper ma 10 cylindrów prosto z diesla ciężarówkii za to go kochamy czy skręca, czy nie Czyli skręca czy nie skręca? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karczochrulez 2 #3405 Napisano 6 Lipca 2009 Jakieś źródło tej rewelacji ? ;) to żadna rewelacja - blok silnika jest od diesla z ciężarówki chryslera. Myslę że na każdej amerykańskiej stronie coś znajdziesz na ten temat. 0 Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewandek 55 #3406 Napisano 6 Lipca 2009 Nie wiem gdzie znajdujesz takie rewelacje - moze sprobuj poczytac cos specjalistycznego, zamiast "kazdej amerykanskiej strony"... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karczochrulez 2 #3407 Napisano 6 Lipca 2009 tak? Co specjalistycznego czytałeś? i co? . Jakiś konkret ? Pomyliłem się? Nie jest z ciężarówki? To mi to udowodnij, napisz cokolwiek konstruktywnego. Jaka rewelacja? Przecież bloki silników stosuje się wymiennie diesel/benzyna. A z czego mieli wziąć 8 litrowe V10 ? Z motoroweru? Normalnie ręce i majtki opadają. 0 Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość camil #3408 Napisano 6 Lipca 2009 Opadajacymi majtkami sie nie chwal Tak serio to nie ma nic ponad BMW i ich wlasciwosci jezdne(oczywscie w jakims tam okreslonym pulapie cenowym) Mialem 635csi z motorem m5 e34 3,8 i nie bylo na nia mocnych(robilem m3 e46). Mimo konstrukcji z lat 80 byla super w zakretach (oczywsice porobiona zawiecha). Co do amerykancow to stereotypiazom naprawde radze sie przejechac c6 z06, nawet viperem. Jezdza super, jakos wykonania tez na coraz wyzszym poziomie, wiadomo sa niedorobki (jak np tylny jakby to nazwac zderzak sie ugina jak sie go lekko naciska ), ale auta naprawde powaznie zagrozily drogim, psujacym sie i automatycznym ferariko i lambodzinom.pzdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #3409 Napisano 7 Lipca 2009 tak? Co specjalistycznego czytałeś? i co? . Jakiś konkret ? Pomyliłem się? Nie jest z ciężarówki? To mi to udowodnij, napisz cokolwiek konstruktywnego. Jaka rewelacja? Przecież bloki silników stosuje się wymiennie diesel/benzyna. A z czego mieli wziąć 8 litrowe V10 ? Z motoroweru? Nie od Lamborgini 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lechu_wroc 2 #3410 Napisano 7 Lipca 2009 http://www.amerykany.v10.pl/Dodge,Viper,ja...estia,1291.html Nie wiem czy autorem tego tekstu jest ktoś autorytatywny, ale jak byk stoi że silnik wcześniej służył w cieżarówce(o czym już kiedyś również słyszałem/czytałem). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #3411 Napisano 7 Lipca 2009 ale jak byk stoi że silnik wcześniej służył w cieżarówce(o czym już kiedyś również słyszałem/czytałem). ok. ale to nie znaczy, że był dieslem ;) The Viper V10 is based on the rest of the LA family, and appeared with the Dodge Viper in 1992. It was conceived and prototyped as a Magnum 5.9 with two extra cylinders and a longer stroke of 3.88 in (99 mm). Originally designed as a truck engine[citation needed], Chrysler engineers revamped Dodge's cast-iron block V10 for the Viper[citation needed] by recasting the block and heads in aluminium alloy. Prototype blocks were cast by Lamborghini, at the time a Chrysler division. Some felt that the pushrod two-valve design, while adequate for the truck application for which the engine was originally created, was unsuitable for a performance car. However, Chrysler was uncertain about the Viper's production costs and sales potential[who?] and so declined to provide the budget for the modification[citation needed]. The first-generation Viper V10 engine has a displacement of 8.0 L (488 cu in) and produces 400 hp (298 kW) and 490 lb·ft (664 N·m). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karczochrulez 2 #3412 Napisano 7 Lipca 2009 http://www.allpar.com/mopar/V10.html tyle na ten temat 0 Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #3413 Napisano 7 Lipca 2009 http://www.allpar.com/mopar/V10.html tyle na ten temat Ale gdzie ten diesel???? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karczochrulez 2 #3414 Napisano 7 Lipca 2009 mogłem pomylić z cumminsem bo były montowane w tych samych truckach, ale to i tak drobiazg w porównaniu z kimś kto uważa że blok silnika pochodzi od lamborgini. BTW nie powiedziałeś - z którego modelu lambo, bo jestem ciekawy ? 0 Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #3415 Napisano 7 Lipca 2009 mogłem pomylić z cumminsem bo były montowane w tych samych truckach, ale to i tak drobiazg w porównaniu z kimś kto uważa że blok silnika pochodzi od lamborgini. BTW nie powiedziałeś - z którego modelu lambo, bo jestem ciekawy ? Nie powiedziałem, że "z" Lambo tylko "od" Lambo masz w pierwszej ramce cytowanego linku The original V10 was reportedly built with Lambourghini?s help; the basic engineering was Chrysler?s, but Lambourghini worked on cooling, crankshaft balance, weight reduction, and fine tuning. i Prototype blocks were cast by Lamborghini, at the time a Chrysler division. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karczochrulez 2 #3416 Napisano 7 Lipca 2009 zobacz moje wczśniejsze posty. Przyznasz w końcu że się myliłeś i że nie pochodzi "z" ani "od" lambo, tylko z normalnej ciężarówki dodge`a? Czy dalej idziesz w zaparte? 0 Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #3417 Napisano 7 Lipca 2009 zobacz moje wczśniejsze posty. Przyznasz w końcu że się myliłeś i że nie pochodzi "z" ani "od" lambo, tylko z normalnej ciężarówki dodge`a? Czy dalej idziesz w zaparte? No właśnie patrze... Dyskusja była n/t diesla. Labmo jako część koncernu Chryslera zrobiło ten silnik.Z opisów wynika, że na pewno robili mu chłodzenie, głowice, strojenie itp.Blok jako taki dostali od firmy matkiDlatego użyłem (może zbytnio upraszczając) stwierdzenia "od Lambo" mając na myśli, że silnik wykonało Labmo jako firma, a nie "z Labmo" co by sugerowało, że pochodzi z jakiegoś produkowanego Lambo (w sensie modelu) Natomiast clu sprawy był wydaje mi się w/w diesel :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewandek 55 #3418 Napisano 7 Lipca 2009 Lambo zrobilo diesla do Vipera, a potem go pocieli i wyszlo 1,9 TDI, ktore sprzedali VW Wybitny specjalista karczochrulez zaparl sie z ciezarowka dieslem. Silnik V10 byl wstawiany do Dodge Rama, ktory jest pickupem, nie ciagnikiem siodlowym. Co do maczania paluchow w tym silniku przez specow z Lambo, bylo to dopracowanie jednostki do wymagan auta sportowego. Podobnie Porsche kiedys podlubalo w Seacie Ibiza, czy Harleyu V-Rodzie. Ps: Czlowiek piszacy na V10, jest jak najbardziej kompetentny i dosc dobrze orientuje sie w meandrach amerykanskiej motoryzacji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karczochrulez 2 #3419 Napisano 7 Lipca 2009 zero faktów, tylko wykręty, no i brak odwagi cywilnej żeby się przyznać do błędu - no cóż ..... 0 Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #3420 Napisano 7 Lipca 2009 Lambo zrobilo diesla do Vipera, a potem go pocieli i wyszlo 1,9 TDI, ktore sprzedali VW Ale głupoty piszesz ;) Jakie 1.9 ???? ;) Pocieli na dwie R5 2.5 TDi - te co w Audi C4 montowali 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewandek 55 #3421 Napisano 7 Lipca 2009 zero faktów, tylko wykręty, no i brak odwagi cywilnej żeby się przyznać do błędu - no cóż ..... Spoko - wybaczamy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kierownik 117 #3422 Napisano 7 Lipca 2009 Pocieli na dwie R5 2.5 TDi - te co w Audi C4 montowali ;)A teraz siedzi w Focusie ST Karczoch, po raz kolejny siejesz zamęt wypisując głupoty.Mimo, że jest to forum zegarkowe, to znajduje się tu parę osób, które mają pewną wiedzę motoryzacyjną.Niestety Ty takowej nie posiadasz - za dużo onetu i top gear'a. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nagib 2 #3423 Napisano 9 Lipca 2009 ...hmmm nie wiem czy pisać do "jest ok" czy tutaj od wczoraj Dodge Magnum...Renia trafia do kasacji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kierownik 117 #3424 Napisano 9 Lipca 2009 Gratulacje Co prawda nie jest to mój ulubieniec, ale niezaprzeczalnie to auto ma najlepszy stosunek ceny do rangi.Za nieduże pieniądze masz młodziutkie auto klasy wyższej, super, dobry wybór. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michu 1 #3425 Napisano 9 Lipca 2009 ...hmmm nie wiem czy pisać do "jest ok" czy tutaj od wczoraj Dodge Magnum...Renia trafia do kasacji Gratulacje! Fajny wóz! 0 Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach