Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

uchyl rąbka tajemnicy @Lynx27 , co za auto ? ☺️

natomiast patrząc na średnią prędkość 36km/h , to auto bardziej się toczył nie jeździł 😅 , a patrząc na konsumpcję kWh, i mając ołówek za lewym uchem to wychodzi mi spalanie kosztowo na poziomie 7,5l ON/100km , czyli norma w obecnych czasach 😜

Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

. Przy zamykaniu drzwi tworzy się podciśnienie, które wypycha drzwi na zewnątrz. Wystarczy lekko uchylić okno, i problem znika.  

to jakieś żarty 😅 , masz domykanie drzwi w Q5 ?

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, oszczędne to auto.

Moje takie nie za bardzo...

IMG_9262.thumb.PNG.27e2762d24a49724926db8035bfc30a9.PNG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

natomiast patrząc na średnią prędkość 36km/h , to auto bardziej się toczył nie jeździł 😅 , a patrząc na konsumpcję kWh, i mając ołówek za lewym uchem to wychodzi mi spalanie kosztowo na poziomie 7,5l ON/100km , czyli norma w obecnych czasach 😜

Nie mam domykania. To w miarę tania wersja, poniżej 300k w cenie katalogowej. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

To bodajże S580E. Ale Michał może mnie naprostować :)

29 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Fajnie, oszczędne to auto.

Moje takie nie za bardzo...

IMG_9262.thumb.PNG.27e2762d24a49724926db8035bfc30a9.PNG

Tomek spalanie w normie widzę ;)  Duży ruch na torze?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, sprawdzam nową eskę gdyż skończył się już czas G12 i pora na zmiany. Jutro zrobię trasę około 600 km i będę wszystko wiedział :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Lynx27 napisał(-a):

Tak, sprawdzam nową eskę gdyż skończył się już czas G12 i pora na zmiany. Jutro zrobię trasę około 600 km i będę wszystko wiedział :) 

Kurcze ale ta g12 to świeżynka jest i jeszcze jakie serce ma :)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomek spalanie w normie widzę ;)  Duży ruch na torze?

Jak to w weekendy na ringu, najlepiej jest z samego rana, później się zagęszcza. Ale trafiłem ze 2-3 całkowicie czyste kółka, bez żółtych flag i bez maruderów, którzy nie chcieli przepuszczać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Kurcze ale ta g12 to świeżynka jest i jeszcze jakie serce ma :)

Przepraszam bo nie sprecyzowałem. Miałem jeszcze poczciwie g12 pre lci, ze świetnym B58. Jednak wspólne prawie 200k km robi swoje i przez to szukam dalej :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Lynx27 napisał(-a):

Przepraszam bo nie sprecyzowałem. Miałem jeszcze poczciwie g12 pre lci, ze świetnym B58. Jednak wspólne prawie 200k km robi swoje i przez to szukam dalej :) 

Uff, ta Twoja V12 to inwestycyjny strzał w 10tkę!

Ska jest super, a z ciekawości jak się zdecydujesz to kierownica AMG czy klasyczna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu muszę powtórzyć zdanie Clarksona : nic nie pokazuje że komuś się udało w życiu,  jak nowa S klasa 😉

no to z przyjemnością poczytam Twoją recenzję @Lynx27,  zwłaszcza jak wypada S w porównaniu do 7er - komfort amortyzacji , zachowanie na zakrętach,  wyciszenie , audio , jakość materiałów w kabinie , fotele i uczucie luksusu w kabinie , no i fotki prosimy 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

I tu muszę powtórzyć zdanie Clarksona : nic nie pokazuje że komuś się udało w życiu,  jak nowa S klasa 😉

no to z przyjemnością poczytam Twoją recenzję @Lynx27,  zwłaszcza jak wypada S w porównaniu do 7er - komfort amortyzacji , zachowanie na zakrętach,  wyciszenie , audio , jakość materiałów w kabinie , fotele i uczucie luksusu w kabinie , no i fotki prosimy 😊

Ja tak samo czekam na fotorelację. Wielu znajomych wybiera Ski, moim zdaniem to przez celownik.

Trochę ciężko będzie zestawić te dwa auta, bo G11/12 to jednak poprzednia generacja.

Ja nie chcę nic sugerować, ale Michał tak dla świętego spokoju ja bym objeździł jeszcze G70 :)

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za miłe słowa, jednak jeszcze nic nie zostało zakupione, a z tym sukcesem w dzisiejszych czasach to też tak nie do końca bo można przecież wziąć leasing na 100 lat i takim autem również jeździć :). Jednak pierwsze wrażenia pod względem komfortu to przepaść na korzyść gwiazdy. To u mnie jest argument nr 1 ze względu na 40-50 tyś km rocznie. Fakt, że auto lifting oraz całą generacje młodsze od mojej poprzedniej g12, więc nie ma się czemu dziwić. No i celownik piękny bajer 😂. Na większe podsumowanie pokuszę się jak trochę km zjeżdżę. Widziałem też dużo opini, że nowe 7er jest ciut wygodniejsze dla kierowcy. Czas pokaż :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Protokół pokontrolny po ustawieniu zbieżności. 3 godziny spędzone w ASO. 

20240715_171655.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aktualna S jest od 2020r , czyli bliżej jej jest do g12 lci , niż do g70 , dla mnie g70 jest obecnie liderem w śród trójce świętej,  Bentley i RR jedynie mogą mu odebrać koronę 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

aktualna S jest od 2020r , czyli bliżej jej jest do g12 lci , niż do g70 , dla mnie g70 jest obecnie liderem w śród trójce świętej,  Bentley i RR jedynie mogą mu odebrać koronę 😉

Tak, ale obecna Ska i 7mka mają wiele wspólnych zapożyczeń. Ekrany, skrętne osie, MHEV,PHEV, silniki o pojemności do 3 litrów poza 580 4matic. Są podobne.

Ja jeżdżąc moim cieszę się, że mi się coraz bardziej podoba, dostrzegam pewne szczegóły, których od razu nie wyłapałem. Nie nudzi mi się.

10 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Protokół pokontrolny po ustawieniu zbieżności. 3 godziny spędzone w ASO. spacer.png

20240715_171655.jpg

Mariusz ja się pierwszy raz spotykam, aby zbieżność była ustawiana w nowy aucie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Mariusz ja się pierwszy raz spotykam, aby zbieżność była ustawiana w nowy aucie.

Ja także. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Powielają koncept koreański. Tak długą gwarancją KIA weszła mocno na polski rynek. Z doświadczenia wiadomo, że to był bardzo dobry manewr marketingowy.

Jeśli dobrze pamiętam to chyba właśnie KIA jakiś czas temu w trakcie serwisu w ASO po cichu zmieniała mapę silnika, żeby więcej aut dojechało bezawaryjne do końca gwarancji. Była nawet chyba sroga kara w Polsce od UOKiK, ale marketingowo im to nie zaszkodziło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Ja także. 

Coś się działo, reklamowałeś i powiedzieli, że dopiero po 3 tysiącach km sprawdzą, czy to standardowa procedura dla tego modelu, że po tym przebiegu ustawiają zbieżność?

Co do drzwi, to jedni mają samodomykające się drzwi za dopłatą a Ty masz samoniedomykające się za darmo. 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, memento mori napisał(-a):

Jeśli dobrze pamiętam to chyba właśnie KIA jakiś czas temu w trakcie serwisu w ASO po cichu zmieniała mapę silnika, żeby więcej aut dojechało bezawaryjne do końca gwarancji. Była nawet chyba sroga kara w Polsce od UOKiK, ale marketingowo im to nie zaszkodziło.

Nie słyszałem o tym numerze. Ale ogólnie mocno wbili na rynek modelem Ceed, krótkim i kombi z 7 letnią gwarancją w bardzo rozsądnych pieniądzach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie słyszałem o tym numerze. Ale ogólnie mocno wbili na rynek modelem Ceed, krótkim i kombi z 7 letnią gwarancją w bardzo rozsądnych pieniądzach.

To było dobre 10 jak nie z 15 lat temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, memento mori napisał(-a):

To było dobre 10 jak nie z 15 lat temu.

Całkiem możliwe, nie kojarzę tematu.

Ale zobaczmy jaką pozycję ma teraz KIA, strzałem w dychę było zatrudnienie designera z Audi Petera Schreyera, dobra polityka cenowa, gwarancyjna i pykło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, memento mori napisał(-a):

Coś się działo, reklamowałeś i powiedzieli, że dopiero po 3 tysiącach km sprawdzą, czy to standardowa procedura dla tego modelu, że po tym przebiegu ustawiają zbieżność?

Co do drzwi, to jedni mają samodomykające się drzwi za dopłatą a Ty masz samoniedomykające się za darmo. 😜

Wg producenta do 3k km układa się zbieżność w Audi. Gdybym miał przejechane mniej, nie przyjęliby auta na serwis gwarancyjny. Dla mnie to jakaś parodia. Na szczęście miałem na dzisiaj nakulane ponad 3k. 

Przy większej prędkości samochód lekko ściągał w prawo, a dodatkowo kierownica nie była idealnie wycentrowana. 

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak w ogóle, to słabiutkie jest to Q5 w porównaniu do GLC. Komfortowe zawieszenie i wygodne fotele to trochę za mało. System Android Auto się parę razy dziennie resetuje, pieprzone drzwi się nie domykają, widoczność na boki raptem średnia, a lusterka w drzwiach to totalna porażka. Zbyt krótki zasięg regulacji kierownicy powoduje jazdę na prostych rękach, a komputer chodzi powolnie i jest mało intuicyjny. Nawet start stopu nie można na cały dzień wyłączyć. Wykończenie dużo słabsze jak w topowej wersji Skody, no i te szare miękkie plastiki. Łokcia nie położysz wygodnie na rancie drzwi, a środkowa konsola jest strasznie kanciasta. Do tego ta duża i chuda "sportowa" kierownica. Za mało plusów... Dziwię się, jak to auto może się tak dobrze sprzedawać.  

Długo szukałem jakiś dodatkowych plusów, na próżno. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, mario1971 napisał(-a):

A tak w ogóle, to słabiutkie jest to Q5 w porównaniu do GLC. Komfortowe zawieszenie i wygodne fotele to trochę za mało. System Android Auto się parę razy dziennie resetuje, pieprzone drzwi się nie domykają, widoczność na boki raptem średnia, a lusterka w drzwiach to totalna porażka. Zbyt krótki zasięg regulacji kierownicy powoduje jazdę na prostych rękach, a komputer chodzi powolnie i jest mało intuicyjny. Nawet start stopu nie można na cały dzień wyłączyć. Wykończenie dużo słabsze jak w topowej wersji Skody, no i te szare miękkie plastiki. Łokcia nie położysz wygodnie na rancie drzwi, a środkowa konsola jest strasznie kanciasta. Do tego ta duża i chuda "sportowa" kierownica. Za mało plusów... Dziwię się, jak to auto może się tak dobrze sprzedawać.  

Niestety ten trend nie tylko się utrzyma, ale i będzie się pogłębiał. Chodzi o to, aby używać materiałów recyklingowanych, aby foczki nie miały plastikowych słomek w brzuszkach.

Z tego co ustaliłem, tylko topowe wersje danych marek będą wyglądały i będzie nadal spory nakład na jakość stosowany we flagowcach. Modele pomniejsze i cała reszta będzie przypominała, o tym, że "ratujemy" planetę.

Ja się dziwię, że wziąłeś Q5. Platforma niby pasująca, ale śmiem sądzić, że za 300 tyś można już przebierać.

Irytujący jest fakt, że odbierasz nowy samochód i już zaczynają się z nim problemy.

W BMW zaczął mi szwankować telefon, tzn bluetooth tak jakby "strobował" dźwięk. Okazało się, że aktualizacje na telefony są tak często wdrażane, że BMW nie nadąża ze swoimi...

EDIT:

A o złej jakości przekonałem się jeżdżąc modelem 530e. Niby się wszystko zgadza, ale jak człowiek zacznie dotykać, to wygląda to źle. 5tki jak zresztą 7mki miały Individual i jeszcze dziś np E39 z pakietem Individual robi ogromne wrażenie, ze względu na użyte materiały.

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi