rradek 94 #16351 Napisano 26 Listopada 2016 Po drugie, zauważ że 1,0 turbo może i nie pali dużo mniej od 1,6 atmosfera ale jest od niego o wiele mocniejszy przy niskich a także przy średnich obrotach To fakt, maksymalny moment ma się do dyspozycji wcześniej, niż w wolnossącym, chociaż z przydatnością tego w mieście to różnie bywa W ostatnim miesiącu, gdy w zasadzie jeździłem tylko w mieście, to komp mi wyliczył średnią prędkość na 17 km/h Można to skomentować jedynie tak:https://www.youtube.com/watch?v=IJ2kvZpJ_BU 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #16352 Napisano 26 Listopada 2016 Zupełnie co innego gdy motor jest od podstaw tworzony z myślą o większych mocach i trwałości. Wtedy można mu zrobić 200 KM/l i trwałość milion kilometrów. Dlaczego takich konstrukcji nie ma? Biznes musi się kręcić.Wszyscy muszą żyć z czegoś. Sprzedawcy , serwis, części itd. 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 290 #16353 Napisano 26 Listopada 2016 To prawda. Dzisiejsze materiały oraz prezyzja cnc oraz pasowania + przemyślana konstrukcja bez oszczędnosci pozwala na stworzenie wytrzymałego silnika o małej pohemności. Ja bym tu zwrócił uwagę bardziej na elektronikę, która z założenia nie lubi mobilności, a jednocześnie zawierza się jej bardzo dużo obowiązków. No i oczywiście księgowi, opłacalność produkcji oraz planowana żywotność. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #16354 Napisano 26 Listopada 2016 Ludzie na linii produkcyjnej tak samo musza miec efektywnie wykorzystany czas pracy. Nie placa im za przestoje. Taka kolej rzeczy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #16355 Napisano 26 Listopada 2016 (edytowane) To fakt, maksymalny moment ma się do dyspozycji wcześniej, niż w wolnossącym, chociaż z przydatnością tego w mieście to różnie bywa W ostatnim miesiącu, gdy w zasadzie jeździłem tylko w mieście, to komp mi wyliczył średnią prędkość na 17 km/h Można to skomentować jedynie tak:https://www.youtube.com/watch?v=IJ2kvZpJ_BUA z ciekawości, przy tych 17 kph jakie było zużycie? Takie korki to ja lubię, to ja rozumiem W takie korki dawać Skodę 3,6 decymetra i niech wtedy spali 10,5. https://youtu.be/eO08Q88lKJ4 Edytowane 26 Listopada 2016 przez gustaw6666 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #16356 Napisano 26 Listopada 2016 (edytowane) Szkoda, ze przez ekoswirow ginal juz takie wolnossace silniki o duzej pojemnosci... Edytowane 26 Listopada 2016 przez overrange 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #16357 Napisano 26 Listopada 2016 Ja tam jestem za a nawet i przeciw. Tylko niech dołożą doładowanie elektryczno-turbinowe aby dziurę w rozumieniu czasu reakcji wyeliminować. Bo jeśli doładowanie wstaje przy 1200 rpm to jest w zasadzie ok ale kopa w plecy zdecydowanie mi brakuje. 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siruspan 212 #16358 Napisano 26 Listopada 2016 U mnie w saabie 2.3t tez mialem srednia 17kmh, spalanie 15 litrow 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #16359 Napisano 26 Listopada 2016 A kto kupuje duze pojemnosci by jezdzic w korkach? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siruspan 212 #16360 Napisano 26 Listopada 2016 Przesiadlem sie na rower i mam srednia 21 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #16361 Napisano 26 Listopada 2016 Jakie spalanie ? 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siruspan 212 #16362 Napisano 26 Listopada 2016 3 kilo w 4 miesiace bez diety 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #16363 Napisano 26 Listopada 2016 Musisz zmienic paliwo na bardziej energeryczne 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #16364 Napisano 26 Listopada 2016 A z ciekawości, przy tych 17 kph jakie było zużycie? Focus, benzyna 1.6 - 12 l/100 km Często, jak jechałem, to między przystankami piesi mnie wyprzedzali 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #16365 Napisano 26 Listopada 2016 A jakie odcinki jednorazowo od zimnego silnika? To też ma ogromne znaczenie. Moja żona jeździła 2 km do pracy i po 9 godzinach tyleż do domu - zużycia w dość oszczędnym nawet po mieście Aurisie 2 1,6 były horrendalne. 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #16366 Napisano 26 Listopada 2016 A no krótkie, 5 - 6 km. Wysłane z Tapatalka przez OP3. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #16367 Napisano 26 Listopada 2016 (edytowane) No to wciąż zimny, porządne korki(średnia 17 kph) - 12l jak najbardziej normalne, jeśli nie bardzo przyzwoite. Edytowane 26 Listopada 2016 przez gustaw6666 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #16368 Napisano 27 Listopada 2016 U mnie abarth 1,4 180 koni 9-10l na 100. Średnio oczywiście bo i 16 dawał rade zjeść. Obecnie mini 1,6 200 koni i spalanie to samo. Koledze Focus 1,0 tez pali 10l. Czyli to taki standard. Ja w ogóle nie rozumiem czemu ludzie zaraz oczekują tego by auta paliły 4 litry. To bez sensu. Małolitrażowe silniki w miarę dużych autach dają oszczędność w cenie zakupu i tyle. Nie wierze bzdurom pisanym przez ludzi pogrążonych z żałobie bo prawda minęła się z katalogiem i taki typek pisze ze jego 1,2 tsi pało w mieście 6l bo Se musi poprawić humor a w rzeczywistości pali 10. Umówmy się Że to magiczna cyfra i każdy benzyjiak w mieście spali 10l. Koniec kropka. Chyba ze dla Was miasto to prosta bez korków i skrzyżowań. Moja o octavia 2.0 tdi 184 kunie i tez w mieście bierze 10l. I ninchuja nie wezmi mniej nikomu na tych samych trasach. A na autostradzie przy 230kmh tez jara 14l. I żaden inny egzemplarz nie zjada mniej. Bajki na bok. Ja wiem że da się jechać o kropelce. Ale to stres nie jazda i jak wydajecie po sto kola czy więcej na auto by się stresować to znaczy ze cierpicie na jakaś chorobę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zoltyy 0 #16369 Napisano 27 Listopada 2016 Nie każdy - mój przy 240 KM nie chce zejść poniżej 13.5 w Trójmieście (a i 16 bywało).Moc bierze się ze spalania benzyny, a postęp technologiczny nie poprawił sprawności silnika spalinowego dwukrotnie, tylko co najwyżej o kilkanaście procent.Miałem 2.5T, mam 2.0T o tej samej mocy - różnica w spalaniu praktycznie tylko przy emeryckiej jeździe (niewielka) i w oficjalnych testach (olbrzymia). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41956 #16370 Napisano 27 Listopada 2016 ...Zgadzam się w 100%. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #16371 Napisano 27 Listopada 2016 (edytowane) Mój stary Dodge przy jeździe mieszanej z przewagą "szosy" 22l/100km w mieście 28l/100km... Teraz lekko go przeregulowałem i może zejdzie do 19... LPG oczywiście ... Nowy Dodge przy 4.0L i 251KM pali średnio 17LPG... i jestem zadowolony... Edytowane 27 Listopada 2016 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 290 #16372 Napisano 27 Listopada 2016 Ja też uważam, że z tym spalaniem to nie trzeba miec bólu doopy. Ja jeżdże i cieszę się jazdą. Naprawdę na spalanie patrzę z czystej ciekawości dla porównania z poprzednimi silnikami. Silnik 1.5 EB mimo wszystko pali porównywalnie mniej od 2,5T, które miałem wcześniej. Różnica jest średnio 3,5 l na 100 km. Oczywiscie ma mniej koni i jest wolniejszy, więc można uznać, ze proporcje są zachowane. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #16373 Napisano 27 Listopada 2016 U mnie abarth 1,4 180 koni 9-10l na 100. Średnio oczywiście bo i 16 dawał rade zjeść. Obecnie mini 1,6 200 koni i spalanie to samo. Koledze Focus 1,0 tez pali 10l. Czyli to taki standard. Ja w ogóle nie rozumiem czemu ludzie zaraz oczekują tego by auta paliły 4 litry. To bez sensu. Małolitrażowe silniki w miarę dużych autach dają oszczędność w cenie zakupu i tyle. Nie wierze bzdurom pisanym przez ludzi pogrążonych z żałobie bo prawda minęła się z katalogiem i taki typek pisze ze jego 1,2 tsi pało w mieście 6l bo Se musi poprawić humor a w rzeczywistości pali 10. Umówmy się Że to magiczna cyfra i każdy benzyjiak w mieście spali 10l. Koniec kropka. Chyba ze dla Was miasto to prosta bez korków i skrzyżowań. Moja o octavia 2.0 tdi 184 kunie i tez w mieście bierze 10l. I ninchuja nie wezmi mniej nikomu na tych samych trasach. A na autostradzie przy 230kmh tez jara 14l. I żaden inny egzemplarz nie zjada mniej. Bajki na bok. Ja wiem że da się jechać o kropelce. Ale to stres nie jazda i jak wydajecie po sto kola czy więcej na auto by się stresować to znaczy ze cierpicie na jakaś chorobę W punktZe spalaniem to jest tak jak z odchylka dobowa w zegarkach i rybach w opowiesciach wedkarzy Wszystkim pali 3l, zegar max 1s, a kazda ryba to 50kg+Do jazdy na kropelce najlepiej predystynuje choroba psychiczna, ktora predzej pozwoli zginac pod kolami tira niz przyspieszyc i spalic o 0,1l wiecej Jezdzilem superbem 3,6 4×4 dsg z 2010 jakis czas i nigdy nie spalil mi mniej niz 15l, ale przegenialne kombo nadwozia, silnika, skrzyni i zawieszenia. Super auto, zazdroszcze koledze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2409 #16374 Napisano 27 Listopada 2016 U mnie abarth 1,4 180 koni 9-10l na 100. Średnio oczywiście bo i 16 dawał rade zjeść. Obecnie mini 1,6 200 koni i spalanie to samo. Koledze Focus 1,0 tez pali 10l. Czyli to taki standard. Ja w ogóle nie rozumiem czemu ludzie zaraz oczekują tego by auta paliły 4 litry. To bez sensu. Małolitrażowe silniki w miarę dużych autach dają oszczędność w cenie zakupu i tyle. Nie wierze bzdurom pisanym przez ludzi pogrążonych z żałobie bo prawda minęła się z katalogiem i taki typek pisze ze jego 1,2 tsi pało w mieście 6l bo Se musi poprawić humor a w rzeczywistości pali 10. Umówmy się Że to magiczna cyfra i każdy benzyjiak w mieście spali 10l. Koniec kropka. Chyba ze dla Was miasto to prosta bez korków i skrzyżowań.Moja o octavia 2.0 tdi 184 kunie i tez w mieście bierze 10l. I ninchuja nie wezmi mniej nikomu na tych samych trasach. A na autostradzie przy 230kmh tez jara 14l. I żaden inny egzemplarz nie zjada mniej. Bajki na bok. Ja wiem że da się jechać o kropelce. Ale to stres nie jazda i jak wydajecie po sto kola czy więcej na auto by się stresować to znaczy ze cierpicie na jakaś chorobę Coś w tym jest Mikołaj.520D palił mi po mieście 9-10, A6 3.0 tdi 10, nawet kurduplowaty 208 1,2 palił po mieście 10 jak ja nim jeździłem (bo jak żona to 7) Muszę zobaczyć jak jest z Golfem... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bar72 5 #16375 Napisano 27 Listopada 2016 pablo122 , zgadzam się z Tobą silniki o dużej pojemności tak mają spalą ile wlejesz 15L to musiałeś po mieście i raczej go nie oszczędzałeś i pewnie słuchałeś dźwięku silnika , jak na skodzinę daje radę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach