Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Kia Stinger mi się nie podoba. Dowód na to, że boskie proporcje czyli niskie nadwozie, sedan i długa macha nie wystarczą aby auto było piękne. Przestylizowany przód powoduje, że ani to auto nie ma mocarności muscle cara ani powabu i lekkości Alfy. To po prostu Kia, auto z koreańską stylistyką która jak dla mnie jest sztuczna, robiona na siłę. To auto nigdy nie będzie kultowe. Kia myśli, że Sportkage się sprzedaje bo jest fajne stylistycznie, i zastosowała podobną szkołę w Stingerze. Ale NIE. Sportage się sprzedaje bo ma dobrą relację ceny do jakości a nie dlatego, że jest piękne.

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafi, 450h :)

quadrifoglioverde, masz dużo racji ale w końcu czymś się musza wyróżnić. Z reszta Japonce i Koreance maja dziwna stylistykę, która wg mnie trafia do węższego grona odbiorców bądź do osób dla których właśnie ta "inność" jest zaleta :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafi, 450h :)

To jeszcze lepsza opcja :)

Możliwe, że  spadnie sprzedaż Sportage, a wzrośnie Tuscana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobra opcja względem osiągi/spalanie. Szkoda, ze nie ma wersji GS600h. To byłby przecinak :)

Edytowane przez overrange

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jest Ls 600h :) Pamietam, ze koncepcyjnie mial byc tez F-sport, nie wiem jednak czy to wyszlo seryjnie

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ls600h komfort ponoć bajeczka, ale osiągi porywnywalne albo i niższe niż gs450h przez masę i napęd awd.

Nie ma co narzekać 450h daje radę :)

Ps. Zawsze by się chciało więcej ;)

Ps 2. Z ciekawości. Montował ktoś z Was bądź ma doświadczenie z zawieszeniem air ride? Ciekawi mnie czy można wtedy uzyskać większy komfort w porównaniu do tradycyjnego zawieszenia? Czy montując to np do golfa uzyskamy komfort citroena c5?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogie to i utrzymanie tego tez kosztuje. Niby sie nie psuja, ale jak sie juz cos siesypnie to wtedy robi sie bolesnie. Bo w garazu sie nie naprawi, a serwis nie dosc, ze drogi, to jeszcze zawsze do niego daleko :)

Te samochody maja jakies wspolne komponenty z Toyota ? Tak zeby np. Cos dopasowac od toyoty, albo naprawic, czy tylko serwis Lexusa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lexus to toyota. W wielu elementach widzę napis toyota tzn u mnie :) ale w innych modelach tez pewnie tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie jest zle. W razie cos zawsze "Knedlika" masz na miejscu :) Chociaz najlepiej, zeby zadne interwencje nie byly potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Knedler na miejscu i pewnie wie co w trawie piszczy jednak Lexus ponoć się scwanil i okroił dla toyoty dostęp do informacji serwisowych. Na przeglądy wiec jeżdżę do Lexus Trójmiasto :).

Najdroższymi wydatkami w aucie podejrzewam, ze jest bateria od hybrydy i zawieszenie. Zawieszenie akceptuje jako koszta eksploatacyjne ale liczę, ze nie będę musiał wymieniać baterii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, ale przeciez mu sie nie psuje, wiec ten samochod ma jednak pewne wady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie psuje się ale przeglądy trzeba robić zgodnie z wytycznymi Lexusa :).

Xpovoc, widzę ze znasz się ;) polecam także Pana Marcina kierownika serwisu :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy tu można umieścić taki wpis/ zapytanie o

LEXUS GS MKII

Szukam auta zadbanego w którego obecny właściciel włożył sporo serca. Zdaje sobie prawe ze nie łatwo mi będzie znaleźć zadbany egz. gdyż auto może mieć ponad 18 lat. Nie zależy mi na wersji silnikowej V8 czy R6 (51% na V8 - 49% na R6)
Naprawdę docenię włożony wkład $$$ i pracę rąk właściciela.

Auto ma mi służyć jako druie tylko na weekendowe wycieczki z rodzinką

Warunki to:
- 100% sprawny technicznie
- 100% sprawny elektrycznie
- bezwypadkowy (nie piszę o obcierkach które są nieistotne)
- ładny lakier (czarny, granatowy, bardzo ciemno zielony lub ostatecznie srebrny)
- oryginalne koła Lexusa
- szyberdach
- zadbana skóra wnętrza (kolor nie istotny)
- brak gazu
- audio Mark Levinson (zakochałem się w tym)

Mozę komuś z Was po prostu się znudził, może ktoś chce się przesiąść o generacje wyżej???

Zastanówcie się proszę i dajcie znać

Pozdrawiam Wojtek

Seiko_BM + GW-9200 + GW-M5610 + Citizen_CB0011-18E + DAMASKO_DC_56 = WNM :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, nawet się tam zarejestrowałem :)

Bujam się za tym autem już ponad miesiąc, byłem w DE, kolega w NL też sprawdzał jedno auto osobiście, w Polsce oglądałem 2 sztuki

i ciężko znaleźć uczciwe auto. Pomyślałem o Tym forum, ludzie mają czasem fajne autka :)

Może się trafi nie poddaję się, jak nie idę w wersję MK III którą zdecydowanie łatwiej kupić :)

Seiko_BM + GW-9200 + GW-M5610 + Citizen_CB0011-18E + DAMASKO_DC_56 = WNM :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak długo wytrzymują baterie w hybrydzie. Wiele zależy od eksploatacji itd ,ale tak średnio +/-.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko mkII dla mnie ma większy smaczek niż mk3 :).

To dales sobie wcisnac mk lll ? :)

Jaki ten samochod ma bagaznik ? Pytam, bo np Ls 460 mklll w porownaniu do gabarytow, praktycznie nie ma bagaznika. Za tylnym oparciem jest mala lodowka i jakas zabudowana przestrzen niewiadomego przeznaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świadomie go wybrałem :) Mk3 - Nowocześniejszy, a zarazem dobrze wykonany. Mk 2 jest dla mnie sentymentalne ponieważ w dzieciństwie o nim marzyłem :) był to wtedy mój gral.

Bagażnika u mnie nie ma. Tzn jest ale ma coś koło 300l. Mi wystarcza na dzień dzisiejszy. I tak przeważnie jest pusty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toyota daje 10 lat na baterie w hybrydzie - kolega niedawno kupił tą C-HR

10 lat to ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bagażnik tam ogólnie jest stosunkowo nieduży, a i miejsca w środku jest zaskakująco mało- jak miałem okazję kilka dni sobie nim pojeździć,

to byłem zaskoczony jak to jest w środku niewielkie auto.

Choć w sumie nie wiem- to jest konkurent dla bmw 3 i merca c czy raczej bmw 5 i merca e? Chyba raczej to drugie, ale pewien nie jestem :rolleyes:

No i jeszcze jakością skóry byłem mocno "zawiedziony"- jakaś taka trochę wydawała się cienka jak cerata i sprawiała wrażenie taniości.

Ale poza tym jest całkiem spoko + jak wcześniej pisałem bezawaryjność w gratisie ;) a to sobie ostatnio dość mocno cenię :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GS chce być konkrentem bmw 5, ale IMO jest badziej w klasie bmw 3. Ja też podczas ostatniej jazdy byłem niemiło zaskoczony jakością materiałów w środku i ilością miejsca.

Natomiast bezawaryjność to niezaprzeczalna zaleta, szczególnie, że auta niemieckiej konkurencji psują się bardzo często, wnioskując po wpisach na forach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem jakims fanem duzych bagaznikow, inazczej jezdzilbym pewnie pick-upem , ale zastanwia mnie z czego wynika ta ograniczona pojemnosc. Normalnie nie zprzywiazuje do tego wiekszej wagi, ale kiedys zauwazylem, ze ojciec w Ls ma duzo mniejszy bagaznik, niz ja w mniejszym XF. W przypadku hybrydy ok. Gdzies trzeba upchnac akumulator, ale w wersji benzynowej potrzebne jest miejsce tylko na kolo zapasowe. Mysle ze ja spokojnie wrzucilbym 2 wory kartofli, a ojciec max jeden :)

Skora w Lexusie jest ok. Moze wyglada na delikatna, ale jest naprawde trwala i trzyma fason, czego nie moglbym powiedziec o BMW. Tam skora wydaje sie byc ordynarnie gruba, a po 50 tys km wygladala jakby wymagala interwencji chirurga plastycznego i trzeba by ja naciagac, zeby nie tworzyly sie faldy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersje benzynowe bez akumularorów mają większy bagażnik, ale nadal mniejszy niż e-klasa, bmw 5 czy A6.

Co do skóry, to rzeczywiście w BMW F10 też nie powalała jakością, w e-klasie czy w A6 jest lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi