Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
W dniu 9.03.2025 o 10:32, jestem_w_shocku napisał(-a):

Cześć, nie byłbym chętny na zakup ale czasem amatorsko projektuję zegarki. Pomyślałem sobie o czymś eleganckim i klasycznym, pomysł z umieszczaniem XX na dwunastej godzinie uważam za bardzo ciekawy. Dzięki niemu można w dyskretny sposób podkreślić rocznicowy charakter zegarka. 

watch 1 .jpg

Nuuudy Panie nuuudy. Bardzo generyczny zegarek niestety 😞  i nie chodzi o to ze ja jestem nieomylny ale jednak pattern w srodku tarczy jest elementem wyróżniającym go pośród masy innych. Jak jeszcze udaloby sie przekonac ludzi do sklejonej skali sekundowej z cyframi to mamy juz unikalną kompozycje. To co pokazales moze byc delbaną, certiną, orientem i czymkolwiek. Stara sie zadowolic stylistyka wszystkich a taki kompromis zawsze konczy sie zegarkiem który nie bedzie w przyszlosci poszukiwany i doceniany

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jedna i druga propozycja nie porywa  

może coś z wyjątkową tarczą nawiązującą do naszego kraju , bursztyn , węgiel  , czy co tam innego się wam kojarzy 🙂

Coś jak Arnold & Son tylko taniej 😉

Domyślam się że to nie koncert życzeń ale co tam 😜 

arnoldson_steelAmber_2025_002_ch24.jpg

Edytowane przez gszydlowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

jeszcze aby zobrazować wizję z XX zamiast XII na godzinie 12tej jako odniesienie do XX rocznicy KMZiZ. Zrobiłem to na szybko, więc proszę nie zwracać uwagi na jakość.

Koronkę zaktualizowałem do cebulki.

czerwone XX.png

Natomiast uważam, że do ankiety powinny trafić dwie poniższe wersje:

czarny do ankiety.jpg

bialy do ankiety1.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tak mocno zaakcentowany okrąg indeksów minutowych typu "rail" nie zgrywa się za bardzo z rzymskimi indeksami? Tu kreseczki, tam kreseczki... Szczególnie w srebrnej wersji. Nie lepiej, żeby indeksy godzinowe przynajmniej się z nim nie stykały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Czy tak mocno zaakcentowany okrąg indeksów minutowych typu "rail" nie zgrywa się za bardzo z rzymskimi indeksami? Tu kreseczki, tam kreseczki... Szczególnie w srebrnej wersji. Nie lepiej, żeby indeksy godzinowe przynajmniej się z nim nie stykały?

Jak przeczytasz poprzednie posty, to znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie.

To celowy zabieg - indeksy są sklejone wlasnie w ten sposób w zegarach wieżowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Nuuudy Panie nuuudy. Bardzo generyczny zegarek niestety 😞  i nie chodzi o to ze ja jestem nieomylny ale jednak pattern w srodku tarczy jest elementem wyróżniającym go pośród masy innych. Jak jeszcze udaloby sie przekonac ludzi do sklejonej skali sekundowej z cyframi to mamy juz unikalną kompozycje. To co pokazales moze byc delbaną, certiną, orientem i czymkolwiek. Stara sie zadowolic stylistyka wszystkich a taki kompromis zawsze konczy sie zegarkiem który nie bedzie w przyszlosci poszukiwany i doceniany

Mylisz nudę z klasyką, nie każdy lubi udziwnienia na siłę. Łatwo można osiągnąć stylistyczny ulepek, który szybko się starzeje i wygląda jak wygląda...

Jutro to dziś - tyle że jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, jestem_w_shocku napisał(-a):

Mylisz nudę z klasyką, nie każdy lubi udziwnienia na siłę. Łatwo można osiągnąć stylistyczny ulepek, który szybko się starzeje i wygląda jak wygląda...

ok, to moze kupic gotowce i przykleic tylko logo.

IMG_6152.jpeg

IMG_6155.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Pomysł niezły.... Zrobić z Architekta wersję forumową...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie koncertu życzeń, bo to do niczego nie doprowadzi. Wkrótce Marcin przedstawi docelowe wizualizacje. Nie wszystkim się spodobają, ale kompromis w takiej sytuacji (de gustibus non est disputandum) jest nie do osiągnięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

IMG_6152.jpeg

IMG_6155.jpeg

Ta Delbana to bardziej "portugalczyk".

5 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Nie będzie koncertu życzeń, bo to do niczego nie doprowadzi. Wkrótce Marcin przedstawi docelowe wizualizacje. Nie wszystkim się spodobają, ale kompromis w takiej sytuacji (de gustibus non est disputandum) jest nie do osiągnięcia.

Krzysztofie zgoda o gustach się nie dyskutuje. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że projekt na "szybko" forumowego Kolegi @jestem_w_shocku zebrał tak wiele pozytywnych reakcji, które widać naocznie. Mi ona również przypadła do gustu.

Świetnie, że możemy wybrać docelowe wizualizacje @QuadrifoglioVerde, jednakże kiedy inni wskazują nam księżyc, szkoda, że możemy spojrzeć jedynie na palec.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Nie będzie koncertu życzeń, bo to do niczego nie doprowadzi.

To jest forum ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Ta Delbana to bardziej "portugalczyk".

Krzysztofie zgoda o gustach się nie dyskutuje. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że projekt na "szybko" forumowego Kolegi @jestem_w_shocku zebrał tak wiele pozytywnych reakcji, które widać naocznie. Mi ona również przypadła do gustu.

Świetnie, że możemy wybrać docelowe wizualizacje @QuadrifoglioVerde, jednakże kiedy inni wskazują nam księżyc, szkoda, że możemy spojrzeć jedynie na palec.

mozemy poddac pod glosowanie. Na razie trudno mowic o jakiejs przewadze ktoregos pomyslu gdy opinie wyraza zaledwie pare osob. Przypominam takze, że tu chodzi o redukcje kosztow. W swoich propozycjach opieram je o opracowana przez siebie koperte ktorej wyprodukuje 500szt i 400szt bedzie uzyte do naszych innych projektow a 100szt przekazanych dla klubowca co zdecydowanie minimalizuje koszty. Wyprodukowanie i zaprojektowanie od zera  100szt zupelnie nowych kopert to sie da zrobic ale bedzie 100% drozej. Ja po prostu urealniam mozliwosci.

Gdyby forum dysponowalo sila zamowieniową na poziomie minimum 300szt to moge zaprojektowac wszystko od zera. Ale znamy historie poprzednich klubowcow...

Ostatnim klubowcem byl zdaje sie Dornblueth & Sohn - piekny zegarek manufakturowy, dosc drogi. Zdecydowalo sie na niego.........jesli mnie pamiec nie myli 10 osob :D nooo takze ten tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

mozemy poddac pod glosowanie. Na razie trudno mowic o jakiejs przewadze ktoregos pomyslu gdy opinie wyraza zaledwie pare osob. Przypominam takze, że tu chodzi o redukcje kosztow. W swoich propozycjach opieram je o opracowana przez siebie koperte ktorej wyprodukuje 500szt i 400szt bedzie uzyte do naszych innych projektow a 100szt przekazanych dla klubowca co zdecydowanie minimalizuje koszty. Wyprodukowanie i zaprojektowanie od zera  100szt zupelnie nowych kopert to sie da zrobic ale bedzie 100% drozej. Ja po prostu urealniam mozliwosci.

I ja to dokładnie rozumiem, bo sam prowadzę działalność. Nie tylko gospodarczą.

Krzysztof w pierwszym poście zachęcił nas do pozostawiania opinii w tym temacie. Pech chciał, że wielu z Nas projekt Kolegi @jestem_w_shockuprzypadł do gustu.

Myślę, że tego typu inicjatywy z ograniczonym"rozsądnym" i dobrze wykalkulowanym budżetem powinny być ogłaszane dopiero po wypuszczeniu (PROJEKTU)* wersji jubileuszowej. Jako niespodzianka, która byłaby zaskoczeniem dla społeczności KMZiZ, a tak komentujemy sobie co nam się bardziej podoba, a co mniej. Tak jak Kolega @gszydlowskynapisał, forum powinno spełniać te kryteria. ;)
Może nadejdzie taki czas, że budżet nie będzie nas tak ograniczał i ogłosimy konkurs na projekt. Tego sobie, Zarządowi i wszystkim życzę.

Napomknę, że jestem w grupie, która tak czy owak zamówi.

*Niezwykle istotna edycja tekstu.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze zrobmy inaczej. Ja wyprodukuje wpierw wersje czarną dla siebie , zobaczycie jak to wyjdzie i potem bedzie mozna dla klubowca stworzyc inna wersje kolorystyczna i ewentualnie zmienic pewne detale. Wydaje mi sie ze sporo osob bez zobaczenia realnego produktu nie uwiezy ze to bedzie piekny zegarek. 

Znaczaco wydluzy nam to oczywiscie cale przedsiewziecie ale bedzie bezpieczne dla wszystkich stron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 minut temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

moze zrobmy inaczej. Ja wyprodukuje wpierw wersje czarną dla siebie , zobaczycie jak to wyjdzie i potem bedzie mozna dla klubowca stworzyc inna wersje kolorystyczna i ewentualnie zmienic pewne detale. Wydaje mi sie ze sporo osob bez zobaczenia realnego produktu nie uwiezy ze to bedzie piekny zegarek. 

Znaczaco wydluzy nam to oczywiscie cale przedsiewziecie ale bedzie bezpieczne dla wszystkich stron

Jacob & Co i tarcza.

Masz doświadczenie i wiesz jak to finalnie wyjdzie. Sam jestem ciekaw, bo nie chciałbym, aby trafił po zakupie jedynie do gabloty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

To jest forum ? 

Nie rozumiem o co pytasz? Jeżeli masz na myśli to, że jesteśmy na forum dyskusyjnym, to potwierdzam i cieszę się, że dyskusja jest podejmowana. Ja miałem na myśli to, że - chcąc wyprodukować zegarek w ciągu najbliższych miesięcy - mamy bardzo krótki czas na uzgodnienie ostatecznego projektu. Wcześniej omawialiśmy różne propozycje w węższym gronie i nadaliśmy projektowi zarys i kształt. To nie jest moment na całkowitą wymianę projektu lub robienie go od nowa - skupmy się na detalach. Oczywiste jest to, że docelowy projekt spodoba się określonej części forumowiczów, tak samo jak i nie spodoba. A kupi go ułamek z jednych i drugich. 
Łukaszu @Autor1984 - nie napisałem, że będziemy projektować zegarek Klubowy, a że zostanie przedstawiony projekt wraz z ankietą wyboru, oczywiście zachęciłem do wyrażenia opinii, co nie jest równoznaczne do projektowania od nowa. Mam taką propozycję, zegarek na XX-lecie niech bazuje na przedstawionym projekcie, a niezależnie zróbmy projekt kolejnego zegarka forumowego, który powstanie powiedzmy w przyszłym roku, ale będzie projektowany od zera, niech autorzy projektów zgłaszają swoje pomysły i potem wszyscy będziemy brali udział w dyskusji. Potrzebny będzie koordynator tego przedsięwzięcia, który zaplanuje harmonogram, etapy (zebranie propozycji projektów, wybór projektów do wyboru, ustalanie szczegółów itd,), ankiety, będzie zbierał głosy i moderował dyskusje. Czy ktoś byłby zainteresowany poprowadzeniem tego?

21 minut temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Jestem przeciwny temu pomysłowi. Niech zegarek klubowy będzie istotą tego projektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Łukaszu @Autor1984 - nie napisałem, że będziemy projektować zegarek Klubowy, a że zostanie przedstawiony projekt wraz z ankietą wyboru, oczywiście zachęciłem do wyrażenia opinii, co nie jest równoznaczne do projektowania od nowa. Mam taką propozycję, zegarek na XX-lecie niech bazuje na przedstawionym projekcie, a niezależnie zróbmy projekt kolejnego zegarka forumowego, który powstanie powiedzmy w przyszłym roku, ale będzie projektowany od zera, niech autorzy projektów zgłaszają swoje pomysły i potem wszyscy będziemy brali udział w dyskusji. Potrzebny będzie koordynator tego przedsięwzięcia, który zaplanuje harmonogram, etapy (zebranie propozycji projektów, wybór projektów do wyboru, ustalanie szczegółów itd,), ankiety, będzie zbierał głosy i moderował dyskusje. Czy ktoś byłby zainteresowany poprowadzeniem tego?

Jestem przeciwny temu pomysłowi. Niech zegarek klubowy będzie istotą tego projektu.

👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Jacob & Co i tarcza.

Masz doświadczenie i wiesz jak to finalnie wyjdzie. Sam jestem ciekaw, bo nie chciałbym, aby trafił po zakupie jedynie do gabloty ;)

Sprawdziles cene tego Jakuba 🙂 ? to nawet nie realny zegarek tylko model w 3d na tym filmie.

To jest tarcza w pelnym cnc, zdaje sie chromowana na lustro. Aby taka tektonike tarczy zrobic musi miec ona znaczną grubosc = inna koperta 🙂 koszty inne.

PS. Przy miyocie moze byc problem z osadzeniem wskazowek na tak grubej tarczy. Godzinowa lezala by na tarczy. Kazdy mechanizm ma zapres akceptowalnych grubosci tarcz. Zejdzmy na ziemie 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Sprawdziles cene tego Jakuba 🙂 ? to nawet nie realny zegarek tylko model w 3d na tym filmie.

To jest tarcza w pelnym cnc, zdaje sie chromowana na lustro. Aby taka tektonike tarczy zrobic musi miec ona znaczną grubosc = inna koperta 🙂 koszty inne

Wrzuciłem jako ciekawostkę "klubową" z  tarczą wg podobnego wzoru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wchodzę, patrzę - i cieszę się podwójnie. 😁

Raz - bo fajna inicjatywa. Dwa - bo kompletnie nie moje klimaty i portfel bezpieczny.

Trzymam kciuki za projekt i sporo frajdy przyszłym właścicielom życzę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głos w ankiecie oddany.

@QuadrifoglioVerde  Czy jest jeszcze szansa podyskutować o tych "sklejonych" indeksach. Nawet na zdjęciu zegara wieżowego, które wrzuciłeś wcześniej, indeksy są "sklejone" z dwóch stron i symetria jest zachowana. Na proponowanych tarczach "sklejenie" jest tylko z zewnętrznym torem i symetrii mi osobiście trochę brakuje. Nie wiem jak innym użytkownikom, ale mnie ten "smaczek" nie do końca przekonuje.

Jestem ciekawy, czy tylko ja tak mam, czy może innym to się podoba. Dajcie znać co myślicie o "sklejonych" z podziałką sekundową indeksach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Głos w ankiecie oddany.

@QuadrifoglioVerde  Czy jest jeszcze szansa podyskutować o tych "sklejonych" indeksach. Nawet na zdjęciu zegara wieżowego, które wrzuciłeś wcześniej, indeksy są "sklejone" z dwóch stron i symetria jest zachowana. Na proponowanych tarczach "sklejenie" jest tylko z zewnętrznym torem i symetrii mi osobiście trochę brakuje. Nie wiem jak innym użytkownikom, ale mnie ten "smaczek" nie do końca przekonuje.

Jestem ciekawy, czy tylko ja tak mam, czy może innym to się podoba. Dajcie znać co myślicie o "sklejonych" z podziałką sekundową indeksach.

Mówienie o symetrii w tym kierunku o którym piszesz  jest trochę naciągane. Dodanie wew pierścienia  otulającego indeksy od wew odejmie lekkości całości, tą funkcje dyskretnie spełnia okrąg patternu wew tarczy. Moim zdaniem odklejona skala od rzymianek wygląda zwyczajnie i trochę nudno. Nie chodzi także o dosłowne kopiowanie rozwiązań 1:1 z zegarów wieżowych. Ktoś musi trudne decyzje podejmować inaczej ankieta miałaby 30 opcji i żadnych informacji byśmy z niej nie wyciągnęli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Ankieta:

Głos oddany, gdyby tylko "D" miało złote wskazówki ;)

29 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Głos w ankiecie oddany.

Jestem "chory" na punkcie symetrii i w pełni podzielam Twoją opinię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi