Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Paweł Bohacz

Nastepny Klubowy Zegarek - Ankieta 1 - Cena

Jaki powinen byc koszt nastepnegoo klubowego zegarka?   

102 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Co do formy i ceny zegarka na razie nie mam zdania ale jestem ze Świętokrzyskiego i znam i  polecam krzemień pasiasty.

Raz, że jest unikalny a dwa, ze nie będzie dwóch identycznych zegarków a w edycjach limitowanych to bardzo pożądane.

No i wygląda naprawdę zajefajnie, sklep firmowy z biżuterią z niego jest W Świętej Katarzynie, jak ktoś ma blisko to warto obejrzeć.

Edytowane przez Woytec60

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z krzemieniem pasiastym po raz  pierwszy spotkałem się kiedyś w Sandomierzu - jest tam bardzo znany i popularny. 

Pomysł na tarcze z krzemienia pasiastego jest na pewno oryginalny. 

Co do Janka Sarnowskiego  - z nim też rozmawiałem we wstępnej fazie projektu zegarka klubowego - był zainteresowany współpracą.

Był to jednak  czas kiedy realizował zielonego druida  a projekt ten opóźniał się wtedy mocno. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Janek wspominal takze o brazowym jaspisie, ktory tez by nawiazywal do klubowych barw:

il_fullxfull.4642277225_pdnk.jpg?v=17137

Niektore obsydiany potrafia wygladac niesamowicie:

b4312a3877cb2534b015faf7faf9e920bc25a276

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lata temu, jak częściej nosiłem spinki, zrobiłem sobie z krzemieniem pasiastym jedne w białym, a drugie w żółtym zlocie. 

Zegarek z taką tarczą byłby fajny :-) 

20250327_073142.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
33 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Janek wspominal takze o brazowym jaspisie, ktory tez by nawiazywal do klubowych barw:

il_fullxfull.4642277225_pdnk.jpg?v=17137

Niektore obsydiany potrafia wygladac niesamowicie:

b4312a3877cb2534b015faf7faf9e920bc25a276

Jaspis żółty na pewno lepiej współgra z barwami klubu. Jednakże jestem w stanie sobie wyobrazić, że czytelnik portalu lub pisma poświęconego horologi znacznie bardziej będzie zaintrygowany materiałem, który dostępny jest w jedynym miejscu. W naszym Kraju. Zarówno charakter ozdobny jak i to, że jest kamieniem niezwykle rzadko występującym nadaje "ciężaru gatunkowego" i przemawia za tym, aby poważnie się nad nim zastanowić jeżeli będzie spełniał właściwości mechaniczne. 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdyby połączyć obydwa kamienie? Środek jaspis, pod indeksami krzemień? Podejrzewam że trzeba byłoby szczegółowo dobierać konkretne wzory i odcienie, ale niech Jan oceni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

A gdyby połączyć obydwa kamienie? Środek jaspis, pod indeksami krzemień? Podejrzewam że trzeba byłoby szczegółowo dobierać konkretne wzory i odcienie, ale niech Jan oceni.

Majstersztykiem byłoby umieszczenie centralnie subtarczy z jaspisu, wskazówki o godzinie 13:20 ułożą się w logo KMZiZ. A zewnętrzny krąg z krzemienia dopełniłby tarczę w bardzo efektowny sposób... Pomarzyć warto ;)

Ciekaw jestem czy byłby to możliwe do zrealizowania i jak wpłynęłoby na cenę.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

łączenie 2 kamieni jest ciekawe ale też trudne ze względu na znalezienie odpowiednich (pasujących do siebie) minerałów a potem na etapie produkcji pewnie też nie jest łatwo.

po zdecydowaniu się na kamień najtrudniejszy jest pewnie wybór próbki np poniżej  3 zegarki z tygrysim okiem, niby takie same z zupełnie różne:

152019502_10159106646761163_747329597038Dennison-ALD-Stone-Dials-x5-3.jpg

14-Berneron-Mirage-34.jpg

Nie mniej patrząc na wzory jakie się pojawiają w krzemieniu to (o ile uda się go wykorzystać) ma potencjał

Brya-krzemienia-pasiastego-z-Muzeum-Mine

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa opcja z włoskiej firmy UNIMATIC. Deklarują, że oprócz linii katalogowych robią wersje na zamówienie. Customizowana wersja ich Classika w kopercie 38 mm mogłaby być niezła. A jeszcze mają droższą wersję specjalną w tytanowej kopercie z werkiem Sellity...

https://www.unimaticwatches.com/made-to-order/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Ciekawa opcja z włoskiej firmy UNIMATIC. Deklarują, że oprócz linii katalogowych robią wersje na zamówienie. Customizowana wersja ich Classika w kopercie 38 mm mogłaby być niezła. A jeszcze mają droższą wersję specjalną w tytanowej kopercie z werkiem Sellity...

Ta koperta jest równie piękna jak niefunkcjonalna. Po prostu niewygodna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Ta koperta jest równie piękna jak niefunkcjonalna. Po prostu niewygodna.

a o ktorej piszesz? modele classic maja 4 rozne koperty

19 godzin temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Bylyby to opcja, czemu nie 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje wszystkim glosujacym. Wyglada na to, ze skupiamy sie na przedziale cenowym 2000-6000zl.
Bedac na W&W porozmiawiam juz o opcjach z przedstawicielami marek, rozszerze tez rozmowy o kategorie nizej (do 2000zl) i wyzej (6000-10000zl).

Jakie mielibyscie pomysly?
Nomos na pewno, co jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Furlan Marri wydaje się dobrym adresem,  

z innych może: Raymond Weil, Baltic, Vulcain, Louis Erard, Frederique Constant (?) 

a trochę offtopowo: widziałem że Maciej Miśnik jako członek AHCI – Académie Horlogers des Créateurs Indépendants będzie na wspólnej wystawie związku w Ice Bergues. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Dziekuje wszystkim glosujacym. Wyglada na to, ze skupiamy sie na przedziale cenowym 2000-6000zl.
Bedac na W&W porozmiawiam juz o opcjach z przedstawicielami marek, rozszerze tez rozmowy o kategorie nizej (do 2000zl) i wyzej (6000-10000zl).

Jakie mielibyscie pomysly?
Nomos na pewno, co jeszcze?

Do kwoty 10 000zł. Na pewno:

Nomos, 

Pequignet,

Oris, 

Eberhard,

Montblanc

Christopher Ward?? - nie widzę zgłoszenia uczestnictwa,

Vulcain - jw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Jan napisał(-a):

Furlan Marri wydaje się dobrym adresem,  

z innych może: Raymond Weil, Baltic, Vulcain, Louis Erard, Frederique Constant (?) 

a trochę offtopowo: widziałem że Maciej Miśnik jako członek AHCI – Académie Horlogers des Créateurs Indépendants będzie na wspólnej wystawie związku w Ice Bergues. 

Dzieki 👍
W zeszlym roku MM tez byl, z tego co pamietam, nie chce miec kontaktu z naszym Klubem. No coz 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na pewno bym chciał aby był to model nakręcany ręcznie czyli z marek, które to oferują w założonym przedziale cenowym to na pewno Nomos i Stowa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Ja na pewno bym chciał aby był to model nakręcany ręcznie czyli z marek, które to oferują w założonym przedziale cenowym to na pewno Nomos i Stowa. 

w sensie, nie chcialbys automatu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

w sensie, nie chcialbys automatu?

Szczerze to nie i wydaje mi się, że jest grono osób, które też jest takiego zdania, tak myślę 🤔 A może właśnie kolejna ankieta do tego zegarka powinna być wybór rodzaju mechanizmu, ciekawe czy się pomylę co do jej wyników 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Szczerze to nie i wydaje mi się, że jest grono osób, które też jest takiego zdania, tak myślę 🤔 A może właśnie kolejna ankieta do tego zegarka powinna być wybór rodzaju mechanizmu, ciekawe czy się pomylę co do jej wyników 🤔

a jaki jest tego powod?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też dużo chętniej niż automat, wziąłbym garniturowego, cienkiego manuala na Passeux albo jak coś większego i nie garniturowego, to na Unitasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Ja też dużo chętniej niż automat, wziąłbym garniturowego, cienkiego manuala na Passeux albo jak coś większego i nie garniturowego, to na Unitasie.

Robert jak mam być szczerzy jeżeli budżet pozwoli, to wolałbym dla przykładu DUW 4601 niż Pesseux czy Unitas, nawet automatyczny DUW 3001 w tym przypadku znacznie bardziej podniósłby "prestiż" zegarka.  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Robert jak mam być szczerzy jeżeli budżet pozwoli, to wolałbym dla przykładu DUW 4601 niż Pesseux czy Unitas, nawet automatyczny DUW 3001 w tym przypadku znacznie bardziej podniósłby "prestiż" zegarka.  ;)

Jak dla mnie, też jak najbardziej OK, tylko że wtedy ograniczamy się wyłącznie do Nomosa. To byłaby już decyzja wychodząca poza sam mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Jak dla mnie, też jak najbardziej OK, tylko że wtedy ograniczamy się wyłącznie do Nomosa. To byłaby już decyzja wychodząca poza sam mechanizm.

No jasne, mi tylko chodziło o przykład; że jeżeli możemy oscylować w budżecie do 10k zł, możemy sobie pozwolić na manufakturowy mechanizm.

Pequignet podobny do projektu VC prawie mieści się w ramie.

https://pequignet.com/en/collections/montres-mouvements-francais/products/montre-attitude-cadran-argente-soleille#product-8144948068638-content

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi