Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
bercikk5

Koszt serwisu omega Aqua Terra cal. 8900

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chodzi mi po głowie zakup Omegi Aqua Terra z mechanizmem cal 8900. Dużo słyszę o drogim serwisie, lecz nie widziałem konkretnej informacji jaki to koszt.

Czy ktoś ostatnio serwisował taki zegarek i mógłby się podzielić kosztem za podstawowy serwis czyszczenie/smarowanie/regulacja w 2024/2025?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W autoryzowanym serwisie ok. 3300 zł.

Chcesz kupić używkę i oddać do serwisu czy już martwisz się na zapas? ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Niezależny zegarmistrz, z którego ja korzystam - 400 zł.

obraz.png.bfee720f18966c4ad65732aeda59a28e.png

Pełny serwis co-axiala za 400zł z gwarancją? Gdzie tak tanio?

Autoryzowany w cenie wymienia wskazówki, koronkę/zawór helowy i robi spa koperty i bransolety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, PKS napisał(-a):

W autoryzowanym serwisie ok. 3300 zł.

Chcesz kupić używkę i oddać do serwisu czy już martwisz się na zapas? ;) 

Planowałem zakup rocznego lub dwu rocznego zegarka więc serwis na razie nie byłby konieczny, ale wolę wiedzieć z jakimi kosztami mam się później liczyć.

Trochę sie biję z myślami pomiędzy dwoma zegarkami/markami więc szukam za i przeciw 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
33 minuty temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Wow! To jak za darmo

😲

1 godzinę temu, bercikk5 napisał(-a):

Witam,

Chodzi mi po głowie zakup Omegi Aqua Terra z mechanizmem cal 8900. Dużo słyszę o drogim serwisie, lecz nie widziałem konkretnej informacji jaki to koszt.

Czy ktoś ostatnio serwisował taki zegarek i mógłby się podzielić kosztem za podstawowy serwis czyszczenie/smarowanie/regulacja w 2024/2025?

IMG_2706.thumb.jpeg.57ae16dc1a4e016b18cf5d2fa53aa3b7.jpeg

Edytowane przez Paweł Bohacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Bugs napisał(-a):

Pełny serwis co-axiala za 400zł z gwarancją? Gdzie tak tanio?

Autoryzowany w cenie wymienia wskazówki, koronkę/zawór helowy i robi spa koperty i bransolety.

Za 400 zł takiego zakresu nie będzie, ale różnica w cenie jest znaczna

2 minuty temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Wow! To jak za darmo 😲

https://kwestiaczasu.pl/

Kwestia Czasu, czyli pan Leszek Szumlas z Krakowa.

Mechanizm na pewno jest rozbierany, czyszczony, smarowany i regulowany bo zawsze w trakcie serwisu dostaję zdjęcia z prac nad zegarkiem.

Ja nie narzekam. Jedyny minus, to długie oczekiwanie w kolejce na serwis. Nawet do kliku miesięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dobra opcja przy założeniu, że nie trzeba wymieniać żadnych części. Jeśli natomiast jakiś element jest zajechany, to może być problem w przypadku zegarków na in-house'owych mechanizmach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

400 zł u Leszka za werk 8900? Niemożliwe, no chyba że dla mnie ceny ma wyższe. Minimum 1000 zł za samo czyszczenie, smarowanie i regulację, jeżeli nic nie trzeba wymieniać.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest w cenniku. Nie widzę tam specjalnych cen dla co-axial. Mnie kasuje według tego cennika, ale ja nie serwisowałem tam takich mechanizmów jak 8900, bo takich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 hours ago, Perpetuum Mobile said:

To nie wygląda na aktualne ceny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym cenniku Sinn jest droższy od Omegi, czyli serwis 556 na ETA 2824 jest droższy od 8900, a VJ 7750 od 321? Traktowałbym ten cennik mocno orientacyjnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

550 płaciłem 3lata temu u P. Czyżewskiego za sellite sw200, kto Ci coaxiala ogarnia za 400.
W czasowni chyba koło 2k kosztuje serwis coaxiala

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, tts napisał(-a):

To nie wygląda na aktualne ceny. 

19 minut temu, PKS napisał(-a):

W tym cenniku Sinn jest droższy od Omegi, czyli serwis 556 na ETA 2824 jest droższy od 8900, a VJ 7750 od 321? Traktowałbym ten cennik mocno orientacyjnie.

Co to 321?

O ile się orientuję, to cennik jest aktualny, bo na bieżąco serwisuję tam zegarki i według tego cennika płacę. Ostatni raz 2 zegarki jakieś 2 miesiące temu. Za Omegę vintage (cal. 601) i Meccaniche Veneziane (Redentore na STP 1-11) zapłaciłem 700 zł.

Natomiast nie będę się upierał co do Omegi AT z cal. 8900. Być może jest na to inna cena. Tylko ja tego nie widzę w cenniku a sam nigdy takiego zegarka tam nie serwisowałem bo nie mam.

Jestem sobie za to w stanie wyobrazić, że z punktu widzenia zegarmistrza serwis takiego mechanizmu jak 8900 może być szybszy i łatwiejszy niż serwis takiego klona ETA 2824 jak na przykład STP 1-11. 

Serwis marki premium często kosztuje dużo więcej nie z tego powodu, że jest droższy w wykonaniu, tylko właśnie dlatego że jest "premium". Rozkręcenie, wyczyszczenie, smarowanie i złożenie porządnie zrobionego mechanizmu takiego jak 8900 może być łatwiejsze i szybsze niż zabawa z chińskim składakiem słabej jakości albo z radzieckim vintage.

Jak nie zapomnę, to może jutro po prostu dopytam u źródła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Co to 321?

419188d495ce91a63de8d5575a10f9a6-watch-calibre-321.png.1651b1faace698c4507319a114e74cb9.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minutes ago, Perpetuum Mobile said:

O ile się orientuję, to cennik jest aktualny, bo na bieżąco serwisuję tam zegarki i według tego cennika płacę.

Ja płacę ciut więcej ale może dlatego, że nie kończę na samym serwisie mechanicznym. Chyba właśnie się cała rzecz z porównywaniem o to rozbija. Porównujemy nieporównywalne. W KS cennik przytoczony dotyczy serwisu mechanicznego, cena w SG obejmuje pełny serwis. Dla przykładu, jak legenda głosi mechanizmy 8500 (sic!) też mają wadę fabryczną i po czasie tracą rezerwę chodu... Pan Leszek odesłał mnie od razu do SG, bo robocizna i koszt części będą wyższe niż cena serwisu w SG. W SG te zużyte części wymieniają w ramach serwisu. Jeżeli powtarzam głupoty, to proszę o wyrozumiałość i korektę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja płacę ciut więcej ale może dlatego, że nie kończę na samym serwisie mechanicznym. Chyba właśnie się cała rzecz z porównywaniem o to rozbija. Porównujemy nieporównywalne. W KS cennik przytoczony dotyczy serwisu mechanicznego, cena w SG obejmuje pełny serwis. Dla przykładu, jak legenda głosi mechanizmy 8500 (sic!) też mają wadę fabryczną i po czasie tracą rezerwę chodu... Pan Leszek odesłał mnie od razu do SG, bo robocizna i koszt części będą wyższe niż cena serwisu w SG. W SG te zużyte części wymieniają w ramach serwisu. Jeżeli powtarzam głupoty, to proszę o wyrozumiałość i korektę. 

Dokładnie. Mi Leszek też powiedział, że niechętnie zabiera się za te mechanizmy i „polecił” SG.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.04.2025 o 14:31, bercikk5 napisał(-a):

Planowałem zakup rocznego lub dwu rocznego zegarka więc serwis na razie nie byłby konieczny, ale wolę wiedzieć z jakimi kosztami mam się później liczyć.

Trochę sie biję z myślami pomiędzy dwoma zegarkami/markami więc szukam za i przeciw 

Jak kupisz zegarek dwuletni, to masz jeszcze 3 lata gwarancji / a po 3 latach - spokojnie uzbierasz 3k na serwis 

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

Jak kupisz zegarek dwuletni, to masz jeszcze 3 lata gwarancji / a po 3 latach - spokojnie uzbierasz 3k na serwis 

I tu nasuwa mi się pytanie, czy wysyłając powiedzmy na 2 miesiące przed końcem gwarancji zegarek do SG na taki serwis profilaktyczny, gdzie wszystko gra, podejmą się działania, czy np. sprawdzą amplitudę i nawet nie będą otwierać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, kingcrimson napisał(-a):

I tu nasuwa mi się pytanie, czy wysyłając powiedzmy na 2 miesiące przed końcem gwarancji zegarek do SG na taki serwis profilaktyczny, gdzie wszystko gra, podejmą się działania, czy np. sprawdzą amplitudę i nawet nie będą otwierać.

Nie, SGP nie zrobi serwisu profilaktycznego jeżeli zegarek jest sprawny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Bugs napisał(-a):

Nie, SGP nie zrobi serwisu profilaktycznego jeżeli zegarek jest sprawny.

A 2 miesiące po upływie gwarancji i odpłatnie już wykonają na życzenie klienta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, kingcrimson napisał(-a):

A 2 miesiące po upływie gwarancji i odpłatnie już wykonają na życzenie klienta?

Myślę że wtedy nie będzie problemu, u mnie nie zrobili serwisu na gwarancji mimo że już były odchyłki chodu a jak się zepsuł krótko po jej upływie to już proponowali odpłatny. Zegarek był praktycznie zatarty. 

No ale rozumiem, każdy cwaniak by wysyłał tuż przed końcem gwarancji żeby 3300PLN zaoszczędzić.

Z drugiej strony jak w innym zrobili odpłatny to do dzisiaj jest super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To zalezy od firmy, Tag Heuer w moim vintage TH Super 2000 z mechanizmem Lemania 283 (modyfikowana ETA 2892 + modul Dubois Depraz 2000), poprosili mnie o 600 funtow za serwis, mimo ze zegarek kupiony w tym roku jako new old stock z gwarancja. Natomiast Ebel, w moich dwoch zegarkach bez problemu wykonal serwis na ich koszt + wymiana czesci w module Jaquet 3506 dla duzej daty, a zegarki kupilem pod koniec zeszlego roku rowniez jako new old stock z gwarancja. Gdzie normalnie zaplacil bym za serwis kwarcu od CEC 260 euro plus 430 euro za mechanizm automatyczny w moim big date plus czesci 150 euro. Ebel nie wysyla zadnych czesci do niezaleznych zegarmistrzow. 

Wiec przed zakupem zegarka warto sprawdzic jak firmy traktuja klientow oraz czy stac Cie na zegarek, czyli tez na serwis. :) 

Ps. Ta Omega to minimum 1000zl u niezaleznego zegarmistrza, natomiast jesli bedziesz potrzebowal jakas czesc lub czesci to latwiej, wygodniej i pewnie ogolnie taniej wyjdzie Cie w autoryzowanym serwisie wedlug ich cennika. 

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Bugs napisał(-a):

Myślę że wtedy nie będzie problemu, u mnie nie zrobili serwisu na gwarancji mimo że już były odchyłki chodu a jak się zepsuł krótko po jej upływie to już proponowali odpłatny. Zegarek był praktycznie zatarty. 

No ale rozumiem, każdy cwaniak by wysyłał tuż przed końcem gwarancji żeby 3300PLN zaoszczędzić.

Z drugiej strony jak w innym zrobili odpłatny to do dzisiaj jest super.

Kumam, wszystko jasne, dzięki.

Dopytuję, bo z tego co czytałem na  forum to dla kalibru 8800, 8900 lepiej zrobić serwis po około 5 latach niż czekać aż się zacznie sypać, zwłaszcza gdy zegarek jest codzienny, mechanizm pracuje non stop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj 8800 po 4 latach od zakupu się posypał, robił +30 sek dziennie, date zmieniał o 2 i przy nakręcaniu koronką cos yebło i wszytsko stanęło
Całe szczęście ogarnięte na gwarancji bez problemu ale trochę się do Omegi zrazilem, zegarki super ale serwis droga rzecz a z zakupem z 2 reki pogwarancji to taki kotek w worku

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi