Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Paweł Bohacz

Klub Miłośników Zegarków Richard Mille

Rekomendowane odpowiedzi

KIedys ten temat musial powstac.
Richard Mille jest juz legenda - nietypowe, nie do pomyslenia z niczym innym. Roczna produkcja w granicach 6000 sztuk. Jakosc i wykonczenie czesto zawstydza topowe manufaktury. 

Ponizej bardzo wygodny RM 16-01 o nietypowym ksztalcie jak na RM.

IMG_2336.thumb.jpg.b32f9e61c79e096abc4183596bd83a57.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł, większość z nas tutaj to Rolexa jedynie przez szybkę lizała, a co dopiero RM 🤣

Ale co takiego w tej jakości wykończenia jest co zawstydza? Szczotkowanie koperty robią nimfy wodne bosymi stópkami przy pełni księżyca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szefie, daję plusa za oryginalność i odwagę w prezentowaniu tego dość dyskusyjnego stylu w tym znaczącym rozmiarze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek nie na mój wątły nadgarstek. 😁 Stylowo też odbiega od mojego gustu. 

Gratuluję finezji! 👍

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

KIedys ten temat musial powstac.

@Paweł Bohacz ten temat powstał już dawno ale z racji, jak sądzę, na znikomą dostępność tych cudów techniki które są jednocześnie skrajnie drogie i dyskusyjnie urodziwe nie cieszył się popularnością. Nawet założyciel odpuścił bo RM nie ma i mieć raczej nie będzie, nawet przez szybkę nie lizał ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, Bugs napisał(-a):

@Paweł Bohacz ten temat powstał już dawno ale z racji, jak sądzę, na znikomą dostępność tych cudów techniki które są jednocześnie skrajnie drogie i dyskusyjnie urodziwe nie cieszył się popularnością. Nawet założyciel odpuścił bo RM nie ma i mieć raczej nie będzie, nawet przez szybkę nie lizał ;) 

Tak szukalem sumiennie, ale po 5 stronach stwierdzilem, ze nie ma… a trzeba bylo kopac dalej 😅🤦‍♂️

Dzieki 👍

@Moderacja KMZiZ mozna przesunac do dedykowanego tematu?

Edytowane przez Paweł Bohacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się jeszcze raz u mnie wybiorę do salonu RM, który jest najbardziej fascynujacym zegarkowym sklepem w jakim kiedykolwiek byłem, bo podczas mojej ostatniej wizyty .... nie mieli żadnego zegarka. Nic, nawet na wystawie. Pustka. Kiedyś w Paryżu miałem szansę obejrzeć sporo ich modeli, ale gdzieś mi zdjęcia zaginęły. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, logann napisał(-a):

Paweł, większość z nas tutaj to Rolexa jedynie przez szybkę lizała, a co dopiero RM 🤣

Ale co takiego w tej jakości wykończenia jest co zawstydza? Szczotkowanie koperty robią nimfy wodne bosymi stópkami przy pełni księżyca?

Zeby wyjasnic fenomem RM i ich wykonczenia trzeba poznac troche historii Renaud i Papi. 
Otoz Panowie Renaud i Papi lata temu odeszli z AP z zalozyli wlasna firme konstruujaca mechanizmy pod dumna nazwa Manufacture d'Horlogerie Renaud et Papi SA. Firma sie rozrastala, realizowali projekty i produkcje dla wielu firm (miedzy innymi stworzyli modul repetycji minutowej dla IWC, czy brali duzy udzial w tworzeniu pierwszych zegarkow ALS), i nawiazali wspolprace w Panem Ryszardem w latach 90-tych, tworzac dla niego pierwszy zegarek RM 001. W miedzy czasie, wieksosc udzialow  kupilo AP, a po odejsciu z firmy Renaud, AP stalo sie posiadaczem 78% i zmieniono nazwe na Audemars Piguet Renaud et Papi (APRP). Zeby podkreslic jak wazny i kultowy bala firma zalozona przez Renaud i Papi, powiem tylko, ze pracowaly tam takie tuzy jak: Robert Greubel, Stephen Forsey, Bart i Tim Grönefeld, Andreas Strehler, Stepan Sarpaneva, Peter Speake-Marin czy Christophe Claret.

Dlaczego wstep jest tak wazny. Ano, to R&P zapoczatkowalo jeden z najlepszych dzialow dekoracji (wykonczen) w branzy. Z czasem RM robil coraz wiecej u siebie, ale na ten moment nadal utrzymuje 20% produkcji w R&P miedzy innymi na slynny departament i ich realizacje. Ok, do sedna czym sie one roznia od innych? Oczywiscie wykonczenie i polerki robi sie recznie. Finalowy black mirror polishing robi sie nie kupionymi patykami polerskimi, a kawalkami drwienek z lasu. Serio, ta srodkowa, miekka czescia patyka (oczwiscie jest to jakis gatunek rosliny). Wykonczenie musi byc perfekcyjne i wtedy pokrywa sie je np lakierem. Serio... Tez zrobilem wielkie oczy i zapytalem po co? Dlaczego wykoncza sie element perfekcyjnie przed nalozeniem jakiejs powloki? Bo detale maja znaczenie, istnieje roznica w koncowym wygladzie, miedzy "po prostu dobrze wypolerowanym elementem", a "perfekcyjnie wykonanym black mirror polishing". To jeden przyklad, a detali tych jest wiele, wiele wiecej...

55 minut temu, beniowski napisał(-a):

To ja się jeszcze raz u mnie wybiorę do salonu RM, który jest najbardziej fascynujacym zegarkowym sklepem w jakim kiedykolwiek byłem, bo podczas mojej ostatniej wizyty .... nie mieli żadnego zegarka. Nic, nawet na wystawie. Pustka. Kiedyś w Paryżu miałem szansę obejrzeć sporo ich modeli, ale gdzieś mi zdjęcia zaginęły. 

I tak bys nie kupil 😂
Teraz jest juz troche lepiej, nie wszystkie modele sa over, wiec i klientow odrobine mniej

3 godziny temu, facecik napisał(-a):

Szefie, daję plusa za oryginalność i odwagę w prezentowaniu tego dość dyskusyjnego stylu w tym znaczącym rozmiarze. 

Akurat RM 016 pasuje na moj watly nadgarstek o wiele lepiej niz ich koperty tonneau. Jest chyba drugim najcienszym RM.

2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Zegarek nie na mój wątły nadgarstek. 😁 Stylowo też odbiega od mojego gustu. 

Gratuluję finezji! 👍

Zdecydowanie nie jest to Rolex 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Zeby wyjasnic fenomem RM i ich wykonczenia trzeba poznac troche historii Renaud i Papi. 
Otoz Panowie Renaud i Papi lata temu odeszli z AP z zalozyli wlasna firme konstruujaca mechanizmy pod dumna nazwa Manufacture d'Horlogerie Renaud et Papi SA. Firma sie rozrastala, realizowali projekty i produkcje dla wielu firm (miedzy innymi stworzyli modul repetycji minutowej dla IWC, czy brali duzy udzial w tworzeniu pierwszych zegarkow ALS), i nawiazali wspolprace w Panem Ryszardem w latach 90-tych, tworzac dla niego pierwszy zegarek RM 001. W miedzy czasie, wieksosc udzialow  kupilo AP, a po odejsciu z firmy Renaud, AP stalo sie posiadaczem 78% i zmieniono nazwe na Audemars Piguet Renaud et Papi (APRP). Zeby podkreslic jak wazny i kultowy bala firma zalozona przez Renaud i Papi, powiem tylko, ze pracowaly tam takie tuzy jak: Robert Greubel, Stephen Forsey, Bart i Tim Grönefeld, Andreas Strehler, Stepan Sarpaneva, Peter Speake-Marin czy Christophe Claret.

Dlaczego wstep jest tak wazny. Ano, to R&P zapoczatkowalo jeden z najlepszych dzialow dekoracji (wykonczen) w branzy. Z czasem RM robil coraz wiecej u siebie, ale na ten moment nadal utrzymuje 20% produkcji w R&P miedzy innymi na slynny departament i ich realizacje. Ok, do sedna czym sie one roznia od innych? Oczywiscie wykonczenie i polerki robi sie recznie. Finalowy black mirror polishing robi sie nie kupionymi patykami polerskimi, a kawalkami drwienek z lasu. Serio, ta srodkowa, miekka czescia patyka (oczwiscie jest to jakis gatunek rosliny). Wykonczenie musi byc perfekcyjne i wtedy pokrywa sie je np lakierem. Serio... Tez zrobilem wielkie oczy i zapytalem po co? Dlaczego wykoncza sie element perfekcyjnie przed nalozeniem jakiejs powloki? Bo detale maja znaczenie, istnieje roznica w koncowym wygladzie, miedzy "po prostu dobrze wypolerowanym elementem", a "perfekcyjnie wykonanym black mirror polishing". To jeden przyklad, a detali tych jest wiele, wiele wiecej...

Super, ale nadal zegarki brzydkie. :) 

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

I tak bys nie kupil 😂
Teraz jest juz troche lepiej, nie wszystkie modele sa over, wiec i klientow odrobine mniej

Nie chciałem kupić - chciałem jedynie przymierzyć.  A nawet jakbym miał tyle kasy ile sobie winszują za swoje modele, to i tak bym nie kupił, bo mi się bardzo nie podobają. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, beniowski napisał(-a):

Nie chciałem kupić - chciałem jedynie przymierzyć.  A nawet jakbym miał tyle kasy ile sobie winszują za swoje modele, to i tak bym nie kupił, bo mi się bardzo nie podobają. 

To po co chciales przymierzyc jesli i tak Ci sie nie podobaja? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

To chyba jasne. 😉 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie nie jest to Rolex 

Opisz proszę rozbudowaną historię w pierwszym poście, żeby to miało ręce i nogi i żeby się nie zgubiło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
46 minut temu, mario1971 napisał(-a):

To chyba jasne. 😉 

😂😂😂

13 minut temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Opisz proszę rozbudowaną historię w pierwszym poście, żeby to miało ręce i nogi i żeby się nie zgubiło emoji6.png

O tym, ze nie jest to Rolex? 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Bo są ciekawe i nietuzinkowe i to kawał zegarmistrzowskiej roboty. Niestety, wizualnie są okropne. A poza tym, mój profesor od literatury mawiał że kicz w najczystszej postaci jest piękny😆.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kicz to kicz. A jego najczystsza postać to już indywidualna sprawa😉

16 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Bo są ciekawe i nietuzinkowe i to kawał zegarmistrzowskiej roboty. Niestety, wizualnie są okropne. A poza tym, mój profesor od literatury mawiał że kicz w najczystszej postaci jest piękny😆.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Z definicji:

Kicz (z niem. Kitsch – lichota, tandeta, bubel) – utwór lub rzecz o miernej wartości, schlebiający popularnym gustom, który w opinii krytyków sztuki i innych artystów nie posiada wartości artystycznej.

Nie sadze, zeby RM byl tandetny, lichy, czy schlebial popularnym gustom 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Z definicji:

Kicz (z niem. Kitsch – lichota, tandeta, bubel) – utwór lub rzecz o miernej wartości, schlebiający popularnym gustom, który w opinii krytyków sztuki i innych artystów nie posiada wartości artystycznej.

Popularnym gustom sprzyjać nie może, a to z tej prostej przyczyny że jest koszmarnie drogi. 

Cokolwiek by o nich nie mówić i jakkolwiek by się nie zachwycać tym jak (i z czego są zrobione) to sa po prostu bardzo, bardzo brzydkie zegarki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Popularnym gustom sprzyjać nie może, a to z tej prostej przyczyny że jest koszmarnie drogi. 

Cokolwiek by o nich nie mówić i jakkolwiek by się nie zachwycać tym jak (i z czego są zrobione) to sa po prostu bardzo, bardzo brzydkie zegarki. 

Można wybierać zegarki ładne, dobrze zaprojektowane i ergonomiczne, a można wybrać RM. ;)

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Twoim zdaniem 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Twoim zdaniem 🙂

Oczywiście. Z tym że powiem jak pewien polski polityk: mam podejrzenie graniczące z pewnością że nie jestem odosobniony w tym osądzie 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Z definicji:

Ale chyba w opinii krytyków sztuki i innych artystów nie posiada wartości artystycznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
37 minut temu, beniowski napisał(-a):

Oczywiście. Z tym że powiem jak pewien polski polityk: mam podejrzenie graniczące z pewnością że nie jestem odosobniony w tym osądzie 😂

Nie dziwie sie, ogladajac je na zdjeciach tez wydawaly mi sie brzydkie, zdanie zmienilem po tym, jak mialem okazje ponosic kilka 🙃

30 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Ale chyba w opinii krytyków sztuki i innych artystów nie posiada wartości artystycznej.

wydaje mi sie, ze musi byc spelniony pierwszy warunek, zebysmy mogli rozmawiac o drugim 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Nie dziwie sie, ogladajac je na zdjeciach tez wydawaly mi sie brzydkie, zdanie zmienilem po tym, jak mialem okazje ponosic kilka 🙃

🤔

Ale ja je także przymierzałem, i to kilka modeli. Fakt, jedynie w sklepie i to przez moment, ale jednak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi