Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
waskoza

Trudny wybór - potrzebna pomoc

Recommended Posts

Witam Wszystkich 

Jako, ze zbliża się okrągła rocznica, chciałbym kupić nowy zegarek.

Zakładany budżet to 20k. Używam tylko jednego zegarka, więc ma to być zegarek uniwersalny do wszystkiego. Preferuje mniejszy rozmiar max 41 

Mam kilka typów

Omega seamaster 300 - starsze modele rozmiar 41 - tylko model używany na cal.2500 

Omega Seamaster Railmaster 220.10.40.20.01.001 - ze względu na parametry techniczne - myślę, że w tym budżecie udałoby się kupić nową   

Tudor Pelagos rozmiar 39 titanium - nowy 

Nigdy nie kupowałem zegarka używanego, więc mam trochę obaw przed zakupem używanej omegi. Prosiłbym o waszą opinie na temat tych zegarków oraz o jakieś ciekawe propozycje.

Tudor Pelagos lub BB58. Albo jeszcze trochę dołożyć i kupić lekko używanego Rolexa OP lub Ex1. Gdybym miał zostać jednozegarkowcem, to Rolex Ex1 w rozmiarze 40mm byłby bardzo mocnym, jeśli nie najmocniejszym kandydatem.

Proponuję rozważyć Omega Aqua Terra lub IWC Pilot Mark XX trzeba tylko wynegocjować rabat i dołożyć trochę pieniążków. Moim zdaniem oba proponowane zegarki są bardo uniwersalne.

Dodaję mój głos na Omegę AT 38mm, przy czym albo po trafieniu na dobry rabat będzie trzeba nieznacznie zwiększyć budżet albo poszukać w bardzo dobrym stanie używanego.

Union fajny, ale ja dozbieralbym kasy i kupił używanego Explorera 39mm. 

Założony budżet jak dla mnie jest nieco abstrakcyjny (spora kwota) ale to Twoja kasa. Mniejsza o to. Proponuję kupić zegarek na jaki Cię teraz stać. Szanuję zdanie przedmówców jednak strategia trochę dołożyć i kupić.. może nie mieć końca. Bo gdy już trochę dołożysz okaże się że jeszcze trochę pozwoli na zakup jeszcze czegoś innego.

W rezultacie oddalisz zakup i radość z posiadania zegarka.

Ale to tylko taki luźny komentarz. 😉

Posted (edited)
3 godziny temu, Rafsr71 napisał(-a):

Założony budżet jak dla mnie jest nieco abstrakcyjny (spora kwota) ale to Twoja kasa. Mniejsza o to. Proponuję kupić zegarek na jaki Cię teraz stać. Szanuję zdanie przedmówców jednak strategia trochę dołożyć i kupić.. może nie mieć końca. Bo gdy już trochę dołożysz okaże się że jeszcze trochę pozwoli na zakup jeszcze czegoś innego.

W rezultacie oddalisz zakup i radość z posiadania zegarka.

Ale to tylko taki luźny komentarz. 😉

Nie zawsze jest to takie proste i oczywiste. Bo z drugiej strony, kupowanie czegoś na co stać w danym momencie, zamiast czegoś wymarzonego i tak kończy się za jakiś czas sprzedażą, po to żeby kupić ten wymarzony. A wtedy może to być jeszcze bardziej kosztowne.

Edited by Mirosuaw

6 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Nie zawsze jest to takie proste i oczywiste. Bo z drugiej strony, kupowanie czegoś na co stać w danym momencie, zamiast czegoś wymarzonego i tak kończy się za jakiś czas sprzedażą, po to żeby kupić ten wymarzony. A wtedy może to być jeszcze bardziej kosztowne.

Najczęściej są jakieś dwie strony :)

Posted (edited)
11 godzin temu, waskoza napisał(-a):

Ciekawa propozycja, mylisz, ze można gdzieś obejrzeć na żywo. 

Union w PL kupisz tylko przez internet. Wycieczka do DE? Na żywo absolutnie wyrywają z kapci, w tej cenie nie mają jak dla mnie konkurencji.

IMG_7528.thumb.jpeg.cf453dd976bb8d7ba58b98fbcc9046dd.jpeg

IMG_7531.thumb.jpeg.0131357d1a75684500b75e9ab8ac894e.jpeg

IMG_5711.thumb.jpeg.2b7158ef08b5996f4f1341a3a9077fe7.jpeg

IMG_5706.thumb.jpeg.72a5b506f472632e049cfa5656ad786b.jpeg

Zdjęcia moje, nadgarstek 18-18,5 cm. Najlepiej mi pasuje guma. Jak musi być bransoleta to teraz wyszła taka opcja.

Edited by cordi7

Również luźny komentarz:
trzy zegarki z pierwszego wpisu należą do (bardzo umowego) typu "sportowego" ale stylistycznie są dość odległe od siebie, co wskazuje że proces kształtowania upodobań jest w toku i może jeszcze potrwać. 

W takich przypadkach doradzam nie podchodzić do sprawy zadaniowo i nie zakładać, że uda Ci się dokonać wyboru przed określoną datą. 

Spróbuj najpierw zobaczyć na żywo i założyć na rękę każdy z tych trzech, to Cię wstępnie ukierunkuje. 

"Lekko używanego Rolexa OP lub Ex1" w zbliżonej cenie to ja raczej nie widzę :) należałoby znacznie przekroczyć budżet, a nie wiem czy warto.

Z Tudorów wszyscy gonią za Black Bayami a ja uważam, że jeśli już, to Pelagos jest fajniejszy. Ale to nie jest moja ulubiona marka, wg mnie nadal ciąży na niej opinia "Rolexa dla ubogich", a romboidalna wskazówka nie każdemu się podoba. Z kolei jeśli zapytasz cordiego, to zawsze życzliwie podsunie Ci jakiegoś Szkopa, oczywiście najpiękniejszego na świecie. Co człowiek, to opinia, najlepiej cierpliwie wypracować własną.

- ireo

7 godzin temu, ireo napisał(-a):

jeśli zapytasz cordiego, to zawsze życzliwie podsunie Ci jakiegoś Szkopa, oczywiście najpiękniejszego na świecie.

Haha, no właśnie te szkopy... 😄. Choć mi się wiele podoba, to nie kupię 🥴.

4 godziny temu, waskoza napisał(-a):

Zawsze marzyła mi się omega. Tylko mam takie wrażenie, ze nie ma dla mnie idealnego modelu. 

Miałem kiedyś  https://www.certina.com/en/watch/ds-8-powermatic-80-405mm/c0338071105700 - szukam czegoś podobnego tylko z "wyższej półki".

Ta Certina to już jakiś konkret. Kojarzy mi się z Longinesami z linii Hydroconquest, więc proponuję zerknąć, może Ci się któryś spodoba https://www.longines.com/pl/watches/conquest/hydroconquest. Te zegarki występują w kilku kolorach i rozmiarach (Ø 39, 41 i 43 mm), są też wersje GMT, ceny realne oczywiście są niższe od tych na stronie producenta. 

Jeśli pełną satysfakcję da Ci wyłącznie Omega (co w zupełności rozumiem, każdy ma swoje preferencje), to czeka Cię trochę roboty, bo orientacyjne rozeznanie się w ofercie tej marki nie jest proste. Koledzy polecali serię Seamaster Aqua Terra, bardzo dobre zegarki i ładnie się starzeją, a ja jeszcze polecę Seamastera 300 (inaczej "Heritage 300" ale nie popularny "300 M", ludzie notorycznie to mylą, zwłaszcza że jedne i drugie Seamastery wystąpiły w filmach z Bondem). To już zupełnie inny zegarek niż ta sportowa Certina ale też zaprojektowany w dość surowym stylu, więc może warto spojrzeć. Mam na myśli coś takiego (bardzo atrakcyjna cena, sam bym kupił gdyby nie to, że mam już podobną w trochę innej wersji): 

- ireo

21 godzin temu, ireo napisał(-a):

(...)

Z kolei jeśli zapytasz cordiego, to zawsze życzliwie podsunie Ci jakiegoś Szkopa, oczywiście najpiękniejszego na świecie. Co człowiek, to opinia, najlepiej cierpliwie wypracować własną.

(...)

The Sandlot Kiss GIF by 20th Century Fox Home Entertainment - Find & Share  on GIPHY

A na powaznie - to ta ostatnia czesc (o opiniach) to dobra rada ;)

Przerabiam ten temat od jakiegoś czasu i doszedłem do wniosku, ze nie ma sensu eksperymentować, kupiłem kilka zegarków z myślą ze to jest to, kilka dni później, znowu wracałem do szukania  wymarzonej omegi.

Ta seamaster 300 całkiem ciekawa muszę przymierzyć.

Co powiecie o nowym railmaster - czy ktoś może widział już na żywo? 

Railmastera na żywo nie widziałem, ale miałbym obawę czy ten stopniowany kolor cyferblatu (gradient dial) ma szansę przetrwać próbę czasu, czy się nie znudzi. Poza tym to dość "surowy" zegarek, trochę jak Tudor Ranger. Niektórym osobom ten styl się podoba, ale chyba wolałbym Omegę, która ma więcej smaczków, jak np. Aqua Terra albo Globemaster. Seamaster 300 też fajny.

Posted (edited)

AT to świetny i uniwersalny zegarek. Na nadgarstek 18 cm i więcej poleciałbym wersję 41 mm. Na bransolecie wygląda bardziej biżuteryjnie, ja wybrałem gumę przez co całość jest wyraźnie stonowana no i sporo lżejsza. Celuj w Omegę, nie będziesz żałował.

Edited by kingcrimson

4 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

The Sandlot Kiss GIF by 20th Century Fox Home Entertainment - Find & Share  on GIPHY

A na powaznie - to ta ostatnia czesc (o opiniach) to dobra rada ;)

Wprawdzie miałem na myśli zegarek a nie chłopczyka typu "Pan Premier w wieku szkolnym", ale bardzo doceniam że się postarałeś 😁

- ireo

Posted (edited)
4 godziny temu, waskoza napisał(-a):

Przerabiam ten temat od jakiegoś czasu i doszedłem do wniosku, ze nie ma sensu eksperymentować, kupiłem kilka zegarków z myślą ze to jest to, kilka dni później, znowu wracałem do szukania  wymarzonej omegi.

Ta seamaster 300 całkiem ciekawa muszę przymierzyć.

Co powiecie o nowym railmaster - czy ktoś może widział już na żywo? 

Jeśli marzy Ci się Omega, i to już od dłuższego czasu, to kup Omegę. Podjedź do salonu i przymierz. Mnie bardzo spodobała się AT zarówno niebieska (na foto 41mm) jak i czarna (38mm), natomiast Seamaster Diver 300, która bardzo podobała mi się na zdjęciach, na żywo okazała się za gruba/wysoka.

Co do zakupu używanych zegarków- ja bym się nie obawiał, trzeba tylko pilnować, skąd się kupuje, ja np. na Forum kupiłem kilka zegarków, zawsze od sprawdzonych lub "starych" forumowiczów i zawsze wszystko było w porządku, chrono 24 też cieszy się dużą popularnością, tam też możesz wybrać oferty od profesjonalnych sprzedawców.

IMG20231012135448.jpg

IMG_20231012_143059.jpg

Edited by nav