Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Coraz częściej pojawia mi się w głowie myśl, żeby zamienić mojego JCL Master Control Hometime na coś innego… JLC to był mój pierwszy porządny zegarek, ale w większości przypadków przegrywa z Breguet.

Pomyślałem o zegarku ze zintegrowaną bransoletą i kolorową (niebieski / zielony) tarczą, w głowie pojawił się Inżynier IWC oraz Bulgari Octo Roma (bo na Cartiera mnie chyba nie będzie stać).

Warunek jest taki, że nie mogę nic dołożyć, więc budżet będzie oscylował wokół 20k.

Jak uważacie, to dobry pomysł?

IMG_4854.jpeg

IMG_7205.jpeg

IMG_4872.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Krzysztof jeżeli znudził Ci sie JLC i masz ochotę na zintegrowaną bransoletę to pomysł jest dobry. Takie Octo powinno wyglądać dobrze na Twoim nadgarstku.

Problem jest inny: jeżeli dobrze czytam chciałbyś dokonać wymiany praktycznie 1:1 a zarówno Bvlgari jak i nowy inżynier od IWC na chrono zaczynają sie od dwukrotnej ceny JLC

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matematyka mi podpowiada, że jeden do jednego się nie uda. Inge fajny na średnie nadgarstki. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

A o jakim Cartierze mówisz? jaki model chodzi Tobie po głowie ? :) 

Jak nie trudno się domyślić, pewnie chodzi o Santosa.

9 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Coraz częściej pojawia mi się w głowie myśl, żeby zamienić mojego JCL Master Control Hometime na coś innego… JLC to był mój pierwszy porządny zegarek, ale w większości przypadków przegrywa z Breguet.

Pomyślałem o zegarku ze zintegrowaną bransoletą i kolorową (niebieski / zielony) tarczą, w głowie pojawił się Inżynier IWC oraz Bulgari Octo Roma (bo na Cartiera mnie chyba nie będzie stać).

Warunek jest taki, że nie mogę nic dołożyć, więc budżet będzie oscylował wokół 20k.

IMG_4854.jpeg

IMG_7205.jpeg

IMG_4872.jpeg

Krzysztof mam nieodparte wrażenie, że dobrze będzie Ci z Bulgari na nadgarstku.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Jan napisał(-a):

Krzysztof jeżeli znudził Ci sie JLC i masz ochotę na zintegrowaną bransoletę to pomysł jest dobry. Takie Octo powinno wyglądać dobrze na Twoim nadgarstku.

Problem jest inny: jeżeli dobrze czytam chciałbyś dokonać wymiany praktycznie 1:1 a zarówno Bvlgari jak i nowy inżynier od IWC na chrono zaczynają sie od dwukrotnej ceny JLC

To mnie zmartwiłeś, ale chyba też przesadziłeś z tą dwukrotnością, ja popatrzyłem na tę ofertę:

https://www.chrono24.pl/bulgari/octo-roma-refoc41c3ssd-warranty-dated-august-2023--id39148232.htm?searchHash=d11c82bc_JV8JjX&pos=1

nawet doliczając VAT i cło powinno wyjść około 20 000 zł.

3 godziny temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

A o jakim Cartierze mówisz? jaki model chodzi Tobie po głowie ? :) 

Łukasz już napisał, że Santos, ale rozważam też Ballon.

2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Matematyka mi podpowiada, że jeden do jednego się nie uda. Inge fajny na średnie nadgarstki. 

W takim razie temat będzie musiał poczekać...

2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Jak nie trudno się domyślić, pewnie chodzi o Santosa.

Krzysztof mam nieodparte wrażenie, że dobrze będzie Ci z Bulgari na nadgarstku.

Miałem okazję zobaczyć go na podstoliku w Bielsku, niestety nie przymierzyć, bo bransoleta była za mała na mój nadgarstek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

ale chyba też przesadziłeś z tą dwukrotnością

tak, z automatu odniosłem się do ceny Octo finissimo a nie Romy natomiast z IWC się zgadza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Niestety, szkoda, że w przypadku inżyniera - jak słusznie zwrócił uwagę  kolega @mario1971 - matematyka się nie zgadza, bo moim zdaniem nowy inżynier wart byłby rozważenia pozbycia się prezentowanego powyżej na zdjęciu bardzo fajnego JCL.

Edytowane przez blue7
poprawka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Pomyślałem o zegarku ze zintegrowaną bransoletą i kolorową (niebieski / zielony) tarczą, w głowie pojawił się Inżynier IWC

Tak jak wyżej koledzy napisali - ten nowy grubo poza budżetem, ale poprzednia referencja miała wersję Laureus z niebieską tarczą (ref. IW323909) - dla odmiany też poza budżetem, jeśli mówimy o EU, ale już mniej.

image.thumb.png.4ee6eabad392a2f8f5c5c4a60f012d13.png

Do 20k można znaleźć Zenitha Defy Classic, za którym sam się powoli rozglądam. 

image.png.b4478eb44a32de28183f6a967ddbcce4.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, Krzysztof Skórka said:

To mnie zmartwiłeś, ale chyba też przesadziłeś z tą dwukrotnością, ja popatrzyłem na tę ofertę:

https://www.chrono24.pl/bulgari/octo-roma-refoc41c3ssd-warranty-dated-august-2023--id39148232.htm?searchHash=d11c82bc_JV8JjX&pos=1

nawet doliczając VAT i cło powinno wyjść około 20 000 zł.

Łukasz już napisał, że Santos, ale rozważam też Ballon.

W takim razie temat będzie musiał poczekać...

Miałem okazję zobaczyć go na podstoliku w Bielsku, niestety nie przymierzyć, bo bransoleta była za mała na mój nadgarstek.

Mój głos na Bulgari. We Włoszech w zeszłym roku mierzyłem nówkę za chyba 5600-5800 euro, przy odrobinie targów i niskim kursie euro pewnie dałoby się blisko budżetu wyrwać - Prezes musi świecić przykładem na forum, nie może być żebyś się zmieścił w budżecie ;) .

Generalnie to bardzo przyjemnie klei się do nadgarstka. W zestawie jest też z tego co pamiętam gumowy pasek na zmianę.

IMG_9454.thumb.jpg.6af5b7751f61c0f7facb0aa90ecfee4f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, meinard napisał(-a):

Tak jak wyżej koledzy napisali - ten nowy grubo poza budżetem, ale poprzednia referencja miała wersję Laureus z niebieską tarczą (ref. IW323909) - dla odmiany też poza budżetem, jeśli mówimy o EU, ale już mniej.

image.thumb.png.4ee6eabad392a2f8f5c5c4a60f012d13.png

Do 20k można znaleźć Zenitha Defy Classic, za którym sam się powoli rozglądam. 

image.png.b4478eb44a32de28183f6a967ddbcce4.png

Ciekawa propozycja i faktycznie do znalezienia w budżecie... nie pomyślałem o niej...

Teraz sobie pomyślałem, że biorąc pod uwagę podobiznę rozważanego zegarka do SARB045, mógłbym go dorzucić do tej wymiany...

Chrono24 podpowiada jeszcze takie modele w okolicy 20k:

ccc.png

bbb.png

aaa.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysztof będziesz w Warszawie, pojedź do Kruka. Mają tam sporo Cartierów łącznie z Santosem. Ja niestety nie miałem czasu pomierzyć, ale jak masz czas, to przymierz i wyrób sobie zdanie na temat tych zegarków :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Krzysztof będziesz w Warszawie, pojedź do Kruka. Mają tam sporo Cartierów łącznie z Santosem. Ja niestety nie miałem czasu pomierzyć, ale jak masz czas, to przymierz i wyrób sobie zdanie na temat tych zegarków :) 

Kolega zachęca jak widać do zakupu Cartiera 😉 i bardzo słusznie sam posiadam jeden model Cartiera Tank Solo Xl z ruchem automatycznym, kupiłem go w 2017 roku i ani razu nie był serwisowany, czas utrzymuje bezbłędnie i jestem mega zadowolony, co do wykończenia to są to dobrze wykonane zegarki, czuć mały luksus i widać jakość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bulgari, to mi się Octo Finissimo podoba nawet, ale nie mierzyłem i nie ten budżet. Cartier byłby fajny, koniecznie z szafirem w koronce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym poszukał Zenitha....bardzo fajne Defy Skyline... a z białą tarczą- super zegar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Ciekawa propozycja i faktycznie do znalezienia w budżecie... nie pomyślałem o niej...

Teraz sobie pomyślałem, że biorąc pod uwagę podobiznę rozważanego zegarka do SARB045, mógłbym go dorzucić do tej wymiany...

Chrono24 podpowiada jeszcze takie modele w okolicy 20k:

ccc.png

bbb.png

aaa.png

Z tej trójki zdecydowanie wybrałbym Cartiera, nawet bym się nie zastanawiał, w tym kolorze tarczy? coś pięknego
😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.05.2025 o 22:37, Krzysztof Skórka napisał(-a):

jeżeli w twoim odczuciu JLC został wyparty przez Breguet, to popieram zamianę na coś, co urozmaici kolekcję i będzie gościło na nadgarstku częściej.

Inge to dobry trop, w moim odczuciu lepszy niż Bvlgari Octo Roma. prawdopodobnie wybrałbym jednak Diagono na bransolecie z zapasową gumą i jeszcze w kieszeni coś by zostało :) .

Natomiast numerem jeden byłby Santos. z modelami Neovintage zmieściłbyś się w zakładanym budżecie.

mowa tu o Santosie w rozmiarze 29x41.

U mnie dziś biurowo też na nadgarstku Santos.

z mojej kolekcji dwa będą szukały właścicieli. zajrzyj do wątku Cartier i w razie czego pisz.

20250513_112449.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jeżeli w twoim odczuciu JLC został wyparty przez Breguet, to popieram zamianę na coś, co urozmaici kolekcję i będzie gościło na nadgarstku częściej.
Inge to dobry trop, w moim odczuciu lepszy niż Bvlgari Octo Roma. prawdopodobnie wybrałbym jednak Diagono na bransolecie z zapasową gumą i jeszcze w kieszeni coś by zostało .
Natomiast numerem jeden byłby Santos. z modelami Neovintage zmieściłbyś się w zakładanym budżecie.
mowa tu o Santosie w rozmiarze 29x41.
U mnie dziś biurowo też na nadgarstku Santos.
z mojej kolekcji dwa będą szukały właścicieli. zajrzyj do wątku Cartier i w razie czego pisz.
20250513_112449.thumb.jpg.0113f84d2c512ae1b3ddda9f178dd757.jpg

Santosa też chętnie przymierzyłbym 🫠

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zapraszamy na podstolik do krakowa :) tylko najpierw musi sie się przekonać do "małych" zegarków 

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówię nie małym zegarkom, zdarza mi się nosić Kamę po dziadku rozmiar 35 mm jeżeli dobrze pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wbrew pozorom Bvlgari Roma a Inżynier to dwa całkiem odmienne zegarki... Roma jest bardzo eleganckim czasomierzem z mocno polerowanymi elementami koperty i bransolety a IWC bardziej "cichociemnym" sportowcem. Oczywiście wszystko zależy od referencji... 

Jak wspominał kolega @meinard w zakładanym budżecie można celowac w poprzednie modele... a znając Twój nadgarstek smiało możesz wybierać również pomiędzy wersją 42mm a nawet Inżynierem Chrono np IW372501

IWC_Ingenieur_Chronograph_IW372501_Watch_Vault_11_2048x.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Krzysztof Skórka

IWC to zegarek techniczny, sportowy – dla mnie bardziej „tool watch”, ale biorąc pod uwagę, że zastępujesz JLC, sądzę, że szukasz czegoś o bardziej klasycznym, eleganckim charakterze, co nadal będzie odpowiednie na co dzień. Bulgari Roma, w moim subiektywnym odczuciu, doskonale wpisuje się w tę kategorię, łącząc elegancję z nowoczesnym stylem. Sądzę, że Bulgari świetnie się spisze jako codzienny towarzysz, podkreślając Twój biznesowy wizerunek, a także prestiżową rolę, którą pełnisz w Stowarzyszeniu.

Nie daj się namówić na jakieś damki :)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam czegoś bardziej casualowego od JLC - w mojej ocenie był (jest) zbyt blisko Breguet, niby mniej formalny, ale do garnituru pasuje.

Tak jak moim zdaniem JLC był pomiędzy casual a elegance, to szukam czegoś między sport i casual.

Coś, co będzie zawsze na pasku, a czasem naginając zasady dress code - zmieści się pod mankiet marynarki.

Inżynier jak najbardziej mieści się w tej kategorii.

Na ten moment pasują mi Roma, Ballon, Santos i Ingeneur (chyba w tej kolejności).

Jak znajdę coś z niebieską tarczą to do transakcji najprawdopodobniej dołączy mój SARRB045.

Dodam, że żadnego z powyższych nie miałem na nadgarstku, a zakupu dokonam dopiero po przymiarkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zenith Defy Classic. Są na pasku, gumie albo bransolecie. Wpisują się chyba w koncepcję. Fajny mechanizm że zmiana daty w obie strony. Odkąd wyszedł Skyline ceny mocno spadły i powinno się w budżecie udać cos kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi