Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MajaRr

Zegarek na 30. urodziny męża

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim :) 

Wielkimi krokami zbliżają się 30. urodziny mojego męża i z tej okazji chciałabym mu kupić zegarek. Już od długiego czasu wspominał, że chciałby sobie jakiś sprawić, więc będzie to trafiony prezent. 
Niestety zupełnie się na tym nie znam. Przeglądając internet w poszukiwaniu inspiracji i wiedzy trafiłam na Państwa forum. Będę bardzo wdzięczna za wsparcie w temacie wyboru odpowiedniego modelu.

Budżet to 1500-2000 zł. Chciałabym żeby miał skórzany pasek i klasyczną tarczę (bez miliona dodatkowych gadżetów, datownik będzie ok :)) . Zależy mi na tym, żeby był w miarę możliwości uniwersalny, tzn. żeby można go było ubrać na codzień, w stylu smart casual, jak i do marynarki.

Będę wdzięczna za każdą propozycję i komentarz.

Dziękuję i życzę spokojnego dnia :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucam dwie propozycje.

Pierwszy to mechanizm kwarcowy drugi automatyczny.

IMG_5990.jpeg

IMG_5992.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radzę nie wybierać zbyt dużej tarczy. 40 mm max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A będzie noszony stale, regularnie czy okazjonalnie? Jeśli zależy na precyzji to warto coś z Citizen EcoDrive z Radio Control - zawsze idealny czas. I praktyczniej kupic z bransoleta - pasek zawsze można dokupić, bransoletę już trudniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, bubus napisał(-a):

A będzie noszony stale, regularnie czy okazjonalnie? Jeśli zależy na precyzji to warto coś z Citizen EcoDrive z Radio Control - zawsze idealny czas.

Wydaje mi się że nie będzie nosił go codziennie, ale kto wie co będzie za rok, jak już będzie go miał :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Cavalera90 napisał(-a):

Wrzucam dwie propozycje.

Pierwszy to mechanizm kwarcowy drugi automatyczny.

Dziękuję za propozycje.

Wiem mniej więcej na czym polega różnica między tymi mechanizmami, ale z Pana/i doświadczeń który z nich będzie lepszy jako pierwszy poważniejszy zegarek? 
Po jakim czasie zegarek automatyczny się rozregulowuje lub przestaje działać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, MajaRr napisał(-a):

Dziękuję za propozycje.

Wiem mniej więcej na czym polega różnica między tymi mechanizmami, ale z Pana/i doświadczeń który z nich będzie lepszy jako pierwszy poważniejszy zegarek? 
Po jakim czasie zegarek automatyczny się rozregulowuje lub przestaje działać?

Stawiałbym na automat, jeżeli ma to być pierwszy poważny zegarek. 

Rezerwa chodu przy tym mechanizmie to jakieś 40 godzin, a więc jeżeli na tyle będzie odłożony trzeba go ponownie ustawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jest jedyne słuszne rozwiązanie - Twój mąż sam powinien wybrać. Możesz mu zaproponować kilka opcji, ale wybór powinien należeć do niego. Zegarek to bardzo osobisty przedmiot. 

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, mylof napisał(-a):

Moim zdaniem jest jedyne słuszne rozwiązanie - Twój mąż sam powinien wybrać. Możesz mu zaproponować kilka opcji, ale wybór powinien należeć do niego. Zegarek to bardzo osobisty przedmiot. 

Taki też jest plan, ale nie chcę zostawiać tego wyboru całkiem dla niego, żeby nie wybrał zegarka który tylko ładnie wygląda, a w środku jest wart tyle co zegarki z Temu :D 

Dlatego wcześniej robię rozeznanie z Waszą pomocą, na co warto zwrócić uwagę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że możliwość wybrania przez niego samego będzie ciekawą opcja dla męża. Zapewne wielu z nas tu ucieszyłoby się bardziej z np. możliwości wyboru zegarka do X kwoty w X sklepie niż niekoniecznie zostać obdarowanym w pkt trafionym modelem, mimo jak najlepszych chęci...

Poza tym może skrycie ma gdzieś w świadomości jakaś markę, która by chciał lub wywołuje w nim specyficzne emocje. Jak np u mnie Aerowatch czy Bulova. Citizeny, Seiko, orienty a nawet rolexy i omegi dla mnie mogłyby nie istnieć, rozumiesz?;)

Osobiście Mnie największa frajdę sprawił Sinatra, mimo że jakimś wielkim jego fanem nie jestem aczkolwiek znam i lubię posłuchać. Ale za każdym razem jak sięgam po niego to aż mi się ciepło robi... 

IMG_20250311_140359761.jpg

Może jest coś, co można powiązać z zegarkiem (miłośnik filmów i zegarek skojarzony z którymś z nich, albo jakiś nurek profesjonalny byłby właściwy, może klasyk nawiązujący do II WŚ a może coś polskiego jak np Gerlach i jego wyjątkowe serie)

Aha, od siebie polecam właśnie jakaś Bulova z serii historycznej. Regatta, Sinatra któryś model, Jet Star burgundowy...

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Petru23 napisał(-a):

Poza tym może skrycie ma gdzieś w świadomości jakaś markę, która by chciał lub wywołuje w nim specyficzne emocje. 

Jak np u mnie Aerowatch czy Bulova. Citizeny, Seiko, orienty a nawet rolexy i omegi dla mnie mogłyby nie istnieć. rozumiesz? ;)

Może jest coś, co można powiązać z zegarkiem (miłośnik filmów i zegarek skojarzony z którymś z nich, albo jakiś nurek profesjonalny byłby właściwy, może klasyk nawiązujący do II WŚ a może coś polskiego jak np Gerlach i jego wyjątkowe serie

Dziękuję za cenne uwagi :) 

Mąż dopiero zacznie swoją zegarkową przygodę, a jedyne marki jakie zna to Citizen i Casio :D dlatego chcę zasugerować mu polecane tutaj marki i modele.

Nie byłam świadoma możliwości zakupu zegarka inspirowanego filmami - muszę się przyjrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już się zarazi tym to nie będzie odwrotu, jeśli zostanie jednozegarkowcem to będzie naprawdę niemal niespotykane. Na tym forum są osoby mające 100+ sztuk...

Ja na pierwszy poważny zegarek automatu SOBIE bym nie kupil, bo wiem że mnie będzie irytował niedokładnością, zatrzymywaniem, koniecznością ustawiania..wiem że to takie fajne i niektórych bardzo cieszy ale mnie niestety odstrasza - zegarek mam wziac i ma pokazywać czas aktualny a nie stać i czekać na rozbudzenie. Szanuje tych którzy mają te cierpliwość, niestety u mnie tego brak. Także jeśli już kupie to kwarcowy, z radiowa synchro albo coś z precidrive.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, MajaRr napisał(-a):

Dziękuję za cenne uwagi :) 

Mąż dopiero zacznie swoją zegarkową przygodę, a jedyne marki jakie zna to Citizen i Casio :D dlatego chcę zasugerować mu polecane tutaj marki i modele.

Nie byłam świadoma możliwości zakupu zegarka inspirowanego filmami - muszę się przyjrzeć.

Nawet ograniczając się jedynie do tych dwóch producentów, można znaleźć coś ciekawego 😏

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, bubus napisał(-a):

Ja na pierwszy poważny zegarek automatu SOBIE bym nie kupil, bo wiem że mnie będzie irytował niedokładnością, zatrzymywaniem, koniecznością ustawiania..wiem że to takie fajne i niektórych bardzo cieszy ale mnie niestety odstrasza - zegarek mam wziac i ma pokazywać czas aktualny a nie stać i czekać na rozbudzenie. Szanuje tych którzy mają te cierpliwość, niestety u mnie tego brak. Także jeśli już kupie to kwarcowy, z radiowa synchro albo coś z precidrive.

Tak jak napisałeś - wydaje mi się że kwarcowy będzie lepszym rozwiązaniem na pierwszy zegarek. Chociaż idea zegarka. który sam się napędza jest super.

Dodam sobie Twoje uwagi do listy :D 

Dzięki :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Bulova Jet Star z wyjątkowym mechanizmem 262kHz, czyli płynąca sekunda ;)

Aktualnie jest w bdb promocji, bo poniżej 1000zl za czarna. Normalnie koło 2k

43918721-qjcug13p7ez4ehfbohx11mmt-ExtraLarge.jpg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem na początku należy rozstrzygnąć kwestię: mechaniczny czy kwarcowy. Jest to absolutnie fundamentalne. Mam wrażenie, że przy poradach dla laików jest to często pomijane lub niewystarczająco uwypuklane.

W skrócie: kwarc to bezobsługowość i dokładność. Wymieniasz tylko baterię raz na kilka lat, a czas regulujesz właściwie tylko przy zmianie czasu zimowy/letni. Nawet zwykłe Casio kwarcowe będzie dokładniejsze niż mechanik za kilkanaście tysięcy.

Zegarek mechaniczny natomiast (automat lub naciąg ręczny - czyli trzeba nakręcać ręcznie) co jakiś czas trzeba regulować, pilnować, żeby go nosić (w przypadku automatu po kilkudziesięciu godzinach nieużywania - stanie) i co kilka lat serwisować u zegarmistrza. Jednakże zegarki mechaniczne przy odpowiednim obchodzeniu uchodzą za trwalsze i mogą dawać inne odczucia z powodu samego posiadania. Proszę sobie sprawdzić na jakimś filmie na yt, jak wygląda praca takiego mechanizmu, a wszystko stanie się jasne :). Biorąc pod uwagę powyższe, należy zadać pytanie, czy takie "poświęcenie" w przypadku zegarka mechanicznego jest czymś, co będzie mężowi odpowiadać. Moim zdaniem nie, dlatego polecam kwarce: Certina, Tissot, Citizen czy Seiko to bezpieczne i sprawdzone wybory w sam raz dla początkującego. Warto zwrócić uwagę, że poniższe przykłady zegarków występują w różnych wersjach kolorystycznych tarcz i pasków.

ZEGAREK CERTINA DS-8 MOONPHASE GENTZEGAREK CERTINA DS-8 GENT 40MM

ZEGAREK CERTINA DS CAIMANO

ZEGAREK CERTINA DS Caimano

TISSOT PR 100 40MM

TISSOT PR 100 40MM

ZEGAREK CITIZEN ECO-DRIVE LEATHER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram podpowiedź @Petru23. Jeżeli tylko się podoba ten zegarek, to optymalny mechanizm dla osoby mającej jeden zegarek. Fascynacja zegarkami może przyjść albo i nie. Dopiero jak się połknie bakcyla, to zaczyna się szukać ciekawych modeli i mechanizmów. Bulova robi właśnie modele kwarców, które mają "płynący" sekundnik (jak w tym modelu), a zwykłe kwarce mają sekundniki skaczące co sekundę. Pół biedy, jak trafiają w indeksy, a z tym bywa różnie. Bulova to solidna marka, można kupować bez obawy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.02.2026 o 09:42, MajaRr napisał(-a):

Tak jak napisałeś - wydaje mi się że kwarcowy będzie lepszym rozwiązaniem na pierwszy zegarek. Chociaż idea zegarka. który sam się napędza jest super.

Dodam sobie Twoje uwagi do listy :D 

Dzięki :) 

A ja wbrew opiniom kolegów polecam wybór właśnie automatu, nawet jeśli nie będzie noszony codziennie.

W kwocie do 2000 nie będzie dużego wyboru, ale da radę coś wybrać z budżetowców: Bulova, Orient, Seiko, Citizen.

Kwestia też koloru tarczy, czy ma być uniwersalna (czarna lub jasna) czy też mąż lubi jakiś kolor (niebieski, zielony ...)

Można zerknąć na Amazonie, czasami są fajne obniżki na jakieś wybrane modele, np.:

https://www.amazon.pl/gp/product/B0FT8TQWQZ?smid=A2R2221NX79QZP&psc=1

https://www.amazon.pl/gp/product/B0D1KJ5TZ4?smid=A2E70YUVPTDZDO&psc=1

https://www.amazon.pl/gp/product/B0C6251VLD?smid=A2E70YUVPTDZDO&psc=1

i lepiej od razu na bransolecie, paski zawsze można tanio dokupić i sobie żonglować nimi ;)

Edytowane przez tommly

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, tommly napisał(-a):

A ja wbrew opiniom kolegów polecam wybór właśnie automatu, nawet jeśli nie będzie noszony codziennie.

W kwocie do 2000 nie będzie dużego wyboru, ale da radę coś wybrać z budżetowców: Bulova, Orient, Seiko, Citizen.

Kwestia też koloru tarczy, czy ma być uniwersalna (czarna lub jasna) czy też mąż lubi jakiś kolor (niebieski, zielony ...)

Można zerknąć na Amazonie, czasami są fajne obniżki na jakieś wybrane modele, np.:

https://www.amazon.pl/gp/product/B0FT8TQWQZ?smid=A2R2221NX79QZP&psc=1

https://www.amazon.pl/gp/product/B0D1KJ5TZ4?smid=A2E70YUVPTDZDO&psc=1

https://www.amazon.pl/gp/product/B0C6251VLD?smid=A2E70YUVPTDZDO&psc=1

i lepiej od razu na bransolecie, paski zawsze można tanio dokupić i sobie żonglować nimi ;)

No i z rozpędu zaproponowałeś też kwarc 262 kHz Bulovy. ;) Ten też jest z płynnym ruchem, ale tylko sekundnika w stoperze, główny (mała tarcza) ma 2 ruchy na sekundę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i z rozpędu zaproponowałeś też kwarc 262 kHz Bulovy.  Ten też jest z płynnym ruchem, ale tylko sekundnika w stoperze, główny (mała tarcza) ma 2 ruchy na sekundę.

Zgadza się, dla urozmaicenia.
W tej cenie ta panda jest naprawdę warta uwagi.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, tommly napisał(-a):

Zgadza się, dla urozmaicenia.
W tej cenie ta panda jest naprawdę warta uwagi.

Warto wspomnieć, że jest to duży zegarek i raczej na większe, płaskie nadgarstki. Plusem kwarcu 262 kHz jest płynący sekundnik, a to widać najlepiej przy klasycznym trzy-wskazówkowym zegarku. 

I jeszcze jedno cena z ten model jest OK, ale starszy, nieco inny można kupić sporo poniżej 2k zł. Sam kupiłem za ok. 1600 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Warto wspomnieć, że jest to duży zegarek i raczej na większe, płaskie nadgarstki. Plusem kwarcu 262 kHz jest płynący sekundnik, a to widać najlepiej przy klasycznym trzy-wskazówkowym zegarku. 

I jeszcze jedno cena z ten model jest OK, ale starszy, nieco inny można kupić sporo poniżej 2k zł. Sam kupiłem za ok. 1600 zł.

Zgadza się, są też wersje 43mm Moonwatcha Bulovy z czarną tarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi