Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
logann

Walka o polszczyznę

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, ireo napisał(-a):

A może utworzylibyśmy odpowiednio dostojną kapitułę i zaczęli przyznawać własne odznaczenia?

Coś ala Wielka Inkwizycja wysyłająca na stos niepoprawnych językowo. Dobre! 👏

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Coś ala Wielka Inkwizycja wysyłająca na stos niepoprawnych językowo. Dobre! 👏

Przy schodkach na szafot byłby przystanek, gdzie desygnowani oddawaliby zegarki do depozytu. Oczywiście za pokwitowaniem. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, ireo napisał(-a):

Przy schodkach na szafot byłby przystanek, gdzie desygnowani oddawaliby zegarki do depozytu. Oczywiście za pokwitowaniem. 

Ale to najpierw obcinanie głowy a następnie spalenie? Trochę bez sensu, bo ta druga usługa już bez emocji - krzyku i płaczu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Ale to najpierw obcinanie głowy a następnie spalenie? Trochę bez sensu, bo ta druga usługa już bez emocji - krzyku i płaczu. 

Szafot to pomost albo podwyższenie. Słowo to nie określa, co dokładnie miałoby się odbywać na tym podwyższeniu. Na tym etapie projektu wszystko jest jeszcze do ustalenia. Nie wiem, czy palenie w ogóle by przeszło, bo zdaje się, że liczba zwolenników palenia ostatnio zmalała. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, ireo napisał(-a):

Szafot to pomost albo podwyższenie. Słowo to nie określa, co dokładnie miałoby się odbywać na tym podwyższeniu. 

No jasne, że niewiadomo. 😉 Uwielbiasz jak widzę, wszelki gierki słowne i niedopowiedzenia. 

Screenshot_20260508_204150_Chrome.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, mario1971 napisał(-a):

No jasne, że niewiadomo. 😉 Uwielbiasz jak widzę, wszelki gierki słowne i niedopowiedzenia. 

Screenshot_20260508_204150_Chrome.jpg

Nie wierz internetom, Wikipedia kłamie. Zresztą i tak zaraz ktoś przyjdzie i wytknie jakiś błąd, bo o tym jest temat. 

"Szafot" wcale nie jest takim jednoznacznym słowem (np. http://cateringszafot.pl/, biedni studenci...), ale w gruncie rzeczy to tylko rusztowanie (z fr. échafaud).

A rusztowanie przydaje się również do ułożenia stosu, bo inaczej co to za stos, jakaś amatorszczyzna. Poza tym jak wejść na porządny stos, choćby siana, bez rusztowania albo przynajmniej drabiny. 

(Może nie tyle uwielbiam, co zauważam.)

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, ireo napisał(-a):

Nie wierz internetom, Wikipedia kłamie. Zresztą i tak zaraz ktoś przyjdzie i wytknie jakiś błąd, bo o tym jest temat. 

"Szafot" wcale nie jest takim jednoznacznym słowem (np. http://cateringszafot.pl/, biedni studenci...), ale w gruncie rzeczy to tylko rusztowanie (z fr. échafaud).

A rusztowanie przydaje się również do ułożenia stosu, bo inaczej co to za stos, jakaś amatorszczyzna. Poza tym jak wejść na porządny stos, choćby siana, bez rusztowania albo przynajmniej drabiny. 

(Może nie tyle uwielbiam, co zauważam.)

A rozbieranie do rosołu znaczy tyle, co spożywanie zupki w samych gaciach. To jest temat, który nie ma początku i końca, a kiedyś i tak skończy się gównoburzą. Było już ich podobnych tyle, że ho ho. I teraz można się sprzeczać, czy ho ho powinno być razem czy osobno, a może przez ch, i dodatkowo w cudzysłowie. Można tak mielić bez końca...

A ja i tak codziennie rano ubieram najpierw swój zegarek, a następnie koszulę. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minutes ago, ireo said:

zaraz ktoś przyjdzie i wytknie jakiś błąd

Wątek uczy, wątek bawi 😉 nie chodzi o pokazywanie palcami. Ale fakt, kto sieje wiatr ten burzę zbiera. Zwłaszcza taką. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, mario1971 napisał(-a):

A rozbieranie do rosołu znaczy tyle, co spożywanie zupki w samych gaciach

Oj, żeby w gaciach. W oryginale chyba miało być bez.

9 minut temu, mario1971 napisał(-a):

To jest temat, który nie ma początku i końca, a kiedyś i tak skończy się gównoburzą. Było już ich podobnych tyle, że ho ho.

Właściwie każdy temat mógłby spełniać tę definicję. Jak w biznesie, że każda firma kiedyś bankrutuje.

9 minut temu, mario1971 napisał(-a):

a może przez ch

Przez ch to inny wyraz.

11 minut temu, mario1971 napisał(-a):

A ja i tak codziennie rano ubieram najpierw swój zegarek, a następnie koszulę.

Ja tylko choinkę raz w roku, bo ubranie i zegarek zakładam (uprzedzałem że tak będzie).

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, ireo napisał(-a):

Ja tylko choinkę raz w roku, bo ubranie i zegarek zakładam (uprzedzałem że tak będzie).

Jakie są standardowe stawki zakładu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Jakie są standardowe stawki zakładu?

Jak zwykle u bukmacherów, zależy od przedmiotu zakładu i prawdopodobieństwa wygranej.

Z ubieraniem się - w znaczeniu wkładania ubrania - jest tak, że prawidłowa jest tylko forma zwrotna (z "się"). Bez "się" też można ubierać ale tylko inne osoby. A wyjątkowo przedmioty, z których jedyny przykład, jaki mi przychodzi do głowy, to choinka. Ubieranie się ma tę zaletę, że daje wielkie możliwości robienia błędów, nie tylko "modowych". Np. "ubrałem swetr" - dwa słowa i dwa błędy. Fajne. Zbieram takie wyrażenia. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ireo napisał(-a):

"Szafot" wcale nie jest takim jednoznacznym słowem (np. http://cateringszafot.pl/, biedni studenci...), ale w gruncie rzeczy to tylko rusztowanie

Żadne rusztowanie: na szafot to się wjeżdża windą. Od 1958 r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, mroova napisał(-a):

Żadne rusztowanie: na szafot to się wjeżdża windą. Od 1958 r.

No tak, i jeden francuski komandos w to uwierzył, i co? Utknął w tej windzie i zrobił się jakiś taki kind of blue.

Jednak nie ma jak rusztowanie.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ireo napisał(-a):

Nie wiem, czy palenie w ogóle by przeszło, bo zdaje się, że liczba zwolenników palenia ostatnio zmalała. 

Palenie odpada. Teraz nie wolno nawet ogniska zapalić we własnym ogrodzie w celu utylizacji zbędnych gałęzi lub w celach kulinarno - rozrywkowych. Palenie jest niemodne i nieekologiczne. Wystarczy, że planeta płonie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi