Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
logann

Walka o polszczyznę

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, ireo napisał(-a):

Znaczy, Indianami? 
Nazwisko Michniewicz nic mi nie mówiło, więc zajrzałem do Google’a i znalazłem informację, że dzwonił pod jakiś numer 711 razy. Pewnie chodziło o to, że pod numerem 711 w Stanach Zjednoczonych działa tzw. TRS, usługa przekazywania wiadomości tekstowych dla osób niesłyszących lub mających problemy z mową. To niesprawiedliwe, bo osoby mające problemy z pisaniem mają już dla siebie prawie cały internet.

Już spieszę z wyjaśnieniem mojego niewinnego rebusika.  ;) Tak, chodziło o tzw. Indian - a, jak wiadomo, mieli oni w zwyczaju nadawać imiona opisowe - np. zamiast "Łoś Ruchacz", stosowali raczej "Łoś, Który Żwawo i Często Rusza Miednicą". I tym podobne. Dlatego pozwoliłem sobie na nieco dłuższy ekwiwalent "Fryzjera" - ksywki pewnego pana, do którego rzeczony Czesław Michniewicz wcale to, a wcale nigdy nie dzwonił.  ;) 

A w dalszym ciągu moich gorzkich żali :D;) , parę słów o STETY! 

„Stety” postrzegane jako przeciwieństwo „niestety” – kolejny językowy „koszmarek”, wynalazek człowieka, który odkrył przedrostek nie- i uznał, że właśnie rozyebał system polszczyzny w sposób absolutny. Ale… przyjrzyjmy się przez chwilę… ;)

1. nieboszczyk / boszczyk
2. niedźwiedź / dźwiedź
3. niedziela / dziela
4. niemowlę / mowlę
5. niewiasta / wiasta
6. niechluj / chluj
7. niewypał / wypał
8. niedorajda / dorajda
9. nieborak / borak
10. nienawiść/nawiść

Tylko… Czy tu aby na pewno wszystko gra..? ;) Myślę, że każdy z nas chciałby być CHLUJEM („quasi-przeciwieństwo” wyrazu „niechluj” – zgodnie z Prawem Stety) – czyli wyrafinowanym dżentelmenem posiadającym wykwintny gust, klasę i styl oraz nienaganne maniery. Z dumą można byłoby myśleć o sobie: „Ze mnie to jest kawał CHLUJA!” :D 
„Stety” jest żenujące nie dlatego, że nikt nie rozumie intencji. Wszyscy rozumieją. Jest żenujące dlatego, że udaje błyskotliwą symetrię tam, gdzie język żadnej symetrii nie przewidział.

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fascynujące. Na szczęście nie spotkałem nikogo, kto by używał wyżej wymienionych nowotworów.

Ale jedno z tych słów rzeczywiście istnieje i uchodzi za poprawne, chociaż w żargonie zawodowym. Mianowicie: 

43 minuty temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

wypał

Ceramicy nazywają tak wypalanie wyrobów w piecu.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, ireo napisał(-a):

Fascynujące. Na szczęście nie spotkałem nikogo, kto by używał wyżej wymienionych nowotworów.

Ale jedno z tych słów rzeczywiście istnieje i uchodzi za poprawne, chociaż w żargonie zawodowym. Mianowicie: 

Ceramicy nazywają tak wypalanie wyrobów w piecu.

Te pary podałem jako ilustrację absurdalności "niestety/stety". A "wypał" w odniesieniu do ceramiki raczej nie funkcjonuje w opozycji do "niewypał", nieprawdaż?  A więc to jest niejako "poza konkursem". A z grającym główną rolę w moim poście "stety" chyba się spotkałeś kiedyś? Czy "never ever"..? ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Lincoln Six Echo napisał(-a):

z grającym główną rolę w moim poście "stety" chyba się spotkałeś kiedyś? Czy "never ever"..?

Owszem, ale tylko żartem.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ireo napisał(-a):

Tego nie zrozumiałem. Znałem chłopaka o nazwisku Gago, ale to chyba nie o nim.

Tak się mówi po naszemu. 😉

Screenshot_20260523_204511_Google~2.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, ireo napisał(-a):

Owszem, ale tylko żartem.

No tak - jeżeli ktoś robi to z przymrużeniem oka, to nie ma problemu. Ale niektórzy są jednak święcie przekonani, że "stety" jest "spoko-maroko".  ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Mam w Poznaniu kilkoro znajomych a nawet dalszą rodzinę, ale "goga" jakoś mnie ominęła". Dzięki. 

Jest taki sklep sportowy pod Warszawą, i teraz się zastanawiam, czy chodzi o właściciela, czy o klientelę...

image.thumb.png.ac62903c2f734ca81866da0768499748.png

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
37 minutes ago, mario1971 said:

O to! Tak! W tym kierunku mógłby ten wątek iść. Uwielbiam te różnice regionalne, gdzie gdzieś jakieś słowo jest powszechnie znane a w innych rejonach Polski drapią się po głowie gdy je słyszą. 

Takie było moje pierwsze zderzenie z “jo” gdy pojechałem na wakacje do Tczewa za dzieciaka. A potem poznałem żonę z północy Polski i okazało się, że pół jej rodziny tak mówi 😄

5 minutes ago, ireo said:

Mam w Poznaniu kilkoro znajomych a nawet dalszą rodzinę, ale "goga" jakoś mnie ominęła". Dzięki. 

Jest taki sklep sportowy pod Warszawą, i teraz się zastanawiam, czy chodzi o właściciela, czy o klientelę...

Stara fotka, już tego sklepu tam nie ma ;) przechodzę tamtędy przynajmniej kilka razy w tygodniu 😉

Edytowane przez logann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, ireo napisał(-a):

Jak miałem z 12 lat, poznałem na osiedlu koleżankę Ewę, wszyscy mówili na nią Goga. Szybko załapałem skąd ta ksywka - była ślamazarna ze względu na giry, które biegając stawiała mocno do środka. Dodatkowo stwarzała swoim dwóm starszym braciom dużo śmiechu swoimi nieporadnym, wręcz dziecinnym zachowaniem. Typowa ciapa. 😄 Wyrosła na piękną kobietę, choć zawsze potrafiła coś śmiesznego wypalić w najmniej odpowiednim momencie. Tak, prawdziwa poznańska Goga. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, mario1971 napisał(-a):

poznałem na osiedlu koleżankę Ewę

Od razu przypomniał mi się bohater piosenki Muńka Staszczyka. "Mówiono o nim King".

56 minut temu, logann napisał(-a):

już tego sklepu tam nie ma ;)

Szkoda, taka piękna nazwa. "Goga-sport" to mogłaby być koleżanka Mariusza w wersji sportowej, np. na wrotkach. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja wiedza o gwarze poznańskiej i wielkopolskiej jest raczej skromna. Większość rodziny to Rawicz, Kościań, Nowy Tomyśl, Zbąszyń. Sprawdziłem, jak z nazwiskiem – wg danych ze stycznia 2026, 3652 osoby w woj. wielkopolskim, z czego w samym Poznaniu 771. Babcia coś tam szeptała pod nosem: „tytka”, „ryczka”, „skibka”, „sznytka” – ale kto ją tam wie, o co jej chodziło, bo przecież od samego urodzenia do 30 roku życia mieszkała w… Dortmundzie.  ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

703665496_1454407596720967_9126213849675

704801877_1454353126726414_7431057875867

Edytowane przez Sławol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 hours ago, ireo said:

Od razu przypomniał mi się bohater piosenki Muńka Staszczyka. "Mówiono o nim King".

Szkoda, taka piękna nazwa. "Goga-sport" to mogłaby być koleżanka Mariusza w wersji sportowej, np. na wrotkach. 

A jednak coś pokręciłem, dalej stoi 😱

IMG_2821.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, logann napisał(-a):

O to! Tak! W tym kierunku mógłby ten wątek iść. Uwielbiam te różnice regionalne, gdzie gdzieś jakieś słowo jest powszechnie znane a w innych rejonach Polski drapią się po głowie gdy je słyszą. 

W moich stronach (Zagłębie) mówi się “mieć zgodne pieniądze”, tj. odliczone. Jak się przeprowadziłem do Warszawy to nikt mnie nie rozumiał jak tak mówiłem 😂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minutes ago, beniowski said:

W moich stronach (Zagłębie) mówi się “mieć zgodne pieniądze”, tj. odliczone. Jak się przeprowadziłem do Warszawy to nikt mnie nie rozumiał jak tak mówiłem 😂.

U mojej żony w okolicach słyszałem “pasowne pieniądze”, znaczenie to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kitram bejmy do kiejdy na czarną godzinę przy każdorazowym wypadzie na Stary. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Kitram bejmy do kiejdy na czarną godzinę przy każdorazowym wypadzie na Stary. :)

Tylko sie dobrze za te kiejdze trzymej, co by ci w składzie jakijś juchy nie wcisli.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stopniowanie, np. szybki, szybszy, najszybszy.

Zamiast tego mamy teraz dodawanie słowa "bardziej" przed wieloma przymiotnikami ---> bardziej szybki. Słyszałem nawet słowo "szybciejszy".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi