Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

CipherDog

Czyszczarka ultradzwiękowa

Rekomendowane odpowiedzi

Coraz więcej i coraz tańszych czyszczarek pojawia się obecnie na rynku internetowym.

Niektóre nazywane są profesjonalnymi. Kuszą wyglądem oraz całkiem przystępnymi cenami.

Może warto aby koledzy mający doświadczenie wypowiedzieli się na temat użyteczności takiego urządzenia aby potencjalnych nabywców w jakiś sposób pokierować żeby nie zakupili jakiegoś bubla. Proszę więc o jakąś poradę od fachowca.

Sam chętnie coś bm akurat kupił w cenie około 120zł ale nie mam kogo zapytać o opinie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Coraz więcej i coraz tańszych czyszczarek pojawia się obecnie na rynku internetowym.

Niektóre nazywane są profesjonalnymi. Kuszą wyglądem oraz całkiem przystępnymi cenami.

Może warto aby koledzy mający doświadczenie wypowiedzieli się na temat użyteczności takiego urządzenia aby potencjalnych nabywców w jakiś sposób pokierować żeby nie zakupili jakiegoś bubla. Proszę więc o jakąś poradę od fachowca.

Sam chętnie coś bm akurat kupił w cenie około 120zł ale nie mam kogo zapytać o opinie.

Do drobnych prac się nadaają.

a) kupuj od firmy, która daje gwarancję,

:D nie używaj firmowych pokryw - powodują ściekanie płynu do wnętrza obudowwy.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co konkretnego można polecić do prac właśnie takich niewielkich i raczej okazjonalnych.

na przykład- -czy myjki ze zdjęć (firma STABLO) warto zakupić ?

Miałem na myśli elastyczne pokrywki z polietylenu. Te czyszczarki tutaj wyglądają bardziej solidnie, a ta Stabilo zupełnie nieźle. Jeżeli ma więcej niż 50W, można brać. Kwestia za ile - na Allegro zdaje się liczą sobie ponad 200PLN...

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miałem na myśli elastyczne pokrywki z polietylenu. Te czyszczarki tutaj wyglądają bardziej solidnie, a ta Stabilo zupełnie nieźle. Jeżeli ma więcej niż 50W, można brać. Kwestia za ile - na Allegro zdaje się liczą sobie ponad 200PLN...

No więc z tą STABILO to jest tak że one obie są STABILO ;)

Ta jajowata kosztuje nieco ponad stówkę więc idzie wytrzymać.

Jeśli STABILO jest farmą choć troszkę znaną w tej branży to może warto kupić :?:

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No więc z tą STABILO to jest tak że one obie są STABILO ;)

Ta jajowata kosztuje nieco ponad stówkę więc idzie wytrzymać.

Jeśli STABILO jest farmą choć troszkę znaną w tej branży to może warto kupić :?:

Miałem kiedyś lutownicę Stabilo (dość porządna), ale wątpię by to była ta sama firma,

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc

ja bardzo przepraszam ale włos mi sie jezy ze wy naprawde uzywacie ultra do czyszczenia mechanizmow? ,ale widzac poruszany temat , dzis nie jest pierwszy kwietnia

ok jezeli trzy osoby zechca to podam za i przeciw myjki ultradzwiekowej

moze inaczej podaw wady i zalety ale do mechanizmow nono .jakie moga byc ciekawe efekty

czesc wracam do pracy

zegarmistrz norbert żukowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK to jako pierwszy zgłaszam się na ochotnika poznania + i - ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

No ja tez chetnie bo uzywam ultradzwiekowej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sama konstrukcja jest prosta wiemy co tez tam działa i jaka jest zasada działania

po pierwsze jak wlałem gronalu to po ok 2, 3 minutach bylo wiecej piany jak plynu dopiero jak wlałem elme do ultra to sie uspokoiło wstawiłem meczanizm poljota zegareczek w koszyczku od czyszczarki mechanicznej

po myciu (czs 3 min) prak palca przezutowego i jednej palety to nie koniec wyleciał kamien s koła sekundowego od strony mostka i jeszcze luty mi w koszyku pusciły :evil:

prubowałem tez z elektroniko zamoczona lub po wylaniu bateri ale puszczaja koncowki uzwojen cewek ( w szczegulnosci te klejone)do dobra klient płaci za wszystko doswiadczamy dalej :twisted:

efekt koncowy taki

ultra uzywam do mycia kopert i i bronsolet efekt jest rewelacyjny :mrgreen: tak a propo klienci mogli by czasem pedzelek i mydełko :oops: nalezy tylko posprawdzac nity i teleskopy po takim myciu raz mi szkiełko wyskoczyło w tisocie ale tam teflonbył juz stary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

To jaka masz czyszczarke?? Moja ma 60 watów i zadnych negatywnych objawów nie zauwazyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki ze teraz odpisuje

moja ma ? nie wiem podejrzewaqm ze jest to raczej moc spirali grzejnej ( 150 moja ma podgrzewana wanne) propdukcja Boley słuzy ona raczej do kapania mechanizmów zegarów wejdzie nawet podłogowiec dostałem ja w prezencie na zakonczenie pracy oczywiscie jest to jednokomorowa myjka troszeczke inaczej wyglodaja myjki typowo do mechanizmów zegarkowych musze odszukac zdjecia bo trudno to słownie opoisac zreszta system myciaultradzwiekowego jezeli mnie pamiec nie myli wymyslili spece od Bulowy gdyz tradycyja myjka mechaniczna nie zdawała egzaminu przy mechanizmach Accutron (kamerton)

a i teraz man chywa mujka ultradzwiekowa ma własciwosci rozmagnesowywujace? :roll:

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie proponuje pobróbować z kuchenką mikrofalową, mój kolega złotnik używa jej do czyszczenia swoich wyrobów.

Jest to jego ostatni wynalazek, ja jeszcze nie mialem okazji wypróbować, bo jestem podczas przeprowadzki.

Pozdrawiam

:idea: Proponuję zacząć próby od rzeczy zbędnych, np:

- bibelot od teściowej,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy czyszczarka ultradźwiekowa wyczysci mechanizm zegarowy bez jego rozbierania??

i czy mechanizm wogole sie zmiesci do takiej myjki bo wymiary wanny myjacej jakie podaja na aukcjach sa małe:/

z gory dzieki z odpowiedź

mattii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy czyszczarka ultradźwiekowa wyczysci mechanizm zegarowy bez jego rozbierania??

Mechanizmów zegarowych czy zegarkowych nie można czyścić bez rozebrania. Jest to wręcz szkodliwe nawet. Z łożysk zostaje wymyty najczęściej tylko olej, a zanieczyszczenie i tak zostaje. Oczywiście wygląd zewnętrzny mechanizmu po takim "czyszczeniu" się poprawi, ale to nie ma nic wspólnego z fachową konserwacją.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ultra uzywam do mycia kopert i i bronsolet efekt jest rewelacyjny :mrgreen: tak a propo klienci mogli by czasem pedzelek i mydełko :oops: nalezy tylko posprawdzac nity i teleskopy po takim myciu raz mi szkiełko wyskoczyło w tisocie ale tam teflonbył juz stary

Hehehe... A kto to czyści kopertę razem ze szkiełkiem i teleskopami w ultra? Oj leniuszek, leniuszek. :-D Zegarmistrze których znam, czyszczą w ultradźwiękach prawie wszystko i mechanizmy też, ale tylko dokładnie rozebrane i w żadnym przypadku nic co się może pod ich wpływem rozlecieć.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie proponuje pobróbować z kuchenką mikrofalową, mój kolega złotnik używa jej do czyszczenia swoich wyrobów.

Jest to jego ostatni wynalazek, ja jeszcze nie mialem okazji wypróbować, bo jestem podczas przeprowadzki.

NIECH CIĘ NOGA BOSKA BRONI !!!

Żadnych metalowych przedmiotów nie wkładać do mikrofalówki!

Metodę znam: polega na wygotowywaniu przedmiotów w wodzie z detergentem. Mimo wszzystko bezpieczniej robić to na zwykłej kuchence. I na pewno nie z częściami zegarka.

:idea: Proponuję zacząć próby od rzeczy zbędnych, np:

- bibelot od teściowej,

I w kuchence teściowej.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzeję kotleta, gdyż jestem pełen obaw. Nabyłem dzisiaj drogą częściowego wyłudzenia relikt poprzedniej epoki, który nazywa się czyszczarka ultradźwiękowa UM 2 produkcji Unitra Unima z Olsztyna. Z racji tego, że trochę sie boję o cochones moje i moich synów nie włączałem tego czegoś do prądu.

Czy ktoś z kolegów użytkuje takie coś ? Jeśli tak to czy są jakieś szczególne wskazówki przy zabawie tym urządzeniem?

dscn6805.jpg

dscn6807c.jpg

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobną czyszczarkę ,szału nie ma prubowalem czyścić mosiężny zegarek kieszonkowy rozebrany na części .Nalot się zmiękczył ale polerować musiałem szmatą części były włożone do plastikowego sitka ,być może za krótko trzymałem zegarek był bardzo brudny i chyba pokryty szelakiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest myjka,ona nie czyści a ma myć, jajka są bezpieczne o ile ich do cieczy nie będziesz wkładał, myć można w wodzie,rozpuszczalnikach, benzynie etc. Model z konca lat 80 tych lub początek 90 tych aby coś wiecej powiedzieć musisz pokazać generator (płytka druk. z elem. ) oraz przetwornik przyklejony do wanienki ,czestotl zapewne ok.40 khz ale dopiero po zdjęciach środka można coś wiecej powiedzieć,przy tej mocy ultradzwięków to nawet jak zamoczysz jajka -co najwyżej bedziesz szczytował, jeśli działa to nie jest groźna dla otoczenia. Dobór medium myjącego zależy od rodzaju zabrudzeń,zazwyczaj wystarczy woda plus detergent.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy tej mocy ultradzwięków to nawet jak zamoczysz jajka -co najwyżej bedziesz szczytował, jeśli działa to nie jest groźna dla otoczenia.

Kiniol. Nie bądź sęp. Pożycz... :D

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy można w tym myć elemety gdzie tworzywo sztuczne styka się z metalem np.okulary

Piotr, może zbudujemy na bazie tej czyszczarko-myjarki orgazmotron?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko możesz w takiej myjce myć, ewentualne uszkodzenia zależą tylko od tego w czym to będziesz mył, tzn. jakich będziesz używał rozpuszczalników, płynów i detergentów. Ta myjka ma generator o mocy 50W i częstotliwości 42kHz. Więc nie jest to duża moc i nic nie powinno się zniszczyć. Skuteczność mycia można znacznie zwiększyć poprzez wcześniejsze podgrzanie płynów myjących.

Pozdrawiam

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myjka to myjka. Nie wypoleruje zegarka. Co innego brud, a co innego trwałe naloty wynikłe z chemicznych reakcji.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.