MagMa 2 #1226 Napisano 1 Kwietnia 2015 A ja wróciłem po 20 latach do "Bractwa róży" Morrella. Książka może nie najwyższych lotów, ale intryga i wielowątkowość naprawdę wciąga. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel2499 148 #1227 Napisano 1 Kwietnia 2015 Pamiętam i rzeczywiście też czytałem około 20 late temu,zresztą tych "bractw" było chyba więcej bodajże ze trzy części i nawet niezły film powstał z Piterem Straussem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MagMa 2 #1228 Napisano 1 Kwietnia 2015 Są 3 części: bractwo róży, kamienia i nocy i mgły. Nie wiedziałem, że była ekranizacja. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorian 151 #1229 Napisano 1 Kwietnia 2015 Bractwa były ówcześnie genialne.. Klasyka! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość breslauer #1230 Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) aktualnie czytam książkęBłażeja Przygodzkiegotytuł , Z chirurgiczną precyzjąjest to thriller medycznyautor to mój znajomya co Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez breslauer 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
victor86 0 #1231 Napisano 3 Kwietnia 2015 Amerykańscy Bogowie - książka do której często wracam 0 Pod Napięciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MagMa 2 #1232 Napisano 7 Kwietnia 2015 Bractwo Kamienia- część druga szpiegowskiej trylogii. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dsznycer 0 #1233 Napisano 8 Kwietnia 2015 Marek Hłasko- Piękni dwudziestoleni. Sztos i polecam wszystkim, książka oddaje niesamowicie brud i irracjonalność codziennej rzeczywistości komuny. Do tego dochodzi wesoły styl Hłaski, w przypadku często nie wesołych historii i mamy świetną lekturę, zwłaszcza dla osoby tak młodej jak ja. Polecam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polewoj 11 #1234 Napisano 8 Kwietnia 2015 Swietłana Aleksijewicz - Wojna nie ma w sobie nic z kobiety (reportaże) - mocna książka. Długo nie zapomnę tej książki, bardzo mną wstrząsnęła. Serdecznie polecam, zmienia spojrzenie na niektóre sprawy... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Klik Klak 14 #1235 Napisano 8 Kwietnia 2015 Cormac McCarthy to pisarz wybitny, więc chyba można powiedzieć, że mamy znakomitą książkę, na podstawie której wyprodukowano znakomity film. Cormac napisał jeszcze "All the pretty horses" której nie czytałem, ale ekranizacja z Mattem Damonem i p. Cruz była rewelacyjna. Polski tytuł "Rącze konie". Historia trochę jak "Rodeo" Keseya (tego od Wodza Szczoty) i Babesa. "Rodeo" też polecam. KJ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krywoj75 458 #1236 Napisano 9 Kwietnia 2015 A ja pozwolę sobie polecić "Tłumacze ciszy" niejakiego pana Wiktorowicza. Obowiązkowo dla fanów Bieszczad, ale wskazane by conieco łyknąć tego tematu i dla innych. Świetny język w dodatku historie nie zmyślone a prawdziwe. REWELKA !!!Humor, akcja, filozofia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofan 8 #1237 Napisano 11 Kwietnia 2015 Ja rownierz caly cykl jo nesbo czytam.obecnie 3 czesc pt czerwone gardlo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MagMa 2 #1238 Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Od dzisiaj epilog "Bractw"- "Noce i mgły"... Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez MagMa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MagMa 2 #1239 Napisano 16 Kwietnia 2015 Panie i Panowie.Próbuję wyszukać głęboko w czeluściach pamięci tytuł książki, którą czytałem ponad dwadzieścia lat temu. Pamiętam tylko, że opowiadała ona o hitlerowcach, którzy wędrowali w czasie i trafili również do czasów obecnych ( czyli do lat 80-tych XX wieku ) . Może komuś się coś przypomina i naprowadzi mnie na tę pozycję... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość romseyman #1240 Napisano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Miła, ciepła opowieść o mieszkańcach górskiego miasteczka we Francji. Tytułową oberżę kupuje małżeństwo Anglików ale wbrew pozorom to nie książka o zderzeniu nacji ale raczej okazja oddania atmosfery małej społeczności w małym francuskim miasteczku. Trochę lokalnej polityki i intryg, trochę codziennych, życiowych problemów, trochę uczuć. Klimat malutkiego épicerie będącego sercem wioski i "władczego" merostwa..Na uwagę zasługuje też pogodowy klimat książki - miłośnicy zimy i gór poczują tą atmosferę.. Francuska oberża 352x500.jpgMiałem okazję poznać autorkę osobiście no i mam książkę z dedykacją. ☺ Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez romseyman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 7499 #1241 Napisano 17 Kwietnia 2015 Panie i Panowie.Próbuję wyszukać głęboko w czeluściach pamięci tytuł książki, którą czytałem ponad dwadzieścia lat temu. Pamiętam tylko, że opowiadała ona o hitlerowcach, którzy wędrowali w czasie i trafili również do czasów obecnych ( czyli do lat 80-tych XX wieku ) . Może komuś się coś przypomina i naprowadzi mnie na tę pozycję... Czy mógłby to być "Grom" Deana Koontza? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PustyRZE 69 #1242 Napisano 17 Kwietnia 2015 Masa o pieniądzach polskiej mafii 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dmn 9 #1243 Napisano 17 Kwietnia 2015 Goebbels dzienniki, tom 1. Wciągająca lektura. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AdamB #1244 Napisano 18 Kwietnia 2015 Przerwa od Jo Nesbo i teraz czytam Uwikłanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacques79 2 #1245 Napisano 14 Maja 2015 Ostatnio męczę sie tytułem "FIFA mafia" Thomasa Kistnera. Autor bardzo mocno "jedzie" po tzw. futbolowej rodzinie. Troszke zbyt duzo faktów ktore ciezko spamiętać zeby ułożyć w jakimś chronologicznym ciagu. Dobre do metra , w każdej chwili mozna przestać . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #1246 Napisano 14 Maja 2015 Tak, dla relaksu: 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AdamB #1247 Napisano 14 Maja 2015 Skończyłem Ziarno prawdy i Gniew. Teraz Rich Froning - Pierwszy. Tajemnica zwycięstwa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qniczynka 95 #1248 Napisano 14 Maja 2015 Skończyłem serię o Burbon Kidzie, czysta rozrywka bez udziału mózgu, ale podobało mi się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 80581 #1249 Napisano 31 Maja 2015 Dla fanów Guns'n'Roses, ale (zdecydowanie) nie tylko: 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Astarloa12 531 #1250 Napisano 2 Czerwca 2015 Hitler Reportaż biograficzny - John Toland. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach