Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość seth11

Jaką książkę czytasz obecnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie doczytałem, że Hobbit to książka dla dzieci do lat 9. Miałem nosa, że jakaś taka dziecinna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mk.thumb.jpg.bf14389b7c51b48e1c2aad1fee8adfe0.jpg

Ciekawe jaki zegarek nosiłby Nasz Wielki, gdyby żył współcześnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno skończyłem słuchać audiobooka dostępnego na Empik Go "Wowa, Wołodia, Władimir. Tajemnice Rosji Putina" - Krystyny   Kurczab-Redlich. Gorąco polecam. Jak ktoś myślałby, że Putin się opamięta, że coś zrozumie, że zmieni zdanie, to ta książka sprawi, że stanie się dla niego jasne, że nie tylko Putin nic nie zmieni, ale  to, że wojna na Ukrainie to zwykła konsekwencja tego, co robi on od lat i co nadal będzie robił, gdy go ktoś z zewnątrz nie zatrzyma. 

Druga książka, którą chciałbym polecić i która chyba też jest dostępna w formie audio, to "Sprawa honoru. Dywizjon 303 Kościuszkowski: zapomniani bohaterowie II wojny światowej" autorstwa amerykańskich historyków, Stanleya Cloud  i Lynne'a Olson.  Książka nie tylko jest o dywizjonie 303, o tym jak powstał, jakie były jego korzenie (a w powstaniu tego dywizjonu dużą rolę odegrał Amerykanin, wnuk przyjaciela Kazimierza Pułaskiego), ale i o tym jak Polaków potraktowali po wojnie Anglicy i o tym, jak Churchill z Rooseveltem sprzedali Polskę Stalinowi.  Książka szczególnie wartościowa i dlatego, że została napisana przez Amerykanów, w żaden sposób z Polską nie związanych, a sam temat Dywizjonu 303 i roli Polaków w Bitwie o Anglię sam ich totalnie zaskoczył. 

Edytowane przez hiob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze miejsce na świecie - Jacka Bartosiaka, bardzo na czasie, nie wiem czy to dobrze czy źle, ale autor przewiduje wydarzenia naprawdę bezbłędnie. Czytam jednym tchem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartosiak niestety to szołman, żaden specjalista. I zdaje się, że plagiat za plagiatem ... Tak słyszałem. Nie kupuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mandaryn44 A od kogo tak słyszałeś? I jakie ten ktoś przedstawił dowody ma swoje zarzuty?  Szołman? Bo się pokazuje czasem na YT? To np. profesora Meissnera też byś nazwał showmanem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mandaryn44 napisał(-a):

Bartosiak niestety to szołman, żaden specjalista. I zdaje się, że plagiat za plagiatem ... Tak słyszałem. Nie kupuję.

Źle słyszałeś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, hiob napisał(-a):

@mandaryn44 A od kogo tak słyszałeś? I jakie ten ktoś przedstawił dowody ma swoje zarzuty?  Szołman? Bo się pokazuje czasem na YT? To np. profesora Meissnera też byś nazwał showmanem? 

Był artykuł ostatnio w prasie o jego plagiatach z pokazaniem wprost jakie treści przeklejał z książek innych autorów, do czego się nigdy nie przyznał. Do tego kilku znanych ekspertów od Rosji uważa go za ichniejszego agenta wpływu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Matti napisał(-a):

Źle słyszałeś...

Nie pogodzę Was.

Ale...

... jeśli chcecie wyrobić sobie pogląd i ocenić samemu co znaczy jakość analizy i rozumienie geopolityki to polecam przeczytać opracowanie z 2019 roku!!!!!!!!! Krzysztofa Wojczala.

3 lata wcześniej pisze o wojnie na Ukrainie z niezwykłą celnością

https://www.krzysztofwojczal.pl/geopolityka/europa-wschodnia/rosja-europa-wschodnia/do-2022-roku-rosja-wywola-wojne-w-europie-lub-na-bliskim-wschodzie/

Czytałem Bartosiaka i nie przemawia do mnie zlepek opinii w istocie wziętych z zewsząd (również cudzych co zostało potwierdzone przez wielu ekspertów).

Jak ktoś lubi gównoburze i kłótnie to odsyłam do Twittera.

Tutaj należy zachować umiar w ocenie.

8 minut temu, beniowski napisał(-a):

Był artykuł ostatnio w prasie o jego plagiatach z pokazaniem wprost jakie treści przeklejał z książek innych autorów, do czego się nigdy nie przyznał. Do tego kilku znanych ekspertów od Rosji uważa go za ichniejszego agenta wpływu. 

Masz rację.

Niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę - Bartosiak rosyjskim agentem, dawno się tak nie uśmiałem :D:D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.08.2023 o 23:31, watchtaker napisał(-a):

Ciekawe jaki zegarek nosiłby Nasz Wielki, gdyby żył współcześnie.

Wg mnie słoneczny 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Christo napisał(-a):

Wg mnie słoneczny 😎

Tak, koniecznie.  Eco-drive, na przykład…  🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wg mnie słoneczny
Albo .....

11d41c5c380b2d750195430586f2e20c.jpg

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.08.2023 o 08:53, beniowski napisał(-a):

To dlaczego jeszcze nikt nie podał go do sądu? Ehh widzę, ze bardzo łatwo ferować wyroki. Tak się składa ze Bartosiak tez już kilka lat temu przewidywał wojnę, nie tylko Wojczal…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to on powinien pozwać niesłusznie go oskarżającego. Sprawa się toczy uczelniana. Każdy niech sobie czyta co chce i wierzy w co chce.

A przewidywać wojnę Rosji z Ukrainą, napaść Rosji na Ukrainę, to potrafi uczeń podstawówki, który uważnie słuchał lekcji historii w szkole. Także ja ze swojej strony zamykam temat Bartosiaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli nie ma sobie nic do zarzucenia to po co ma iść do sądu? To inni mają problem nie Bartosiak. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Matti napisał(-a):

To dlaczego jeszcze nikt nie podał go do sądu? Ehh widzę, ze bardzo łatwo ferować wyroki. Tak się składa ze Bartosiak tez już kilka lat temu przewidywał wojnę, nie tylko Wojczal…

Ma sprawę w toku odnośnie plagiatu. A co do podejrzeń o wspieranie interesów Rosji, to czy sam, jeśli by takowych nigdy nie miał, nie poszedłby do sądu w obronie swojego dobrego imienia? Coś jak casus przypadków opisywanych przez Tomasza Piątka, gdzie on wprost pisze o kimś że działa na rzecz Rosji, a jakoś te osoby do sądu go nie podają. Co do mnie, to ewentualne związki tego autora z Rosją mnie średnio interesują. Dla mnie jego książki  są zlepkiem różnych idei, ale jakiejś oryginalnej myśli tam nie widzę.

A wojnę na Ukrainie to ja też przewidywałem, a analityk ze mnie żaden. 

Edycja: widzę że już ktoś coś podobnego co ja napisał. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszędzie panuje chaos. Ludzie po prostu rzucają się na wszystko w zasięgu ręki: komunizm, zdrową żywność, zen, surfing, balet, hipnozę, terapię grupową, orgie, rowery, zioła, katolicyzm, podnoszenie ciężarów, podróże, ucieczkę od rzeczywistości, wegetarianizm, Indie, malarstwo, rzeźbę, pisanie, komponowanie, dyrygenturę, wyprawy z plecakiem, jogę, kopulację, hazard, alkoholizm, wędrówki bez celu, mrożony jogurt, Beethovena, Bacha, Buddę, Chrystusa, transcendentalną medytację, heroinę, sok z marchwi, próby samobójstwa, szyte na miarę garnitury, podróże odrzutowcem do Nowego Jorku, dokądkolwiek… Te fascynacje zmieniają się nieustannie, mijają, ulatują bez śladu. Ludzie po prostu muszą znaleźć sobie jakieś zajęcia w oczekiwaniu na śmierć. To chyba dobrze, że istnieje jakiś wybór.

Charles Bukowski 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Ma sprawę w toku odnośnie plagiatu. A co do podejrzeń o wspieranie interesów Rosji, to czy sam, jeśli by takowych nigdy nie miał, nie poszedłby do sądu w obronie swojego dobrego imienia? Coś jak casus przypadków opisywanych przez Tomasza Piątka, gdzie on wprost pisze o kimś że działa na rzecz Rosji, a jakoś te osoby do sądu go nie podają. Co do mnie, to ewentualne związki tego autora z Rosją mnie średnio interesują. Dla mnie jego książki  są zlepkiem różnych idei, ale jakiejś oryginalnej myśli tam nie widzę.

A wojnę na Ukrainie to ja też przewidywałem, a analityk ze mnie żaden. 

Edycja: widzę że już ktoś coś podobnego co ja napisał. 

Ok w takim razie pogadamy po prawomocnym wyroku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo niszowe, ale niesamowite i aktualne w 100%.

79f6c48f3f417101d111e2e96774ba5d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Dostum napisał(-a):

Bardzo niszowe, ale niesamowite i aktualne w 100%.

79f6c48f3f417101d111e2e96774ba5d.jpg

Tego gościa warto czytać - o Rosji pisał bardzo przewidująco i trafnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Tego gościa warto czytać - o Rosji pisał bardzo przewidująco i trafnie.

Masz rację!

Był jednym z najwybitniejszych pisarzy politycznych, sowietologów i znawców Wschodu, jakich mieliśmy w XX w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi