Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość dryblus

No to teraz pogadamy o telefonach

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, pawel007 napisał(-a):

…jak najmniej… chodzi o to zeby nie wymieniac za 2-3 lata bo jest nowszy, lepszy… 

zeby  „popracowal” kilka lat bez dodatkowych kosztow: zbieranie zdjec ze wszystkich telefonow, filmow itd…

Skoro szukasz komputera na 2-3 lata, nie masz ogromnych wymagań, chcesz wydać jak najmniej, to:

1. szukaj w promocji czegokolwiek z procesorem m1, 8GB RAM ale co najmniej 512 GB dysku,

2. bardziej przyszłościowo, szukaj czegoś z procesorem M, 16GB RAM, co najmniej 512 GB dysku. 

To co proponuję i jest stosunkowo dobre, to:

1. poszukaj macbook pro m1 pro 14 cali 16/512 - dużo wyczytasz o tym, że to już stary procesor i nie warto, a tak naprawdę cały czas działa bardzo dobrze, szczególnie do twoich zastosowań. Będzie miał lepszy ekran i głośniki, a także więcej portów, niż macbook air m2,

2. szukaj macbooka air z m3, 16 GB RAM, co najmniej 512 GB dysku, zalecam 15 cali, względem 13 cali. Jest lepszy sprzętowo, szczególnie głośniki, nieco więcej rdzeni procesora (możesz nie zauważyć różnicy). 

Tak czy inaczej, tanio nie będzie. Poluj na okazje.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 hours ago, pawel007 said:

…jak najmniej… chodzi o to zeby nie wymieniac za 2-3 lata bo jest nowszy, lepszy… 

zeby  „popracowal” kilka lat bez dodatkowych kosztow: zbieranie zdjec ze wszystkich telefonow, filmow itd…

Do zbierania zdjęć ze wszystkich urządzeń, to albo chmura, np Apple, a jeżeli nie chmura publiczna, to NAS - polecam Synology.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

Taki temat: sim play przestał działać w IP12 pro. Nie widzi sieci komórkowej. Po przełożeniu do innego IP12 sim działa. Co więcej, w tym drugim też jest sim play, który po zmianie do tego pierwszego IP12 pro normalnie funkcjonuje. Nic nie było zmieniane w pierwszym żeby mogło się tak stać. Wszystkie modyfikacje wydaje się wypróbowane. Jakieś pomysły? Wymiana sim oraz zerowanie IP wobec tego co powyżej nie dają chyba dużych szans na sukces, a są dość kłopotliwe. Ktoś miał taki problem? Jakieś pomysły? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Valygaar napisał(-a):

Panowie,

Taki temat: sim play przestał działać w IP12 pro. Nie widzi sieci komórkowej. Po przełożeniu do innego IP12 sim działa. Co więcej, w tym drugim też jest sim play, który po zmianie do tego pierwszego IP12 pro normalnie funkcjonuje. Nic nie było zmieniane w pierwszym żeby mogło się tak stać. Wszystkie modyfikacje wydaje się wypróbowane. Jakieś pomysły? Wymiana sim oraz zerowanie IP wobec tego co powyżej nie dają chyba dużych szans na sukces, a są dość kłopotliwe. Ktoś miał taki problem? Jakieś pomysły? 🤔

Sprawdź ustawienia sieci:
Upewnij się, że tryb samolotowy jest wyłączony.
Przejdź do Ustawienia > Ogólne > Resetuj > Resetuj ustawienia sieciowe. To zresetuje wszystkie ustawienia sieciowe, w tym Wi-Fi, Bluetooth i VPN.

Aktualizacja oprogramowania:
Upewnij się, że Twój iPhone ma najnowszą wersję iOS. Przejdź do Ustawienia > Ogólne > Uaktualnienia.

Twardy restart iPhone’a 12 Pro, wykonaj następujące kroki:

Naciśnij i szybko puść przycisk zwiększania głośności.
Naciśnij i szybko puść przycisk zmniejszania głośności.
Przytrzymaj przycisk boczny (zasilania), aż na ekranie pojawi się logo Apple, a następnie zwolnij przycisk1.
To powinno wymusić ponowne uruchomienie Twojego iPhone’a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem na forumowym bazarku iPada Mini. Sprzęt jest optymalny jak na moje potrzeby. Jest jednak jeden mały problem. iPad nie ma Cellulara, więc potrzebuję niedrogiego, z dobrą baterią, routera mobilnego na kartę SIM.

Potrzebuję taki router, którego bateria wytrzyma około 12 godzin przy niezbyt intensywnym użytkowaniu (dwie półgodzinne przerwy + kilka wolnych chwil w ciągu dnia). Nie siedzę w sieci przez cały dzień ze względu na brak czasu.

Wyszukałem niedrogi, z dobrymi opiniami TP-Link M7200, ale bateria wytrzymuje do 8 godzin, a to za krótko. Pracuję w terenie i nie mam możliwości podłączyć routera do prądu.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, DawPi napisał(-a):

Dzięki za podpowiedź! Cena dość wysoka, ale nie z kosmosu.

Ps. Czy ktoś może mi wytłumaczyć po co w routerze Gniazdo na kartę pamięci?

• Wyposażone w gniazdo micro SD, z możliwością użycia kart o pojemności do 32GB
Edytowane przez ladek22

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, ladek22 napisał(-a):

Ps. Czy ktoś może mi wytłumaczyć po co w routerze Gniazdo na kartę pamięci?

Możesz sobie zrobić magazyn na dane z dostępem online. Taka własna chmurka 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 9/14/2024 at 8:01 AM, ladek22 said:

Wyszukałem niedrogi, z dobrymi opiniami TP-Link M7200, ale bateria wytrzymuje do 8 godzin, a to za krótko. Pracuję w terenie i nie mam możliwości podłączyć routera do prądu.

Jeżeli działa jak ma działać, to czy nie można go dozbroić w Powerbank?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.09.2024 o 08:01, ladek22 napisał(-a):

Kupiłem na forumowym bazarku iPada Mini. Sprzęt jest optymalny jak na moje potrzeby. Jest jednak jeden mały problem. iPad nie ma Cellulara, więc potrzebuję niedrogiego, z dobrą baterią, routera mobilnego na kartę SIM.

Potrzebuję taki router, którego bateria wytrzyma około 12 godzin przy niezbyt intensywnym użytkowaniu (dwie półgodzinne przerwy + kilka wolnych chwil w ciągu dnia). Nie siedzę w sieci przez cały dzień ze względu na brak czasu.

A telefon nie może robić za router ?? 

Ja tak robię jak potrzebuję internetu a nie jestem w biurze. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A telefon nie może robić za router ?? 
Ja tak robię jak potrzebuję internetu a nie jestem w biurze. 

Myślałem o tym, ale w starym iPhone SE 2016 nie działa hotspot osobisty, a drugiego SE 2020 nie mogę łączyć, bo do godziny 11 zajadę baterię do 10%. W śniadanie poserfowałem pół godzinki, potem kilka razy zajrzałem na Tapatalk i teraz kilkanaście minut i mam 35% baterii.

Router zamówiłem ten co Dawid polecił wyżej To-link. Bateria ma wytrzymać kilkanaście godzin.

Mam powerbank, ale kabelka zapomniałem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
https://www.x-kom.pl/p/427461-modem-tp-link-m7450-wifi-a-b-g-n-ac-3g-4g-lte-300mbps.html
Bateria o pojemności 3000mAh, działająca do 15 godzin

Kupiłem polecany router, ale mam problem z połączeniem iPada z routerem. Ściągnąłem aplikację tpMiFi. Jest po angielsku, ja nie znam tego języka, więc przerzucałem wszystkie komunikaty na oślep. Ustanowiłem hasło na osiem cyfr. iPad wyszukuje router, ale nie może się połączyć. Co może być przyczyną? Mam inne aplikacje TP-Link i tamte są po polsku, a ta nie.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, ladek22 napisał(-a):

Co może być przyczyną?

Hm, może:

4 godziny temu, ladek22 napisał(-a):

Jest po angielsku, ja nie znam tego języka, więc przerzucałem wszystkie komunikaty na oślep.

Will Smith Reaction GIF

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam były takie komunikaty typu „wyjmij tylną klapkę”, „włóż kartę SIM”, „włóż baterię” itd. Widocznie pomiędzy tymi bzdetami pominąłem coś ważnego. Rezygnuję z tego routera, bo po pierwsze nie będę na oślep kombinował to raz, a druga sprawa jest taka, że w instrukcji piszą, że gdy router nie będzie połączony z urządzeniem przez 10 minut to router wyłączy się po 10 minutach. To idiotyczne! Po 60 minutach to bym jeszcze zrozumiał, ale po 10 minutach to już nie rozumiem. Czasem mam 3-5 minut czasu na to, aby np. sprawdzić pocztę. Włączenie routera trwa pewnie 1 minutę lub dłużej, więc to nie ma sensu. Musze kupić iPada z Cellularem, a tego sprzedać.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii iPada to ważne, że Modele Wi‑Fi + Cellular nie obsługują połączeń głosowych ani SMS, a jedynie transfer danych przez sieć komórkową. Co dla mnie jest trochę uciążliwe, bo wszelkie SMSy od operatora o stanie limitów itp. idą w próżnię i muszę sam sprawdzać w aplikacji. 

W tabletach samsunga nie ma takich ograniczeń. 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W kwestii iPada to ważne, że Modele Wi‑Fi + Cellular nie obsługują połączeń głosowych ani SMS, a jedynie transfer danych przez sieć komórkową. Co dla mnie jest trochę uciążliwe, bo wszelkie SMSy od operatora o stanie limitów itp. idą w próżnię i muszę sam sprawdzać w aplikacji. 
W tabletach samsunga nie ma takich ograniczeń. 

Tutaj masz absolutną rację. Gdy kilka lat temu kupowałem pierwszego iPada Air 2 bardzo zdziwiło mnie to, że nie mogę wysyłać smsów. To uciążliwe, bo nie mogę doładować pakietu internetu. Muszę wyjmować kartę i przekładać do smartfona. To bez sensu. Wydawało mi się, że wszystkie tablety tak mają.

Samsung? To wrogi organizm dla mnie Przy iPadzie mam gwarancję, że nigdy nie będzie mulił. Samsung jest na Androidzie. Miałem Huaweia na Androidzie to po 1,5 roku mulił niesamowicie. Kolega twierdził, że trzeba zresetować raz na miesiąc i jest git. Nie chcę czegoś takiego, bo nie mam czasu na instalowanie aplikacji co miesiąc. Wy zmieniacie pewnie smartfony czy tablety co roku to nawet nie zdąży przymulić.

Ja przywiązuje się do przedmiotów. Żal mi będzie niebawem wycofać z użytku SE 2016, ale muszę to zrobić, bo wiele rzeczy już w nim już nie działa.

Jeśli ktoś chciałby kupić router (link do specyfikacji znajdziecie kilka postów wyżej) to puszczę go za 350 zł. Cena paczkomatu po mojej stronie.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, ladek22 napisał(-a):

Przy iPadzie mam gwarancję, że nigdy nie będzie mulił. Samsung jest na Androidzie.

Też nie będzie mulił. Żyjesz w starym już dawno, od wieli, wielu lat, nieaktualnym świecie i powtarzasz mity na temat Androida, Jak zresztą większość użytkowników Applowych zabawek 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ladek22 napisał(-a):

Tutaj masz absolutną rację. Gdy kilka lat temu kupowałem pierwszego iPada Air 2 bardzo zdziwiło mnie to, że nie mogę wysyłać smsów. To uciążliwe, bo nie mogę doładować pakietu internetu. Muszę wyjmować kartę i przekładać do smartfona. To bez sensu. Wydawało mi się, że wszystkie tablety tak mają.

Samsung? To wrogi organizm dla mnie emoji38.png Przy iPadzie mam gwarancję, że nigdy nie będzie mulił. Samsung jest na Androidzie. Miałem Huaweia na Androidzie to po 1,5 roku mulił niesamowicie. Kolega twierdził, że trzeba zresetować raz na miesiąc i jest git. Nie chcę czegoś takiego, bo nie mam czasu na instalowanie aplikacji co miesiąc. Wy zmieniacie pewnie smartfony czy tablety co roku to nawet nie zdąży przymulić.

Ja przywiązuje się do przedmiotów. Żal mi będzie niebawem wycofać z użytku SE 2016, ale muszę to zrobić, bo wiele rzeczy już w nim już nie działa.

Jeśli ktoś chciałby kupić router (link do specyfikacji znajdziecie kilka postów wyżej) to puszczę go za 350 zł. Cena paczkomatu po mojej stronie.

Apple nigdy nie kulis, nie zacina się i nie ma żadnych błędów🤦‍♂️ taaa jasne. No i wiadomo, że jak Huawei mulił, to Samsung też będzie 🤦‍♂️

PS Samsunga galaxy tab 2 używałem przez 8 lat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, ladek22 said:

Miałem Huaweia na Androidzie to po 1,5 roku mulił niesamowicie

To zależy. Jeżeli jakiekolwiek porównanie robić w sprzęcie Apple vs Android to tylko flagowce. W przypadku średniaków na Androidzie to mulenie, o którym się często mówi, może wynikać z zastosowanych, tańszych kości pamięci, które wraz z zapełnianiem się, zaczynają działać wolniej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladek22 - no wybacz, ale nie rozumiem Twojego podejścia.... zostaw te iphony, kup normalnego Androida i ciesz się dłuższą pracą na baterii.
Noszenie telefonu + ipada po to aby mieć możliwość sporadycznych rozmów i w przerwać siedzenia na necie.... no sorry, ale zostałeś niewolnikiem iphonowym :)))

Ja od maja 2021 korzystam z Samsunga M51.
Wrzucam poniżej screena z typowego dnia.
Wsiadam w auto, jadę 500-800 km. Telefon rano naładowany na 100%, cały dzień na LTE + dwie karty sim + bluetooth (streaming audio + zegarek). Ekran cały czas odpalony, podzielony na dwie części. Na górze Youtube (leci muzyka), na dole nawigacja googla odpalona.
W międzyczasie rozmowy, etc.
Pokaz mi iphona gdzie będę miał takie same wyniki. Nie ma takiego ;))
Telefon dziś ma 3,5 roku i działa bez zacięć.

Moj rekord to 3 dni na baterii.
Ale to wtedy byłem na wifi cały czas i robiłem testy ile wytrzyma bateria (puszczony zapętlony film na YT).

Ja do Iphona już nie wrócę.
Never.

Pozdrawiam:) Screenshot_20231007-000957_Device care.jpgScreenshot_20210511-113344_Device care.jpg

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.09.2024 o 15:16, marcin_poznan napisał(-a):

Ladek22 - no wybacz, ale nie rozumiem Twojego podejścia.... zostaw te iphony, kup normalnego Androida i ciesz się dłuższą pracą na baterii.
Noszenie telefonu + ipada po to aby mieć możliwość sporadycznych rozmów i w przerwać siedzenia na necie.... no sorry, ale zostałeś niewolnikiem iphonowym :)))

Ja od maja 2021 korzystam z Samsunga M51.
Wrzucam poniżej screena z typowego dnia.
Wsiadam w auto, jadę 500-800 km. Telefon rano naładowany na 100%, cały dzień na LTE + dwie karty sim + bluetooth (streaming audio + zegarek). Ekran cały czas odpalony, podzielony na dwie części. Na górze Youtube (leci muzyka), na dole nawigacja googla odpalona.
W międzyczasie rozmowy, etc.
Pokaz mi iphona gdzie będę miał takie same wyniki. Nie ma takiego ;))
Telefon dziś ma 3,5 roku i działa bez zacięć.

Moj rekord to 3 dni na baterii.
Ale to wtedy byłem na wifi cały czas i robiłem testy ile wytrzyma bateria (puszczony zapętlony film na YT).

Ja do Iphona już nie wrócę.
Never.

Pozdrawiam:) Screenshot_20231007-000957_Device care.jpgScreenshot_20210511-113344_Device care.jpg

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Pisałem wcześniej, że iPhone SE 2020 lub SE 2022 będzie moim ostatnim smartfonem w ogóle, gdy Apple skończy je wspierać za kilka lat. Przejdę wtedy na zwykły telefon. Na SE 2025 nie liczę, że będzie miał 5 cali lub mniej, a Ty chcesz mi wcisnąć „paździocha” o rozmiarze 6,7 cala. Sorki, ale nie! Ten telefon będzie mi w 1/3 wystawał z kieszeni.

Rozmiar 5 cali nie jest już komfortowy, a większy to już zupełnie. Teraz doczytałem, że SE 2020 ma 4,7 cala i średnio u niego z komfortem, ale ujdzie.

Najbardziej komfortowymi iPhonami były 5, 5S i SE 2016. Kanciasta obudowa, pewny chwyt. Wiele osób tak twierdzi, bo to fakt. Gdy słyszę o nowych olbrzymich iPhone’ach, że są wygodne i pewnie leżą w dłoni to ręce mi opadają. Wygodnie to leży mój iPad Mini w pancernym etui. Chwycę za bok, albo zapnę pasek z tyłu obudowy na dłoń i wtedy wiem, że trzymam pewnie. Nawet, gdy tablet upadnie to małe są szanse na jego uszkodzenie. Moim zdaniem to dobry wybór. Telefon w kieszeni, a iPad w chlebaku.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To powinieneś iść w kierunku "klapki". W kieszeni malutki a po rozłożeniu kawał telefonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, ladek22 napisał(-a):

Pisałem wcześniej, że iPhone SE 2020 lub SE 2022 będzie moim ostatnim smartfonem w ogóle, gdy Apple skończy je wspierać za kilka lat. Przejdę wtedy na zwykły telefon. Na SE 2025 nie liczę, że będzie miał 5 cali lub mniej, a Ty chcesz mi wcisnąć „paździocha” o rozmiarze 6,7 cala. Sorki, ale nie! Ten telefon będzie mi w 1/3 wystawał z kieszeni.

Rozmiar 5 cali nie jest już komfortowy, a większy to już zupełnie. Teraz doczytałem, że SE 2020 ma 4,7 cala i średnio u niego z komfortem, ale ujdzie.

Najbardziej komfortowymi iPhonami były 5, 5S i SE 2016. Kanciasta obudowa, pewny chwyt. Wiele osób tak twierdzi, bo to fakt. Gdy słyszę o nowych olbrzymich iPhone’ach, że są wygodne i pewnie leżą w dłoni to ręce mi opadają. Wygodnie to leży mój iPad Mini w pancernym etui. Chwycę za bok, albo zapnę pasek z tyłu obudowy na dłoń i wtedy wiem, że trzymam pewnie. Nawet, gdy tablet upadnie to małe są szanse na jego uszkodzenie. Moim zdaniem to dobry wybór. Telefon w kieszeni, a iPad w chlebaku.

W iPhonach SE sporo miejsca zabierają górna i dolna ramka.

Stąd wiele osób odeszło bez żalu wraz z rozwojem telefonów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Remy napisał(-a):

W iPhonach SE sporo miejsca zabierają górna i dolna ramka.

Stąd wiele osób odeszło bez żalu wraz z rozwojem telefonów.

Zależy czego sie oczekuje, ja mimo że posiadam obecnie 13 - bardzo chetnie sięgam po "staruszka SE"

Dla mnie jest to jeden z najporęczniejszych telefonów które posiadałem do tej pory, choć przez wiele lat byłem fanem marki Blackberry, i to ich "stare słuchawki"

cenię sobie do dziś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To powinieneś iść w kierunku "klapki". W kieszeni malutki a po rozłożeniu kawał telefonu.

Nigdy nie miałem telefonu z klapką. Ma on wielu fanów. Znam conajmniej dwóch. Opcja warta rozważenia, ale za kilka lat. Na razie mam SE 2020.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi