Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość dryblus

No to teraz pogadamy o telefonach

Rekomendowane odpowiedzi

@Admof, ktora linijka to post? :)

Chyba ta ciut dłuższa... ale pewności nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mając świadomość, że mam rozbieralny telefon nie stresuję się baterią, nawet gdyby takie ładowanie miało ją zajechać. Nowa to koszt 100-150zł więc tragedii nie ma.

Ja też mam rozbieralny. Chodzi mi generalnie o to, że quick charge rozwiązuje problem ładowania w nocy, a przynajmniej wydawało mi się tak. Ciekawe czy V20 dostanie do środka tego DACa od B&O, którego można dokupić do G5 jako moduł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze ze na róznych forach dedykowanych 'wyjadacze' i admini(?) to gbury i cfaniaczki, standartem jest odpowiedz 'na mac'u to widać' lub "kliknij w pomoc".

Tak jest, niestety, na większości for.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Ja też mam rozbieralny. Chodzi mi generalnie o to, że quick charge rozwiązuje problem ładowania w nocy, a przynajmniej wydawało mi się tak. Ciekawe czy V20 dostanie do środka tego DACa od B&O, którego można dokupić do G5 jako moduł. 

Od B&O będą tylko słuchawki i wbudowane głośniki. DAC i AMP nadal będą od ESS Sabre, ale z tą różnicą że tym razem będzie to pierwszy raz w historii smartfonów quad DAC:

http://www.lg.com/us...AL_08-11-16.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla kogoś ładowanie jest priorytetem, to kupcie sobie np. Oneplus 3.

Dzięki Dash Charge, ładowanie od 0 do 100% trwa coś ok 1 godzinki i 10 czy 15 min...

Co ciekawe, dzięki przełożeniu części elektroniki do ładowarki, podczas takiego ładowania bateria robi się ledwo ciepła.

Minus taki, że np. ładowarka samochodowa z obsługą Dash Charge, kosztuje 150 zł (oryginalna Oneplus).

Oczywiście w zestawie z kablem, bo "zwykły" nie pociągnie 3,5 ampera.

Jest to świetne rozwiązanie, bo wystarczy wpaść do domu na przysłowiowe siku, podłączyć fona i w kilkanaście minut potrafi naładować baterię na spory kawał dnia - chyba 60% przez 30 min.

Natomiast można taki fon ładować również "zwykłymi" ładowarkami, ale trwa to wtedy tyle, co i normalne ładowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Mam to samo w LG V10. Pełne ładowanie od 2-4% do pełna to niecałe 1,2 godziny. 60% to jakieś 30 minut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Snap w LG V10 obsługuje QC w wersji 2.0, a to nieco inna technika ładowania od Dash Charge.

W QC dochodzi zabawa napięciami (w zakresie od 5 do 12 V) i są opinie, że może to negatywnie odbić się na aku.

W DC napięcie jest stałe, plus wepchnięcie części elektroniki do ładowarki, dzięki czemu unika się jednego z głównych sprawców skracania żywotności aku, a mianowicie ich zbytniego nagrzewania przy szybkim ładowaniu, nie mówiąc o zwiększaniu napięć - możliwe, że stąd te wybuchy fonów z QC.

Dlatego podjąłeś dobrą decyzję z zakupem fona z akumulatorem łatwym do wymienienia.

Niemniej faktycznie, czasy ładowania są podobne (jakieś tam minuty w te czy tamtą).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 2017r. mają zacząć produkować baterie o dwa razy większej pojemności. Przy takich samych wymiarach i na tych samych liniach produkcyjnych.

Tylko żeby bardziej nie odchudzali smartfonów..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG tak majo chyba? Mi G3 od 5% do 100% laduje w 90min jakos. Ale tylko na dedykowanej telefonowi ladowarce, na samsumgowej jak podlaczylem, to ze 3h potrzeba.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bart8

Od B&O będą tylko słuchawki i wbudowane głośniki. DAC i AMP nadal będą od ESS Sabre, ale z tą różnicą że tym razem będzie to pierwszy raz w historii smartfonów quad DAC:

http://www.lg.com/us...AL_08-11-16.pdf

Od pewnego czasu używam zewnętrzny DAC/AMP do macbooka i czasami podłączam do iphone-Dragonfly red. To jest coś niesamowitego co tak małe ustrojstwo może zdziałać z dźwiękiem, nawet ze standardowymi słuchawkami apple, których na codzien nie używam, ale z takim zestawem dają radę. Najlepsze są miny znajomych, którzy nie mają pojęcia o co chodzi. Patrzą i myślą, że jakiegoś pendrive'a :D  podłączam mam.

Mam nadzieję, że w ciągu kilku najbliższych lat takie coś będą montować w telefonach bo to jest kosmos.

Słyszałem v10 i htc10, to jest dopiero preludium. Kiedyś oglądałem też jakąś recenzję na youtube chyba Kuby Klawitera i twierdzili, że ip gra lepiej od lg. Chyba coś pili przed tym testem... Apple usuwa mini jacka, to jest ruch kontrowersyjny, ale też przyszłościowy bo DAC będzie pakowany do słuchawek. Cena słuchawek wzrośnie, ale brzmienie będzie można dostosować pod siebie, w zależności od słuchawek. Chociaż wolałbym dac w urządzeniu.

df-main-3.png

Dragonfly-v2-9-825x275.jpg

Edytowane przez bart8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie brak jacka 3.5 to niedoróbka, a nie przyszłość. Prawdopodobnie będą chcieli promować słuchawki bezprzewodowe. Z tym, że nic co jest bezprzewodowe nie jest lepsze od przewodowego.. W G5 jest zdaje się Quick Charge w wersji 3.0. W godzinę jest 98-100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dozyjemy czasów, w których Apple da możliwość korzystania z kart microSD zamiast golić jak za zboże za ilość pamięci flash wbudowanej? Chyba, nie. Za to mają genialne pomysły rezygnacji z minijacka...brak słów. Aż się dziwię, że UE im kar nie wlepiła za inne gniazdo ładowarki niż microUSB. ;) Chociaż ponoć następny iPhone ma już nie wychodzić w wersji 16GB tylko 32GB minimalnie. Trochę żenada z tymi 16GB, bo do przechowywania zdjęć czy muzyki to taka karta microSD spokojnie da radę - 32 GB karty są tanie i już masz więcej miejsca na zdjęcia i muzykę niż na iPhone podstawowym, a jeszcze masz dajmy na to 8GB czy 16GB pamięci wewnętrznej na aplikacje w tanim telefonie z androidem. Chmury, chmurami, dobre jako backup, ale pojedziesz na zadupie ze słabym zasięgiem i powodzenia z dostępem do danych z chmury bez internetu ;)

Co do wojny Android vs iOS to fakt, że Android bywa bardziej zasobożerny, ale dzisiaj to już nawet średnia półka Androida jest wystarczająco dobra na tyle, że można sobie odpuścić wydatek na iPhone czy flagowca z Androidem, to już nie te czasy, że Android=lag za lagiem ;] 

Przykładowo kiedyś wydając tyle samo kasy na telefon z Androidem gdy kupiłeś aparat z Windows Phone to miałeś przepaść w prędkości działania, tak teraz WP stracił tę przewagę i padł na twarz, Android mocno dojrzał, albo po prostu specyfikacje sprzętu dogoniły wreszcie system. 
A co do tego czy komuś Samsung laguje obecnie, to nie wiem czy oni naprawdę tego touchwiza odchudzili, ale jak zobaczyłem jak zwykłe S4 mini przyśpieszyło jak rakieta po wgraniu cyanogenmoda, który jest praktycznie czystym, lekkim androidem, to mimo, że z touchwiza już na takiej specyfikacji byłem zadowolony, to wreszcie zrozumiałem dlaczego ten touchwiz jest tak jechany.

Edytowane przez Admof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apple usuwa mini jacka, to jest ruch kontrowersyjny, ale też przyszłościowy bo DAC będzie pakowany do słuchawek. Cena słuchawek wzrośnie, 

Taaaa, oby tylko nie było to zagranie w stylu:

f6d5653061b2808fa8d5343d85294eda.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bart8

Dla mnie brak jacka 3.5 to niedoróbka, a nie przyszłość. Prawdopodobnie będą chcieli promować słuchawki bezprzewodowe. Z tym, że nic co jest bezprzewodowe nie jest lepsze od przewodowego.. W G5 jest zdaje się Quick Charge w wersji 3.0. W godzinę jest 98-100%

Grafika jak apple zabijało standardy. Jack jest najdłużej, jeśli ktoś ma zrobić taki ruch to tylko apple sobie może pozwolić na takie zagranie. Pamiętam jak usunęli napęd cd/dvd ile wtedy ludzi narzekało, a dziś nie pamiętam kiedy miałem płyty w rękach... Z tymi bezprzewodowymi słuchawkami to racja, w tej chwili żaden iphone nie obsługuje aptx i jakość dźwięku nawet w takich bezprzewodowych słuchawkach  jak bang&olufsen jest na poziomie 128kbps. Bardziej ciekawi mnie inna rzecz. O nowym iphone z przecieków wiadomo, że nie będzie się różnił bardzo od poprzednika(rewolucję :D niby szykują za rok na 10lecie iphone'a.).

Jeśli nie dają ładowania indukcyjnego i faktycznie wytną jacka. To ciekawe jak wytłumaczą klientom, że podczas ładowania nie można podłączyć słuchawek do urządzenia.

7515a8e5-41df-4e69-9430-ddd02d0803af.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do jacka, to nie myślę, że nie tylko apple idzie w tym kierunku.

Podejrzewam, że wraz z upowszechnianiem się usb-c również i w reszcie telefonów coś takiego może się stać.

Np. ponoć intel ostro pracuje nad standardem usb-c audio, a taki LeEco już sprzedaje telefony bez jacka, tyle że w pudle jest przejściówka usb-c <--> mini jack.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moto Z nie ma jacka. USB-C powinno się rozpowszechnić bo jest to bardzo wygodne, ale nie kosztem wyjścia audio. Dla mnie to jeden z kluczowych elementów, to tak jakby usunęli diodę led.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo telefonów nie ma diody LED. Kwestią czasu jest aż uśmiercą minijacka, choć wcale mnie to nie cieszy.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Admof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Od pewnego czasu używam zewnętrzny DAC/AMP do macbooka i czasami podłączam do iphone-Dragonfly red. To jest coś niesamowitego co tak małe ustrojstwo może zdziałać z dźwiękiem, nawet ze standardowymi słuchawkami apple, których na codzien nie używam, ale z takim zestawem dają radę. Najlepsze są miny znajomych, którzy nie mają pojęcia o co chodzi. Patrzą i myślą, że jakiegoś pendrive'a :D  podłączam mam.

Mam nadzieję, że w ciągu kilku najbliższych lat takie coś będą montować w telefonach bo to jest kosmos.

Słyszałem v10 i htc10, to jest dopiero preludium. Kiedyś oglądałem też jakąś recenzję na youtube chyba Kuby Klawitera i twierdzili, że ip gra lepiej od lg. Chyba coś pili przed tym testem... Apple usuwa mini jacka, to jest ruch kontrowersyjny, ale też przyszłościowy bo DAC będzie pakowany do słuchawek. Cena słuchawek wzrośnie, ale brzmienie będzie można dostosować pod siebie, w zależności od słuchawek. Chociaż wolałbym dac w urządzeniu.

Mam tego DragonFly Red w domu, ale używam tylko do laptopa, bo oferuje to samo co wbudowany w V10 DAC i AMP od Sabre. Do odsłuchu muzyki na LG korzystam z aplikacji USB Audio Player Pro. Jako jedyna obsługuje pliki DSD oraz zewnętrzne DAC/AMP. Podłączyłem raz do V10 i wyłączyłem Sabre uruchamiając aplikację przez USB DAC z podłączony Dragononem, ale przyznam, że różnicy nie słyszę. Oczywiście mam na myśli tylko jakość muzyki.

Urządzenie ma woje wady takie jak brak wbudowanego potencjometru, ale jako przenośne wzmocnienie rozmiarów pena jest lepsze niż np. Dac/AMP od Fiio które są wielkości drugiego telefonu.

Co do testu Kuby Klawitera. Niestety nie jest on miarodajny. Próbowałem z nim podjąć polemikę, ale nie podjął dyskusji. Na forum audio też o tym rozmawialiśmy, ale wyszła kupa śmiechu. Pomijając kwestie preferencji osobistych, bo one są bardzo ważne, to nawet na zagranicznych forach V10 uchodzi za jedno z najlepszych, a często najlepsze urządzenie grające, które jest smartfonem.

Co do samego testu to faktycznie dla tego pana, który odsłuchiwał iPhone mógł zagrać lepiej. Wzmak Cirrusa nie jest wymagający i tryb high gain działa od najniższych impedancji. Sabre w V10 załącza się dopiero od 55 Ohmów, dlatego nic tam nie zadziałało bo użyte do testu słuchawki są 16 albo 32 ohmowe (nie pamiętam). Dodatkowo test był na androidzie 5.1 a co za tym idzie tryb HiFi w ogóle się nie uruchomił, a bez niego V10 gra dobrze, ale gra jak każdy smartfon z intergą Snapa.

Ja szukając słuchawek wiedziałem, że trzeba kupić impedancję wyższą dlatego zdecydowałem się na Musicał Fidelity które mają 66 Ohmów. Jak ktoś ma niższą impedancję to tryb hg trzeba wymusić przedłużką 3,5mm jack tworząc wyjście liniowe.

Z iP5s jako grajka byłem zadowolony, jak gra 6 czy 6s nie wiem, ale testy na head fi audio forum wskazują, że jednak V10 to wyższy level.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszę jako 'zwykły uzytkownik", nie 'profesjonalny" :)

Zmieniłem Sony Xperię na iphona 5s.....i zrobiłem zle.

Właśnie kupiłem żonie 5s  :lol:

Przyzwyczajona jest do 4s, a nie chce nic większego ponad 125, max 130 mm i jednocześnie ma mieć dobry aparat...

Po przeszperaniu netu wyszło, że sensowną alternatywą jest Xperia Z3 Compact, ale bardzo narzekają na odklejający się ekran (sic!) oraz kiepską pracę na androidzie 6, a z racji iż Nugat nie wspiera Snapów 801, to nie ma co liczyć na andka 7  :angry:.

No i na placu boju został 5s.

Więc jakby co, to będę pisał po porady, bo teraz chyba już ekspertem się stałeś  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bart8

Analiza zaproszenia Apple na najbliższą wrześniowa konferencję  :D

big_95676369-1e75-46d1-992d-165bed235634

:D

c0bb0b82-af08-4c44-826b-1ce4864e9973.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesamowite, Historia ponad 10 lat telefonii komórkowej zawarta jedynie w tym wątku! Zaczęło się od Nokii, zaletach jej niezawodności i prostoty. A teraz czasy smartfonów. Wątek daje też obraz tego jak wielki postęp w temacie mobilnych systemów łączności odniósł w stosunku do chociażby zegarków (nie mam na myśli smarkłoczy).

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi