Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Władek Meller

Polpora - następna kolekcja !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem otwarcie

- ja jeszcze nie wiem, czy i kiedy i jaka będzie następna kolekcja.

W momencie, gdy była mowa o pierwszych polskich zegarkach z Polpory, to nawet nie myślałem, że nazwy modeli będą miały znaczącą wartość marketingową.

Miały: Gnesna, Cracovia, Varsovia - doskonale.

Jak już się skończyły i usłyszałem, że będzie nowa, to pomyślałem sobie, że dobrych i niekonfliktowych nazw, to już w naszym języku nie ma.

Okazało się inaczej. Polski Jazz rzeczywiście ma swoją międzynarodową renomę.

Gitara, saksofon i fortepian - zespół jazzu.

Jaka będzie następna edycja ?

Może jakieś sugestie do Polpory ?

Ja osobiście nie mam niczego na oku.

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno w czwartym kwartale ma sie pojawić uzupełnienie kolekcji jazzowej , tak więc też coś pewnie w stylu trąbki :smile:

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może polscy astronomowie :grin: ?

z.B.

1.Kopernik

2.Heweliusz

3.I bardziej współcześnie-Wolszczan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuje...;)

1. Drogo

2. Za Drogo

3. Bardzo Drogo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były miejsca, przedmioty, więc może teraz czas na ludzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yarx

Abstrahując od cen, jakości wykonania, designu i tym podobnych cech, które mają znaczenie w odbiorze wizualnym zegarków Polpory, uważam, że używanie historycznych nazw miast czy imion ludzi [Kopernik itd] to uproszczenie i zubożenie ich znaczeń. Przynajmniej dla mnie za imieniem Kopernika stoją pewne osiągnięcia, za Varsovią - kilkaset lat historii i tradycji, i użycie ich dla zegarka to swego rodzaju nadużycie. Dlatego proponowałbym nazwy bardziej naturalne np Kwiaty Polne - chaber, stokrotka, czy jakieś owoce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Zwierzęta bym widział:

1) łoś

2) jeleń

3) jeszcze wiekszy jeleń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Abstrahując od cen, jakości wykonania, designu i tym podobnych cech, które mają znaczenie w odbiorze wizualnym zegarków Polpory, uważam, że używanie historycznych nazw miast czy imion ludzi [Kopernik itd] to uproszczenie i zubożenie ich znaczeń. Przynajmniej dla mnie za imieniem Kopernika stoją pewne osiągnięcia, za Varsovią - kilkaset lat historii i tradycji, i użycie ich dla zegarka to swego rodzaju nadużycie.

Z tym się raczej zgodzić nie mogę.Jakież nadużycie dobrego imienia Mikołaja Kopernika może miec miejsce przy wykorzystaniu Jego nazwiska do takiego celu?Skoro mamy szkoły im.Kopernika ( w których młodzież niekoniecznie pogłębia swoją wiedzę,a odkrywa mniej luba bardziej przyjemne aspekty bycia młodym :wink: ),mamy pociągi(kiedyś jezdził "Kopernik"-nie pamiętam trasy),mamy ulice ,place,wódki :shock: ...itd.I nie szkodzi wizerunkowi naszego Wielkiego Astronoma.Czy szkodzi ?

Nazwanie zegarka Jego imieniem to,IMHO świetny pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na szczęśćie nie tutaj decydowac sie będzie co, za ile i pod jaka nazwa Polpora bedzie wytwarzać zegarki. Na wielkie szczęśćie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje:

- Królów, ale nie Mieszko (wiem, wiem nie król) czy Chrobry - tylko takich mniej walecznych a kojarzących się z bardziej nowszymi czasami, przepychem itd np Poniatowski, Sobieski

- Nazwy polskich ptaków ? Jak by fajnie brzmiało mogły by być łacińskie

- Nazwy rejonów , - łacińskie nazwy polskich rzek lub miast, lub gór, itd, ale chyba nie po polsku, Mazowsze kojarzy mi się z zespołem pieśni i tańca, więc jak już to nazwy regionów łacińskie (Masovia cy cuś)

Panowie,

krytykować i być bezinteresownie zawistnym łatwo :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
na szczęśćie nie tutaj decydowac sie będzie co, za ile i pod jaka nazwa Polpora bedzie wytwarzać zegarki. Na wielkie szczęśćie.

Nazwa jest akurat najmniej istotna,w przeciwieństwie do tego "co" i "za ile".Nazw tyle -ile klubowiczów :grin: .Pewnie pojawią sie i inne,ciekawsze propozycje.Można o potraktować ( ja tak właśnie robie ) jako formę lużnych skojarzeń z tym co najbardziej charakterystyczne i rozpoznawalne jako "polskie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej mialem na mysli posty Sphinxa i Andree :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bardziej mialem na mysli posty Sphinxa i Andree :mrgreen:

właśnie za takie uwielbiam to forum ;) przynajmniej uśmiechnąć się można :)

ps. ale zakup zegarka "Gdynia" bym rozważył :) (oczywiście tak czy siak bym nie kupił, z wiadomych powodów :) )

ps2. nazywajcie mnie jak chcecie, ale POLPORZE nie kibicuje :)

pozdrawiam :!: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ło matko

Miszczowie markietinga.. :mrgreen:

Mnie uczyli - najpierw konsument - grupa docelowa i jej cały anturaź, a produkt i jego z kolei atrybuty - w zasadzie na końcu.

Myślę, że Polpora doskonale już wie, co będzie produkować w kolejnej serii.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nawiązanie do polskich produktów regionalnych, np. Oscypek, Śliwowica, Krupniok. Połączone z odpowiednim projektem (np. pasek ze skóry owcy w Oscypku) będą skazane na sukces :wink: :wink: :twisted:

pozdrawiam - Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazwa modelu jest dla mnie rzeczą drugorzędną. Równie dobre są oznaczenia w rodzaju PAM111 ;)

Bardziej mnie interesuje treść.

Miałem przyjemność wczoraj oglądać aktualną kolekcję Polpory w w od Czasu do Czasu i muszę przyznać, że Saksofon mnie autentycznie urzekł. Piękny zegarek. Przemyślany i wykonany jak należy. Świetnie leży na ręku. Rozmiar też zacny. Gdybym poszukiwał garniturowca z mała sekundą to pewnie bym kupił. Dwa minusy za brak daty i stalowy dekiel.

No ale mój cel jest inny, więc do rzeczy. Gdyby Polpora zrobiła regulatora to ... uuuuu :shock:

Być może na to za wcześnie ale pomarzyć można.

Tak czy siak ja za Poporę trzymam kciuki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, nazwa modelu czy też kolekcji nie jest zbyt ważna. Jeśli powinna być, to moim zdaniem na pewno nie 'wielkie nazwiska'. Jakość wykonania i oczywiście wnętrze jak najbardziej powinno ocierać się o doskonałość aby za kilka lat stać się nią. Saksofon jest piękny! Miałem nadzieję, że stanę się jego posiadaczem, ale cóż ..., tak mała ilość nie może zaspokoić wszystkich chętnych. Może innym razem będę miał więcej szczęścia.

Polporze życzę wielu sukcesów mając nadzieję, że woda sodowa będzie 'IM' obca i nie zejdą z obranego kursu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość CigarClub

Ja co prawda Polpory jeszcze na nadgarstku nie miałem, ale założycielowi i właścicielowi manufaktury gratuluję spełnienia marzenia o własnym zegarku. Brawo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat rzeka...

no właśnie- polskie rzeki.

Albo światowo i od razu kreacja ceny:

1000zł

$1000

£1000

Wojsko Polskie:

-lotnik

-marynarz/nurek

-"pancerniak"

Ale to niestety wymaga już różnych kopert.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe czy Polpora będzie miała jakiegoś ambasadora? przydałby się, tylko nie wiem kogo by wybrać, może Marek Kondrat albo Małysz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Tylko Robert Mateja :wink: jak już

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość CigarClub
ciekawe czy Polpora będzie miała jakiegoś ambasadora? przydałby się, tylko nie wiem kogo by wybrać, może Marek Kondrat albo Małysz :)

fakt, to nośne nazwiska.

Gdyby był jakiś model z komplikacją faz księżyca, to może Noce i Dnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
Polpora szykuje nam dwa kolejne modele

:blink:B):)

Ceny, że tak powiem z przysłowiowej d*py. Fajny i dobry werk, dizajn straszny, ale wiadomo kwestia gustu. Dla mnie te zegarki nigdy w sobie nic nie miały. Są brzydkie i bezpłciowe. Chyba poprzez limitację i cenę firma chce stać się pożądaną.

Te zegarki się w ogóle sprzedają ? Poza tym zastanawia mnie kto je kupuje.

Tak na marginesie cieszę się, że mamy polski zegarek, szkoda tylko, że nie całkowicie Polski. Rozumiem hasło firmy, ale wolałbym, żeby w zegarku made in poland tylkał mechanizm zrobiony przez polaka. Poza tym w projektowaniu zegarków przydało by się więcej polotu, bo są mocna "dziadkowe".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Na te zegarki trzeba się chyba zapisywać, bo sprzedane są jeszcze przed wyprodukowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.