mariusz9a 22062 #1626 Napisano 6 godzin temu 57 minut temu, Klincz napisał(-a): Powiedzcie mi, proszę, jak praktycznie wykorzystać obrotowy bezel z oznaczeniami kierunków świata? Do czego to służy, poza tym że jest to niezły bajer? Chyba tylko do ułatwienia wyznaczenia kierunków świata bez użycia wbudowanego lub zewnętrznego kompasu, czyli na podstawie aktualnej godziny i położenia słońca. Poza tym nic mi nie przychodzi do głowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Klincz 2495 #1627 Napisano 6 godzin temu 8 minut temu, mariusz9a napisał(-a): , czyli na podstawie aktualnej godziny i położenia słońca. Do takiego wyznaczania kierunków świata potrzebne są w zegarku wskazówki. Ten zegarek ich nie ma. Oczywiście ma wbudowany elektroniczny kompas, więc się zastanawiam po co na obrotowym bezelu oznaczenia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 22062 #1628 Napisano 6 godzin temu 14 minut temu, Klincz napisał(-a): Do takiego wyznaczania kierunków świata potrzebne są w zegarku wskazówki. Czy ja wiem - ogarnięty człowiek potrafi na zegarku cyfrowym wyobrazić sobie jak są ułożone wskazówki o jakiejś tam godzinie więc i kierunki wyznaczy 🙂 Możesz też zaznaczyć tym bezelem korektę położenia kierunków świata w stosunku do cyfrowego kompasu. Chociaż w niektórych protrekach taką korektę da się wprowadzić w ustawieniach kompasu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7360 #1629 Napisano 5 godzin temu Masz kompas w zegarku, więc ramką/bezelem wyznaczasz azymut 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Klincz 2495 #1630 Napisano 5 godzin temu 9 minut temu, Sol napisał(-a): Masz kompas w zegarku, więc ramką/bezelem wyznaczasz azymut Nie rozumiem. Mam kompas w zegarku, który pokazuje aktualne położenie zegarka względem stron świata za pomocą oznaczeń N E S W i pośrednich, więc po te same oznaczenia na bezelu, który niczego nie pokazuje? Jakoś nie umiem sobie wyobrazić praktycznego zastosowania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7360 #1631 Napisano 5 godzin temu Obrotowa ramka w kompasie (nazywana też limbusem lub pierścieniem azymutalnym) służy głównie do wyznaczania i utrzymywania kierunku marszu, czyli tzw. azymutu. Google to wie 1 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekw 1113 #1632 Napisano 4 godziny temu (edytowane) 3 godziny temu, Klincz napisał(-a): Odnośnie powyższego ProTreka (i podobnych zegarków). Powiedzcie mi, proszę, jak praktycznie wykorzystać obrotowy bezel z oznaczeniami kierunków świata? Do czego to służy, poza tym że jest to niezły bajer? Jakoś nie umiem znaleźć dla tego fiuczera zastosowania. Kompas pokazuje północ tylko wtedy, gdy idealnie w nią trafisz zegarkiem. W każdym innym przypadku pokazuje o ile jesteś odchylony/skręcony/odwrócony w stosunku do północy. Przykładowo. Bierzesz PRT-40. Naciskasz kompas i zegarek na wyświetlaczu wskazuje trzema kreskami powiedzmy NNE i 25 stopni. Pozostałe 3 kierunki wskazuje po jednej kresce. Obrotowym pierścieniem ustawiasz N w miejscu tych trzech kresek. I w tym wypadku północ masz w miejscu, gdzie na pierścieniu jest NNE i jesteś od niej odwrócony o 25 stopni. Jest to opisane w instrukcji. Zegarek pokazuje odchylenie od północy i stopnie narastają przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Edytowane 4 godziny temu przez przemekw 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Klincz 2495 #1633 Napisano 2 godziny temu @przemekw Dziękuję. P.S. Polacy nie czytają instrukcji 😜 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach