dawidowo 4 #2476 Napisano 20 Lipca 2014 Mówisz, że raczej nie powtórzysz tej 'przyjemności'. Ciekawe jak oni to znoszą jesli mają tyle (sic!) wezwan! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #2477 Napisano 20 Lipca 2014 Widać w tym rejonie opętania są nagminne...To taki dowcip uprzedzając 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2478 Napisano 20 Lipca 2014 Widać w tym rejonie opętania są nagminne...To taki dowcip uprzedzając Wiem:-) :-) Ale z kronikarskiego obowiazku dodam ze Archidiecezji Warszawskiej jest siedmiu egzorcystów..:-) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #2479 Napisano 20 Lipca 2014 Wypadałoby wziąć udział, chmm... może niekoniecznie w osobie obserwatora, to zapewne ciekawe doświadczenie choć na razie abstrakcyjne jak dla mnie. 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 89540 #2480 Napisano 20 Lipca 2014 Egzorcyzmy, demony (przy okazji, czy to aby prawdziwie polskie słowa, o pochodzeniu godnym Rzepichy...? ) - skoro temat się tak dynamicznie rozwija, poddaję (chętnym) pod uwagę (niestety, nie ma polskiej wersji - może jest u nas za mało satanistów? ): http://www.churchofsatan.com/eleven-rules-of-earth.php 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #2481 Napisano 20 Lipca 2014 Dziewczyny z boberkami jak dla mnie zbyt pulchne 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2482 Napisano 20 Lipca 2014 (edytowane) Poruszamy się w temacie egzorcyzmów,wywolanym oglądanym filmem...A satanistyczne "wynaturzenia" proszę zachować dla siebie... Slowo egzorcyzm pochodzi z greki. Edytowane 20 Lipca 2014 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 89540 #2483 Napisano 20 Lipca 2014 http://pl.wikipedia.org/wiki/Egzorcyzm - wiem, Wikipedia ma wielu krytyków, ale chyba niewiele osób zaprzeczy, że tematyka egzorcyzmów jest związana z Szatanem. Ja satanistą nie jestem, ani do tego, aby nim być nikogo nie namawiam. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2484 Napisano 20 Lipca 2014 (edytowane) http://pl.wikipedia.org/wiki/Egzorcyzm - wiem, Wikipedia ma wielu krytyków, ale chyba niewiele osób zaprzeczy, że tematyka egzorcyzmów jest związana z Szatanem. Ja satanistą nie jestem, ani do tego, aby nim być nikogo nie namawiam.Rozumiem.Jednak nie bez kozery ksiażka Wegierskiego autora jest ksiazka zakazaną i jakiekolwiek nawiazania są delikatnie mówiac ,niewlasciwe... Tak tematyka egzorcyzmow jest zwiazana z szatanem,jednak nie z satanizmem ... Edytowane 20 Lipca 2014 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #2485 Napisano 20 Lipca 2014 Wiem:-) :-)Ale z kronikarskiego obowiazku dodam ze Archidiecezji Warszawskiej jest siedmiu egzorcystów..:-) Zaczyna mnie niepokoić Twoja znajomość tematu 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2486 Napisano 20 Lipca 2014 Zaczyna mnie niepokoić Twoja znajomość tematu Bez obaw:-) :-) ,i tak wiekszosc uważa ze jestem ..."kuchennym cfaniakiem":-) :-) :-) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 89540 #2487 Napisano 20 Lipca 2014 Ostatnie wydanie Indeksu Ksiąg Zakazanych Kościoła katolickiego miało miejsce w 1948 r. Tak zwana "Biblia Szatana" La Veya została wydana pierwszy raz w 1969 r. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #2488 Napisano 20 Lipca 2014 Bez obaw:-) :-) ,i tak wiekszosc uważa ze jestem ..."kuchennym cfaniakiem":-) :-) :-) Powiedziałbym, że nie wszyscy lubią lub rozumieją Twoje żarty. 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2489 Napisano 20 Lipca 2014 Z mojej strony koniec tematu.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 16814 #2490 Napisano 21 Lipca 2014 Ja wczoraj po południu "Molier na Rowerze", a następnie "Sen Kasandry". Pierwszy moim zdaniem lepszy, dobra gra aktorska, ciekawa parabola między fabułą filmu oraz sztuką, która jest tej fabuły centralnym punktem ("Mizantrop"). No i ładne krajobrazy. Drugi też całkiem ok, również niezły duet aktorski. No i stare Jaguary . Obydwa filmy mogę spokojnie polecić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kromeczka 12 #2491 Napisano 21 Lipca 2014 Zaczęłam oglądać drugi sezon The Bridge. O mój Boże. Pierwszy sezon był dobry, ale drugi zapowiada się znakomicie. Jeśli jeszcze ktoś z was nie oglądał tego serialu to polecam. Chociażby ze względu na genialną Dianę Kruger. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8788 #2492 Napisano 23 Lipca 2014 A ja sobie obejrzałem prawdziwe arcydzieło: Moim zdaniem wciąż głeboko porusza ten film. Jest takim krzykiem o ludzką godność. Świetne aktorstwo i zdjęcia - surowe, choć piękne, jak te słynne fotografie z czasów wielkiego kryzysu. Swoją drogą - jakiś czas temu czytałem, że za kolejną wersję chce się zabrać Spielberg... Ciekawe, czy u niego rodzina Joadów będzie czarna? Wersji Forda na pewno jednak nie pobije. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 89540 #2493 Napisano 23 Lipca 2014 Była jeszcze ta adaptacja:http://www.filmweb.pl/film/Grona+gniewu-1991-5950/cast#role-actors 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2494 Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) Poleca Ci też film braci "To nie jest kraj dla starych ludzi"....ten sam klimat Wczoraj wróciłem jeszcze raz do filmu.Szczerze polecam.Świetny klimat,gra aktorska,wyrażne postacie....fabuła super.Doborowa obsada.Dwie godziny prawdziwego kina.P.S Wampiry nie występują Chętnie wymienię opinię po oglądnięciu. Edytowane 23 Lipca 2014 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2495 Napisano 23 Lipca 2014 Swoją drogą - jakiś czas temu czytałem, że za kolejną wersję chce się zabrać Spielberg... Ciekawe, czy u niego rodzina Joadów będzie czarna? Wersji Forda na pewno jednak nie pobije.Będzie biała, Izrael ,retrospekcja ...i masz fabułę.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Drake 90 #2496 Napisano 23 Lipca 2014 Wczoraj wróciłem jeszcze raz do filmu.Szczerze polecam.Świetny klimat,gra aktorska,wyrażne postacie....fabuła super.Doborowa obsada.Dwie godziny prawdziwego kina.P.S Wampiry nie występują Chętnie wymienię opinię po oglądnięciu. Jeden z moich ulubionych filmów , niesamowity klimat no i oczywiście Bardem poza konkurencja 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRWISTY 274 #2497 Napisano 23 Lipca 2014 Jeden z moich ulubionych filmów , niesamowity klimat no i oczywiście Bardem poza konkurencja Fakt Bardem w scenie "na stacji benzynowej" to mistrzostwo świata:)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8788 #2498 Napisano 26 Lipca 2014 "Burzliwe lata dwudzieste" Bogart i Cagney świetne tempo, wzorowy wzlot i upadek gangstera, typowy dla epoki dydaktyczny komentarz i absolutnie genialna ostatnia scena, kończąca się na ośnieżonych schodach kościoła, w kompozycji kadru nawiązująca do Piety: A do tego fenomenalne liternictwo czołówki: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Solve 218 #2499 Napisano 29 Lipca 2014 Ja już chyba kiedyś o tym pisałem - od razu przepraszam moderatora za caps ale muszę, no muszę . DLACZEGO W XXI WIEKU DALEJ W POLSKICH FILMACH JEST ZRĄBANY DŹWIĘK?! DLACZEGO NIE SŁYCHAĆ DIALOGÓW TYLKO WSZECHOBECNĄ MUZYKĘ A JAK DASZ GŁOŚNIEJ ABY USŁYSZEĆ DIALOGI TO NAPIERDZIELA MUZA LUB ODGŁOSY??? PRZECIEŻ TAK SIĘ NIE DA OGLĄDAĆ!!!! Ufff a teraz do rzeczy. Mieszkam mieszkaniu, 2 pokoje, kuchnia, łazienka, przedpokój - łącznie jakieś 47m2. Nie mam drzwi we framugach, ponieważ kiedyś Moja Mama postanowiła zdjąć drzwi i zastąpić je drzwiami suwanymi, które po 20 latach się rozleciały a ja nie mogę znaleźć na rynku drzwi pasujących do framug sprzed 30 lat, bez konieczności wymiany całych framug z drzwiami - czyli nie mam drzwi w pomieszczeniach - poza łazienką oczywiście.Mam dwójkę małych dzieci - jedno 3 latka, drugie 4 miesiące. Udało się położyć dzieciaki ok 21:30 - super - to może jakiś filmik wrzucimy.Film IDA - i się zaczęło - pierwsze dialogi - co oni tam szepczą pod nosem - daj głośniej mówi żona - dałem głośniej - a tu jak nie pierdzielnie muza!!!! Mały się obudził . Wracam - oglądamy dalej - już siadam przy głośniku i reguluję głośność filmu na bieżąco ale i tak nie wiem kiedy znowu będą szeptać a kiedy walnie muzą - i tak kilka razy robię głośniej, ciszej, idę do dzieci bo nie zdążyłem z ciszyć. Nie można zostawić polskiego filmu aby muza nie obudziła dzieciaków i abyśmy słyszeli dialogi. A żeby było śmieszniej - ostatnio dużo oglądamy tvp seriale - Dom, Daleko od szosy, 07 zgłoś się - sytuacja w drugą stronę - pięknie słychać dialogi a muza w tle idealnie dopasowana - więc co się stało? A teraz o filmie Ida - jak dla mnie przereklamowany - nudny, nie dałbym mu tylu nagród. Owszem świetna kreacja Kuleszy - ale poza tym nic ciekawego. Wlecze się ten film, straszne dłużyzny. No zawiodłem się - spodziewał się czegoś więcej. 0 Krystian "KriSu" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Woytec60 183 #2500 Napisano 29 Lipca 2014 Mam tak samo z dialogami w polskich filmach a w kinie jest chyba jeszcze gorzej :/Na satelicie czasem da się włączyć napisy i tym się ratuję ale jeśli ich nie ma to po prostu rezygnuję z oglądania bo szkoda nerwów. 0 Pozdrawiam, WojtekDążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach