satanic 18203 #7351 Napisano 8 Października 2022 Reżyser tak chciał nakręcić to nakręcił jego wola. Jednym się podoba drugim nie, o każdym filmie można to powiedz co ty, miałem oczekiwania, a jest coś innego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4838 #7352 Napisano 8 Października 2022 (edytowane) Oczywiście, reżyser mógł tak nakręcić a mnie może się nie podobać. Szkoda tylko że zmarnowano tyle środków na pokazanie tak mało i tak nieprawdziwie. Mój dom stał w wodzie kilka dni, inne kilka tygodni, przez miesiąc nie było wody w kranach. Kto miał łódź/ponton to pływał i rozwoził żywność, lekarstwa i wodę. Ludzie spontanicznie wychodzili z domów napełniać worki piaskiem i układać je na wałach. sami, bez proszenia, dzień i noc. Zdrojewski nie biegał jak pajac po pergoli tylko był z ludźmi na wałach. Zoo wrocławskie nie zostało zalane. Dzięki ogromnemu wysiłkowi mieszkańców obroniono też Ostrów Tumski. Lokalna telewizja TeDe przerwała ramówke i nadawała non-stop aktualności, Magda Mołek chyba tam zamieszkała ( nadawali chyba z Poltegoru ). Kłodzki wilk z Kamienicy pod Wilkiem zgodnie z przepowiednia napił się wody gdy spotkały się siódemki ( jest na wysokości ze 3 albo więcej metrów ) Wodowskaz w Trestnie pokazał 724cm ( poziom alarmowy 450cm ). Nadejście wody poprzedzało wyłączenie telefonów i prądu. Wszyscy wiedzą że chodziło o wały w Łanach. Itd. Jak ktoś chciałby faktycznie poczuć klimat tamtych dni to polecam ten dokument Edytowane 8 Października 2022 przez Bugs 1 Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 89569 #7353 Napisano 8 Października 2022 (edytowane) Dzisiaj rocznica śmierci jednego z, moim zdaniem, najgenialniejszych polskich aktorów w historii. Kurczę, trochę się zdziwiłem, widząc, że minęło już tyle lat... Lubiliście Pana Henryka i jego role..? Edytowane 8 Października 2022 przez Lincoln Six Echo 3 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 14889 #7354 Napisano 8 Października 2022 (edytowane) 6 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Dzisiaj rocznica śmierci jednego z, moim zdaniem, najgenialniejszych polskich aktorów w historii. Kurczę, trochę się zdziwiłem, widząc, że minęło już tyle lat... Lubiliście Pana Henryka i jego role..? Mi się kojarzy z dwiema genialnymi choć drugoplanowymi rolami. Pierwsza gdzie zagrał Dyrektora Ługowskiego w "Konsulu" i druga pirotechnika w "Nic Śmiesznego" z tego co pamiętam chyba wystąpił epizodycznie w Liście Schindlera. Edytowane 8 Października 2022 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 89569 #7355 Napisano 8 Października 2022 1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a): Mi się kojarzy z dwiema genialnymi choć drugoplanowymi rolami. Pierwsza gdzie zagrał Dyrektora Ługowskiego w "Konsulu" i druga pirotechnika w "Nic Śmiesznego" z tego co pamiętam chyba wystąpił epizodycznie w Liście Schindlera. No i słusznie Ci się kojarzy, bo był Wielkim Mistrzem ról drugoplanowych i epizodycznych (w filmach - bo w teatrze grywał również główne role). Potrafił tak zagrać, że chociaż czasem był na ekranie zaledwie kilka chwil, ludzie długo pamiętali jego role (nawet nie pamiętając nazwiska samego aktora). 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 14889 #7356 Napisano 8 Października 2022 (edytowane) @Lincoln Six Echo W pełni się zgadzam, ja te teksty pamiętam do dziś, choć filmów od dawna nie oglądałem. "Jedynym tematem jaki poruszał z Wami Dyrektor Antonowicz był wasz alkoholizm" - " Czesiek ja w ogóle nie pije". Mimika, gestykulacja, podpita mowa. No świetny. albo "z góry wbijemy gwózdek i od dołu gwózdek do gwózdków dwa przewody i to wszystko zatopimy w gównie" Edytowane 8 Października 2022 przez Autor1984 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 89569 #7357 Napisano 8 Października 2022 (edytowane) Edytowane 8 Października 2022 przez Lincoln Six Echo 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patt13 164 #7358 Napisano 9 Października 2022 Dla mnie jego najbardziej kultowy tekst to: "Nie, ja jestem uczciwym sędzią. Zapłacili za 3:0, będzie 3:0"Wysłane z mojego moto g(50) przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 14889 #7359 Napisano 10 Października 2022 Ostatni wpis @Lincoln Six Echo o śp. Panu Henryku Biście wprawił mnie w zadumę i spróbowałem w myślach przy szklaneczce dobrego trunku stworzyć moje TOP 10 polskich pierwszoplanowych aktorów, a w zasadzie ról w filmie/serialu i samych filmów/seriali, które mogę oglądać więcej aniżeli raz. Ciekaw jestem waszych dziesiątek. Może coś umknęło mojej. naszej uwadze i warto byłoby ten film i kreację zobaczyć. Jak komuś się chce to poniżej zasady. Podajemy Imię i Nazwisko aktora oraz rolę, która utrwaliła się nam w pamięci i pozostanie na zawsze. Można podać jedną rolę ex aequo. Sądzę, że to reżyser potrafi wydobyć z aktora to co najlepsze, dlatego tworzą się niezapomniane kreacje, czasem ta jedna rola może pokazać jaki talent drzemie w człowieku. 1. Janusz Gajos - "Żółty Szalik" reż. Janusz Morgenstern 2. Marek Kondrat - "Dzień Świra" reż. Marek Koterski 3. Roman Wilhelmi - "Kariera Nikodema Dyzmy" reż. Jan Rybkowski, Marek Nowicki 4. Andrzej Chyra - "Dług" reż. Krzysztof Krauze 5. Daniel Olbrychski - "Potop" reż. Jerzy Hoffman 6. Władysław Hańcza - "Chłopi" reż. Jan Rybkowski 7. Jerzy Bińczycki - "Znachor" reż. Jerzy Hoffman 8. Wojciech Pokora - "Poszukiwany, poszukiwana" reż. Stanisław Bareja 9. Cezary Pazura - "Ajlawiu" reż. Marek Koterski 10. Jan Nowicki - "Wieli Szu" reż. Sylwester Chęciński, ex aequo 10. Jan Frycz - "Ślepnąc od świateł" reż. Krzysztof Skonieczny Jak pójdzie to później może aktorzy drugoplanowi/aktorki pierwszoplanowe... 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 89569 #7360 Napisano 10 Października 2022 23 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): Ostatni wpis @Lincoln Six Echo o śp. Panu Henryku Biście wprawił mnie w zadumę i spróbowałem w myślach przy szklaneczce dobrego trunku stworzyć moje TOP 10 polskich pierwszoplanowych aktorów, a w zasadzie ról w filmie/serialu i samych filmów/seriali, które mogę oglądać więcej aniżeli raz. Ciekaw jestem waszych dziesiątek. Może coś umknęło mojej. naszej uwadze i warto byłoby ten film i kreację zobaczyć. Jak komuś się chce to poniżej zasady. Podajemy Imię i Nazwisko aktora oraz rolę, która utrwaliła się nam w pamięci i pozostanie na zawsze. Można podać jedną rolę ex aequo. Sądzę, że to reżyser potrafi wydobyć z aktora to co najlepsze, dlatego tworzą się niezapomniane kreacje, czasem ta jedna rola może pokazać jaki talent drzemie w człowieku. 1. Janusz Gajos - "Żółty Szalik" reż. Janusz Morgenstern 2. Marek Kondrat - "Dzień Świra" reż. Marek Koterski 3. Roman Wilhelmi - "Kariera Nikodema Dyzmy" reż. Jan Rybkowski, Marek Nowicki 4. Andrzej Chyra - "Dług" reż. Krzysztof Krauze 5. Daniel Olbrychski - "Potop" reż. Jerzy Hoffman 6. Władysław Hańcza - "Chłopi" reż. Jan Rybkowski 7. Jerzy Bińczycki - "Znachor" reż. Jerzy Hoffman 8. Wojciech Pokora - "Poszukiwany, poszukiwana" reż. Stanisław Bareja 9. Cezary Pazura - "Ajlawiu" reż. Marek Koterski 10. Jan Nowicki - "Wieli Szu" reż. Sylwester Chęciński, ex aequo 10. Jan Frycz - "Ślepnąc od świateł" reż. Krzysztof Skonieczny Jak pójdzie to później może aktorzy drugoplanowi/aktorki pierwszoplanowe... Nie dam rady, w życiu, podać 10. Z trudnością, na szybko (bo też nie dałbym rady) wybrałem 20: 1. Roman Wilhelmi, serial „Kariera Nikodema Dyzmy” 2. Marek Kondrat, film „Zaklęte rewiry” 3. Wojciech Pszoniak, film „Ziemia obiecana” 4. Jerzy Kamas, serial „Lalka” 5. Bronisław Pawlik, serial „Lalka” 6. Leon Niemczyk, film „Nóż w wodzie” 7. Jerzy Stuhr, film „Wodzirej” 8. Roman Wilhelmi, film „Zaklęte rewiry” 9. Leszek Herdegen, film „Faraon” 10. Bogusław Linda, film „Matka Królów” 11. Marek Kondrat, film „Dzień Świra” 12. Roman Wilhelmi, film „Ćma” 13. Andrzej Seweryn, film „Ostatnia rodzina” 14. Marian Dziędziel, film „Wesele” 15. Marcin Dorociński, film „Róża” 16. Bogusław Linda, film „Tato” 17. Cezary Pazura, film „Nic śmiesznego” 18. Andrzej Chyra, film „Komornik” 19. Zbigniew Cybulski, film „Popiół i diament” 20. Leonard Pietraszak, film „Vabank” 2 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 14889 #7361 Napisano 10 Października 2022 3 minuty temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Nie dam rady, w życiu, podać 10. Z trudnością, na szybko (bo też nie dałbym rady) wybrałem 20: 1. Roman Wilhelmi, serial „Kariera Nikodema Dyzmy” 2. Marek Kondrat, film „Zaklęte rewiry” 3. Wojciech Pszoniak, film „Ziemia obiecana” 4. Jerzy Kamas, serial „Lalka” 5. Bronisław Pawlik, serial „Lalka” 6. Leon Niemczyk, film „Nóż w wodzie” 7. Jerzy Stuhr, film „Wodzirej” 8. Roman Wilhelmi, film „Zaklęte rewiry” 9. Leszek Herdegen, film „Faraon” 10. Bogusław Linda, film „Matka Królów” 11. Marek Kondrat, film „Dzień Świra” 12. Roman Wilhelmi, film „Ćma” 13. Andrzej Seweryn, film „Ostatnia rodzina” 14. Marian Dziędziel, film „Wesele” 15. Marcin Dorociński, film „Róża” 16. Bogusław Linda, film „Tato” 17. Cezary Pazura, film „Nic śmiesznego” 18. Andrzej Chyra, film „Komornik” 19. Zbigniew Cybulski, film „Popiół i diament” 20. Leonard Pietraszak, film „Vabank” No jasne, że nie da rady tak na szybko. Ja trochę w weekend nad tym główkowałem i przyznam Ci szczerze, że mamy chyba wspólny mianownik. Też miałem problem czy Romka Boryczko wstawić na miejsce Adasia Miauczyńskiego, ale wygrał jednak Koterski. Natomiast Zaklęte rewiry i role zarówno Kondrata jak i Wilhelmiego oskarowe. Tak samo Dziędziel i rola Wojnara mistrzostwo. Linda w Tato tak samo. Faktycznie chyba listę trzeba będzie rozciągnąć 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 3117 #7362 Napisano 10 Października 2022 W dniu 8.10.2022 o 14:31, Bugs napisał(-a): Oczywiście, reżyser mógł tak nakręcić a mnie może się nie podobać. Szkoda tylko że zmarnowano tyle środków na pokazanie tak mało i tak nieprawdziwie. Mój dom stał w wodzie kilka dni, inne kilka tygodni, przez miesiąc nie było wody w kranach. Kto miał łódź/ponton to pływał i rozwoził żywność, lekarstwa i wodę. Ludzie spontanicznie wychodzili z domów napełniać worki piaskiem i układać je na wałach. sami, bez proszenia, dzień i noc. Zdrojewski nie biegał jak pajac po pergoli tylko był z ludźmi na wałach. Zoo wrocławskie nie zostało zalane. Dzięki ogromnemu wysiłkowi mieszkańców obroniono też Ostrów Tumski. Lokalna telewizja TeDe przerwała ramówke i nadawała non-stop aktualności, Magda Mołek chyba tam zamieszkała ( nadawali chyba z Poltegoru ). Kłodzki wilk z Kamienicy pod Wilkiem zgodnie z przepowiednia napił się wody gdy spotkały się siódemki ( jest na wysokości ze 3 albo więcej metrów ) Wodowskaz w Trestnie pokazał 724cm ( poziom alarmowy 450cm ). Nadejście wody poprzedzało wyłączenie telefonów i prądu. Wszyscy wiedzą że chodziło o wały w Łanach. Itd. Jak ktoś chciałby faktycznie poczuć klimat tamtych dni to polecam ten dokument Zupelnie sie z Toba zgodze, takze bylem w samym srodku wydarzen z 97. Ale mam jedna uwage, Filipek podobno przepowiedzial katastrofe, gdy trzy 7 sie spotkaja. Reszta, o wilku, ktory mial sie napic, zostala zmyslona. 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8794 #7363 Napisano 10 Października 2022 (edytowane) Tak trochę na szybko. Żeby nie mieszać - uwzględniłem tylko filmy kinowe. Za kilka dni kolejność mogłaby być inna. Paru filmów, które mogłyby tu namieszać, wciąż nie widziałem (np. "Ćma", "Naganiacz"). 1. Zbigniew Zapasiewicz – "Barwy ochronne", reż. Krzysztof Zanussi 2. Jerzy Stuhr – "Wodzirej", reż. Feliks Falk 3. Wojciech Pszoniak – "Korczak", reż. Andrzej Wajda 4. Bogumił Kobiela – "Zezowate szczęście", reż. Andrzej Munk 5. Marek Kondrat – "Dzień świra", reż. Marek Koterski 6. Roman Wilhelmi – "Zaklęte rewiry", reż. Janusz Majewski 7. Janusz Gajos – "Ucieczka z kina Wolność", reż. Wojciech Marczewski 8. Leon Niemczyk – "Nóż w wodzie", reż. Roman Polański 9. Jerzy Stuhr – "Amator", reż. Krzysztof Kieślowski 10. Marian Dziędziel – "Wesele", reż. Wojciech Smarzowski 11. Tadeusz Huk – "Aktorzy prowincjonalni", reż. Agnieszka Holland 12. Piotr Fronczewski – "Konsul", reż. Mirosław Bork 13. Marek Kondrat – "Psy", reż. Władysław Pasikowski 14. Andrzej Chyra – "Dług", reż. Krzysztof Krauze 15. Marian Opania – "Człowiek z żelaza", reż. Andrzej Wajda 16. Franciszek Pieczka – "Austeria", reż. Jerzy Kawalerowicz 17. Marek Walczewski – "Śmierć prezydenta", reż. Jerzy Kawalerowicz 18. Wacław Kowalski – "Nie ma mocnych", reż. Sylwester Chęciński 19. Daniel Olbrychski – "Bokser", reż. Julian Dziedzina 20. Maciej Stuhr – "Powrót do tamtych dni", reż. Konrad Aksinowicz Edytowane 10 Października 2022 przez Edmund Exley 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 8394 #7364 Napisano 10 Października 2022 W dniu 8.10.2022 o 16:50, Lincoln Six Echo napisał(-a): Dzisiaj rocznica śmierci jednego z, moim zdaniem, najgenialniejszych polskich aktorów w historii. Kurczę, trochę się zdziwiłem, widząc, że minęło już tyle lat... Lubiliście Pana Henryka i jego role..? Mnie utkwiły w pamięci jego role w filmach "Vabank", "Koniec sezonu na lody" i w serialu "Ekstradycja 3", który oglądałem na bieżąco jako dzieciak (genialna piosenka końcowa w wykonaniu Grzegorza Markowskiego i Liroya) 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 14889 #7365 Napisano 10 Października 2022 Kurcze @Edmund Exley, @Lincoln Six Echowszystkim nam wdarły się do listy role drugoplanowe 😕 Do obejrzenia mam już na pewno "Ćmę" i " Boksera". 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 14889 #7366 Napisano 10 Października 2022 (edytowane) 7 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): pierwszoplanowych aktorów, a w zasadzie ról w filmie/serialu i samych filmów/seriali, które mogę oglądać więcej aniżeli raz Powinienem napisać zamiast "a w zasadzie", "to jest takich ról pierwszoplanowych w filmie/serialu... Edytowane 10 Października 2022 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 14889 #7367 Napisano 11 Października 2022 Role drugoplanowe, które zapadły mi w pamięci. Aktorzy polscy. Wybaczcie bo sam wcześniej popełniłem błąd, ale mam problem, bo np. w "Długu" Chyra tak zdominował to co się dzieje, na ekranie, że zarówno Robert Gonera i Jacek Borcuch stali się tłem. To samo Frycz w "Ślepnąc od świateł" przyćmił wszystkich na planie. Dla przykładu Joe Pesci w "Chłopcach z Ferajny" zagrał rolę życia, ale mimo świetnie odegranej roli socjopaty, za którą otrzymał Oscara, Liotta i De Niro są w tym filmie dostrzegani. I tutaj nie mam problemu z oddzieleniem pierwszoplanowej postaci od postaci drugoplanowych. 1. Bronisław Pawlik - "Kariera Nikodema Dyzmy" reż. Jan Rybkowski, Marek Nowicki 2. Roman Wilhelmi - "Zaklęte Rewiry" reż. Janusz Majewski 3. Wojciech Pokora - "C.K. Dezerterzy" reż. Janusz Majewski 4. Arkadiusz Jakubik - "Wesele" reż. Wojciech Smarzowski 5. Marek Kondrat - "Psy" reż. Wojciech Pasikowski 6. Tadeusz Fijewski - "Chłopi" reż. Jan Rybkowski 7. Wojciech Machnicki - "Służby Specjalne" reż. Patryk Vega 8. Jan Frycz - "Ślepnąc od Świateł" reż. Krzysztof Skonieczny 9. Andrzej Pieczyński - Wielki Szu" reż. Sylwester Chęciński 10. Leszek Teleszyński - "Potop" reż. Jerzy Hoffman 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #7368 Napisano 11 Października 2022 Świetny pomysł z takimi listami! Nawiązując tylko do p. Frycza - nie oglądałem Ślepnąc od świateł ale z tego co kojarzę, to ten monolog pochodzi z tego serialu i jest świetny. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 14889 #7369 Napisano 11 Października 2022 (edytowane) 19 minut temu, pechagto napisał(-a): Świetny pomysł z takimi listami! Nawiązując tylko do p. Frycza - nie oglądałem Ślepnąc od świateł ale z tego co kojarzę, to ten monolog pochodzi z tego serialu i jest świetny. Ten monolog nie pochodzi z serialu, natomiast Pan Frycz, który grał Daria i Krzysztof Skonieczny, który grał Poziomkę i był jednocześnie reżyserem tego na prawdę dobrego serialu, wzięli wówczas akcję organizowaną dla służby zdrowia(prawdopodobnie sprawy z COVID-19; nie pamiętam dokładnie). Serial pewnie jest dostępny jeszcze na HBO GO. Jan Frycz i Janusz Chabior świetni, Robert Więckiewicz na swoim poziomie, Kamil Nożyński znany również pod pseudonimem artystycznym Dixon37 też podołał. Pojawił się również Cezary Pazura . Polecam! Kino brutalne bardzo specyficzne przez zastosowanie stylu neo noir. Edytowane 11 Października 2022 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8794 #7370 Napisano 11 Października 2022 13 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): Kurcze @Edmund Exley, @Lincoln Six Echowszystkim nam wdarły się do listy role drugoplanowe 😕 Do obejrzenia mam już na pewno "Ćmę" i " Boksera". U mnie masz na myśli zapewne "Psy" i "Śmierć prezydenta"? Bo w przypadku "Zaklętych rewirów" trudno potraktować Fornalskiego jako postać drugoplanową, tak jak Gerarda z "Długu". Hopkins w "Milczeniu owiec" teoretycznie też jest stosunkowo krótko na ekranie, a mało kto odważyłby się nazwać tę rolę drugoplanową - zostałby chyba pożarty przez fanów i krytyków Konflikt określa w takich przypadkach raczej parę głównych bohaterów, jak Salieri-Mozart czy Garrett i Kid. Co do Kondrata z "Psów" - to dla mnie najciekawsza i najlepiej zagrana postać filmu. To była jego wartość - realistyczny portret ludzi i zjawisk zachodzących w trakcie przemian, opakowany w atrakcyjną formę kina gatunków. Maurer jest już dużo bardziej komiksowy, zresztą - w tę stronę poszła też kontynuacja, która jest już tylko efektownym (a czasem efekciarskim) filmem sensacyjnym. Nieprzypadkowo chyba nie umieściłem na liście "pokoleniowych" aktorów, czyli Lindy i Cybulskiego, którzy aktorsko zawsze mniej mi odpowiadali (choć akurat w "Popiele i diamencie" maniera Cybulskiego sprawdziła się idealnie). Walczewski jako Niewiadomski jest doskonały - to faktycznie rola drugoplanowa, najbardziej wyrazista jednak z całego, skądinąd też świetnego, filmu. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 14889 #7371 Napisano 11 Października 2022 (edytowane) 34 minuty temu, Edmund Exley napisał(-a): U mnie masz na myśli zapewne "Psy" i "Śmierć prezydenta"? Bo w przypadku "Zaklętych rewirów" trudno potraktować Fornalskiego jako postać drugoplanową, tak jak Gerarda z "Długu". Hopkins w "Milczeniu owiec" teoretycznie też jest stosunkowo krótko na ekranie, a mało kto odważyłby się nazwać tę rolę drugoplanową - zostałby chyba pożarty przez fanów i krytyków Konflikt określa w takich przypadkach raczej parę głównych bohaterów, jak Salieri-Mozart czy Garrett i Kid. Co do Kondrata z "Psów" - to dla mnie najciekawsza i najlepiej zagrana postać filmu. To była jego wartość - realistyczny portret ludzi i zjawisk zachodzących w trakcie przemian, opakowany w atrakcyjną formę kina gatunków. Maurer jest już dużo bardziej komiksowy, zresztą - w tę stronę poszła też kontynuacja, która jest już tylko efektownym (a czasem efekciarskim) filmem sensacyjnym. Nieprzypadkowo chyba nie umieściłem na liście "pokoleniowych" aktorów, czyli Lindy i Cybulskiego, którzy aktorsko zawsze mniej mi odpowiadali (choć akurat w "Popiele i diamencie" maniera Cybulskiego sprawdziła się idealnie). Walczewski jako Niewiadomski jest doskonały - to faktycznie rola drugoplanowa, najbardziej wyrazista jednak z całego, skądinąd też świetnego, filmu. Mam dokładnie takie same odczucia do tych postaci jak Ty, jak również samych aktorów. Co do Żwirskiego, granego przez Marka Kondrata. Sądzę, że Michael Mann podglądał to kino i rozmowę Ola z Siwym "(a czasem efekciarskim) filmem sensacyjnym". Od razu na myśl przyszedł mi film "Sara"... Edytowane 11 Października 2022 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #7372 Napisano 12 Października 2022 Ten monolog nie pochodzi z serialu, natomiast Pan Frycz, który grał Daria i Krzysztof Skonieczny, który grał Poziomkę i był jednocześnie reżyserem tego na prawdę dobrego serialu, wzięli wówczas akcję organizowaną dla służby zdrowia(prawdopodobnie sprawy z COVID-19; nie pamiętam dokładnie). Serial pewnie jest dostępny jeszcze na HBO GO. Jan Frycz i Janusz Chabior świetni, Robert Więckiewicz na swoim poziomie, Kamil Nożyński znany również pod pseudonimem artystycznym Dixon37 też podołał. Pojawił się również Cezary Pazura . Polecam! Kino brutalne bardzo specyficzne przez zastosowanie stylu neo noir.Będę się starał gdzieś go złapać.Co do cytatu, to tu jest kawałek z serialu, na którym wygląda jakby się wzorowali podczas nagrywania 16: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 14889 #7373 Napisano 12 Października 2022 (edytowane) 19 minut temu, pechagto napisał(-a): Będę się starał gdzieś go złapać. Co do cytatu, to tu jest kawałek z serialu, na którym wygląda jakby się wzorowali podczas nagrywania 16: Dokładnie! Ten cały challenge wykonany był w konwencji i z formy przekazu artystycznego zaczerpniętego wprost z serialu Nie oglądaj wycinek, bo popsujesz sobie widowisko. Edytowane 12 Października 2022 przez Autor1984 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4838 #7374 Napisano 12 Października 2022 Zupelnie sie z Toba zgodze, takze bylem w samym srodku wydarzen z 97. Ale mam jedna uwage, Filipek podobno przepowiedzial katastrofe, gdy trzy 7 sie spotkaja. Reszta, o wilku, ktory mial sie napic, zostala zmyslona.Tego nie wiedziałem.Trzy siódemki faktycznie się spotkały - Kłodzko zalało 7 lipca.Wilk napił się wody i bez przepowiedni, jak ktoś będzie w Kłodzku to niech spojrzy na jakiej jest wysokości - to jest prawie 9m powyżej normalnego poziomu rzeki. 0 Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 3117 #7375 Napisano 12 Października 2022 5 godzin temu, Bugs napisał(-a): Tego nie wiedziałem. Trzy siódemki faktycznie się spotkały - Kłodzko zalało 7 lipca. Wilk napił się wody i bez przepowiedni, jak ktoś będzie w Kłodzku to niech spojrzy na jakiej jest wysokości - to jest prawie 9m powyżej normalnego poziomu rzeki. Klodzko oberwalo bardzo, do problemu ilosci wody, doszla predkosc z jaka sie przemieszczala. Porownujac, we Wroclawiu bylo o wiele spokojniej, tam - po prostu wylalo... 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach