Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kotylozaur

Właśnie obejrzałem film...

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy Nolan rewelacja, mocna polecajka

Jeżeli ktoś idzie do kina na film z detektywistyczno-dokumentalnym podejściem, to niekoniecznie mu się spodoba...ale to się tyczy każdego filmu

Kino jest do bawienia a filmy dokumentalne do oddawania rzeczywistości ;) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, pisar napisał(-a):

Jeżeli ktoś idzie do kina na film z detektywistyczno-dokumentalnym podejściem, to niekoniecznie mu się spodoba...ale to się tyczy każdego filmu

No niby tak , ale co by było jak by króla Zulusów zagrał Chińczyk 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No niby tak , ale co by było jak by króla Zulusów zagrał Chińczyk

Zulusi by się obrazili. Chińczycy by uznali, że to była jakaś odległa, chińska prowincja a Amerykanie z popcornem w łapie i tak mieliby to w… nosie.
No i na Onecie by napisali, że „internet zapłonął”.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, pisar napisał(-a):

No nie do końca bo jest to opowieść o Grekach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Odysei, to mam bilety na jutro. Zobaczymy.

Nolana lubię i nigdy go jakoś o polityczne, progresywne zaangażowanie nie podejrzewałem. Po prostu zawsze robił dobre kino napędzane dość uniwersalnymi i raczej niekontrowersyjnymi ideami.

Odyseja, kiedy powstawała, była dziełem literackim i to takim dość fantastycznym a nie relacją historyczną. Tak więc nie dziwi mnie spora dowolność w kształtowaniu kostiumów itp...

Natomiast czarnoskóra Helena nie ma dla mnie wielkiego sensu. Sam jestem ciekaw, czy to ma jakieś znaczenie w wizji reżysera. Może chodziło po prostu o wywołania kontrowersji? Jak wiadomo, nic tak nie napędza widowni jak zamieszanie, skandal i kontrowersje.

Rozmawiałem z dwiema osobami, które film już obejrzały i obu się podobał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 23.07.2026 o 18:09, TomcioMiki napisał(-a):

Taa, Bracie, gdzie jesteś? (2000) - Filmweb https://share.google/2IGo29URvdHZpkGYr

Dzieła literackie, każdy ma prawo zinterpretować jak chce.

Edytowane przez satanic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.07.2026 o 18:09, TomcioMiki napisał(-a):

Tu nie chodzi o opowieść o Grekach, tylko o tym o czym jest Odysea. Paradoksalnie ten film braci Cohen jest bliższy Odysei niż wiele interpretacji filmowych które pokazują antycznych Greków. To tak jakbyś poszedł na współczesną wersję Hamleta w teatrze i powiedział że to nie Hamlet bo główny bohater nie jest Duńczykiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam oryginał 🙂

20260725_160639.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, GostRado napisał(-a):

Ja mam oryginał 🙂

20260725_160639.jpg

👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idą na absolutny rekord, ale to w dalszym ciągu to samo w nowym opakowaniu. W połowie wyszedłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w tym filmie to jest jakiekolwiek scenariusz? Ja raz obejrzałem coś z Marvela, ale poddałem się po pół godzinie, bo oprócz nawalanki tam nic nie było. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Marek76  @beniowski  nie jesteście komiksowi, ja z młodym idziemy jeszcze raz poszukać Ester eggów 😁😁😁

No i nam się bardzo podobał, jeden z lepszych ostatnio od Marvela 👍👍👍

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blade, Wolverine i Punisher to moi ulubieńcy. Ale ten Punisher tutaj …. Wolę nie komentować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fanem Marvela albo się jest albo nie jest. Jak idę do opery, nie narzekam, że jakaś grubsza pani "śpiewa" przez bite 3h...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Marek76 napisał(-a):

Blade, Wolverine i Punisher to moi ulubieńcy. Ale ten Punisher tutaj …. Wolę nie komentować ;)

Jak to nie pasował , pasował bardzo dobrze, przecież oni się bardzo dobrze znali.

Screenshot_20260802-131749_Google.png

19 minut temu, Keniutek napisał(-a):

Fanem Marvela albo się jest albo nie jest. Jak idę do opery, nie narzekam, że jakaś grubsza pani "śpiewa" przez bite 3h...

Ja jako dzieciak miałem sporo komiksów od rodziny z niemiec, było co oglądać i jakoś tak zostało 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
58 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

@Marek76  @beniowski  nie jesteście komiksowi, ja z młodym idziemy jeszcze raz poszukać Ester eggów 😁😁😁

No i mam się bardzo podobał, jeden z lepszych ostatnio od Marvela 👍👍👍

A tu się mylisz: jestem komiksowy ( może inaczej: byłem jak byłem młody). Natomiast film dla mnie musi mieć sens, scenariusz, jakąś logikę i być o czymś. Ekranizacje komiksów Marvela czy DC Comics to papka (z wyjątkami). Tak jakby cała kasa poszła w efekty specjalne, a zabrakło pieniędzy na scenariusz. 

@KeniutekJak idę do opery (a chodzę co miesiąc praktycznie) to też mam wymagania, co do tego co oglądam. Problemem współczesnego widza jest to, że krytyczne podejście zastąpione zostało przez ‘a mnie się podoba’ lub ‘na rotten tomatoes/IMDB ma dobre oceny’ jako recenzję i to wystarcza. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, beniowski napisał(-a):

byłem jak byłem młody).

A ja jestem starszy i dalej komisy lubię, jakoś specjalnie mi nie przeszło 😁😁😁

5 minut temu, beniowski napisał(-a):

Natomiast film dla mnie musi mieć sens, scenariusz, jakąś logikę i być o czymś

A film miał i sens i logikę i był o czymś i na dodatek świetnie zrobiony, zdjęcia jak by żywcem wyrwane ze stron komiksu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

A ja jestem starszy i dalej komisy lubię, jakoś specjalnie mi nie przeszło 😁😁😁

A film miał i sens i logikę i był o czymś i na dodatek świetnie zrobiony, zdjęcia jak by żywcem wyrwane ze stron komiksu.

Tego filmu nie widziałem więc trudno się odnieść. Natomiast, a pisałem to już wiele razy tutaj czytając twoje wpisy w tym dziale, tobie się podoba wszystko jak leci, więc akurat nie wiem czy twoja opinia mnie przekonuje 😂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzany w weekend w TVP Kultura. Żywe, pełnokrwiste postacie, naturalna i egotyczna sceneria, gwiazdorska obsada i Vangelis na dokładkę. Doskonałe kino przygodowe z historią w tle.

Zupełne przeciwieństwo filmów ze świata Marvela.

51LNDpzOuxS._AC_UF894,1000_QL80_.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 3.08.2026 o 21:25, kingcrimson napisał(-a):

Obejrzany w weekend w TVP Kultura. Żywe, pełnokrwiste postacie, naturalna i egotyczna sceneria, gwiazdorska obsada i Vangelis na dokładkę. Doskonałe kino przygodowe z historią w tle.

51LNDpzOuxS._AC_UF894,1000_QL80_.jpg

Ja za to z młodym byłem w kinie wczoraj wieczorem na tym.

Czas-Apokalipsy-plakat-398x654.png

Nie tylko Marvela oglądamy.

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 3.08.2026 o 21:25, kingcrimson napisał(-a):

Widziałem trzy wersje, tę jako pierwszą - minęło już sporo lat, więc pamiętam ją najsłabiej, ale zapamiętałem, że seans był solidny.

W dniu 5.08.2026 o 07:34, TomcioMiki napisał(-a):

Ja za to z młodym byłem w kinie wczoraj wieczorem na tym.

No tu waga ciężka. Muszę przyznać, że... widziałem w całości tylko raz, w przerwie świątecznej w 2004 roku. Może powinienem wrócić do tego filmu? Bo wtedy po seansie pomyślałem, że fajnie, że nareszcie mam zaliczony, ale niedługo wcześniej po "Łowcy jeleni" byłem prawdziwie poruszony i zafascynowany, i obejrzałem w krótkim czasie jeszcze dwa razy. 

Teraz mało oglądałem, ale po Mundialu zdążyłem obejrzeć dwa filmy:

- "Nocny kowboj" - to akurat też drugi seans po jakichś kilkunastu latach. Za pierwszym razem bardzo mi się podobał, a teraz... jeszcze bardziej :) Ależ tu jest kapitalny montaż, wręcz rozpoczynający nową epokę. Zdjęcia Holendra również wyśmienite. Smutek, samotność i gorycz rozczarowania - to, co w kinie amerykańskim lat 60./70. najlepsze.

- "Zaginiony horyzont" - a to akurat po raz pierwszy. Obejrzałem bodaj najbardziej kompletną wersję filmu, w której przez kilka minut słyszymy tylko oryginalny dźwięk na nieruchomych kadrach lub zdjęciach z planu. Ponad dwie godziny mijają szybko. Kwintesencja hollywoodzkiej przygody lat 30., ale z mocnym ideowym (i idealistycznym) wydźwiękiem. Colman bardzo dobry, ale obejrzałem też dla Thomasa Mitchella, który należy do moich ulubionych aktorów epoki klasycznego Hollywood.

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi